А1 копае надолу от дъното: отменили са пренасочването на повикванията

Mr_Atkinson
Регистриран: 27 юли 2015, 16:52

А1 копае надолу от дъното: отменили са пренасочването на повикванията

Мнение от Mr_Atkinson » 11 юни 2024, 21:12

Отменили са го хитро: за да пренасочиш повиквания трябва да се обадиш на 123, да изчакаш доста минути достъп до жив оператор, и да помолиш да ти включат пренасочване на повикванията. След това до края на деня може да правиш пренасочване и да отменяш пренасочване, и "в края на деня" възможността за пренасочване автоматично се изключва. Това било защото volte било несъвместимо с пренасочване, и изключвали volte-то "до края на деня" само след обаждане и молба на клиентите за да си направят пренасочванията и после volte-то само автоматично се включвало. Помолих да ми изключат volte-то завинаги, но отговорът беше че не можело защото трябвало да имам volte.
По принцип пренасочване се прави за къс интервал: между няколко часа и 2-3 дена (например за уикенд). Изискването при всяко пренасочване и всяка отмяна на пренасочване да се обаждаш на жив оператор е равнозначно на отмяна на възможността за пренасочване.
Проверих има ли пренасочване при виваком. Пренасочих повикванията от една предплатена услуга на виваком към друга предплатена услуга на виваком. По някаква мистериозна причина volte-то не пречи на виваком да пренасочва повикванията.

sabin_zaimov
Регистриран: 03 май 2011, 20:40

Re: А1 копае надолу от дъното: отменили са пренасочването на повикванията

Мнение от sabin_zaimov » 11 юни 2024, 22:09

Преди два месеца заминавах за Египет и на мен оператор на А1 ми разказваше нещо подобно. Пренасочих повикванията с код и всичко си беше ок. Цяла седмица си стояха пренасочени. Като се върнах го отмених през телефона.

Потребителски аватар
-=KaLin=-
Регистриран: 03 яну 2007, 16:31

Мнение от -=KaLin=- » 11 юни 2024, 23:18

Смени си СИМ картата, при мен пренасочването работи

ivobel721
Регистриран: 05 юни 2018, 17:37

Мнение от ivobel721 » 12 юни 2024, 11:21

sabin_zaimov написа:
11 юни 2024, 22:09
Пренасочих повикванията с код и всичко си беше ок. Цяла седмица си стояха пренасочени. Като се върнах го отмених през телефона.
При пътувания извън ЕС в последните 2 години и аз съм правил това и пренасочването чрез код работи без проблем дори и в роуминг. От 2021 насам имам VoLTE и услугите са съвместими.
https://help.a1.bg/mobile/mobile-servic ... edirecting
Не забравяй да използваш безусловно пренасочване, ако си извън ЕС, за да не те таксуват.
Имай предвид, че А1 позволяват препращане само към номера в ЕС, UK или в A1 Group.
Защо изобщо звъня на 123, след като на сайта ясно пише как се прави пренасочването?

LAODSE
Регистриран: 10 ное 2012, 16:02

Мнение от LAODSE » 12 юни 2024, 13:12

Не знам до колко е вярно това,имам служебен номер,който перманентно съм пренасочил към личния.Няма никакви драми и всичко си работи,сега пробвах и на обратно-личен към фирмен и пак няма драми,всичко си работи.Да не се касае за дефектна карта?

falafel
Регистриран: 09 юли 2021, 15:59

Мнение от falafel » 15 юни 2024, 21:55

LAODSE написа:
12 юни 2024, 13:12
Да не се касае за дефектна карта?
Пренасочването се случва вътре в мрежата и не засяга СИМ картата. Дори и с извадена от телефона карта следва да работи, и то за повече от 24 часа...

anonim4o
Регистриран: 30 май 2004, 13:37

Мнение от anonim4o » 16 юни 2024, 07:48

При мен си работи. Пренасочих си номера към номера на жена ми. Набирам се от номера на детето. Звъни телефона на жена ми. При мен още като пренасочих ми излезе икона на телефона че обажданията са ми пренасочени. Няма значение volte със или без. Всичко това го правих от настройките на телефона. Сим картата ми не е нова а си е бая стара....

Потребителски аватар
Чо :)
Регистриран: 05 фев 2004, 11:49
Контакти:

Мнение от Чо :) » 16 юни 2024, 12:02

@ Mr_Atkinson

За да работят пренасочванията в 4G/5G мрежи трябва да има xcap apn настройки*.

Там където са "Имента на точки за достъп"
(при Samsung са в Настройки > Връзки > Мобилни мрежи > Имента на точки за достъп)
трябва да има обикновено 4 точки: A1 Internet (за интернет), A1 MMS (за мултимедийни съобщния), A1 IMS (за VoLTE), A1 HOS (за USSD, чрез които се променят и пренасочванията)

Име: A1 Internet
APN: internet.a1.bg
APN тип: default,supl,hipri
APN протокол: IPv4/IPv6
APN роуминг протокол: IPv4/IPv6
[всички останали остават непроенени особенно MCC 284 (за България) и NMC 01 (за А1)]

Име: A1 MMS
APN: mms.a1.bg
MMSC: http://mmsc
MMS прокси: 10.150.0.33
MMS порт: 8080
APN тип: mms

Име: A1 IMS
APN: ims
APN тип: ims

Име: A1 HOS
APN: hos
APN тип: xcap

*
За съжаления не всички телефони се позволявт индивидулано настройване на xcap и ims.
Примено някои по-стари Xiaomi при написване на ims или xcap в APN тип и не запазват настройките. (Само за някои модели - ако се напише в APN тип: xcap, (т.е. една допълнителна "запетайка" след "xcap" и "ims,") - позвалява да се запази apn точката, НО не при всички телефони се получава този трик!

Тъй като самото пренасочване е мрежова настройка и се съхранява в оператора), за тези, които "не се получава с xcap", но искат да променят пренасочвато, без да се обаждат да има спират VoLTE - може да преместят (временно) sim картата в друг телефон, който няма промблем с "xcap" и на настроят пренасочванията от менюто на телефона или от "Телефон" с USSD:

Безусловно: *21*номер#
При изключен/извън обхват: *62*номер#
След време [5,10,15,20 секунди (25 и 30 не се възприемат при А1] : **61*номер**секунди#
При заето: *67*номер#

Успех :)
Усмихни се... Животът е Хубав :)
Samsung S22 Ultra 5G, S21 Ultra 5G, Note 20 Ultra 5G, Note 10+, Note 9, Note 8, Note 5, Note 3, Nokia 808, N8, 5800, N95, 6600, 6510, 5510

falafel
Регистриран: 09 юли 2021, 15:59

Мнение от falafel » 16 юни 2024, 16:13

Чо :) написа:
16 юни 2024, 12:02
@ Mr_Atkinson

Пренасочването не следва ли да е независимо от технологията? В крайна сметка е просто една команда, която се задава към мрежата и мрежата я запаметява и толкоз. Значи тези които имат такива проблеми слагат картата в стара Нокиа, слагат на GSM only, настройват си пренасочването и после връщат картата в 5G смартфона и пренасочването следва да работи?

Потребителски аватар
Чо :)
Регистриран: 05 фев 2004, 11:49
Контакти:

Мнение от Чо :) » 16 юни 2024, 21:18

falafel написа:
16 юни 2024, 16:13
Чо :) написа:
16 юни 2024, 12:02
@ Mr_Atkinson

Пренасочването не следва ли да е независимо от технологията? В крайна сметка е просто една команда, която се задава към мрежата и мрежата я запаметява и толкоз. Значи тези които имат такива проблеми слагат картата в стара Нокиа, слагат на GSM only, настройват си пренасочването и после връщат картата в 5G смартфона и пренасочването следва да работи?
Малко по-сложно е, не може на стар телефон (поне не и както с го реализирали А1).

Двата типа мрежи 2G/3G (канално, в част от времето) и от друга страна 4G/5G (пакетно) по-различен начин се свръзват и при активирана услуга VoLTE (от оператора, не отметкавата в настройки) - се управляват различен начин.

В случая трябва да се ползва устройство, което поддържа промяна на настройките през xcap.
Ползването на стар телефон (който няма 4G/5G) няма да стигнат на правилното място в оператора (докато има VoLTE).

Вариантите (за А1) е през друго устройство (с xcap) ИЛИ (временно) спиране на VoLTE (от оператора, не отметката).
Усмихни се... Животът е Хубав :)
Samsung S22 Ultra 5G, S21 Ultra 5G, Note 20 Ultra 5G, Note 10+, Note 9, Note 8, Note 5, Note 3, Nokia 808, N8, 5800, N95, 6600, 6510, 5510

Отговори