Препоръчайте ми качествена подложка

scarybear
Регистриран: 06 авг 2007, 10:32

Re: Препоръчайте ми качествена подложка

Мнение от scarybear » 09 яну 2012, 11:11

Снощи 3 пъти писах в темата без да ми се запази мнението и се отказах(angry)
Лаптопа е с Windows 7, x64. Лаптопа не само при игри изгасва, но най-често тогава. Пуснах проверка през Еверест, 2-те ядра бяха 63 и 67С, а това след като 1ч. беше изключен. За сравнение на настолния компютър, който цял ден работи, температурите бяха 34-40С :|
При тази разлика явно наистина трябва да се почисти, все пак от близо 1г. не е отварян/откакто е купен/. Тези дни ще го нося, но сигурно по-нататък ще си взема и нова подложка. Благодаря на отзовалите си за съветите (kiss)

A4i
Регистриран: 08 фев 2009, 02:32

Мнение от A4i » 09 яну 2012, 18:23

Щом ще си носиш лаптопа в сервиз, помоли да ти сменят термоинтерфейса на охлаждането. Само с тази дребна интервенция може да свалиш към 5-6 градуса, че и повече от сегашните ти температури. Стандартно се използва т.н. термо-дъвка, която е дебел и ниско ефективен топлопроводящ материал. След замяната му с термопаста може дори да овърклокваш. :P

E34v8
Регистриран: 02 окт 2009, 11:58

Мнение от E34v8 » 09 яну 2012, 22:59

За термоконтактната паста знам, че е на основа от силиконово масло и окиси. А тази термо дъвка май не съм я виждал, тя от какво е?

A4i
Регистриран: 08 фев 2009, 02:32

Мнение от A4i » 09 яну 2012, 23:12

Секакви боклуци слагат, нямам точната рецепта, но съществениото е, че имат температурна проводимост някъде към 8.2 W/mK (AC MX-3), което е мнооо..го повече от 0 цяло и нещо си на дъвката. Иначе за любознайковците в MX-3 има графитни нано-тръби. Повечето добри термопасти са базирани на микрокристално сребро + керамични пълнители в съотношение 80 към 20. Разбъркваш с лажицата и намазваш чарковете, дето ще се охлаждат. ;)

walkmen
Регистриран: 27 фев 2010, 00:49

Мнение от walkmen » 09 яну 2012, 23:44

Преди да се стигне до паста се има на предвид МНОГО неща.По-съществените са радиатор и процесор.Основното предназначение на пастата е да увеличи контактната площ между процесора и радиатора.Съответно колко е по-финна толкова по-добре.С лъжицата се маже филията , пастата се слага на ТЪНКО за да може да се избегне и собственото и съпротивление.Съществено значение има и повърхността на процесора , дали е гладка, равна , микрограпавини и прочие.Фактиески пастата запълва всички тези моменти.Повечето прилични пасти на на основата на сребърни окиси , основно заради ниското им съпротивление.Локума за пастите и приложението им е ултра голям.

Sage
Регистриран: 30 авг 2004, 18:43

Мнение от Sage » 10 яну 2012, 09:20

При тези температури диагнозата е в зависимост от външното нагряване на лаптопа. Ако не загрява, значи процесорът не е в добър контакт с охладителя. Ако загрява, то е само [B]вентилатора[/B] (или пък запушени вентилационни отвори), което е и по-вероятния вариант.

Pafkata
Регистриран: 05 сеп 2004, 18:54

Мнение от Pafkata » 10 яну 2012, 09:35

Моят прегряваше и минаваше в хибернация, носих го на сервиз и му смениха охлаждащия блок, което естествено оправи положението но половин година по-късно пак започна да прегрява и пак го носих, тогава явно са му правили само прочистване, но пак спря да прегрява. От няколко месеца насам е извън гаранция и реших да не рискувам, взех си Cooling Pad N120
(http://www.logitech.com/en-gb/434/7780) и съм доста доволен. Тъй като подложката дърпа въздух и отзад а не само отдолу, може да се ползва и на дивана, леглото и други такива места.

scarybear

Мнение от scarybear » 19 яну 2012, 11:54

Занесох го едва днес, защото все нямах време - харда имал проблем /дефект/ и бил за смяна - съответно цялата ми информация изгаря /не можела да се копира сега нищо/ :S а почистването не влизало в гаранцията и цената е 70лв?! Съответно го дадох само за смяна на харда и отказах почистването, въпреки, че перката едната не се върти и е задръстен.

Sage
Регистриран: 30 авг 2004, 18:43

Мнение от Sage » 19 яну 2012, 12:05

Както и предположих. Ами освен да помолиш някой познат, който разбира да ти го почисти. Проблемната част е разглобяване/сглобяване - по-рано в темата тук пуснах инструкции и клипче как става.

[B]Но не ти препоръчвам да го ползваш с неизправно охлаждане![/B]

scarybear

Мнение от scarybear » 19 яну 2012, 12:11

Благодаря. Ще го почистя, но или в друг сервиз или ще търся познат (blush) нека първо да си го взема...

Отговори