Гаранция на iPhone и покупка от Buy Best?

peterbs
Регистриран: 12 юни 2020, 10:44

Гаранция на iPhone и покупка от Buy Best?

Мнение от peterbs » 15 апр 2024, 12:33

Здравейте, знам че много пъти е дискутирано, но все пак искам да уточня нещо относно гаранцията. До колко знам, гаранцията на apple e ограничена - 1 година, но по закон те са длъжни да осигуряват 2 годишна гаранция.
По спомен през първата година гаранцията е за сметка на производителя, а през втората за сметка на търговеца, за това как стоят нещата тук?
Напълно нови и не отпечатвани апарати ли са, всичко ОК ли е, защото разликата в цената наистина е много голяма - около 500 лв (за 15 pro max)?
Не ме разбирайте погрешно, но всеки търси възможно най-изгодната сделка и когато става дума за по-скъп апарат винаги имам едно на ум.
Мерси на всички, които ще се включат.

Потребителски аватар
NSWDG
Регистриран: 03 май 2004, 19:02

Re: Гаранция на iPhone и покупка от Buy Best?

Мнение от NSWDG » 15 апр 2024, 13:01

Купувал съм два телефона от тях., Дойдоха както каза ти - напълно нови и неразпечатани. На айфон фабричният целофан трудно се имитира, доколкото знам. Разбира се, има вариант и да са ме подвели без да разбера, но всичко изглеждаше оригинално. Слава Богу, не ми се е налагало да използвам техен гаранционен сервиз. Едногодишната гаранция към епъл, която съм ползвал за едни слушалки, въобще не мина през търговеца, а директно през оторизирания им сервиз в бг - звъннах им и те провериха по сериен номер и замениха дефектните тапи. Нямам забележки, освен че транспорта, който никак не беше евтин заради обявената стойност и в двете посоки беше за моя сметка.
==================
MPXV3RX/A

Johnniie
Регистриран: 20 апр 2013, 16:35

Мнение от Johnniie » 15 апр 2024, 15:08

Ако телефона е внос от друг регион официалните сервизи на Apple могат да откажат гаранция. Нали разбирате, че за да са по евтини тези телефони, не е защото търговеца използва отстъпки от Apple. В повечето случаи не е начислен ДДС или е внос от друг регион пак без начислено ДДС. При опит за гаранция през втората година съм сигурен, че такава ще бъде отказана под някаква предлог.

peterbs

Мнение от peterbs » 15 апр 2024, 16:43

Johnniie написа:
15 апр 2024, 15:08
Ако телефона е внос от друг регион официалните сервизи на Apple могат да откажат гаранция. Нали разбирате, че за да са по евтини тези телефони, не е защото търговеца използва отстъпки от Apple. В повечето случаи не е начислен ДДС или е внос от друг регион пак без начислено ДДС. При опит за гаранция през втората година съм сигурен, че такава ще бъде отказана под някаква предлог.
И аз имах такива опасения и за това реших да попитам дали си заслужава риска. Благодаря Johnniie!

Kiril69
Регистриран: 06 апр 2021, 08:41

Мнение от Kiril69 » 18 апр 2024, 18:59

NSWDG написа:
15 апр 2024, 13:01
Купувал съм два телефона от тях., Дойдоха както каза ти - напълно нови и неразпечатани. На айфон фабричният целофан трудно се имитира, доколкото знам.

Важното е, че имате официалната 1 годишна гаранция към Aplle. Защото в Англия официалната гаранция на почти всички телефони е също една година. Така че ако имам възможност да го купя от Бг с 500 лв. по-изгодно, с радост бих се възползвал.

По принцип в БГ много вносители си позволяват да слагат доста по-високи цени, отколкото в Европа и/или Англия. Така че абсолютно подкрепям фирми като Baybest и други, налични на www.pazaruvaj.com, които позволяват да поръчваме на нормални цени. Просто липсва достатъчно конкуренция, по същият начин, по който липсата на виртуални оператори в Бг (единствени в цяла Европа) позволява на картела мобилни оператори да ни цакат с безумни цени и с лошо покритие извън големите градове.

Johnniie
Регистриран: 20 апр 2013, 16:35

Мнение от Johnniie » 18 апр 2024, 23:49

В поредна тема говорите глупости. Тези не официално търговци явно са специални и от Apple им дават супер дупер специална отстъпка. Гаранция от една година на телефон предназначен за друго регион, може и да има може и да няма.

Kiril69
Регистриран: 06 апр 2021, 08:41

Мнение от Kiril69 » 18 апр 2024, 23:53

Май вие говорите глупости. Apple осигурява 1 година гаранция, независимо от къде сте купили телефона. Може да им отправите запитване. Ваш проблем, аз предпочитам да пазарувам с 500 лв. по-изгодно.

Да напомня и че линкове към магазина на Baybest виждам и тук в сайта на Mobile Bulgaria. И то над 5 години, може и повече да осъществяват дейност.

Arthur
Регистриран: 16 май 2008, 14:45

Мнение от Arthur » 19 апр 2024, 06:37

Както се казва всеки сам си "преценя"

peterbs

Мнение от peterbs » 19 апр 2024, 08:23

Вероятно сте прави, но има и съмнителни неща. Фирма, която няма установен публичен адрес, не издава касови бележки (според отзиви от клиенти) издава опростени фактури, не предлага онлайн плащания не звучи много разумно.
Отделно политиката им за връщане, дори в 14 дневен срок е спорна - ако си нарушил целостта на опаковката, махнал фолия и т.н. ти се приспада процент от върнатите суми - в коментари попаднах, че за това са удържали 35%.
Отделно има подадени искове към тях в КЗП, като и ответни дела на фирмата „Ем Ей Кредит“ ЕООД срещу наложени към тях заповеди от КЗП, делата не са спечелени от „Ем Ей Кредит“ ЕООД.
В поредна тема говорите глупости. Тези не официално търговци явно са специални и от Apple им дават супер дупер специална отстъпка. Гаранция от една година на телефон предназначен за друго регион, може и да има може и да няма.

В сайта на apple има официалните представители за марката в страната и тази фирма, както и другата марка, с която оперират allgsm ги няма там.
Относно гаранция - практиката навсякъде е, че за да е валидна гаранция трябва да има предоставен документ за покупка, в западна Европа гаранционни карти няма, а е достатъчно да пазиш касова бележка за покупката. В България също е задължително условие за да е валидна гаранцията да предоставиш и документ за покупка, това, че в някои сервизи може да не я поискат - си е тяхна работа.
И последно - клиенти казват, че масово пристигали устройства със скъсани серийни номера или изрязани номера от кутиите, трябва да разопаковаш устройството за да видиш номера му и да провериш в нета дали е ново. Попаднах на мнения за устройства втора употреба или такива фабрично обновени и след това, ако упражниш правото си за отказ - отказват да ти върнат цялата сума, заради нарушена опакова, разпечатани кабели или аксесоари.
Аз лично не бих им се доверил и не бих рискувал да платя по-малко, ако след това ще имам куп проблеми
Ето няколко линка с дела на „Ем Ей Кредит“ ЕООД. срещу наложени заповеди от КЗП, които не е спечелила:
https://search-sofia-adms-g.justice.bg/ ... be03657d15
https://search-sofia-adms-g.justice.bg/ ... 367ef75d45
Но да, всеки да си прецени сам за себе си.

Потребителски аватар
JKRL
Регистриран: 18 фев 2021, 10:41

Мнение от JKRL » 19 апр 2024, 11:58

peterbs написа:
19 апр 2024, 08:23
Вероятно сте прави, но има и съмнителни неща. Фирма, която няма установен публичен адрес, не издава касови бележки (според отзиви от клиенти) издава опростени фактури, не предлага онлайн плащания не звучи много разумно.
...

Относно гаранция - практиката навсякъде е, че за да е валидна гаранция трябва да има предоставен документ за покупка, в западна Европа гаранционни карти няма, а е достатъчно да пазиш касова бележка за покупката. В България също е задължително условие за да е валидна гаранцията да предоставиш и документ за покупка, това, че в някои сервизи може да не я поискат - си е тяхна работа.

...
Ето няколко линка с дела на „Ем Ей Кредит“ ЕООД. срещу наложени заповеди от КЗП, които не е спечелила:
https://search-sofia-adms-g.justice.bg/ ... be03657d15
https://search-sofia-adms-g.justice.bg/ ... 367ef75d45
Но да, всеки да си прецени сам за себе си.
Добре дошли в https://www.buybest.bg/ („Уеб сайтът“ или „Интернет страницата“), който е изработен в полза и по поръчка на "Онлайн Продажби България" ЕООД, с ЕИК: 204143115, със седалище и адрес на управление в България, гр. София, бул. Витоша 91Б, телефон за контакти: + 359 876 600 600.
Касови бележки не са длъжни да издават онлайн магазините. Товарителницата на куриерите служи за тази цел.

Гаранцията я покрива търговеца, така че е нужно да има специални документи. Няма пречка официален сервиз на Apple да признае гаранцията като просто се покаже принтирано покупката от сайта и товарителницата на куриера.

Коя е тази фирма „Ем Ей Кредит“ ЕООД , защото друга е дадена в сайта?

Отговори