Има ли смисъл от съвременните смартфони?

stefanicio
Регистриран: 12 сеп 2012, 23:41
Контакти:

Re: Има ли смисъл от съвременните смартфони?

Мнение от stefanicio » 20 мар 2013, 13:03

Преди да си взема смартфон си мислех, че те са скъпи играчки и на мен няма да са ми нужни. Аз използвах моят телефон само за телефония (разговори, смс и др такива) и бях напълно задоволен. Все пак се реших да направя крачка напред. Трябваха ми няколко дни да привикна и сега спокойно мога да кажа, че смартфоните са толкова гъвкави от към функционалност (поне Android), че ако отделиш малко време за персонализация и ти пасва перфектно. Въпреки това, все още има доста елементи и насоки в които трябва да се работи. Заради явната печалба от такива устройства, всички компании бълват модели постоянно и нови поколения за по-малко от година. Обръща се много повече внимание на маркетинговия елемент, като брой на ядрата, системна памет и тем подобни, а се пропускат явните минуси. В най-скоро време ще се достигне до връхната точка на технологията на мобилните компоненти при която не е нужно охлаждане. То даже и сега, прегряването е проблем. Моят Galaxy S III грее като печка долу в дясно, ако му пусна някоя 3D игра. Имам приятел, който работи в сервиз и той ми е разказвал за проблема с печенето на HTC One X. Как от прегряването на процесора се получава отлепване и лющене на дисплея горе в дясно. Още един основен проблем на смартфоните е сигурността. Това е софтуерен проблем на всички платформи, които съм разглеждал по-обстойно. За съжаление е изключително лесно да се напише вирус мобилно устройство. Проблемът е, че ако се интегрира някаква монитурингова програма (firewall или антивирусен софтуер) консумацията на енергия ще стане още по-голяма и батерията ще се скапва още по-бързо. Това според мен е належал проблем, който умишлено се пренебрегва, а потребителите все повече и повече започват да съхраняват жизненоважна информация на устройствата си. Кредитни карти, интернет акаунти, банкова информация, информация за електронни плащания и други. Това и още доста минуси, може би ще бъдат решени в бъдеще, а може би не. На нас, като потребители, ни остава само да следим тенденциите и да изберем най-доброто устройство за собствените ни нужди и разбирания :)

grubby
Регистриран: 21 авг 2012, 17:48

Мнение от grubby » 20 мар 2013, 13:09

Кой ти каза пък на тебе, че производствената цена на СГС4 е 150 евро? Ти не разбра ли, че не пластмасата вдига цената, а това което се намира под нея! За разлика от изгнилата ти ябълка... да платиш 2000 лева за алуминиев корпус, колкото беше ифоне 5 като излезна. Нещо да кажеш?

Ванката
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Мнение от Ванката » 20 мар 2013, 13:13

Четох че производствената цена на С4 е окло 250$.
Samsung GALAXY S22 Ultra

mkpetrov
Регистриран: 05 апр 2009, 18:46

Мнение от mkpetrov » 20 мар 2013, 13:58

Да, толкова е:
http://store.picbg.net/pubpic/51/83/4b2fca5453635183.jpg

stefanicio
Регистриран: 12 сеп 2012, 23:41
Контакти:

Мнение от stefanicio » 20 мар 2013, 14:35

Това за цената са някакви сухи данни, които са с цел разбунване на духовете. Повярвайте ми, телефона изобщо не излиза толкова на производителите. Патентите са огромно перо в цената. Освен това този телефон е бил плод на дългогодишна разработка в която също са погълнати доста средства. За всеки един от компонентите. Софтуера също струва пари. Сега ще кажете, че андроид е безплатен. Е, не е чак толкова безплатен, а освен това Samsung, както и по-голяма част от производителите на телефони имат собствени версии на андроид с допълнителни приложения и функции. Всичко това струва пари. Сложете и за маркетинг и реклама, без която никой не може и сумата ще набъбне. Аз не споря, че смартфоните са доходен бизнес, затова и войната в сектора е толкова ожесточена. Просто искам да ви кажа да не се заблуждавате, че всяко Galaxy S IV носи на самсунг по 500 евро чиста печалба ;)

mkpetrov
Регистриран: 05 апр 2009, 18:46

Мнение от mkpetrov » 20 мар 2013, 14:41

Това е ясно, въпросът е, че при всички случаи не е нормално разликите между производствената и крайната цена да са чак толкова фрапиращи. Очевидно, за да е така, има сериозни проблеми (И да, със сигурност патентните абсурди са сред основните проблеми), на които трябва да се обърне внимание.

kiroo
Регистриран: 20 сеп 2006, 18:41

Мнение от kiroo » 20 мар 2013, 14:51

*Не репликирам колегата Петров, просто карам на следващ отговор :)
Аве хора, някой случайно нещо, така между другото, едно друго, тук там :D да е слушал, чел, виждал за пазарна икономика, търговия, концерни( моля някои хора да не четат концерти :D ) и малко нещо за благотворителност, а? А де :D
По темата може много да се пише. Значи 10% викате печалба трябвало да има? Мдаа...моооже, ама някъде другаде...ама не и на тая земя:|
Много ми се иска онези с "гроздето е кисело" да ми намерят на същия принцип като тяхните изказвания на хора примерно за БМВ 7-ма серия и Мерцедес S класа - как може да се продават за по 200 000 (да им се невиди и обирджиите нещастни):D Ама пък на тия фирми понеже се приемат от хората като най-най, сигурно производствените им разходи са към 170 - 180 000 щом няма недоволни :D
А иначе за телефончетата - ДА...ДА и пак ДА! Света вече е зависим от тях и който отхвърля GPS, навигация, мобилен офис пакет, програми за комуникация и трансфер на файлове, финансови операции и какво ли още не, значи има върху какво да се замисли..И ако вземем пак примера с БМВ и Мерцедес - за тези, които отхвърлят горното - мисля, че има решение за проблема - Фиат Мултипла - голяма, удобна и най-вече - еФтина :D

afficionado
Регистриран: 04 окт 2010, 18:15

Мнение от afficionado » 20 мар 2013, 16:51

Смисълът е във все по-голямата мобилност, която предлагат устройствата. Въпросът е имаш ли нужда от нея? Вероятно скоро ще бъде решен въпросът с батериите и клавиатурите (проекционни и пр.), което още повече ще ги направи незаменими за някой тип потребители. За други обаче, са напълно излишни. Мобилен може и да си с компютър, а на някои мобилността им е напълно излишна – няма нужда от примери. Защо в такъв случай да разходват ресурс?

Има и друго, като подвъпрос. Спорът беше като че ли за върховите устройства с голяма мощ, те необходими ли са? Да, сигурно, най-малкото като двигатели на прогреса, но далече не са за всеки. Масата потребители могат да се задоволят и с устройства от среден клас...

zmianatz
Регистриран: 23 окт 2009, 22:45

Мнение от zmianatz » 20 мар 2013, 18:22

Има, разбира се. Това с навигацията е чудесно, особено за хора, на които професията го изисква или такива, които не могат да се ориентират. Аз за радост досега не съм била от вторите ;)

Проблемът е, че едно мобилно устройство, трябва да бъде мобилно. Т.е. да ти е удобно в ръката, да е издръжливо на изпускане, да е бързо в и-нет, в приложенията, въобще светкавично да имаш достъп до всичко с помощта на своя смартфон, да е пригодено за живот навън. Защото за вкъщи или офиса си имаме компютри. Или таблети.

Вторият проблем е, че някои технологии, да не кажа повечето, са прекалено скъпи. Не си заслужават цената. Искам бърза навигация, искам хубава камера, искам бърз, хубав, качествен и-нет - ами дай 1000-2000 лв и пак не е сигурно от какви материали е и че е здрав; или че няма да ти направи бъг от софтуерен проблем! Не става така. Не е реално! Реално, според мен, е не повече от 600 лева, за това за мен евтините модели тел. си припокриват почти парите и качеството (не само на материали и изработка, а и за функции!) :)

AVKansazov
Регистриран: 22 сеп 2010, 14:10

Мнение от AVKansazov » 20 мар 2013, 18:48

Маце разбрахме те че обичаш малки дамски телефончета.Като за тебе вземи си едно мини 3 ла фльор и мирясай.
Само че май не можеш да си го позволиш затова се залъгваш със
[Quote]за мен евтините модели тел. си припокриват почти парите и качеството не само на материали и изработка, а и за функции![/Quote]
Honor 50 13.0 + Samsung Galaxy Tab S7 13.0 + Xiaomi MiBox 3 9.0
+ Xiaomi MiBox S 9.0 + Huawei Watch GT Sport

Отговори