Има ли смисъл от съвременните смартфони?

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Има ли смисъл от съвременните смартфони?

Мнение от board » 20 мар 2013, 10:29

Създавам тази тема, заради разразилия се спор по въпроса в темата на Galaxy S4. Моля изказвайте тук мненията си.

Според мен смартфона се превърна в най-функционалната джаджа в нашето съвремие, събрана в минимално място. Един вид швейцарското ножче на електрониката, предлагащо страшно много неща, събрани в джоба. За мен това няма аналог и с удоволствие си взимам новите постижения в технологиите.

titan_t
Регистриран: 23 авг 2007, 21:48

Re: Има ли смисъл от съвременните смартфони?

Мнение от titan_t » 20 мар 2013, 10:47

Този въпрос е направо излишен за времето в което живеем, но нека да отговоря - абсолютно ДА, има огромен смисъл!

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 20 мар 2013, 10:58

И аз си мислех, че е безсмислен, но като гледам какво се изписа в темата на S4, се оказа, че има хора мислещи по друг начин.

Ванката
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Мнение от Ванката » 20 мар 2013, 11:01

Има смисъл разбира се, супер много се кефя, как се развиват технологиите. Чакам с нетърпение Ноут 3 с всичко, което има С4, че даже и повече.:)
Samsung GALAXY S22 Ultra

mkpetrov
Регистриран: 05 апр 2009, 18:46

Мнение от mkpetrov » 20 мар 2013, 11:10

Смисъл има, разбира се (Макар че много хора имат склонността да преекспонират нуждата от определени подобрения като мощност на процесора, резолюция и т.н.), но аз бих изместил темата в посока какво точно трябва да представляват модерните смартфони и къде нещата куцат.;) И смятам, че има доста неща както в хардуерно, така и в софтуерно отношение.
1. В софтуерно - нужда от повече отвореност (Включително при Андроид би трябвало да се избегне нуждата от руут, както беше при WM).
Също така при андроид да няма фирмени къстюмизации и ъпдейтите да са доста по-безпроблемни (И устройствата ще работят по-добре като не са наблъскани с тонове боклуци от производителите. Вярно, че има и полезни неща, но по-добре да могат да се качват по желание, а каквото може и да се интегрира като опция в андроид)
2. В хардуерно отношение:
Там нещата са доста сбъркани, според мен, а често и противоречащи си. От една страна се обръща много внимание на детайлите, от друга обратното. Какво имам предвид?
Хвърлят се огромни усилия върху дизайна (Който си е детайл), обаче от друга страна се пренебрегват детайли, които са пряко свързани с функционалността/качеството на устройствата:
батерии, говорители (би трябвало да се слагат по-качествени, по-често стерео и по-често на предния панел), sd слотове и т.н. Въобще като цяло бих казал, че доста трябва да се преосмисли начина, по който се представят и възприемат топ-моделите (И не само те), и да намалее ролята им на моден аксесоар.;) SD-слотовете, според мен, са задължителни, поне докато не изравнят цените на вътрешната памет с тази на картите. По-големи батерии - също (И да се ограничи това безцелно вдигане на честоти/ядра без оглед на консумацията) и задължително сменяеми (Поне докато не започнат да издържат по повече време с едно зареждане, както и да издържат на повече зареждания. Вероятно това отдавна е възможно и също нарочно не се прави), по-дебели модели също трябва да има и не само заради батериите, а и заради прегряването, което също си е проблем.

rado243
Регистриран: 07 фев 2006, 11:30

Мнение от rado243 » 20 мар 2013, 11:27

Много си прав, особено за т.1, но за точка 2 колкото и на мен да се иска няма да стане;) Ще ти дам пример в автомобилостроенето, помниш WV голф-1-2, мерцедес 123/124;) Ами в един момент разбраха, че ако продължават така просто никой няма да си купи нова, ако старата работи безпроблемно 20 години:P Сега в големите компании има даже екипи които работят в/у темата кое и кога да се счупи за да си купиш новия продукт;) Та и при телефоните е горе-долу така, година максимум две и ти иде да го хвърлиш:D

mkpetrov

Мнение от mkpetrov » 20 мар 2013, 11:47

Без съмнение, то си личи отвсякъде, че дори и да не планират да се счупи, използват други тарикатски номера и всеки смартфон има нарочно слаби места, че да те убедят да си купиш следващия недодялан модел.;)

A4i
Регистриран: 08 фев 2009, 02:32

Мнение от A4i » 20 мар 2013, 11:49

Според мен е дошло времето, когато смартфоните от екзотични вещи на разкош/лукс да се превърнат стока за масовият потребител. Характерното за такива стоки е надценка от 10-тина процент над производствената себестойност. Например в един лаптоп за $650, микропроцесора i5 струва $230. Отделно има видеокарта на AMD/Nvidia, 1 TB диск, 4GB или повече RAM, 15\" екран, голям батерия , охлаждаща система с топлинни тръби и вентилатор, оптично устроиство, клавиатураи шаси и т.н. Демек за $650 крайна цена потребителя получава вещ с $600 цена за производство и дистрибуция. При SGS4 цифрите ще са ?700 клиентска цена , при ?150 за производство/дистрибуция. Това масова стока ли е според вас? За мен все още е лукс/разкош иначе трябваше да струва 170?. Дразнещото е че дори производителя не се старае, ами краде дизайн и имидж от iPhone , а влага метализирана/боядисана пластмаса, вместо алуминия на Apple. Ако SGS4 е вещ на разкоша с цена от 700?, защо е пластмасов? Хората не носят пластмасови бижута.

berserk
Регистриран: 02 юни 2008, 19:43

Мнение от berserk » 20 мар 2013, 12:06

[Quote]Според мен е дошло времето, когато смартфоните от екзотични вещи на разкош/лукс да се превърнат стока за масовият потребител. Характерното за такива стоки е надценка от 10-тина процент над производствената себестойност. Например в един лаптоп за $650, микропроцесора i5 струва $230. Отделно има видеокарта на AMD/Nvidia, 1 TB диск, 4GB или повече RAM, 15\\\" екран, голям батерия , охлаждаща система с топлинни тръби и вентилатор, оптично устроиство, клавиатураи шаси и т.н. Демек за $650 крайна цена потребителя получава вещ с $600 цена за производство и дистрибуция. При SGS4 цифрите ще са ?700 клиентска цена , при ?150 за производство/дистрибуция. Това масова стока ли е според вас? За мен все още е лукс/разкош иначе трябваше да струва 170?. Дразнещото е че дори производителя не се старае, ами краде дизайн и имидж от iPhone , а влага метализирана/боядисана пластмаса, вместо алуминия на Apple. Ако SGS4 е вещ на разкоша с цена от 700?, защо е пластмасов? Хората не носят пластмасови бижута. [/Quote]
добре бе, едно не мога да разбера темата е за смартфони, ти почваш сравнения с лаптопи и производствената им себестойност...това горе долу ок, ама накрая пак зацикляш на сгс4 и айфон и пластмасата- ай стига де разбрахме,че си бесен на самсунг и на пластмасата, и че си падаш по бижута...това твойто вече граничи с ...........- една глупост дори и 100 пъти да я повториш не става истина! каза го 10 пъти разбрахме ти мнението, та стига си се повтарял ако обичаш :D
иначе от смартфоните има много смисъл, и за работа и за развлечение, а и да не говорим колко са полезни ако си на ново място и трябва да се ориентираш(това последното е безценно за повечето ми познати от женски пол...наред с мастъркард :D ) ;)

mkpetrov

Мнение от mkpetrov » 20 мар 2013, 12:16

За галакси и айфона без коментар, но в другото има резон.;) Да, вярно, че при смартфоните нещата и откъм патенти са по-сложни, не за всичко е виновен конкретният производител, но според мен тази разлика между производствена и крайна цена при едното и другото е сигурен признак, че нещата са дълбоко сбъркани и трябва да се променят. Друг е въпросът, че не е просто и това включва патентни системи и т.н.

Отговори