Измама с крипто валута
Измама с крипто валута
Здравейте,
исках само да спомена какво се случи преди няколко дни на един познат т.к. не се бях сблъсквал с подобна измама.
Историята е следната:
Нека наречем измаменото лице Иван.
Иван разглежда мобиле.бг (или който и да било друг сайт с обяви за продажби) и си харесва автомобил.
Обажда се и е твърдо решен да го купи дори без да го гледа, искат му капаро от 200лв и копие на лична карта "за да си оправят някакви документи" предварително и му дават референтен код за плащане в EasyPay.
Иван отива, плаща и повече няма връзка с телефонният номер, Иван изгоря с капарото и трябва да вади нова лична карта.
След като чух започнах да проверявам и какво излезе.
Има онлайн платформи за търговия с крипто валути. Там можеш да си търгуваш дори без регистрация. Ако си без регистрация избираш валутата и колко от нея, въвеждаш си електронния портфейл и в зависимост от начина на плащане системата генерира референтен код.
В случаят системата е генерирала код за EasyPay за 200лв.
Свързах се с въпросната фирма и ми обясниха, че когато се генерират трансакции без регистрация задължително спират трансакцията и искат копие на лична карта. След като то е получено и парите са получени криптовалутата е отишла в джоба на измамника.
Забавното е, че е почти невъзможно да проследиш електронен портфейл.
Направо ужас, пазете се!
Айде със здраве
исках само да спомена какво се случи преди няколко дни на един познат т.к. не се бях сблъсквал с подобна измама.
Историята е следната:
Иван разглежда мобиле.бг (или който и да било друг сайт с обяви за продажби) и си харесва автомобил.
Обажда се и е твърдо решен да го купи дори без да го гледа, искат му капаро от 200лв и копие на лична карта "за да си оправят някакви документи" предварително и му дават референтен код за плащане в EasyPay.
Иван отива, плаща и повече няма връзка с телефонният номер, Иван изгоря с капарото и трябва да вади нова лична карта.
Има онлайн платформи за търговия с крипто валути. Там можеш да си търгуваш дори без регистрация. Ако си без регистрация избираш валутата и колко от нея, въвеждаш си електронния портфейл и в зависимост от начина на плащане системата генерира референтен код.
Свързах се с въпросната фирма и ми обясниха, че когато се генерират трансакции без регистрация задължително спират трансакцията и искат копие на лична карта. След като то е получено и парите са получени криптовалутата е отишла в джоба на измамника.
Направо ужас, пазете се!
Айде със здраве
-
- Регистриран: 17 яну 2012, 12:13
Re: Измама с крипто валута
Затова на повечето места искат и селфи с личната карта + да напишеш днешната дата + текст "името на търговеца".
Приятелът ти да пусне оплакване в КЗП, от българската фирма търговец почти 100% ще му върнат парите. Имаше такива измами 2016-2017 в крипто.бг с капаро за почивка на морето и върнаха парите на засегнатите (общо сумите бяха над 10к доколкото помня).
Приятелът ти да пусне оплакване в КЗП, от българската фирма търговец почти 100% ще му върнат парите. Имаше такива измами 2016-2017 в крипто.бг с капаро за почивка на морето и върнаха парите на засегнатите (общо сумите бяха над 10к доколкото помня).
Благодаря за съвета, казах му.
Не се бях сблъсквал с такава работа, явно схемата обаче не е нова.
Не се бях сблъсквал с такава работа, явно схемата обаче не е нова.
Твоя приятел се е хванал на най-старата понзи схема на света. Същото е като мейлите от нигерийския принц дето иска да ти прати няколко милиона ама трябва първо да преведеш едни 100лв за някакви бумащини. Как може 2019 да има хора, които се хващат?
Не съм съгласен. Щом е получил парите в изипей, това става само с лична карта. Жалба в полицията и мисля ще помогнат, защото тук би трябвало да е лесно.radko89 написа: ↑21 окт 2019, 16:05Здравейте,
Историята е следната:
Направо ужас, пазете се!
Айде със здраве
-
- Регистриран: 17 яну 2012, 12:13
Не си разбрал. Търговеца на крипто има ИзиПей, на който получава плащания и после праща криптовалута на посочен преди това крипто портфейл.
Схемата е:
- измамника иска личната карта на жертвата и я праща на търговеца.
- търговеца одобрява и генерира заявка за плащане през ИзиПей за конкретните лични данни на жертвата
- жертвата е приканена да прати пари по заявката в ИзиПей.
В случая търговеца е виновен, защото не е направил всичко по силите си да спре подобни измами. Проблема е решен със селфитата с лична карта и листче текст името на търговеца и дата. Дори Револют искат селфи вече (преди 4 години като се регвах не искаха).
Схемата е:
- измамника иска личната карта на жертвата и я праща на търговеца.
- търговеца одобрява и генерира заявка за плащане през ИзиПей за конкретните лични данни на жертвата
- жертвата е приканена да прати пари по заявката в ИзиПей.
В случая търговеца е виновен, защото не е направил всичко по силите си да спре подобни измами. Проблема е решен със селфитата с лична карта и листче текст името на търговеца и дата. Дори Револют искат селфи вече (преди 4 години като се регвах не искаха).
А дори да е със селфи, име на търговеца и снимка на лична карта аз примерно ако съм измамникът какво ми пречи да поискам всички тези неща на жертвата и да посоча като име на търговеца фирмата за криптовалути.
Пак мисля, че ще мине при доста жертви.
Не мисля, че е достатъчно надежден този метод като цяло. Просто не мисля, че е редно да се позволяват плащания за криптовалути по този метод.
Мисля, че ако приемат примерно само банков превод могат да имат изискване за причина за платежното нареждане да се записва - закупуване на криптовалута *койн. Ако го няма това описание в причината за превод да не се приемат плащането.
Това мисля, че поне малко би трябвало да светне някоя лампичка в главата на жертвата, че има нещо нередно (ако измамникът ти иска капаро и те накара да напишеш като причина за плащане закупуване на криптовалута).
Пак мисля, че ще мине при доста жертви.
Не мисля, че е достатъчно надежден този метод като цяло. Просто не мисля, че е редно да се позволяват плащания за криптовалути по този метод.
Мисля, че ако приемат примерно само банков превод могат да имат изискване за причина за платежното нареждане да се записва - закупуване на криптовалута *койн. Ако го няма това описание в причината за превод да не се приемат плащането.
Това мисля, че поне малко би трябвало да светне някоя лампичка в главата на жертвата, че има нещо нередно (ако измамникът ти иска капаро и те накара да напишеш като причина за плащане закупуване на криптовалута).
Трябва да си идиот, за да си дадеш личната карта така...
Просто винаги проверявайте уебсайтовете, които ще използвате. Можете да извършвате финансови операции с Bitcoin дори на платформи за търговия като Instaforex, които аз използвам сам. Въпросът е, че винаги трябва да четете отзивите и да бъдете внимателни.
-
- Регистриран: 11 мар 2020, 16:09
- Контакти:
Не съм напълно сигурен колко е разумно да пратиш личната си карта просто така на човек, който дори не си виждал, а колкото до капарото пратено също на човек, който нямаш предства къде е - може би ще е добре да извлечем полза от тази ситуация и ако ще даваме капаро, поне да е лице в лице с дадения човек.
Можем само да благодарим на колегата radko89, че ни предостави тази информация - аз лично не съм запознат с такива случаи и за първи път виждам някой да бъде измамен по подобен начин.
Можем само да благодарим на колегата radko89, че ни предостави тази информация - аз лично не съм запознат с такива случаи и за първи път виждам някой да бъде измамен по подобен начин.
Хамалски услуги,
https://nenchovski.com/
https://nenchovski.com/