Канските мъки по отключването на един Huawei

tzincbg
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Канските мъки по отключването на един Huawei

Мнение от tzincbg » 06 юни 2018, 10:22

Смартфон Huawei Honor 5x, закупен от Китай, със заключен bootloader, естествено.
Понеже преди бях пробвал и не беше станало, а прочетох, че [b] Huawei спират отключването окончателно[/b], реших да не отлагам повече.
Исках да го отключа , да го руутна и да му блокирам и изтрия китайските боклуци.
Да, ама не. Нито китайският, нито международният сайт на Huawei ми приемат IMEI.
Принудих се да платя 4 Евро на dc unlocker, за да го отключа[b] (не всички инструкции в нета са добри, с някои само ще губите пари през dc unlocker).[/b]
Хубаво ама fastboot ме изхвърля, не ми дава да ползвам кода.
Отключих bootloader - a с руския Huawei multi tool с кода, получен от dc unlocker. До тук добре...
Флашнах му TWRP recovery и реших да сменя ROM-a с чист Андроид.
Да, ама не, на абсолютно всички уж за същия модел(ама явно не и за китайския вариант) се саморестартираше постоянно. На всичкото отгоре спря да работи тъча и нито мога да вляза в recovery, нито нищо.
Във fastboot влиза, но компютърът не го разпознава...

Отчаях се почти, мислех да търся сервиз, ако се намерят толкова завъртяни проблеми да оправят...
докато не установих, че ако вляза във fastboot без да махам кабела, го открива. С драйверите от minimal adb. С Huawei официалните не ще - с и без проверка на сигнатурата на драйверите. Разгеле.

Дам... Ама в нета докато открия точно за китайския вариант оригинален ROM с Андроид 6 голям зор (защото не може да сложиш Android 5.1 ако вече си ъпдейтвал до 6.
)
Намирам го в някакви китайски сайтове, ама свалянето прекъсва - ужас. Разгеле в мрежата на тиком не прекъсна и се свали.
Хайде разархивирай, разопаковай с Huawei firmware extractor в adb папката.
Е, вече трябва да е лесно. Флашваш recovery, после system, после boot и т.н. Така пише в xda.
Да, ама не. Пак се рестартира нон стоп.
Но тъча вече работи в recovery, значи съм на прав път.
Хайде пак ама по инструкцията в 4pda. Флашваш това и това, factory reset в recovery, флашваш второто и третото, хайде пак format.Флашваш пак първото и четвъртото.
[b] И най-накрая се възстанови и изгря.[/b]

Добре викам си, няма да стане да се смени рома, хайде поне да сложа пак TWRP и root със super su.
Да, ама не. Super su вика нямаш root.
Всички препоръчани по форумите версии. Пробвах и Phh superuser. Нъц.
Накрая почнах назад една по една с все по-стари версии на super su да пробвам да го руутна. Накрая с 2.46 стана.
[b] 1GB китайски приложения изтрих![/b]
Спрях рекламите.
[b] И въпреки всичко някои системни приложения на Huawei продължават да се свързват и да пращат нещо към Baidu, въпреки, че съм спрял user experience и не съм влязъл в Huawei акаунта.[/b]
Спрях ги с no root firewall.
Но това не е всичко - китайският ром Google play няма. Хайде търси - накрая стана с Google installer 2 за Xiaomi.
Да, ама контактите не щат да се синхронизират и не щат.
Та сложих на двата телефона true caller и чрез неговия backup ги синхронизирах.

Уф, измъчи ме това животно. 3 дни цялото свободно време. Но го преборих.

[b] В заключение това е абсурдно трудно. Купуваш си телефон(джобен компютър) и не можеш да си му пълноправен администратор и да го контролиращ какво ти показва и какво къде праща. Абсолютно нечестно. [/b]

polarr31
Регистриран: 07 дек 2011, 14:56

Re: Канските мъки по отключването на един Huawei

Мнение от polarr31 » 06 юни 2018, 11:04

[Quote]Уф, измъчи ме това животно. 3 дни цялото свободно време[/Quote]

И що не прави нещо по-смислено през тези 3 дни? Лято е(beer)(beer)(beer), мацки...:)

tzincbg

Re: Re: Канските мъки по отключването на един Huawei

Мнение от tzincbg » 06 юни 2018, 11:10

Отдавна искам да го отключа, а и като ми се оплака близък човек, че много му лагва вече и си викам хайде - тук е написано ясно, бързо ще стане. :D

Потребителски аватар
Вито
Регистриран: 09 яну 2008, 01:07

Мнение от Вито » 06 юни 2018, 11:49

[Quote]Купуваш си телефон(джобен компютър) и не можеш да си му пълноправен администратор и да го контролиращ какво ти показва и какво къде праща. Абсолютно нечестно.[/Quote]
Купуваш си ако искаш! На сила никой не те кара. Аз никога не съм руутвал и не съм имал проблем с нито един телефон!

tzincbg

Re: Re: Канските мъки по отключването на един Huawei

Мнение от tzincbg » 06 юни 2018, 12:03

Ами вече много повече внимавам и гледам да купя отключен. Но тогава не знаех... Предишните много по-лесно се отключваха и най-много да имаше един китайски и един глобален модел. Сега вече има китайска, индийска, европейска и американска версия на повечето модели. С разлика в честотите, но понякога и в тъч, wifi чип, рам памет, скенер за отпечатък и т.н.

Потребителски аватар
npet
Регистриран: 07 фев 2014, 12:05
Контакти:

Мнение от npet » 06 юни 2018, 12:17

-
Последна промяна от npet на 09 авг 2020, 08:25, променено общо 1 път.
-

kpo
Регистриран: 25 сеп 2006, 17:35

Мнение от kpo » 06 юни 2018, 12:19

От Андроид 8 нагоре рутването е общо взето безсмислена загуба на време, а ако успеете да го направите без съсипване на функционалности от смартфона си, ще сте щастливци.

tweeg
Регистриран: 09 мар 2006, 10:23

Мнение от tweeg » 06 юни 2018, 12:28

Все си мисля, че като си купиш нещо - телефон, кола и т.н. то трябва да ти върши работа на теб, а не ти на него :)

Ванката
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Re: Re: Re: Канските мъки по отключването на един Huawei

Мнение от Ванката » 06 юни 2018, 12:29

[Quote]Купуваш си телефон(джобен компютър) и не можеш да си му пълноправен администратор и да го контролиращ какво ти показва и какво къде праща. Абсолютно нечестно.
[/Quote]
Купуваш си хардуера, не софтуера в него с който идва. Не са длъжни да ти отключват каквото и да било.
Samsung GALAXY S22 Ultra

tzincbg

Re: Re: Re: Re: Канските мъки по отключването на един Huawei

Мнение от tzincbg » 06 юни 2018, 13:19

Сега намерих и един модифициран super su - че с това напомняме за ъпдейт много ме дразни.
Последно работя това за него и от тук нататък той работи за нас. :)
Аз много го оплюх, но си има два големи полюса телефончето - по-добра камера дори от сегашните Xiaomi в същия клас и безплатна година в Huawei music, която вече спря на други телефони, но не и тук.

Отговори