Кои са най-добрите процесори за мобилни устройства към днешна дата?

deezel
Регистриран: 23 авг 2006, 19:47

Re: Кои са най-добрите процесори за мобилни устройства към днешна дата

Мнение от deezel » 14 юли 2008, 12:53

board, възможно е proccessor да е използвано не като "баш-процесор", а като устройство, което просто proccesses stuff.:) Все пак е споменато, че поддържа всякакви OTA свързвания.

asenna5
Регистриран: 22 мар 2006, 19:03

Мнение от asenna5 » 14 юли 2008, 13:05

Каква е точно разликата между процесор и чипсет?

Доколкото ми е известно процесора (поне на мойта машина, говоря за десктоп-компютърът ми) е чип, който е на дъното.

Чипсет идва от английски chipset и буквално преведено означава набор от чипове или схемов набор (интегрална схема).

deezel
Регистриран: 23 авг 2006, 19:47

Мнение от deezel » 14 юли 2008, 13:22

Обяснил съм го в първия си пост по темата.

m-r,esato
Регистриран: 19 май 2007, 22:52

Мнение от m-r,esato » 14 юли 2008, 14:15

Почвам от Асен, карам подред:

"Така-м..- значи излиза, че интелските процесори (Marvell) са най-доброто, на което може да се надява човек.., или бъркам? Не виждам кой друг производител може да се конкурира с тях като параметри, още повече, че същите процесори са в "най-най-най" джаджите Omnia и iPhone.."

За момента - да. Но скоро(до края на годината или Q1 догодина) трябва да видим някои доста интересни телефони на Nokia с OMAP3. HTC също ще предложат телефони с OMAP3 или Snapdragon, но подозирам, че може малко да се забавят с разработката. Дано да греша. :)

board, твоето мнение също много си го бива. Понеже ставаше дума за сравнение на процесори, а не на цели чипсети, реших да пропусна DSP-тата и т.н., защото нещата щяха да станат много сложни и дълги.

"m-r,estato единствено уточнение , мисля че процесора на Omnia е базиран на XScale архитектура , а не на АRM11 както при айфона."

Ами и аз точно това съм писал ;)

"Искам да те попитам има ли някава яснота кога ще видим OMAP 3 поцесорите/чисетите в употреба , или от кой ? Все си мисля , че се говореше за юли/август. Мисля че и първите Андроид устройствата , трябва да са базирани на тях."

Да, в края на тази година трябва да видим телефони с OMAP3, а може би и със Snapdragon. Устройствата няма да ползват топ-моделите от сериите, но дори и така ще бъдат в пъти по-добри от сегашните предложения. Понеже съм забелязал как разработката на една нова платформа отнема доста време, а тази година и догодина се разработват както нови хардуерни, така и софтуерни платформи, би трябвало да сме свидетели на забавяне. Съмнявам се всичко да върви по вода. Много важно ще е дали Nokia най-после ще започнат да ползват новите си по-добри батерии, за които се говори от известно време.

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 14 юли 2008, 15:39

"Ами и аз точно това съм писал ;)"

Не че има много значение , но не мисля , че казваме едно и също нещо .

"Samsung i900 Omnia има същия като iPhone или подобен, но не ъндър-клокнат процесор от Intel"

От написаното разбирам , че ползват еднакъв или близък процесор . А си мисля , че са със съвсем различна архитектура.

"Много важно ще е дали Nokia най-после ще започнат да ползват новите си по-добри батерии, за които се говори от известно време"
Можеш ли да ми дадеш малко инфо за тези нови батерии ?

m-r,esato
Регистриран: 19 май 2007, 22:52

Мнение от m-r,esato » 14 юли 2008, 16:57

Ако почна с обясненията защо не сме се разбрали, ще стане много дълго. Ако имаш по-подробна информация за *процесора* на i900, сподели, ще е полезно за темата. Аз в момента малко съм залитнал към слуховете за Nokia, така че не съм търсил в сайта на производителя и т.н., макар че i900 ми беше много интересен малко преди това. До колкото знам, в iPhone има процесор ARM1176 на 412MHz(чипсетът е Samsung S5L8900), а в Samsung i900 има чипсет Marvell PXA320 с процесор на 624МHz. Този Marvell е разработка на Intel или нещо подобно, а за процесора на iPhone бях чел някъде, че R&D тиймът на Samsung са работили с Intel по него. За това последното ми се губят детайли, а може и да се бъркам нещо. Това беше причината да кажа, че може да са подобни или еднакви, но не го бях обмислил много добре явно. Я кажи какво интересно знаеш за Marvell-a?

Лео, май е добре вече да минете на ЛС. Доста се разваля последователността в темата и смятам да ви изтрия мненията. А темата е интересна и полезна за да разберат доста от съфорумниците защо еди-кой си модел на Nokia е по-добър от еди-кой си модел на Samsung, въпреки, че и двата са със Symbian и S60 и с почти еднакви екстри.

Но същевременно темата е и сложна, така че трябва да не се губи последователността.

Леонард
Регистриран: 01 юни 2004, 15:55

Мнение от Леонард » 14 юли 2008, 17:08

Доколкото знам Marvell купиха XScale технологията от Intel,така че това са различни производители.

asenna5

Мнение от asenna5 » 14 юли 2008, 17:46

Нещо мисля, че си се объркал. В iPhone е вграден ARM процесор на честотса 624 мегахерца (като в Omnia).

Характеристиките на процесора ARM са следните:
- чип ARM1176JZF с поддръжка технология TrustZone,
- възможност да се овърклокне до частота до 700 МГц,
- патентована система за енергопотребление ARM Intelligent Energy Manager (снижава общото енергопотребление до 25-30%),
- кеш 16K/16K,
- вграден допълнителен "подпроцесор" (името е неточно , но не ми хрумва по добър превод от руски) за обработка 3D-графики,
- технология ARM Jazelle (за обработка на Java-приложения).

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 14 юли 2008, 17:48

И аз не съм се задълбочавал много , просто съм хвърлял по едно око какво представляват процесорите на различните телефони. Принципно Marvell преди 2 години години купуват от Intel бизнеса с XScale процесорите . XScale всъщност си е тип ARM архитектура , на която базират процесорите си.
Това което съм чел е ,че процесора на Omnia е PXA312 . За който не намерих конкретно инфо , но ми се струва че би трябвало да представлява PXA310 с някоя минорна промяна.
Ето малко инфо за PXA310 : http://www.marvell.com/products/cellular/application/PXA310_PB_R4.pdf

Иначе това е не съвсем актуална ,но мисля интересна за темата таблица с АRM процесорите:
http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_architecture

asenna5

Мнение от asenna5 » 14 юли 2008, 17:51

Цената на тази сделка беше едва 600 миолиона долара, което към днешна дата би било три пъти повече (минимум)..

Именно тогава Интел съсредоточиха усилията си към създаване на чипове с висока производителност и резултатът са двуядрените и четириядрените процесори, които сега вече са масово производство..

Отговори