Кои са най-добрите процесори за мобилни устройства към днешна дата?

asenna5
Регистриран: 22 мар 2006, 19:03

Кои са най-добрите процесори за мобилни устройства към днешна дата?

Мнение от asenna5 » 13 юли 2008, 19:37

Би било интересно да се разисква подобна тема, още повече, че до сега не обсъждано, мисля..

И така..- Qualcomm, Samsung, Marvell, ARM, TI OMAP ...- кой от тях е най-добър в крайна сметка?

m-r,esato
Регистриран: 19 май 2007, 22:52

Re: Кои са най-добрите процесори за мобилни устройства към днешна дата

Мнение от m-r,esato » 13 юли 2008, 23:32

Малко неуместно задаваш въпроса, тъй като смесваш Qualcomm/Samsung/TI с ARM. Във ВСИЧКИ от изброените марки *чипсети* се използват ARM *процесори*. В момента най-масово се използват три варианта на ARM - ARM9, ARM11 и ARMv7. ARM9 можем да открием в чипсетите на Qualcomm, използвани в повечето модели на HTC(без последните флагмани), а също и в чипсетите Nexperia, използвани в смартфоните на Sony Ericsson и поостарелите OMAP1 на TI.

ARM11 имат всички телефони с чипсети OMAP2(332MHz) на Texas Instruments и Freescale(369MHz) - т.е. повечето модели смартфони на Nokia и Samsung. Не съм много наясно с процесорите на марковите чипсети на Samsung, но и те би трябвало да са ARM11.Голяма част от по-високия клас чипсети на Qualcomm също използват ARM11. iPhone също използва ъндър-клокнат чипсет на Samsung, чийто процесор мисля, че е произведен от Intel. Samsung i900 Omnia има същия като iPhone или подобен, но не ъндър-клокнат процесор от Intel.

Друг сравнително нов чипсет е този на Freescale - i.MX31 с процесор ARM1136JF-S. Този процесор е подобрена версия на ARM11 и може да работи на честота до 532МHz. Това ще се окаже най-добрият вариант за смартфоните от средния клас и тези малко над средния, като на практика ще замести сегашната платформа на Freescale(на 369MHz), която се използва в доста от смартфоните на Nokia. Това е бюджетно решение, но за цената си е много добро като производителност.

ARM Cortex-A8(TI) и Scorpion(Qualcomm) са най-добрите процесорни топологии, които се използват в чипсети в разработвани в момента телефони(и не само - разни видеокамери, MID, UMPC-та и т.н.). И двата са много подобни, изградени върху ARMv7 архитектурата. Производителността им е в пъти по-голяма от на ARM11, като честотата на процесорите може да достигне до 1GHz. Cortex-A8 се използва в OMAP3 серията на TI, а Scorpion - в платформата Snapdragon на Qualcomm. Засега няма ясен победител, ще се наложи да видим как стоят нещата на практика. Аз по принцип съм привърженик на предложенията на Qualcomm, защото те са много по-компактни от тези на TI и имат доста повече вградени модули. Това ще е много полезно за в бъдеще, тъй като спестява енергия, разходи за разработка, място в телефоните, което от своя страна ще позволи използването на по-големи батерии и едновременно с това телефоните ще бъдат по-тънки. За съжаление, това ще е до голяма степен неприложимо за Nokia(след разправиите с Qualcomm), където бих искал да видя платформата Snapdragon именно заради изборените по-горе причини. Освен това, тя ще доведе и до понижаване на крайната цена на апаратите заради много по-ниските разходи за разработка.

EDIT: С този пост искам само да дам някаква основа на по-нататъшни спорове и аргументи, а не да изчерпвам темата. ;)

deezel
Регистриран: 23 авг 2006, 19:47

Мнение от deezel » 14 юли 2008, 08:17

Казано накратко (m-r, esato, беше удоволствие да прочета поста ти:):
ARM са процесори. Intel също на места. Но Samsung, TI и Qualcomml са чипсети. И е много неприятно, че редовно виждаме уж професионални tech editor-и да пишат "процесор TI OMAP ****".
Чипсетът съдържа още много елементи - Wi-Fi, Bluetooth, cellular equipment (това за GSM/UMTS/HSDPA:), графичен ускорител (ако има) и т.н.

Nistel
Регистриран: 26 юли 2004, 01:14

Мнение от Nistel » 14 юли 2008, 08:40

Полезна и добре синтезирана информация.Интересно ми е дали ще видим смартфон с "атомния" процесор на Интел.Макар,че вмомента наличностите му не стигат за лаптопи,че какво остава за телефони.АМД също подготвят подобна платформа.Рано или късно производителите на големите СРU-та ще навлязат с гръм и трясък на този пазар.Предполагам това,ще стане ако или по-скоро когато влязат в употреба по-ефективни батерии(например горивни клетки) и производителността стане N1 критерии за избор на смартфон/UMPC

asenna5
Регистриран: 22 мар 2006, 19:03

Мнение от asenna5 » 14 юли 2008, 10:05

deezel,
определено и аз се подвеждам от тези tech editors - но подобна информация има вкл. в Уикипедиа, а и в по-популярните блогове (особено по отношение по отношение на S60 редовно засичам "процесор TI OMAP")..
Затова и зададох по подобен начин въпроса - за щастие има такива маниаци като теб и m-r, esato, които хвърлиха светлина по този въпрос..

m-r, esato,
аз също съм чувал, че Qualcomm всъщност имат най-добрите предложения в съотношение цена/качество/производителност..- не исках да натрапвам мнението си от самото начало на темата..

Така-м..- значи излиза, че интелските процесори (Marvell) са най-доброто, на което може да се надява човек.., или бъркам? Не виждам кой друг производител може да се конкурира с тях като параметри, още повече, че същите процесори са в "най-най-най" джаджите Omnia и iPhone..

apolon25
Регистриран: 01 мар 2005, 01:38

Мнение от apolon25 » 14 юли 2008, 10:12

Това което писахте за процесорите е много интересно но все пак има ли някъде инфо за трова ,откъде черпите информацията ,някой от вас да не следва хай тек технологии?

Ицо ти в Лондон какво следваш?:)
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G Cosmic Black
128 Gb , 12 Gb Ram, Android 10.1; One UI 2
Chipset Exynos 990 (7 nm+) - Global
Закупен от Теленор България.

НАЙ-ДОБРИЯТ ТЕЛЕФОН ПРАВЕН НЯКОГА ОТ SAMSUNG. ВЗИМАЙТЕ ГО, КАКВО ЧАКАТЕ ПУСТИНЯЦИ :D

deezel
Регистриран: 23 авг 2006, 19:47

Мнение от deezel » 14 юли 2008, 10:47

Ми доколкото знам такава специалност няма, защото е прекалено неопределена.
А откъде знаем всичко това - сериозно се занимаваме с това. Mobile Bulgaria не е достатъчнен източник за да бъдеш нещо повече от обикновен любител. Аз например чета press release-и от поне 20 компании (както и от български, в работилницата на списанието имаме секция Press Release), доста блогове, сайтове, специализирана литература... И така. IT му е майката. Ако ще се занимаваш само с телефони, смисълът не е голям. Има предивд, че аз например пиша основно tech статии, но се занимавам още с програмиране, графичен дизайн, уеб дизайн и 3D modelling. И мисля да следвам IT с журналистика някъде в чужбина.
По темата:
Nistel, и на мен много ми се иска да видя Intel Atom процесори в нещо по-малко от 10' ноутбук, но не вярвам това да е скоро. Те имат доста по-голяма ел. консумация и работна температура от добрите стари ARM. Ще трябва и много по-добро захранване (може би горивни клетки), както и комбинация с по-добри хардуерни параметри изобщо, защото няма смисъл от GHz-ов процесор и 128МВ RAM, например. Според мен всичко трябва да се развива успоредно.

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 14 юли 2008, 11:18

Поздравляния за чудесното мнение . Доста подробно и същевременно показващо ,колко трудно е да бъде отличен даден процесор като най-добър заради различните технологии които са използвани.

Често хората първосигнално приемат честотата на процесора , като основен критерий за производителност , но в доста случаи не е точно така . Просто архитектурата има огромно значение.
Самото сравнение се затруднява допълнително и от това ,че различните процесори/чипсети , притежават и различни графични ускорители , видео ускорители , DSP ....
Но най-големия проблем за сравнението идва от факта , че са поставни в устройства ползващи различни софтуерни платформи и няма начин за обективно и равнопоставено тесване.

Да вземем айфона за пример , въпреки ъндърклокнатия процесор , чудесната графична среда предоставя на потребителя може би един от най-бързите и плавни интерфейси . Същевременно при аналогични или дори по-мощни устройтва има чести оплаквания за скороста на работа. Просто важно е колко оптимално се изпозва хардуера . До голяма степен добрата работа на айфона се дължи и на правилното използване на графичния ускорител PowerVR MBX , който между другото от години присъства в телефоните на нокиа , но без много това да си личи ;) . Така че не е достатъчно само присъствието на даден хардуер в телефона.
От друга страна при процесора на айфона липсва IVA (Imaging and Video Accelerator) , което обяснява и по-слабата камера и проблемите със запис на видео (неща които при нокиа са доста силни) .

Това което се опитвам да кажа е ,че трудно ще отличим даден процесор/чипсет еднозначно , заради различните вградени елементи и технологии , заради различните ОС-и ползващи ги и ...

m-r,estato единствено уточнение , мисля че процесора на Omnia е базиран на XScale архитектура , а не на АRM11 както при айфона.
Искам да те попитам има ли някава яснота кога ще видим OMAP 3 поцесорите/чисетите в употреба , или от кой ? Все си мисля , че се говореше за юли/август. Мисля че и първите Андроид устройствата , трябва да са базирани на тях.

deezel мнението по въпроса за процесор/чипсет е доста уместно и логично . Но от друга страна дори самите TI ползват думата процесор , така че едва ли е грешно да каже и така.
Примерно инфо от техния сайт: "The OMAP2420 processor is a single-chip applications processor that supports all cellular standards, and complements any modem or chipset and any air interface..."

Pafkata
Регистриран: 05 сеп 2004, 18:54

Мнение от Pafkata » 14 юли 2008, 11:28

Доколкото гледам информацията за Omnia - Marvell PXA312 624MHz; В сайта на Marvell няма информация точно за този модел, но серията е PXA310 с до 624 MHz.

Компанията го рекламира като енергийно-ефективен с хардуерно видеоускорение. Произведен е по 90 nm технологичен процес. Сред характеристиките му са поддръжка на камера сензор до 5 мегапиксела и Bluetooth v2.0 EDR.

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 14 юли 2008, 11:56

Наистина няма конкретна информация, но ми се струва ,че няма защо да мислим ,че PXA312 е нещо различно от леко модифицирам PXA310 .

Отговори