Някой да разбира от митници и освобождаване?
Re: Re: Re: Re: Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?
Точно за FedEx си нямам идея как е.
Митниците в София са две - на летището и на централна гара.
DHL работи с тази на летището. Отиваш при тях, дават ти документите. Отиваш в будките пред входа на митницата (срещу 18 лв), въвеждат ти декларацията и се връщаш да си платиш митото. След това се връщаш в DHL да платиш на тях и си готов. Всичко около 1-1.5 часа. Иначе може да ги упълномощиш за всичко тях ( ще ти пращат няколко пъти куриер да се подписваш). Само си говориш по телефона, някъде към 50-70 лв излиза.
На гарата вече Пощите могат да те представляват срещу 12 лв.
За EORI номера е хубаво да си извадиш, все ще ти трябва някъде. Това ти е ЕГН-то. На летището го вадят веднага (не знам дали се плаща нещо). Аз лично си го извадих от сайта на митницата. За 3-4 дни и е безплатно, с ел. подпис. Ако някой ти каже как да си попълниш декларацията, и нея може безплатно на сайта да си я попълниш.
Митниците в София са две - на летището и на централна гара.
DHL работи с тази на летището. Отиваш при тях, дават ти документите. Отиваш в будките пред входа на митницата (срещу 18 лв), въвеждат ти декларацията и се връщаш да си платиш митото. След това се връщаш в DHL да платиш на тях и си готов. Всичко около 1-1.5 часа. Иначе може да ги упълномощиш за всичко тях ( ще ти пращат няколко пъти куриер да се подписваш). Само си говориш по телефона, някъде към 50-70 лв излиза.
На гарата вече Пощите могат да те представляват срещу 12 лв.
За EORI номера е хубаво да си извадиш, все ще ти трябва някъде. Това ти е ЕГН-то. На летището го вадят веднага (не знам дали се плаща нещо). Аз лично си го извадих от сайта на митницата. За 3-4 дни и е безплатно, с ел. подпис. Ако някой ти каже как да си попълниш декларацията, и нея може безплатно на сайта да си я попълниш.
вито, а какво точно си си купил? и от кой магазин?
що се отнася до пратката - трябват ти само две нот заверени пълномощни - едното за федекс, те от таксите си заработват доста и второто е, за някой твой познат в софия да те представлява пред митницата, нап и федекс.
той се занимава с документацията и като е освободена пратката - ти я праща по Е за 3лв.
има и трета възможност - подари я тази пратка на някого в този форум. отново същите 2 пълномощни. няма нужда да горят 200лв.
що се отнася до пратката - трябват ти само две нот заверени пълномощни - едното за федекс, те от таксите си заработват доста и второто е, за някой твой познат в софия да те представлява пред митницата, нап и федекс.
той се занимава с документацията и като е освободена пратката - ти я праща по Е за 3лв.
има и трета възможност - подари я тази пратка на някого в този форум. отново същите 2 пълномощни. няма нужда да горят 200лв.
-
- Регистриран: 30 юни 2016, 18:14
Re: Re: Re: Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?
DHL могат да ти го освободят от митница и ще ти добавят разходите към цената. Свържи се с тях на националния телефон и кажи че искаш да ти освободят пратката, постоянно поръчваме стоки от Китай и много от тях са с DHL.
Имайте предвид че от 01.06.2016г.има нов ред за освобождаване на пратки който са задържани на митницата,става въпрос за пратки обработвани от Български Пощи! (angry)
Те могат, но ми искаха пълномощно за тази цел, при това с нотариална заверка, а аз нямам намерение да давам такова, на когото и да било. Както и да е във Видин си има митница. Платих някакви такси за експорт на пратката, такса за фирмата занимаваща се за освобождаването от митница и на нея платих и митото, тя си го внася в банка. Това беше за пръв и последен път. При положение, че до сега абсолютно всяка стока ми е идвала без обмитяване, няма да се излъжа да поръчвам пак с доставка от DHL.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?
Новият протокол на бгпощи е, че им плащаш още 18лв., но ти го носят в кварталния клон или вкъщи. DHL избирайте само когато пише "DHL EU NO TAX" в обявата. Страхът от пълномощно е необоснован. То не е генерално, а в него си пише, че важи само за да те представляват пред митница. За друго е неизползваемо. Просто е скъпичко. Но пък за следващи пратки не се вади пак. Като го направиш при нотариус DHL напр. идват безплатно до вас да го вземат.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?
Колега това лято имах същите премеждия и аз
значи 2 телефона дойдоха с DHL и в София ги спряха на мистницата .DHL искаха да им дам пълномощно за да свършат работата , но ги заебах и казах д ги пращат на нашата митница в града. Това транзитирането струваше 24 лв.Поосле ходих до нашата митница да си извадя ЕОРИ номер.Га ме видоха се оплезоха за първи път физическо лице идва да си вади ЕОРИ номер.Та мрънкалниците говореха нещо, че ставало за 5 дни,но ми го извадиха за час.После отвънка един чичко от фирма ми каза че, за 70 лв ще ми обработи документите за митница.А аз скъпо ве у нашата фирма цял тир освобождаваме за 50 лв а ти ми искаш 70.Толкова щели да ми вземат и DHL.Абе ананколу аз ако исках да ги освободят DHL на тях щях да платя, а не да си вадя ЕОРИ.Та се ядосах.Има още друга фирма попитах тях ,а те отказаха тъй като съм бил при колегата.Еба си и повече други фирми нема у нашия град.Та нали съм умен и инат нема да им дам на тях кинтите.Отидох до съседния град и там за 20 кинта ми ги попълниха документите.Е това е повече по DHL никога нищо няма да купя.Етоталк ебалниците хем уж евтино продават но са ползвани телефоните .Никоа намаление от тях не купувайте.Сега веке си ги поръчвам с безплатна дпставка и задължително подарък да пише и стойност 10 долара.Не трябва да е 30лв стойността директно е за митница запомнете го!
значи 2 телефона дойдоха с DHL и в София ги спряха на мистницата .DHL искаха да им дам пълномощно за да свършат работата , но ги заебах и казах д ги пращат на нашата митница в града. Това транзитирането струваше 24 лв.Поосле ходих до нашата митница да си извадя ЕОРИ номер.Га ме видоха се оплезоха за първи път физическо лице идва да си вади ЕОРИ номер.Та мрънкалниците говореха нещо, че ставало за 5 дни,но ми го извадиха за час.После отвънка един чичко от фирма ми каза че, за 70 лв ще ми обработи документите за митница.А аз скъпо ве у нашата фирма цял тир освобождаваме за 50 лв а ти ми искаш 70.Толкова щели да ми вземат и DHL.Абе ананколу аз ако исках да ги освободят DHL на тях щях да платя, а не да си вадя ЕОРИ.Та се ядосах.Има още друга фирма попитах тях ,а те отказаха тъй като съм бил при колегата.Еба си и повече други фирми нема у нашия град.Та нали съм умен и инат нема да им дам на тях кинтите.Отидох до съседния град и там за 20 кинта ми ги попълниха документите.Е това е повече по DHL никога нищо няма да купя.Етоталк ебалниците хем уж евтино продават но са ползвани телефоните .Никоа намаление от тях не купувайте.Сега веке си ги поръчвам с безплатна дпставка и задължително подарък да пише и стойност 10 долара.Не трябва да е 30лв стойността директно е за митница запомнете го!
-
- Регистриран: 27 юли 2015, 16:52
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?
а що не си оправиш правописните грешки?
Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?
Здравейте ! Поръчах си един портативен телевизор от Aliexpress на цена с доставка (доставката е на Aliexpress от Китай) около 155лв, който трябваше да пристигне в гр. Разград. Онзи ден пристигна в България (или по-точно Русе), обаче познайте.....задържана на митница Русе. Не мисля да ходя в Русе. Нямам никакво съобщение, при проследяването пише Send item to customs (Inb) (което след като проучих разбрах, че е задържана). Изобщо не ми се занимава с митници. Готов съм да се откажа от поръчката, само да не се забърквам с митници. Мога, ли да говоря с продавача да я върна и да си получа парите или пък да пусна dispute ? Или пък изобщо мога, ли да я изоставя без да действам. Дали ще ме издирват ? Кажете как да действам без да се забърквам (ако има такъв начин). Мога, ли в близката поща да поискам да ми дадат лист, на който да се подпиша, че се отказвам от пратката ? Това е ТВ-то: https://www.aliexpress.com/item/3286952 ... 4c4d4eA2fj
Благодаря предварително !
Благодаря предварително !
Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?
Ако е пратена по пощата и ако в града ти има гише митница към пощата, ще дойде там. Ще трябва да платиш ДДС(20%) и още 15-20 лв допълнително, за разходи на пощата и митническа обработка. По принцип всичко което е над 30 долара подлежи на митническа обработка, тук-там някои понякога минават метър, но като цяло е рядък късмет. Друг път не се лъжи така щото обикновено митничарите забелязват кога могат да изкарат пари от някоя пратка. И няма да те търсят, но ако не направиш нищо или ще я конфискуват, или ще я върнат обратно. Подозирам че някой трябва да плати връщането хаха. И ако не я върнат няма да си вземеш парите от алиекспрес.