Някой да разбира от митници и освобождаване?

tzincbg
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?

Мнение от tzincbg » 26 авг 2019, 16:55

Legolaself01 написа:
26 авг 2019, 16:52
ShukiBG написа:
26 авг 2019, 16:19
Здравейте ! Поръчах си един портативен телевизор от Aliexpress на цена с доставка (доставката е на Aliexpress от Китай) около 155лв, който трябваше да пристигне в гр. Разград. Онзи ден пристигна в България (или по-точно Русе), обаче познайте.....задържана на митница Русе. Не мисля да ходя в Русе. Нямам никакво съобщение, при проследяването пише Send item to customs (Inb) (което след като проучих разбрах, че е задържана). Изобщо не ми се занимава с митници. Готов съм да се откажа от поръчката, само да не се забърквам с митници. Мога, ли да говоря с продавача да я върна и да си получа парите или пък да пусна dispute ? Или пък изобщо мога, ли да я изоставя без да действам. Дали ще ме издирват :D ? Кажете как да действам без да се забърквам (ако има такъв начин). Мога, ли в близката поща да поискам да ми дадат лист, на който да се подпиша, че се отказвам от пратката ? Това е ТВ-то: https://www.aliexpress.com/item/3286952 ... 4c4d4eA2fj

Благодаря предварително !
Ако я изоставиш, ще започне да тече наем за склад. И то не е малък.
Единствения ти шанс е да отидеш до митницата и да я освободиш. Ще платиш и 20% ДДС.
Иди по рано сутринта до митницата. Изкарваш си временен ЕОРИ номер и ще си го вземеш.
Вече не е нужно да ходиш до митницата. Можеш да упълномощиш пощата в града, който живееш, да им платиш на тях и те ще ти го докарат. Не е особено скъпо.

ShukiBG
Регистриран: 26 авг 2019, 16:11

Мнение от ShukiBG » 26 авг 2019, 16:59

tzincbg написа:
26 авг 2019, 16:55
Legolaself01 написа:
26 авг 2019, 16:52
ShukiBG написа:
26 авг 2019, 16:19
Здравейте ! Поръчах си един портативен телевизор от Aliexpress на цена с доставка (доставката е на Aliexpress от Китай) около 155лв, който трябваше да пристигне в гр. Разград. Онзи ден пристигна в България (или по-точно Русе), обаче познайте.....задържана на митница Русе. Не мисля да ходя в Русе. Нямам никакво съобщение, при проследяването пише Send item to customs (Inb) (което след като проучих разбрах, че е задържана). Изобщо не ми се занимава с митници. Готов съм да се откажа от поръчката, само да не се забърквам с митници. Мога, ли да говоря с продавача да я върна и да си получа парите или пък да пусна dispute ? Или пък изобщо мога, ли да я изоставя без да действам. Дали ще ме издирват :D ? Кажете как да действам без да се забърквам (ако има такъв начин). Мога, ли в близката поща да поискам да ми дадат лист, на който да се подпиша, че се отказвам от пратката ? Това е ТВ-то: https://www.aliexpress.com/item/3286952 ... 4c4d4eA2fj

Благодаря предварително !
Ако я изоставиш, ще започне да тече наем за склад. И то не е малък.
Единствения ти шанс е да отидеш до митницата и да я освободиш. Ще платиш и 20% ДДС.
Иди по рано сутринта до митницата. Изкарваш си временен ЕОРИ номер и ще си го вземеш.
Вече не е нужно да ходиш до митницата. Можеш да упълномощиш пощата в града, който живееш, да им платиш на тях и те ще ти го докарат. Не е особено скъпо.
Как става това ? Сега трябва значи да отида до една поща в Разград. И там какво трябва да покажа ? Какво да им кажа ? Трябва, ли да попълвам нещо, например декларация Съгласие ? Защото в Разград няма митница гише. Парите не ме интересуват (ще им дам колкото искат), само искам да ги дам и след време да видя стоката. Варианта не е лош, само ако може по-подробно...

tzincbg

Мнение от tzincbg » 26 авг 2019, 18:22

Доколкото помня на известието от митницата има една декларация и пълномощно за пощата, попълваш ги и продаваш в клона, в който би трябвало да дойде пратката по зададения от теб адрес. Мисля, че се плащаше 18 лв за пощата извън ДДС-то. Може да има промени, да не помня всичко, питай в клона.

monster789
Регистриран: 19 ное 2017, 10:18

Мнение от monster789 » 26 авг 2019, 22:13

Забрави всичко, което са написали другите, и запомни това: стоката ти не е задържана на митница, а просто е пратена там за проверка. Всяка една стока минава през нея, но но не всичко се задържа там. Утре статусът на поръчката ти ще се промени и ако изпише Митница на кирилица, чак тогава може да упълномощиш Български пощи.

Но най вероятно ще ти я пратят до вашия клон.

tzincbg

Мнение от tzincbg » 27 авг 2019, 07:00

monster789 написа:
26 авг 2019, 22:13
Забрави всичко, което са написали другите, и запомни това: стоката ти не е задържана на митница, а просто е пратена там за проверка. Всяка една стока минава през нея, но но не всичко се задържа там. Утре статусът на поръчката ти ще се промени и ако изпише Митница на кирилица, чак тогава може да упълномощиш Български пощи.

Но най вероятно ще ти я пратят до вашия клон.
Като цяло да. Трябва да получи бележка в пощенската кутия и тогава на нея може да упълномощи пощата. Тя се получава скоро(колко скоро зависи) след като в проследяването се появи "send item to customs". Преди имаше вариант това да значи, че ще премине, но напоследък не, този статус в проследяването си значи, че е задържана на митница.
С едно голямо НО.
НО само ако номерът за проследяване е истински и този статус го гледа на сайта на БЪЛГАРСКИТЕ пощи. Ако е измислен номер и се проследява само в чужди сайтове, тези статуси дали е на митница са автоматични и фалшиви, горе долу изчислени като евентуално време, но рядко съвпадат с истината. В такъв случай не се разчита на тях, а се следи за времето на защита да се пусне диспут ако още няма нищо в България.

tzincbg

Мнение от tzincbg » 27 авг 2019, 07:02

Legolaself01 написа:
26 авг 2019, 19:06
tzincbg написа:
26 авг 2019, 18:22
Доколкото помня на известието от митницата има една декларация и пълномощно за пощата, попълваш ги и продаваш в клона, в който би трябвало да дойде пратката по зададения от теб адрес. Мисля, че се плащаше 18 лв за пощата извън ДДС-то. Може да има промени, да не помня всичко, питай в клона.
А как ще стане плащането на ДДС?
При мен тази услуга ми я предложи доставчика на пратката в България, но трябваше да изпратя пълномощно. И услугата излизаше 65 лева.

Според мен да не губи време и да отива на Митницата.
Другия вариант е да направи пълномощно на приятел, който би му направил услуга и да отиде вместо него.
ДДС също се плаща на пощите при доставката. Това, че големите куриери като DHL, UPS, TNT усложняват процедурата и искат нотариални заверки или пък високи такси е за пари и при тях е друго. (Не важи когато търговецът предлага DHL от европейски склад, тогава без моткане идва за седмица - десет дни до врата).

ShukiBG

Мнение от ShukiBG » 27 авг 2019, 11:47

В момента при мен положението е такова:
От петък за статус в БГ Пощи ми пише ,,Send item to customs (Inb)". До момента нито са ми звъняли, нито са ми писали по и-мейл, нито имам SMS. Ако имаше проблем, мисля че трябваше още вчера да се свържат с мен, не е ли така ? Дали наистина има проверка само ? Обаче от Русе до Разград би трябвало да пристигне бързо, не разбирам защо се бави ? Да знаете какво става, защото аз самият се обърках :D

Потребителски аватар
centur
Регистриран: 10 авг 2005, 22:39

Мнение от centur » 27 авг 2019, 12:01

Просто имай търпение! Горе долу да добиеш представа:

Изображение

Както виждаш на 19-ти е пристигнала на гише, а чак днес сутринта получих бележка, че имам пратка за получаване, т.е. 8 дни след информацията в сайта, че е пристигнала.
Apple iPhone 16 Pro Max (256GB) White Titanium
Apple AirPods Pro v2 (2023)
Apple Watch S10 LTE 46мм

ShukiBG

Мнение от ShukiBG » 27 авг 2019, 12:13

centur написа:
27 авг 2019, 12:01
Просто имай търпение! Горе долу да добиеш представа:

Изображение

Както виждаш на 19-ти е пристигнала на гише, а чак днес сутринта получих бележка, че имам пратка за получаване, т.е. 8 дни след информацията в сайта, че е пристигнала.
И това значи, че трябва да ходиш на митница, ли ?
При мен е така:
Изображение
Последна промяна от ShukiBG на 27 авг 2019, 12:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
centur
Регистриран: 10 авг 2005, 22:39

Мнение от centur » 27 авг 2019, 12:15

ShukiBG написа:
27 авг 2019, 12:13

И това значи, че трябва да ходиш на митница, ли ?
Не, чакаш известие в пощенската кутия и после отиваш да си вземеш пратката ;)
Apple iPhone 16 Pro Max (256GB) White Titanium
Apple AirPods Pro v2 (2023)
Apple Watch S10 LTE 46мм

Отговори