Някой да разбира от митници и освобождаване?

ShukiBG
Регистриран: 26 авг 2019, 16:11

Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?

Мнение от ShukiBG » 27 авг 2019, 12:21

A Unsuccessful item delivery attemp, значи че има проблем с поръчката и че е задържана, ли ?

Потребителски аватар
radko89
Регистриран: 30 авг 2008, 21:42

Мнение от radko89 » 27 авг 2019, 12:43

Не, при мен това го пише след всяко пристигане на пратка в пощенската станция.
Хората там не ми разнасят пратките и излиза автоматично това съобщение.
Означава, че седи на гишето и те чака да си я вземеш.

Относно митническото освобождаване - предоставих само веднъж нотариално заверено пълномощно на DHL. Имам си EORI номер и сега в момента, в който пристигне по DHL пратка до мен получавам известие колко са митническите сборове - правя онлайн плащане и си получавам пратката след 2 дни - без никакво занимаване (DHL предоставят услугата по освобождаване напълно безплатно - Браво!).
Галимацията е само първият път да предоставиш пълномощно и да си изкараш EORI от митница (която и да е) - след това цялата процедура е просто детска игра ;)

Nun4o
Регистриран: 12 авг 2009, 08:21

Мнение от Nun4o » 27 авг 2019, 23:24

Здравейте. Поръчвал съм доста от Китай та да обясня по подробно как става работата с митниците, защото щяло и нещяло взе да си поръчва от Алито и повечето си мислят, че това, което пише там като цена е крайната сума и нерви , които ще платят. За съжаление това не е точно така в повечето случаи. По принцип на пратки на стойност до 30лв не се начислява ДДС или мито, но това не означава, че не могат да ти спрат пратката на митница, ако митницата прецени, че това, което пише на пратката, не е вярната стойност, а е някаква ниска, каквато всички китайци пишат по принцип. По принцип това става за по обемни пратки, каквато е тази. За всички други пратки на стойност декларирана над 30лв митницата е на 100%. При доставка с Български пощи и спряна пратка редът е следния: Ако имате тракинг номер ще видите, че пратката е пратена на митницата. В рамките на около седмица или две (щото много са заети) ще получите известие в същия клон, където трябва да си получите пратката. Би трябвало да ви информират за писмото дали със SMS или с бележка. Попълвате декларация пълномощно (на ръка, не нотариално заверено), която се намира на гърба на изввстието, с което упълномощавате Български пощи да бъде посредник между вас и митницата. Сканира се пълномощното, прави се скрийншот на поръчката в AliExpress, където се вижда РЕАЛНАТА ЦЕНА на продукта и един скрийншот от разпечатката на картата от банката, с която е извършено плащането с номера на транзакцията (при положение, че имате електронно банкиране) Ако не трябва да ходите до банката за разпечатка и се сканира. Всичко това се изпраща на имейл, който е обикновено е написан на известието. И с това вашата работа е до тук. Пощата подготвя документите, ако се съмняват нещо могат да ви отворят пратката за сравнение. След няколко дена ще си получите пратката в клона на пощата, където се намирате. Ще платите ДДС 20% на РЕАЛНАТА ЦЕНА, на някои стоки има и мито, 12лв за услугата на пощата като посредник и 3 лв за освобождаване на пратката. Взимате си касовата бележка, надявате се да не е някоя фалшива стока и се замисляте дали си заслужава всичко това.

Потребителски аватар
radko89
Регистриран: 30 авг 2008, 21:42

Мнение от radko89 » 28 авг 2019, 15:08

Доста сложен процес, но на мен не ми се е налагало никога горе-описаното.
В алито съм диамант клиент с 1800 точки и над 400 поръчки.
Сглобявал съм 4 машини всички с части от Алито, кои дребни, кои едро габаритни и никога не съм се сблъсквал с този процес.
Възможно е да се случи, но чак дали си заслужава.. Не бих отказал хората така лесно - има страхотни изделия на много добри цени.

Nun4o
Регистриран: 12 авг 2009, 08:21

Мнение от Nun4o » 29 авг 2019, 19:14

Не съм казал никъде, че не си заслужава да се пазарува от там. Просто трябва да се отчете, че съществува реална възможност пратката да мине митница по всяко време. Лично при мен доста пратки особено в последно време са минали през митница по този ред. Очевидно в Свиленградската митница - сега към Пловдив, не ги мързи чак толкова :-) PS моите точки са 2300

tzincbg
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Мнение от tzincbg » 29 авг 2019, 19:21

Nun4o написа:
29 авг 2019, 19:14
Не съм казал никъде, че не си заслужава да се пазарува от там. Просто трябва да се отчете, че съществува реална възможност пратката да мине митница по всяко време. Лично при мен доста пратки особено в последно време са минали през митница по този ред. Очевидно в Свиленградската митница - сега към Пловдив, не ги мързи чак толкова :-) PS моите точки са 2300
Най оферта си е началото на декември да се пазарува. Яко са натоварени и просто не могат да спрат всичко.

ShukiBG

Мнение от ShukiBG » 30 авг 2019, 17:35

Днес получих покана в пощенската си кутия (без SMS). Попълних каквото трябва и занесох документите, които трябваше. Отидох в пощата, насочиха ме към една жена, която най-вероятно отговаря за тези неща. Обясних и дадох документите. Казаха, че съм дал всичко, което трябва и поискаха телефонен номер за да ми се обадяд, когато пристигне. След това си тръгнах. Това беше към 11 часа.

Направи ми впечатление, че изобщо не обърнаха внимание на документите. Дадох, казаха добре и толкова. До момента няма никакво раздвижване в проследяването през bgpost.bg и aliexpress...

ShukiBG

Мнение от ShukiBG » 05 сеп 2019, 22:45

Вчера ми се обадиха от пощата, в която в петък отидох да си предам документите за митницата. Казаха, че пратката ми е пристигнала. Платих 35лв и си я взех. Като цяло е много лесно това с освобождаването, само дето трябва да плащаш допълнително. За тези пари можех като за начало да си купя анетена за тв-то, а те отидоха за митницата...

Преди да поръчвате мислете, дали си струва да давате отделни пари след това на митницата !!!!!!

tzincbg
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Мнение от tzincbg » 05 сеп 2019, 22:59

Taka e. Надценката на много неща вече не е в пъти, както беше а е проценти и има по-лесен шанс да се върне/ремонтира тук у нас. Все още за много стоки си струва от чужбина, но не за всички. Като за някои има бърз европейски склад без ДДС, направо до врата.
И зависи дали ще разчитате на българската гаранция - те ако официалния сервиз са претоварени, ще бавят, ще вмемяват вина и т. н.

ne4o
Регистриран: 08 фев 2009, 09:27

Мнение от ne4o » 27 авг 2021, 20:03

Някой, който е имал доставка от страна извън ЕС, след 01.07. , би ли споделил подробности? Интересува ме, таксата на пощите и евентуалното разтакаване, че имаше много спекулации преди 1-ви.

Отговори