Подкрепяте ли замяната на хартиените учебници с електронни?
-
- Регистриран: 03 авг 2006, 20:11
Re: Подкрепяте ли замяната на хартиените учебници с електронни?
те и моторола представиха такова клипче ,гъзария е да,но няма кой да спонсорира училищата... частните може,но държавните няма да имат пари,за да купят всичките таблети,а и дали ще се пазят въпросните таблети от децата?
иначе идеята е страхотна .. но рано или късно и тук ще стане ,но може да е чак за внуците ни-дай боже на всеки :D
иначе идеята е страхотна .. но рано или късно и тук ще стане ,но може да е чак за внуците ни-дай боже на всеки :D
Аз мисля много модерно, много повече от други, които си мислят, че са напред в технологиите. Въпросът е, че съм малко повече запознат с държавния бюджет на Република България и знам, че някой хора ще се облагодетелстват от това. Технологиите се развиват с главоломна скорост. Променят се на около половин година. Закупените устройства за нуждите на учениците и учителите няма да бъдат актуални след година, максимум две години. Докато се обърнем и вече са излезли 5-10 ядрени чудовища с незнам си какми показатели. (Аз помня първия ми компютър Правец 8м, а за Правец 16 еее...мечта.) та...бързото развитие на технологиите обслужва производителите и търговците, но не и обикновените потребители, бюджета им, както и бюджета на държавата. Всичко ще е за сметка на държавата, за сметка на данъкоплатеца, ако се реши преминаване на таблети. Това са инвестиции в разработване на софтуер, мрежови компоненти и т.н. редно е да се зададе въпроса - нужно ли е това обременяване на публичните финанси и какъв ще е реалния ефект за обществото. Хартиеният носител остарява бавно. не са нужни кой знае какви средства. Електронното обучение няма да разреши проблемите на образованието в България с един замах. Аз съм за, двете системи да вървят паралелно! който има възможности, да ползва електронната система на обучение. не забравяте, че много деца в България гладуват и родителите им едвам ги изпращат на училище...и както гладува - на ти един таблет. Що за перверзия ще е това? Замислете се върху думите ми...има много нерешени въпроси в обществото ни и не трябва да се гледа само едната страна на медала.
За мен идеално решение на въпросът със учебниците като цяло е следният: министерството на образованието прави конкурс за учебници по всички дисциплини и класове.На авторът/колективът спечелил за конкретен предмет и години се заплаща сума , и държавата става носител на правата над учебникът.Държавата го предоставя безплатно както за теглене , така и на печатниците за издаване.По този начин печатниците се конкурират с цените, и няма да се получават ситуации както при мен с учебник по английски език за над 80 лв. По този начин се позволява на децата да заменят тежките учебници с четец , но не се задължават да купуват такъв , като това е по преценка /възможност на родителите.Дори има възможност да се разпечатват на домашен принтер(най- неудачно по моя преценка но е възможност).
Освен всички други преимущества на тази система , тя е достъпна за всички не само за ученици.
По темата ,според мен трябва задължително да се разреши използването на четци като учебници , но във никакъв случай не трябва да е задължително използването им (закупуването трябва да е за сметка на ползвателя).
Освен всички други преимущества на тази система , тя е достъпна за всички не само за ученици.
По темата ,според мен трябва задължително да се разреши използването на четци като учебници , но във никакъв случай не трябва да е задължително използването им (закупуването трябва да е за сметка на ползвателя).
Братушките са по-напред от нас. Ние чакаме Албанците да ги въведат и ще ги последваме. http://www.bgonair.bg/bg/news/mix/read/pusnaha_elektronen_uchebnik_v_rusiq/
-
- Регистриран: 18 май 2009, 20:23
Подкрепям на 100 %,поне учениците няма да дават излишни пари И за учебниците
И аз съм твърдо за. С парите за учебници само за един срок сигурно ще могат да си купят актуалния айпад или уиндоус 8 таблет и така след време ще излизат по-евтино на родителите си. Но тетрадките трябва да си останат :)
Добре удобно е,това е факт!Ама я помислете тея деца как ще се научат да пишат?То хубаво с клавиатурата буквите са им написани ама като му дадеш празен лист и то неможе да ти напише нищо!Според мен неможе ел учебниците да заменят пълноценно хартиените,да може някой учебници да се заменят със електронни но не всички!
Не подценявай децата!! Помниш ли как в ранните години на интернета в България, се твърдеше,че едва ли не латиницата ще замени кирилицата ;) Пълни глупости, разбира се, но имаше много хора тогава, които се връзваха. Трябва да приветстваме техническия прогрес, иначе си оставаме изостанали. Сумати ти държави, от Южна Корея, през Индия до Русия започват програми за масово раздаване на таблети на учениците. Ние докато водим този измислен дебат, пак изоставаме от образованието на бъдещето, а с това изпускаме и шанса да променим и развием страната и да я измъкнем от последното място по беднотия в Европейския съюз!!!!
Аз съм "за", ако това ще доведе до по-качествено образование ;) Защото сегашното е трагично (в България).
S9+
Не ги подценявам децата,ма я помисли малко,вместо на един първолак да му дадеш буквар му даваме таблет!Кво ще стане според теб,как ще се научи да пише това дете?Ние не можем да се сравняваме със Южна Корея защото там всичко е много по напреднало от нас!Пак казвам някой учебници може да се заменат със други но според мен не трябва изцяло да е всичко със електронни учебници!Още повече,че това нещо е още в начален етап и не се знае как ще се отрази на образованието на учениците,дали ще е успешно!