Прочетете това. Отнася се за вас !

treyyy
Регистриран: 03 май 2008, 18:56

Re: Прочетете това. Отнася се за вас !

Мнение от treyyy » 17 май 2010, 20:53

Хайде да разбутам темата, че старчетата нещо заспаха.Не знам дали ще обидя корифеите, но откакто БАН спряха да дават информация за времето, синоптиците започнаха да дават верни прогнози.

antivillager
Регистриран: 28 фев 2009, 09:58

Мнение от antivillager » 17 май 2010, 22:13

8) не съм от БАН и не съм старче, просто има важни теми които трябва да се повдигнат. Кой и ЗАЩО иска да разруши БАН ? Ето го и отговора :

[Quote] текст:

ОТВОРЕНО ПИСМО
14 май 2010 г.
Министерство на образованието, младежта и науката и Министерство на финансите разглеждат Българска академия на науките като национален научен център, чиято основна задача е провеждането на изследвания. Този изследователски процес се финансира от държавата. Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на финансите никога не са имали претенции към имотите, с които разполага БАН.
Смятаме, че засягането на тази тема от страна на ръководството на Българската академия на науките е инсинуация, чиято цел е да нанесе удар върху публичния образ на министър Сергей Игнатов и ръководеното от него министерство и на правителството като цяло. С тези си действия ръководството на БАН се превръща в заложник на определени политически кръгове и се отдалечава от академичния диалог. Политиката на конфронтация, която се изпълнява от ръководството на Академията, силно затруднява диалога, който се опитваме да водим. Получава се така, че от БАН не говорят за наука, а само за имоти. МОМН мисли за науката и нейното развитие, а от БАН се държат като агенция за недвижими имоти.
http://www.mon.bg/news-home/2009/10-05-14_otvoreno_pismo.html

ПРИПОМНЯМЕ даденото на 12 декември 2008 г. във в. „Капитал” интервю на г-н Симеон Дянков:

„Икономистът от Световната банка Симеон Дянков:
Кризата ще продължи до края на 2009 г.

Интервюто взе Николай Стоянов
12 декември 2008

Въпрос: Някакви други възможни стъпки?
……………………..
За да се случи това обаче, са необходими няколко допълнителни реформи. Най-важна сред тях е в системата за научни изследвания (R&D). Възможен вариант тук е да се затворят повечето лаборатории и научни центрове в Българската академия на науките (БАН), като на тяхно място се учреди фонд "Наука". До него ще имат достъп всички научни работници от различните университети, частните лаборатории, мозъчните тръстове с нестопанска цел и дори индустрията. Наскоро преброих 89 различни отдела в БАН и ми е много любопитно какви проучвания се правят там, например в института по космология или по океанология.

Въпрос: Как точно ще функционира този фонд?
За да получи бърз старт, най-добре ще е да се затворят повечето отдели в БАН и техните сгради да се продадат. Това ще осигури приходи от около 250 млн. долара, по-голямата част от които могат да се инвестират директно във фонда. А с останалите може дори да се закупят акции на борсата, което в скоро време ще е много удачно. След това трябва да се сформират фондации, които да дават пари по проекти, а не по звена. Добрите проучвания ще се използват след това в университетите и лабораториите, а това ще подобри качеството на образованието.”
http://www.capital.bg/printversion.php?storyid=599712

Протестът на 19 май 2010 е в отговор на ясно заявената позиция на министър Игнатов пред журналисти да разформирова БАН и да превърне собствеността й в публична държавна собственост.
[/Quote]

treyyy
Регистриран: 03 май 2008, 18:56

Мнение от treyyy » 18 май 2010, 19:57

Ако си се развълнувал от въпроса[Quote]Кой и ЗАЩО иска да разруши БАН[/Quote], логично е преди това да ти е направило впечатление, че някой се опитва да разруши и началното и средно образование! Ама това според Вас не е толкова важно и повтаряте само БАН, та БАН.

antivillager
Регистриран: 28 фев 2009, 09:58

Мнение от antivillager » 18 май 2010, 22:09

[Quote]логично е преди това да ти е направило впечатление, че някой се опитва да разруши и началното и средно образование! Ама това според Вас не е толкова важно[/Quote]

(yes)(yes)(yes)

Кога пък ме чу да кажа, че това не е толкова важно. Просто сега е актуален въпроса за БАН. Никой не отрича важността на проблемите в началното и особенно в средното образование.

(beer)

metesator
Регистриран: 16 ное 2006, 10:22

Мнение от metesator » 19 май 2010, 08:52

Абе, някой може ли да ми каже какво точно правят в БАН с персонал по-голям от този на НАП?
И какво общо има образованието на младежта с умните глави в БАН? Да ме извинявате, но в университетите има едни БАНски старци, които четат учебници по Автоматика от 1979-а година...

Отговори