Vivatel, бг операторите и Нокиа

Stan*
Регистриран: 05 май 2005, 13:23

Vivatel, бг операторите и Нокиа

Мнение от Stan* » 31 яну 2007, 18:07

Тази тема е по повод на "интересните" изказвания на много юзъри в една друга тема ( http://www.mobilebulgaria.com/forum/read.php?parent_id=143324&cat_id=3 ) които съвсем излязоха от топика и главно са свързани с мнения относно вивател като един изключително кофти оператор. За да няма offtopic и от мен, пускам нова.

Значи не мога аз да разбера как в този бг форум всички го раздават на тема "ае стига говорехте глупости" или "абе ти нищо не разбираш".

Първото, което явно всички "запалени" фенове пропускат да отбележат е, че ако наистина Нокиа имат някакви идеи за закупуването на Вивател, това само по себе си говори достатъчно добре що за оператор е Вивател. Това означава, че компания лидер като Нокиа, която си прави много добре сметките е преценила, че този оператор си струва като инвестиция. Това не е като да се купят един килограм домати от село Долно Карлуково. Тук се правят анализи на организацията, на структурата, на пазара в момента, на клиентите, на възможностите за растеж в бъдеще, възвръщаемост на инвестиците и т.н. Тоест, ако тази новина наистина съдържа доза истина, това може да е ясен сигнал към всички играчи на пазара (и най-вече потребителите, сиреч всички в този форум), че този оператор има много сериозно бъдеще.

Второто, което искам да кажа отново на тези "запалени" фенове на разни оператори е, че явно отново пропускат да отбележат простичкия факт как се прави един мобилен оператор и как се гради мрежата му, дистрибуционни канали, търговки центрове и т.н. Може би тук всички така сериозно оплюващи новия бг оператор са прекалено малки, за да знаят как са започнали Мтел и за колко години са успели да я изградят прословутата си мрежа. Еми пичове, за да достигнат 98% покритие им трябваха 7-8 години (за тези, които искат да се информират http://mtel.bg/mobiltel/about/history.php ).
С Глобул каква беше картинката, някой спомня ли си? Колко абоната имаше след първата година? Колко процента покритие от територията на страната? И въпреки това в сравнение с Мтел те бяха отличник по бързина на изграждане на мрежата си. И сега почти половината от тук присъстващите са на Глобул.

Ами хубаво, вие какво очаквате в края на краищата? Аз твърдя, че до момента Вивател са най-успешно представилия се оператор след първата година от стартирането си. Постоянно се мяукаше за по ниски цени преди да влязат Глобул. Ами влязоха и цените паднаха... с малък процент, но достатъчно, за да се развие пазара и преди влизането на трети оператор половин бг да има телефон. Е в ситуацията на дуопол нямаше как да стане по-розова картинката. Пак се пищеше, че цените са високи. Трябваше ни трети оператор. Е появи се и той и какво стана? Този мизерен и мъничък трети оператор предизвика такава буря на пазара, че само за една година, ситуацията коренно се промени. Ако някой може да твърди обратното нека си изрови някой вестник от лятото на 2005 и да види промоциите на Мтел и Глобул.

И сега след една година тук хората започват да плюват по този оператор щото какво? Малък е? Не му е на 98 % покритието? Заради какво? Еми ок така е и при другите е било така (че и по зле), не забравяйте. Няма как да стане чудо и о! вивател имат 100% покритие на 10-тия месец и о! над 3 милиона абоната и о! 10 стотинки към всички.

Но с такава нагласа на потребителите няма да стане конкуренция на пазара.

П.С. С Глобул съм от самото им начало на абонамент. Допреди 6 месеца, когато минах на абонамент на Вивател. Никога не съм бил абонат на Мтел.

айде и keep wаlkin мислете малко повече по европейски.

m75
Регистриран: 01 яну 2006, 02:39

Re: Vivatel, бг операторите и Нокиа

Мнение от m75 » 31 яну 2007, 20:34

Stan*, ключовата дума в твоя пост е "ако". А ако Нокиа няма интерес към Вивател тогава какво? И не ми развивай наивната теория, че благодарение на Вивател цените са се сринали. Както сам казваш за ситуацията преди влизането на Вивател: "...цените паднаха..., за да се развие пазара ...". Така че условията за намалението са били назрели, третия оператор послужи само за катализатор.

aqua_cool
Регистриран: 25 окт 2006, 01:53

Мнение от aqua_cool » 31 яну 2007, 20:53

nai setne 1 da go osuznae !!!!!

Stan*
Регистриран: 05 май 2005, 13:23

Мнение от Stan* » 31 яну 2007, 20:57

Пич, явно не си чел достатъчно внимателно поста ми. Нокиа я споменах само веднъж, и умишлено казах "ако", защото не знам дали това инфо от вестник Стандарт може да се смята за достатъчно достоверно. Да не говорим за ключова дума.

В случая това съвсем не е нещото, което е основното в това, което казах. Главното е, че е неуместно да се изказват необосновани мнения за оператора в случая или принципно.

А ако ти си следил пазара на мобилни комуникации в България достатъчно внимателно през последните 5 години ще разбереш, че не е нито теория, още по-малко пък наивна, а е факт, че с включването на трети играч цените паднаха.

За да се ориентираш... спомняш ли си като влезе Глобул с колко паднаха цените за една година??? На Мтел с 0%, глобул влязоха на .39 лв на минута, мтел бяха на .47 (на плана им за 18 лв на месец). Prepaid глобул влязоха на .98 или нещо от сорта, мтел не свалиха за една година от 1.2.

Според теб какво означава цитирам "условията за намалението са били назрели"? Задаваш ли си простия въпрос защо това не се случи година преди влизането на вивател? Или две? При положение, че и двата оператора са имали достатъчно голям капацитет и обем на бизнеса, за да поемат едно намаление в ценовата си политика? Ако разбираш малко от икономика и знаеш що е то marginal revenue?

Какви са тези условия според теб? Aргументирай се, а недей да говориш, че моята "теория е наивна" (с това, "ако" не си объrнал внимание започнаx поста...как има мнения от сорта "ае стига говорехте глупости")

niki18
Регистриран: 26 яну 2007, 15:00

Мнение от niki18 » 31 яну 2007, 21:55

Абсолютно съм съгласен със всичко казано от Stan*
Изглежда Вивателските абонати, колкото и малко да са, колкото и "прее*ани са", те са най-трезво мислещи и преценяващи кое как е.. Може би защото тези абонати са мислещи хора, които имат опит и знаят кое как е било, и по-важнотото-как е в момента..
Първо бях на Мтел, защото нямаше друг, след появата на Глобул веднага минах на тях като дори чаках 2-3 месеца с активирания си б-коннект да сложат антена в иначе близо 80хилядния ми град.. И така до старта на Вивател, когато веднага преминах на тях, и по-точно на предплатена тарифа(в началото нямаха абонамент за кратко). на този етап не говоря много и засега не ми е нужен абонамент, но много скоро ще ми потрябва, и съм сигурен че ще избера Вивател..
Това не е реклама, а лично мнение и гледна точка!

zabaro
Регистриран: 24 фев 2005, 17:06

Мнение от zabaro » 31 яну 2007, 22:21

Едно пояснение-Производител на мобилно оборудване не може да притежава мобилен оператор.Това е текст от закона за далекосъбщения и телекомуникации.Между другото и по света няма такъв случай,така че това е поредната партенка пусната в медиите.

niki18
Регистриран: 26 яну 2007, 15:00

Мнение от niki18 » 31 яну 2007, 22:48

Твърде е възможно, но всички останали неща, които Stan* е казал са така според мен..
Иначе да, и аз се съмнявах в правдоподобността на тази новина в Монитор, които не веднъж са показвали голямото изкуство да пишеш за несъществуващи неща, като на всичкото отгоре преиграваш и преувеличаваш в тези измислици.. А за топлите им отношения с Мтел, които са водели до мноого различни, смехотворни и измислени статии също се знае.. Просто за мен това е.. всичко но не и истинска медиа, в частност вестник.

chamzo
Регистриран: 31 мар 2006, 23:38

Мнение от chamzo » 01 фев 2007, 01:50

Браво, пич! Съгласен съм с твойте изказвания!

Vinety
Регистриран: 31 яну 2006, 00:32

Мнение от Vinety » 01 фев 2007, 02:20

Евала пич за точното мнения .Пък онези на мтел и глобъл да просалжават да се хвалят с 20-30 те им безплатни минути

m75
Регистриран: 01 яну 2006, 02:39

Мнение от m75 » 01 фев 2007, 09:52

"Stan*: Нокиа я споменах само веднъж"
Заглавието не го ли броиш ;)? Но да оставим това, явно новината за Нокиа не е истинска.

Мислиш ли, че ако Вивател се бяха забавили още или въобще не бяха стартирали, ситуацията на пазара щеше да бъде коренно различна? Все пак Глобул и Мтел набират нови абонати (700-750 хил.) повече на брой от всички клиенти на Вивател . Все пак защо Вивател не публикува нито точния брой на абонатите си, нито средния доход от абонат, нито картата на покритие?

При развит пазар, това е твоето твърдение (на Stan* ), назряват условия за намаление цената на услугата, т.е моя извод.

Отговори