Nexus 4 E960
Re: LG Nexus 4 E960
Here\'s how the Google Play pricing breaks down --
Device U.S. Canada U.K. Europe Australia
Nexus 4 8GB $299 C$309 £239 299? A$349
Nexus 4 16GB $349 C$359 £279 349? A$399
Nexus 10 16GB $399 C$409 £319 399? A$469
Nexus 10 32GB $499 C$509 £389 499? A$569
Device U.S. Canada U.K. Europe Australia
Nexus 4 8GB $299 C$309 £239 299? A$349
Nexus 4 16GB $349 C$359 £279 349? A$399
Nexus 10 16GB $399 C$409 £319 399? A$469
Nexus 10 32GB $499 C$509 £389 499? A$569
Според мен това колко струва един продукт на един пазар и колко на друг не би следвало да има връзка едното с другото. В щатите хората са сметнали че им е изгодно да продават на тези цени, я с рекламна цел, я за развиване на пазарите. Това по никакъв начин не следва да значи че тук в БГ има нужда от подобна политика, т.е. цената тук може да си е на нормално ниво. Още повече, че според мен подобна дъмпингова политика би съсипала развития пазар на мобилни телефони у нас, като пуснеш нещо на нереално ниска цена, нали конкуренцията ще ѝ спадне оборота?
[Quote]Това по никакъв начин не следва да значи че тук в БГ има нужда от подобна политика, т.е. цената тук може да си е на нормално ниво. Още повече, че според мен подобна дъмпингова политика би съсипала развития пазар на мобилни телефони у нас, като пуснеш нещо на нереално ниска цена, нали конкуренцията ще ѝ спадне оборота?[/Quote]
Що ли не мога да се съглася с теб. Цената, която предлагат Google не е дъмпингова, просто цената на смартфоните е безбожно висока. Само виж себестойността на даден телефон и съответно каква надценка му слагат. Точно наскоро давах пример с телевизор, за който са използвани в пъти повече материали и струва колкото един iPhone, S3 и т.н. Така че подобни ниски цени няма да съсипят развития пазар, просто ще го вкарат в правия път.
Има и още нещо, което явно не отчиташ като фактор. В случая в серията Nexus само и единствено Google се грижат за разработката на Android. Единствената задача на техните партньори е да правят самите телефони. Сигурен съм, че Google не взимат повече пари за Android на Nexus телефон от своите партньори, отколкото на всеки друг висок клас телефон с Android. По този начин разходите по софтуерна поддръжка на тези телефони за Samsung, LG и Asus отпадат.
Що ли не мога да се съглася с теб. Цената, която предлагат Google не е дъмпингова, просто цената на смартфоните е безбожно висока. Само виж себестойността на даден телефон и съответно каква надценка му слагат. Точно наскоро давах пример с телевизор, за който са използвани в пъти повече материали и струва колкото един iPhone, S3 и т.н. Така че подобни ниски цени няма да съсипят развития пазар, просто ще го вкарат в правия път.
Има и още нещо, което явно не отчиташ като фактор. В случая в серията Nexus само и единствено Google се грижат за разработката на Android. Единствената задача на техните партньори е да правят самите телефони. Сигурен съм, че Google не взимат повече пари за Android на Nexus телефон от своите партньори, отколкото на всеки друг висок клас телефон с Android. По този начин разходите по софтуерна поддръжка на тези телефони за Samsung, LG и Asus отпадат.
Защо според теб производствените разходи следва да са водещи за определянето на пазарната цена? Определено не трябва да е така. Един продукт ако е добър и има търсене може да се продава на цена, на която е добре приет от пазара, пример IPhone-ите например ...
Така че според мен Гугъл прави голям гаф в момента като се вре там където не му е работа, един пазар като е стабилен не следва да се разбутва. И още нещо, смартфоните не са за всеки, като ти е висока цената не купуваш и толкова.
Така че според мен Гугъл прави голям гаф в момента като се вре там където не му е работа, един пазар като е стабилен не следва да се разбутва. И още нещо, смартфоните не са за всеки, като ти е висока цената не купуваш и толкова.
Точно така е колкото и да не ни харесва ...
Разсъждаваш като човек, който пряко е заинтересован цените да са по-високи. В повечето случаи цената на крайния продукт се определя точно от производствените разходи, разходи за заплати и т.н. И като толкова знаеш я ми кажи защо разликата мебду iPhone 16GB и Iphone 64GB e 200 долара, като единствената разлика е по-големия обен памет. Това ли според теб е нормален пазар от една памет да се реализират над 200% и нагоре печалба? И как точно ще дестабилизира пазара Google? Това, което ще стане според мен е останалите производители да намалят огромния си процент печалба. Asus откакто пуснаха Nexus 7 им се увеличи печалбата, нищо че устройството е с доста по-ниска цена от останалите такива. А и при Android устройствата с изключение на Nexus версията останалите са трагични относно ъпгрейдите до по-висока версия на Android. Получаваш такъв макс. за 1 - 1.5 год. напред. Всички добре знаем каква е причината за това - продажбата на повече нови телефони и увеличаване на печалбата.
Ето че пак разсъждаваш само от материалната точка. Раликата в паметта не е само чи има повече физическа памет. Повечето памет е един вид екстра, никой не те кара да я вземаш, ако искаш.
И не, не съм заинтересован да са високи цените, нито съм в този бизнес. Просто се чудя на хората които мислят че производствените разходи за даден продукт следва да са определящи за неговата цена.
И не, не съм заинтересован да са високи цените, нито съм в този бизнес. Просто се чудя на хората които мислят че производствените разходи за даден продукт следва да са определящи за неговата цена.
А не ти ли се струва леко странно да плащаш за тази екстра толкова пари, колкото струват материалите за изработката на поне половината iPhone? И защо да не гледаме материалната гледна точка, след като говориш за цена на стока?
и при nexus 4 се плаща премиум за повечето памет - 8gb излизат цели 50 евро
Факт е, при всички се плащат нереални цени. А що се отнася до българския пазар цената на iPhone 5 64Gb от Глобул без договор е само 1749лв. или приблизително 1135 долара.