808 PureView

wfargo
Регистриран: 17 ное 2010, 17:20

Re: Nokia 808 PureView

Мнение от wfargo » 17 юни 2012, 03:43

какъв е тоз маркетинг..? Подобни екстри не бяха предвидени за този телефон... (whistle) има ли я в утюб че ми е интересно да видя какво са измислили за Българския пазар.

Nokia САЩ са си променили мнението .. казаха че няма да продават повече Symbian устройства тук, но очевидно 808 прави суматоха и те са решили да вкарат бройки. Или поне така изглежда

https://www.facebook.com/NokiaUS

Bullstar
Регистриран: 04 сеп 2011, 02:01

Мнение от Bullstar » 17 юни 2012, 21:42

Маркетинг ...? - от доста време такова понятие за Нокия не съществува.
41Мп - да питам аз на кой му тряват толкова пиксели... На 90% от хората една яка 5МП или нормална 8МП са повече от достатъчни. Надпревата за мегапикселите отдавна приключи само дето в Нокия не са го разбрали още.А на другите дето им трябва профи фото ще си купят свестен фотоапарат - огледала оптики...и т.н.
А и на какъв екран..монитор ше ги гледам тея снимки че да им хвана разликата от 8 МП - ...на 4000 на 3000 пиксела екран ли...де ги тея екрани ..а и колко струват...или ше си ги печатам на хартия и ше си сменя с тях тапетите в хола.... "Ама като зуумнеш знайш кув кефф ,да си гледаш части от снимката" -ееее... айде стига сте с изумявали ве хора :)
А това Belle... - никой ли не вижда че това е копиран Андроид интерфейс - че и бъгав а като функционалност е толкова далеч от андроида че..... Това направо си е подигравка с феновете на Симбиан - да им сервираш като нов Симбиан - кофти копие на андроид.
А ве Нокия е...Game Over - просто по инерция пускат все още тва онова дето им е било в разработките и...толкоз - Симбиан умря - вива ла уинфон7..8 - аха...ей сега :). Някога в будещето Уин Фон ще е ОС ама до тогава Нокия ше е история отавна.

mimoslav4eto
Регистриран: 19 авг 2009, 23:31

Мнение от mimoslav4eto » 17 юни 2012, 22:38

Някой може ли да окаже снимки направени с телефона и... 41 мп? серизоно? определено ако го имам няма да правя снимки на съседката от съседния блок с HD качество(whistle)(whistle):D

mod edit: Изтрито двойно мнение.
vladovn

Потребителски аватар
Вито
Регистриран: 09 яну 2008, 01:07

Мнение от Вито » 17 юни 2012, 22:52

Аз ползвам симбиан от 7-8 години и андрод от 2 месеца. В момента в който ми изписа [B]"Standart Android does not support connection to IBSS (Ad-Hoc) type networks"[/B], осъзнах с какво дърво съм се сдобил, макар и с 2 сим карти, другото което ме дразни няма да го споменавам... Та относно функционалността - въпрос на личен поглед.
Относно камерата на 808 "колкото повече, толкова повече!", това, че на теб не ти върши работа, не значи, че и на мен няма да ми върши. ;)

Потребителски аватар
Вито

Мнение от Вито » 17 юни 2012, 23:06

Ето и "малко" снимки направени с телефона... В случая - изпреварили са те със съседката :) http://www.badzhakov.com/blog/?p=6124

motofen2
Регистриран: 04 окт 2007, 02:19

Мнение от motofen2 » 17 юни 2012, 23:37

Ами хубаво,Нокиа може да се похвали,че е стигнала качество на заснемане съизмеримо с една турбосапунерка.С това не искам да кажа нещо лошо,ама издава слабост след целия този шум :|
Просто защото не това е най-главното в един смартфон,просто дава възможност да ти е под ръка сносно устройство за заснемане в добавка към останалото.

Потребителски аватар
Вито

Мнение от Вито » 17 юни 2012, 23:49

За мен тази добавка към смартфона е от голямо значение, по ред причини... Както съм казвал и преди - въпрос на личен избор :)

wfargo
Регистриран: 17 ное 2010, 17:20

Мнение от wfargo » 18 юни 2012, 01:20

Резултата от теста на GSMarena е красноречив:

http://bit.ly/MzLnwJ

Производителите на сапун (сони,олимпус,канон,никон) никак не са доволни от 808 .. напълно ги разбирам.

http://twitter.com/PhoneDaz/statuses/214475245300629505 :D (yes)

http://www.techradar.com/news/photography-video-capture/cameras/olympus-nokia-41mp-cameraphone-nonsense-1067544

@bullstar не знаеш за какво говориш :) Прочети ето [B]тази статия[/B], много добре е пояснено за какво се използват пикселите:

http://www.mobilebulgaria.com/news/23411/nokia-808-pureview-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0

След това прочето ето [B]това[/B]: http://europe.nokia.com/PRODUCT_METADATA_0/Products/Phones/8000-series/808/Nokia808PureView_Whitepaper.pdf

Нека и аз опитам да ти го поясня:

[i]При 808 магията не е в огормния брой пиксели, а начина по който те се използват. Благодарение на тях са успяли да постигнат 4х приближаване без загуба на качество, без никакви механично подвижни компоненти.
При всички останали телефони се прилага "oversampling" когато се опиташ да приближиш, което грубо казано дигитално създава пиксели които не съществуват, и от там се получава тази неприята пикселация. При 808 пикселите винаги остават "native" .. няма oversampling.
Работи както при снимки, така и при видео..[/i]

got it?

Сега вече се надявам че си разбрал, и по този начин можем да предотвратим безмислените изказвания ;)

rado243
Регистриран: 07 фев 2006, 11:30

Мнение от rado243 » 18 юни 2012, 01:27

[Quote]просто дава възможност да ти е под ръка сносно устройство за заснемане в добавка към останалото.[/Quote]
Извинявай,ама 1000+ лева:|:|:|:|

Bullstar
Регистриран: 04 сеп 2011, 02:01

Мнение от Bullstar » 18 юни 2012, 01:40

Ами така е :) - разни машинки разни марки - кой каквото му трябва.
Ама тея двенките симпатични "комшийки" дето си и дал на снимките - все ми е на ума че фотките щяха да са по добри с една нормална дигитална камера с добра оптика и голляма матрица - нищо че чисто като мегапиксели щеше да е по слаба от Нокията.
Защо...защото на качестово на дигиталните снимки - основно влияят 3 фактора
1 - Оптиката
2 - Големината - реалната физическа големина на матрицата
3 - Чипсета ( електрониката ) и алгоритмите за обработка на цифровото изображение.
Пред инженерите на Нокия е стоял чисто фиическия проблем- да съберат в корпуса на мобилен апарат - такава мошна камера - и без компромиси разбира се не е могло да се мине.
За оптиката -там е ясно - колкото повече - толкова повече -тва ясно.
За матрицата обаче и там е същото - колкото е по голяма физически една матрица толкова повече елементи могат да се нанесат на нея . За спецовете има едно такова понятие - осветяване на обектите - когато са наблъскани много обекти на малка матрица почват да се припокриват- осветяват- и тва скапва качеството. Е тука е постижението на инженерите от Нокия - Пюре Вию техологията. При нормано снимане освен тоновете мегапиксели - друго не получаваш - като детайлност на снимката. В режим Пюър Вию обаче става нещо друго...
Обединение на пиксели - в 5МП - 8 съседни пиксела се обединяват в 1 и съответно в режим 8 МП - 5 съседни пиксела се обединяват в 1 .Това освобождава място върху матрицата за още елементи и повече детайли.И снимките в Пюър Вию са много по добри - по детайлни от нормалния режим .
И нормалната обработка на дигитални снимки не е майтап работа - иначе всички камери в мобилките щяха да са с еднакво качесто. А направо не ми се мисли какво е трябвало да направят в Нокия - такъв чисет на пазара няма - никой не го произвежда . Наложило се е да го създадат сами , а за алгоритъма за обработка - не само на нормални ами и на тези - обединени пиксели - без да падне качеството направо ме е страх да мисля :). Ее..успяха - направиха го - и то добре - не може да им се отрече.
Въпроса обаче е друг...
Ако това беше нормална дигитална камера - и и бяха сложили и свясна оптика и далеч по голяма матрица + това Пюър Вию - буквално щяха да избият рибата :). Нищо подобно няма в момента на пазара.
Въпроса е че говорим за...смарт фон. Това че в Нокия като говорят за 808 - се говори и рекламира само камерата - с нищо не променя факта че продават не камера а смарт фон. И цената която искат си е за такъв. А като смартфон 808 е по зле и от средно ниво андроид машинка- по всички показатели. Ще ме извиняват в Нокия ама в 2012 година да ми пробутваш смарт фон с екран 640х360 пиксела и тва на 4 инча пък било то и АМОЛЕД...ами пикселите си се броят от метър...То тва остана да не е и АМОЛЕД - познай кво щеше да се вижда и как шеше да се снима на слънце ако не беше...
Belle - въобще няма да го коментирам - футуре пак1 пооправи малко положението - дигна процесора на 1.3 Гхц и добави Долби -е и още некои дреболии...и толкоз...
В тва Пюре Вию наистина има "хляб" ....дали и кога ше го видим и в УинФон..8...за съжаление това вече не зависи от Нокия а от Майкрософт.Защото майкрософт , колкото и да са им важни Нокия - не могат да си позволят да отблъснат друите големи производители - Самсунг, НТС, ЛГ,Сони. Без тях плановете им за налагане на УинФон на пазара ше угаснат.В момента Мокрософт -дотира всеки един производител който прави смартфони с Уин Фон с 250 милиона $ годишно. Тея пари Нокия ги получава на месец. Другите засега си траят и не брумчат..ама...дадат ли свобода на Нокия да си вкарва в Уин Фон каквото си иска а другите не- тва значи че ше си останат с Нокия само.Другия вариан е да вкарат в Уин Фон -поддружка на Пюър ВИю - тва значи да я подарят и на другите производители - квото за нокия такова и за другите - тва е правилото на майкрософт- както стана с Нокия Мапс - в Уин 8 ше го има - щото Микрософт - на практика нямаха нищо срещу Гугъл мапс - и Нокия мапс им дойде точно на място .А това на автомат значи че и Самсунг и НТС и другите дето правят Уинфони -вече имат достъп до Нокия мапс . Аве ако не друго ще е интересно - да видим какво ще стане - че и с тая патентна война - на Епъл и Микрософт срещу Гугъл...

Отговори