Какво мислите за Nokia?

jamesjames
Регистриран: 04 дек 2008, 16:17

Какво мислите за Nokia?

Мнение от jamesjames » 02 апр 2009, 15:15

Правя тази тема в съотвествие със съвета на chilko. Той ми препоръча самостоятелна тема, в която да плюя ''лошата'' Nokia и да възхвалявам Samsung, и ето че го правя.

Целта на темата ми е да видя колко от вас са разочаровани от Nokia, смятат че те са изостанали, предложенията им са неадекватни и неконкурентноспособни. Колко ще си купят Nokia като следващ телефон и колко ще си купят ВСИЧКО друго, само не и Nokia? Колко телефона от висок клас ще продадат Nokia през тази година (ако въобще имат такива) според вас? До къде ще се срине пазарният им дял?

Макар че има прекалено луди и пристрастни фенове на Nokia, смятам че все пак ще се получи добра тема. За тази цел ще ви помоля да аргументирате мненията си.

Всъщност не бих се изненадал, ако съдбата на Nokia не предизвика особен интерес...

Wakanapi
Регистриран: 07 авг 2006, 11:17

Re: Какво мислите за Nokia?

Мнение от Wakanapi » 02 апр 2009, 15:35

Nokia... ме разочароват с всеки следващ техен продукт. И ако не направят нещо, за да "живнат" малко и да покажат, че и те могат да са иновативни (както всички останали производители на мобилни телефони показват в дадени "поделения") - ще страдат и дори fanboys няма да успеят да ги спасят.

Ако нещата продължават така съм 99% сигурен, че следващия ми телефон няма да е Nokia.

Колкото до пазарният им дял обаче, той едва ли ще се промени много и то най-вече заради евтините телефони, които предлагат в развиващите се страни.

Koko 12
Регистриран: 19 яну 2009, 11:45

Мнение от Koko 12 » 02 апр 2009, 16:19

Бъдещето е пред нея,марка с огромен потенциал която не бива да се подценя от няколко модела...

buttman
Регистриран: 29 дек 2005, 13:02

Мнение от buttman » 02 апр 2009, 16:20

Мисля,че е крайно време да се стопли времето.
Абсолютно същото мисля и за Самсунг.

keyone
Регистриран: 13 юни 2005, 18:18

Мнение от keyone » 02 апр 2009, 17:25

Прав си. Марка с потенциаl, но за жалост не могат да го използват. Не знам дали ги мързи или просто разчитата на евтините си телефони, но Нокиа вече не е номер едно. Явно това е тяхната политика, а за жалост аз съм на път да си взема Нокиа. Е, поне е един от най-добрите им модели, но е от 2007. От тогава не съм виждал нещо добро от тях. Въпрос на време е да предадът първото място на някой по-способен. Въпросът се е кой ще е този "някой"???

П.С.

Jamesjames, къде изчезна? Защо те нямаше толкова време във форума? Или аз не съм те видял?

val4o88
Регистриран: 25 юли 2008, 18:58

Мнение от val4o88 » 02 апр 2009, 18:49

Бих закал, че нокия имат много ама много добри и споучливи модели с които станаха номер едно на пазара на мобилни устройства! Но има и много дефектни телефони който се появяват на пазара. От личен опит, използвах 5800, 3600 ...... и двата ми се паднаха дефектни, бях доста време на сервиз оправиха 3600 но 5800 о6те е в сервиза това ми бяха последните 2 нокия-и които сам си купил и приклучвам с нокия!!!

val4o88
Регистриран: 25 юли 2008, 18:58

Мнение от val4o88 » 02 апр 2009, 18:51

Бих закал, че нокия имат много ама много добри и споучливи модели с които станаха номер едно на пазара на мобилни устройства! Но има и много дефектни телефони който се появяват на пазара. От личен опит, използвах 5800, 3600 ...... и двата ми се паднаха дефектни, бях доста време на сервиз оправиха 3600 но 5800 о6те е в сервиза това ми бяха последните 2 нокия-и които сам си купил и приклучвам с нокия!!!

Nistel
Регистриран: 26 юли 2004, 01:14

Мнение от Nistel » 02 апр 2009, 18:55

Е какъв потенциал - това да не е някой малък току що стъпващ производител на пазара.

Те са развили до абсолютния максимум потенциала си и вмомента са жертва на собственото си его .. в крайна сметка това е добре за цялата индустрия.В идните година по всяка вероятност пазарния дял на Нокия ще се свива.

Просто не останаха хора освен най-верните фенове,които да вярват,че Нокия правят най-добрите телефони.

sirgeorge
Регистриран: 13 сеп 2006, 12:07

Мнение от sirgeorge » 02 апр 2009, 19:28

Nokia са в технологически застой и това видно за всеки незаслепен фен на марката. Не може да се разчита само на името на марката и да се лежи на стари лаври, ако искаш да да бъдеш отъждествяван като технолигичен лидер.
Пикът на прогреса сред hi-end телефоните на фините бе с появата на N95, след това нещата тръгнаха на долу. Не видяхме нищо запомнящо се с изключение може би на N82 и Е71. Разочоравонието идва най-вече от N серията, от която се очакваше иновативни мултимедийни модели, които да са пионери в своя клас.
"Първият" сензорен телефон с бранд Nokia заскъсня доста, а и самата му реализация не задоволи според мен високите очаквания на потребителите. Вярно 5800 не висок клас телефон за да давам крайни оценки, но дори очакваният N97, не внася необходимата иновация на мобилният пазар.
Първият 8 mpx телефон отново се забави и от Nokia пак бяха догонващи, да не кажа последни с пазаранта му реализация.
От това положение се възползват конкурентите. Samsung с нейната агресивна политика внася доста свежест и иновация, присъща преди години за Nokia. SE никой не ги броеше за живи, но и те се озъбиха на "лидера". LG също са доста атрактивни с техните сензорни предложения. Не остават безучастни и от Apple, HTC, Palm, Blakberry.
Nokia има понтенциалът и финансвоият ресурс да покажат нещо впечатляващо, но не го реализират в пълният си обем. Някои потребители разсъждават, точно като прозводителя, а именно защо да променят този модел след като е успешен. Други потребители са разочаровани от марката. Затова вече се забелязва тенденция на известен отлив от хай-тек фенове, които след като не намират желаният от тях модел в гамата от телефони на Nokia, се ориентират към конкурнцията.
Клишето "Нокия си е Нокия" все повече губи стойност според мен, дано финланците ме опровергаят.

jamesjames
Регистриран: 04 дек 2008, 16:17

Мнение от jamesjames » 02 апр 2009, 20:05

Off topic: Бях в София 3-4 дена, (от събота до вторник) покрай откриването на едно събитие (по-скоро презентация...), но поне имах 3 дни почивка, а утре следобед пак съм към София за закриването :)

А по темата... Съгласен съм с повечето казано до момента, но ми се иска да прочета още мнения на по-активните потребители, преди да обобщя своето заключение (което за жалост май ще може да стане чак в понеделник)

Отговори