N96

kkrasimir
Регистриран: 23 юли 2007, 09:14

Re: Nokia N96

Мнение от kkrasimir » 21 фев 2008, 19:51

Що ми се струва, че водата при горивните клетки беше не "горивото", а остатъчния продукт.

m-r,esato
Регистриран: 19 май 2007, 22:52

Мнение от m-r,esato » 21 фев 2008, 20:09

Не съм се задълбавал в темата, но ми се струва, че за да работят горивните клетки са нужни гориво и още нещо - някакъв консуматив, който се купува?("касета" с активен метал/катализатор) :?

deezel
Регистриран: 23 авг 2006, 19:47

Мнение от deezel » 21 фев 2008, 20:31

Не съм сигурен, но знам, че технологията при автомобилите използва чист водород (Н2) , а остатъчният продукт е вода, която се изпарява за по-голямо удобство. Би било неудобно да тече вода след колата все пак. Но не знам къде ще отива водата при телефоните. Може би ще има нещо като коминче - представете си, преди смятахме за хубав телефон този с вградена антена, в бъдеще може да гледаме с друго око - вграден отделител за водни пари.

edgewalker
Регистриран: 25 дек 2007, 20:05

Мнение от edgewalker » 21 фев 2008, 20:49

Момчета, това за което говорите е доста интересно, но ми се струва че избягахте от темата. Поне за сега е ясно че Н96 няма да се захранва от такъв алтернативен източник.
А иначе човека "uguoma" май се опитваше да каже, че батерията е слаба, което вече го отъпкахме и няма нужда да го коментираме повече, нека някой да го ползва първо и да ни сподели тогава.
А иначе погледнете го и от добрата страна : ще имате подходящо обяснение защо ви е изключен телефона или не отговаряте на някого, който не ви е особено приятен. :) :) :)

sirgeorge
Регистриран: 13 сеп 2006, 12:07

Мнение от sirgeorge » 21 фев 2008, 21:20

Извиняввам се ако съм засегнал някого, може би не сте уловили иронията в моите думи и ги приехте буквално.
Може би трябва да отделим място за нова тема, но аз ще се изкажа тук.
Горивната клетка е високоефективна. Тя се захранва с водород и кислород, а единственият остатък е водната пара.
Кислорода както знаем е широко разпространен и лесно може де влезе в употреба, но не така стоят нещата с водорода. Той е се добива трудно и трябва да се складира в специаен резервоар.
Начите за получаване на водород са два:
- Електролиза - Чрез пускане на електричество във вода се разгражда молекулата на водата до кислород и въглерод и после се улавя водорода и се складира в резервоар, който после гори или се използва в горивната клетка.
- Разграждане на изкопаеми горива (предимно природен газ, но и въглища) и извличане на водорода от тях.

m-r,esato
Регистриран: 19 май 2007, 22:52

Мнение от m-r,esato » 21 фев 2008, 21:25

100% няма да е така. При телефоните няма да има течове, изпарения или подобни неща. След реакцията, отпадъците си остават вътре в батерията. Когато се зарежда батерията, се излива остатъчната течност, която вече не става за нищо и се налива ново гориво(и каквото още трябва). Горивото ще е течно, в никакъв случай газ(водород). Според мен ще е някакъв сравнително лек алкохол - метанол/етанол(по-вероятно). А може би ще се ползва захароза като евтино, безопасно и лесно достъпно съединение.

sirgeorge
Регистриран: 13 сеп 2006, 12:07

Мнение от sirgeorge » 21 фев 2008, 21:29

Да прав си това са по-евтините начин за добиване на енергия от алтернативвни източници. Но в най-напреднал стадий са проектите за водородните горивни клетки. Те главно ще намират приложение в автомобилостроенето.

P.s. Този пост ми е последния. Спирам до тук с отклонието от темата.

master_of_puppets
Регистриран: 18 яну 2008, 00:14

Мнение от master_of_puppets » 22 фев 2008, 01:01

Съмнявам се че скоро ще има телефон на такова гориво. Все пак като горят изброените вещества не отделят електрически ток а топлина и светлина.

P.S. Правиш се на вещ в теми, в които не си. Водород мможе да се добива и чрез каталитично дехидриране на алкохол, алкан и други оганични вещества
Извинявам се за отклонението от темата.

Леонард
Регистриран: 01 юни 2004, 15:55

Мнение от Леонард » 22 фев 2008, 14:11

Ако някой все още се интересува последната информация е,че N96 използва чипсет на STMicroelectronics от серията Nomadik или по-точно STn8815.Другата информaция,е че DSP чипът,който е в телефoна е еволюция на този от N91.
източник:ААS.

edgewalker
Регистриран: 25 дек 2007, 20:05

Мнение от edgewalker » 23 фев 2008, 00:52

Ей, най-накрая нещо по същество, това е интересна информация, само ако може дай един линк за повече подробности.

Отговори