5g мрежата на А1
5g мрежата на А1
Здравейте, бих искал да попитам някой пробвал ли е мрежата и коя на най-високата скорост която сте постигали с тази нова мрежа? По висока ли е скороста от 4G или всичко е само реклама за сега?
Re: 5g мрежата на А1
Надявам се, че тази тема ще ти бъде полезна като начало operatorite-obshta-diskusiya-f14/5g-v-b ... 5-s80.html
По-висока е скоростта и имаше назад тема, точно за скоростите, които са измервани при 5G на А1 и Виваком, а вече и на Теленор !
Ако мислиш дали сега да си купуваш нов телефон или догодина, като цяло няма много смисъл в момента, ако имаш смартфон, от който си доволен. Високите скорости са постижими, да, но все пак не е навсякъде и съм попадал на проблемни станции. Освен това, на мен на S21 просто ми изчезва за периоди от време в места, където ппц имам 5G.
През 2022 и другите оператори ще имат n78, ще има повече 5G устройства (ще има X65 модема, за да си по-futureproof с тройна агрегация на 5G) и може да се надяваме, че сегашните проблеми ще бъдат изчистени. Смартфон от 2022 ще има повече смисъл, ако не бързаш да ъпгрейдваш. Но ако ти е време за нов телефон сега, според мен задължително трябва да е с 5G...
През 2022 и другите оператори ще имат n78, ще има повече 5G устройства (ще има X65 модема, за да си по-futureproof с тройна агрегация на 5G) и може да се надяваме, че сегашните проблеми ще бъдат изчистени. Смартфон от 2022 ще има повече смисъл, ако не бързаш да ъпгрейдваш. Но ако ти е време за нов телефон сега, според мен задължително трябва да е с 5G...
5G и 4G тестове като скоростите са повече от впечатляващи!Това е в района на гара Филипово в град Пловдив!
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Какво точно ще сваляш с тая скорост, при положение, че все още масово са с по 20 30 ГБ пакети??? А единствено най-скъпите планове на А1 и Теленор предлагат неограничен нет с бърза скорост! Виваком ограничават на 150 мбита, което е предоволно за един телефон всъщност. Та за какво ви е 5Г телефон?
-
- Регистриран: 11 юли 2019, 07:00
И батерията ще заминава по-бързо...Много по-осезаемо подобрение би било да се пусне най-сетне 4Г на 800 mhz извън градовете и да се уплътнят някои от дупките в покритието.Вито написа: ↑26 май 2021, 09:23Какво точно ще сваляш с тая скорост, при положение, че все още масово са с по 20 30 ГБ пакети??? А единствено най-скъпите планове на А1 и Теленор предлагат неограничен нет с бърза скорост! Виваком ограничават на 150 мбита, което е предоволно за един телефон всъщност. Та за какво ви е 5Г телефон?
Така ми казваха и за 4G преди 5 години... И за батерията приказваха как свършва бързо, ама технологиите се развиха и това не е проблем вече. С оглед на това, че 5G не е толкова нужно в момента, казвам, че хората като цяло нямат нужда да сменят телефон само заради 5G. Но ако е време за нов телефон, е добре да е такъв с 5G, защото повечето хора вече си държат телефоните по 3, 4, 5 години. Аз изчаках да си взема S21, защото исках да имам NR CA в бъдещето. Бях със S7 Edge над 4 години и нямах нужда да го сменям, защото повечето неща работеха добре и бях нацелил на телефон с futureproof модем, който ми поддържаше тройна агрегация на 1+3+7 и на 1+3+8. В чужбина също не са ми липсвали агрегации (може би 4CA съм изпуснал на места). 256QAM не прави такава голяма разлика, ако имаш лошо покритие, но пък всеки телефон с 5G сега има и 4x4 на 3 честоти за LTE. (Вярно е, че и не-5G телефони могат така, но само флагшип 4G телефонитe.) Дори и обслужващата те антена да няма технологията, телефонът "слуша" с 4 антени вместо 2 и аз у нас в cell edge-a сега имам понякога близо до двойни скорости в сравнение със стария телефон (на едно и също място в близко време един до друг).Вито написа: ↑26 май 2021, 09:23Какво точно ще сваляш с тая скорост, при положение, че все още масово са с по 20 30 ГБ пакети??? А единствено най-скъпите планове на А1 и Теленор предлагат неограничен нет с бърза скорост! Виваком ограничават на 150 мбита, което е предоволно за един телефон всъщност. Та за какво ви е 5Г телефон?
Така е, ама без правителство трудно ще се случи нещо по темата...defierofodds написа: ↑26 май 2021, 11:23Много по-осезаемо подобрение би било да се пусне най-сетне 4Г на 800 mhz извън градовете и да се уплътнят някои от дупките в покритието.
И пак никой не обяснява за чий му е 5Г на телефона, та да го броим за огромно предимство СЕГА и ДНЕС- не след 3г., а днес... Зарежете техн. част за скорости, пинг и т.н.- грамотни хора сме и на всички ни е ясно, че 5Г е сериозен напредък от 4Г. Дори прехода от 4г към 5г е много по-важен и нужен от минаването от 3г към 4г. Въпросът е "За чий ви е 5г на телефона днес? И защо изобщо ви трябват такива скорости в един телефон?" Прости цифри:
- за 1080р видео в тубата стигат и 7-8-10мбит/с
- за 2К видео и 15мбит/с стигат
- за 4К видео в Нетфликс са нужни около 25, да ги кажем 30мбит/с
Тоест не съществува стрийминг услуга която да изисква повече от 50мбит/с, а реално рядко ползвате повече от 10-12мбит/с за стрийминг- значи сегашните скорости на мрежите ви покриват нуждите със запас от много ПЪТИ. За всички други сценарии на употреба 5Г ще бъде от огромна полза някога (след 5-7г. по света, след 15г. у нас), но и сега, и след 20г. такива скорости ще са НЕНУЖНИ за един телефон
- за 1080р видео в тубата стигат и 7-8-10мбит/с
- за 2К видео и 15мбит/с стигат
- за 4К видео в Нетфликс са нужни около 25, да ги кажем 30мбит/с
Тоест не съществува стрийминг услуга която да изисква повече от 50мбит/с, а реално рядко ползвате повече от 10-12мбит/с за стрийминг- значи сегашните скорости на мрежите ви покриват нуждите със запас от много ПЪТИ. За всички други сценарии на употреба 5Г ще бъде от огромна полза някога (след 5-7г. по света, след 15г. у нас), но и сега, и след 20г. такива скорости ще са НЕНУЖНИ за един телефон
Капацитет. DSS не е нужно засега, но n78 Masssive MIMO носи много по-голям капацитет и вместо само 50 човека да мога да гледат това видео във високо качество, ще могат 500. Ако пуснеш неограничени планове без начин да увеличиш капацитета драстично, ще почнем да виждаме скорости в десетки Mbps като в UK и САЩ...