А1 ще индексира цените на мобилните планове от 1 март, през 2025 ще промени договорните условия
Re: А1 ще индексира цените на мобилните планове от 1 март, през 2025 ще промени договорните условия
Може след като ти изтече да минеш, на който искаш план, но само стандартните. По-добре да направиш врътката с пренос(пренасяш номера при Vivacom/Yettel, зареждаш 10лв ваучер и тогава връщаш като пренесен при A1 за 22лв 50Mbps и неогр. мин. и една позиция Select).FELIPE1969 написа: ↑29 фев 2024, 17:56Август месец ми изтича договора с A1,Unlimited Special Plus 34 ми е абонамента,който от 33 и 90 стана,към 38 лева и Extra SIM за часовника ползвам който пък от 1 лв месечна стана 4 та oбщо 42 лева.Тези неща които ползвам за 38 лева жена ми ги ползва за 28.Дайте идея как да мина на по ниска такса.Ако изчакам да ми изтече договора и мина на безсрочен ще мога ли след това да подпиша като нов абонат на по ниска такса?Искам и аз да направя едно индексиране
Re: А1 ще индексира цените на мобилните планове от 1 март, през 2025 ще промени договорните условия
Отговорям на въпроса: Пазарна икономика. Какво е това? Накратко: Егоистичния личен интерес води до баланс между цената на труда, цената на стоките и в случая към стоките добавям и услугата "телефонна връзка", условно и интернет, другите неща ги пропускам - телевизия и пр. услуги. Т.е. Фирмата, или операторите гонят своя егоистичен интерес за повече печалба, а аз, условно наречен "потребителя" гоня своя егоистичен интерес да плащам разумна цена, обусловена от различни източници. Цената на една стока/услуга е съставена от вложеното в нея: труд, суровини, материали плюс печалба (опростявам и съкращавам нещата, защото не ми се пише есе по икономика). Давам обосновано мнение, че цените на мобилните оператори не съответстват на пазраната среда. Давам и предварително доказателство: най-дискутираните теми във форума са "Скрити планове за телефон и интернет" и Скрити планове за телевизия и пр. услуги". Първия поне е 112 000 мнения за 8 години. Значи като цяло потребителите смятат цените за твърде високи при преподписване на договор. Има нещо, което се нарича естествена цена на стоките/услугите, а именно цената с разумна печалба. Действителната цена е пазарната цена, тази на която се продава стоката/услугата, тя може да по-висока или по-ниска от естествената цена.
Второ основно нещо, което трябвада се има предвид, че пазарната среда в Бг е изкривена, и то много.
Трето, договорите между потребителите не са договори, т.е. не може да се договарят свободно, не могат да се променят членове, това е пример за изкривяване на пазара, подкрепено от държавата и нейните закони. Затова договорите обикновено са в ущърб на потребителя.
Това може да се докаже лесно - нека някой, който иска да си прекрати договора, да не ходи да го прекратява при оператора, а да подаде в районния съд искова молба обяваване на договора за недействителен на основание чл. 33 от Закона за задълженията и договорите - Унищожаем е договора, сключен при крайна нужда и при явно неизгодни условия.
С времето може да се продават по-евтино стоки и услуги, а фирмите да запазят печалбата си. Например от утре тока за бизнеса поевтинява с 8 %. Част от разходите за мобилна услуга са за ток, тъй като се излъчват радиовълни с определена мощност. За това нещо да коментираш, последните години бизнеса получи доста компенсации за цената на тока.
Така че като цяло средния доход на абонат не ме интересува, аз съм длъжен да гледам себе си. Именно всеки като се стреми да повиши своя доход, съответно да си намали разходите, може да допринесе нещо за прогреса на обществото.
Да, според мен операторите не трябва да вдигат цените, а те ги вдигат постоянно.
Във въпроса си бъркаш основни понятия от икономиката. Вдигането на заплатите номинално, като число не е показател за повишанне на покупателната способност, нито за стандарт на животу за да бъде основание за вдигане на цените. Има си инфлация, данъци, осигуровки. Сега говорим за основанието за вдигане на цените на услугите с 10 %, колкото е инфлацията, да речем. Само че в изчисляването на инфлацията влизат и прясното мляко, и краставиците, на които се вдигнаха цените с около 100 %. Какво общо имат краставиците и млякото с хардуера за процесорите, радиопредавателите и релейните станции на GSM-системата.
По-скоро си мисля, че вдигането на цените е свързано с развитието на 5G мрежата.
Освен това всеки нов собственик на оператор гледа да ошушка печалбата и да препродаде фирмата.
Комуникационните услуги са особен вид услуга, включена в т.нар. комунални услуги - снабдяване с ток, вода, и пр. Затова трябва пвата на потребителите при сключване на договор за такива да са по-високи от правата на доставчика им. Защото спирането им може да застраши здравето и живота.
Пък и цените в България през последните 30-35 г. само се вдигат, а приходите на хората - не. Крайно време е ей така за разнообразие, да настъпи обратния процес.
[/quote]
Вместо да драскаш глупости по форумите, да беше се образовал малко.
Мин.работна заплата 2014 г.-340 лева.
Мин.работна заплата 2024г.-933 лева.
Работа има за всеки, ама то на мързеливите, дето все чакат на Държавата да им даде пари, все ИТ-та и евроатлантици са им виновни!
[/quote]
По-горе писах, пак ще добавя, вдигането на минималната работна заплата не е измерител на богатството на домакинствата. Има си коефициент на Джини, и редица икономически параметри за измерването му, и вдигането на мин. раб. заплата не е основание за вдигане на цените. Осочено когато тя е под жизнения минимум.
Относно дискусията за средната класа, не мисля, че има такава в Бг. То това е целта, и в Европа е до голяма степен постигната, да няма средна класа и малък и среден бизнес. В България има най-много 20% от работещите със заплати над 3000-3500 лв., а вече дали те се определят като средна класа или като богати е въпрос на гледна точка.
Голяма част от тези със заплати около 2000 лв. се самоопределят като оцеляващи.
-
- Регистриран: 27 дек 2006, 16:31
Това със запазване на номера или няма да може да се запази номера?Иначе звучи много добре,с 22 лв такса ще има бая да ме индексират,докато стане 42JKRL написа: ↑01 мар 2024, 10:12Може след като ти изтече да минеш, на който искаш план, но само стандартните. По-добре да направиш врътката с пренос(пренасяш номера при Vivacom/Yettel, зареждаш 10лв ваучер и тогава връщаш като пренесен при A1 за 22лв 50Mbps и неогр. мин. и една позиция Select).FELIPE1969 написа: ↑29 фев 2024, 17:56Август месец ми изтича договора с A1,Unlimited Special Plus 34 ми е абонамента,който от 33 и 90 стана,към 38 лева и Extra SIM за часовника ползвам който пък от 1 лв месечна стана 4 та oбщо 42 лева.Тези неща които ползвам за 38 лева жена ми ги ползва за 28.Дайте идея как да мина на по ниска такса.Ако изчакам да ми изтече договора и мина на безсрочен ще мога ли след това да подпиша като нов абонат на по ниска такса?Искам и аз да направя едно индексиране
Даже си мисля Yеttel ако ми предложат достатъчно добри условия като нов абонат и имат есим за часовника ми да си остана при тях.
FELIPE1969 написа: ↑01 мар 2024, 20:22
Това със запазване на номера или няма да може да се запази номера?Иначе звучи много добре,с 22 лв такса ще има бая да ме индексират,докато стане 42
Даже си мисля Yеttel ако ми предложат достатъчно добри условия като нов абонат и имат есим за часовника ми да си остана при тях.
От над 10 години,можеш да си запазиш номера при смяна на оператора
Вместо да драскаш глупости по форумите, да беше се образовал малко.ET написа: ↑01 мар 2024, 16:15Отговорям на въпроса: Пазарна икономика. Какво е това? Накратко: Егоистичния личен интерес води до баланс между цената на труда, цената на стоките и в случая към стоките добавям и услугата "телефонна връзка", условно и интернет, другите неща ги пропускам - телевизия и пр. услуги. Т.е. Фирмата, или операторите гонят своя егоистичен интерес за повече печалба, а аз, условно наречен "потребителя" гоня своя егоистичен интерес да плащам разумна цена, обусловена от различни източници. Цената на една стока/услуга е съставена от вложеното в нея: труд, суровини, материали плюс печалба (опростявам и съкращавам нещата, защото не ми се пише есе по икономика). Давам обосновано мнение, че цените на мобилните оператори не съответстват на пазраната среда. Давам и предварително доказателство: най-дискутираните теми във форума са "Скрити планове за телефон и интернет" и Скрити планове за телевизия и пр. услуги". Първия поне е 112 000 мнения за 8 години. Значи като цяло потребителите смятат цените за твърде високи при преподписване на договор. Има нещо, което се нарича естествена цена на стоките/услугите, а именно цената с разумна печалба. Действителната цена е пазарната цена, тази на която се продава стоката/услугата, тя може да по-висока или по-ниска от естествената цена.
Второ основно нещо, което трябвада се има предвид, че пазарната среда в Бг е изкривена, и то много.
Трето, договорите между потребителите не са договори, т.е. не може да се договарят свободно, не могат да се променят членове, това е пример за изкривяване на пазара, подкрепено от държавата и нейните закони. Затова договорите обикновено са в ущърб на потребителя.
Това може да се докаже лесно - нека някой, който иска да си прекрати договора, да не ходи да го прекратява при оператора, а да подаде в районния съд искова молба обяваване на договора за недействителен на основание чл. 33 от Закона за задълженията и договорите - Унищожаем е договора, сключен при крайна нужда и при явно неизгодни условия.
С времето може да се продават по-евтино стоки и услуги, а фирмите да запазят печалбата си. Например от утре тока за бизнеса поевтинява с 8 %. Част от разходите за мобилна услуга са за ток, тъй като се излъчват радиовълни с определена мощност. За това нещо да коментираш, последните години бизнеса получи доста компенсации за цената на тока.
Така че като цяло средния доход на абонат не ме интересува, аз съм длъжен да гледам себе си. Именно всеки като се стреми да повиши своя доход, съответно да си намали разходите, може да допринесе нещо за прогреса на обществото.
Да, според мен операторите не трябва да вдигат цените, а те ги вдигат постоянно.
Във въпроса си бъркаш основни понятия от икономиката. Вдигането на заплатите номинално, като число не е показател за повишанне на покупателната способност, нито за стандарт на животу за да бъде основание за вдигане на цените. Има си инфлация, данъци, осигуровки. Сега говорим за основанието за вдигане на цените на услугите с 10 %, колкото е инфлацията, да речем. Само че в изчисляването на инфлацията влизат и прясното мляко, и краставиците, на които се вдигнаха цените с около 100 %. Какво общо имат краставиците и млякото с хардуера за процесорите, радиопредавателите и релейните станции на GSM-системата.
По-скоро си мисля, че вдигането на цените е свързано с развитието на 5G мрежата.
Освен това всеки нов собственик на оператор гледа да ошушка печалбата и да препродаде фирмата.
Комуникационните услуги са особен вид услуга, включена в т.нар. комунални услуги - снабдяване с ток, вода, и пр. Затова трябва пвата на потребителите при сключване на договор за такива да са по-високи от правата на доставчика им. Защото спирането им може да застраши здравето и живота.
Пък и цените в България през последните 30-35 г. само се вдигат, а приходите на хората - не. Крайно време е ей така за разнообразие, да настъпи обратния процес.
Мин.работна заплата 2014 г.-340 лева.
Мин.работна заплата 2024г.-933 лева.
Работа има за всеки, ама то на мързеливите, дето все чакат на Държавата да им даде пари, все ИТ-та и евроатлантици са им виновни!
[/quote]
По-горе писах, пак ще добавя, вдигането на минималната работна заплата не е измерител на богатството на домакинствата. Има си коефициент на Джини, и редица икономически параметри за измерването му, и вдигането на мин. раб. заплата не е основание за вдигане на цените. Осочено когато тя е под жизнения минимум.
Относно дискусията за средната класа, не мисля, че има такава в Бг. То това е целта, и в Европа е до голяма степен постигната, да няма средна класа и малък и среден бизнес. В България има най-много 20% от работещите със заплати над 3000-3500 лв., а вече дали те се определят като средна класа или като богати е въпрос на гледна точка.
Голяма част от тези със заплати около 2000 лв. се самоопределят като оцеляващи.
[/quote]
ЕТ,
Браво мога да кажа само. Това е най-стойностното мнение в този форум, което съм чел от 10 години поне.
Иначе за врътката при пренос на предплатена и после обратно, в същия оператор да не забравяме че 1 път зареждане с 10 лв, после обратно 15 лв. за такса за активация,което сумарно вдига таксата за 24 мес с малко над 1 лев на месец.
-
- Регистриран: 11 юли 2019, 07:00
Евроатлантиците имате цялата власт в страната от десетилетия, ама все държавата била кочина и само боклуци били останали...чия е заслугата за това? Сигурно пак е на Путин и "путинистите" (Всъщност нормалните хора, които разбират колко прогнили са "евроатлантическите" (без)ценности), познах ли или да?
Defierofodds,защо не отидеш да си пръскаш тъпата пропаганда в някой форум на Възраждане, а и никой не задържа насила при "евроатлантиците"..фащаш си чантичката и при любимият товариш Путин.
-
- Регистриран: 11 юли 2019, 07:00
Питаш мен това, но не питаш оня отгоре защо ползва такива изразни средства. Много показателно.
15лв. са сигурна загуба.
Останалото е загуба, ако не се използват. В допълнение се плаща за нов предплатен пакет(мин. 8лв. в зависимост при кой оператор) при преноса.