Anandtech: iPhone 5 е с 1GB RAM и разработен от Apple процесор
Anandtech: iPhone 5 е с 1GB RAM и разработен от Apple процесор
Нещо да кажете за процесора бил двуядрен А15, ако беше А15 Apple щяха да пускат слухове да разказват в рекламата колко мощен и новаторски е и така нататака
Re: Anandtech: iPhone 5 е с 1GB RAM и разработен от Apple процесор
Мисля че цикъла на обновяване и адаптиране на дизана за ARM микропроцесорите е доста разтегнат във времето. Например Cortex-A8 ( ARMv7) беше обявен през 2005 година. Първият смартфон с новата архитектура беше Omnia HD и той дойде чак през 2009г.
Идеята на Apple да направят собствен ARM дизайн е много хубава, защото няма да им се налага да чакат с години разработването на необходимите инструменти за следващите ARM поколения. Ще си имат собствен дизайн и собствени инструменти. Като имате предвид, че за ПЦ гигант като Apple това не е трудно и фирмите в бранша са адаптирали цикъл от 12 и 24 месеца за половин и цяла стъпка напред при архитектурата. Може да се надяваме на стремително движение напред.
Остава въпроса как ще стартират. Аз съм оптимист. PA Semi имаше уникални собствени разработки на PowerPC четириядрени процесори. Мисля че отидоха някъде във военната индустрия и след като Apple адаприра x86 дори не се появиха в потребителски стоки. Въпреки това екипа от инженери вероятно е успял да се нагоди към ARM архитектурата и очаквам да предложи нещо от нивото на старите си разработки.
Така че iPhone 5 ще е нещо рзлично. Аз дори се надявам да са адаптирали Roge дизайна от Series 6 на PowerVR. Има достатъчно индикации че това е така, а и "след като е гарга , да е рошава"
Идеята на Apple да направят собствен ARM дизайн е много хубава, защото няма да им се налага да чакат с години разработването на необходимите инструменти за следващите ARM поколения. Ще си имат собствен дизайн и собствени инструменти. Като имате предвид, че за ПЦ гигант като Apple това не е трудно и фирмите в бранша са адаптирали цикъл от 12 и 24 месеца за половин и цяла стъпка напред при архитектурата. Може да се надяваме на стремително движение напред.
Остава въпроса как ще стартират. Аз съм оптимист. PA Semi имаше уникални собствени разработки на PowerPC четириядрени процесори. Мисля че отидоха някъде във военната индустрия и след като Apple адаприра x86 дори не се появиха в потребителски стоки. Въпреки това екипа от инженери вероятно е успял да се нагоди към ARM архитектурата и очаквам да предложи нещо от нивото на старите си разработки.
Така че iPhone 5 ще е нещо рзлично. Аз дори се надявам да са адаптирали Roge дизайна от Series 6 на PowerVR. Има достатъчно индикации че това е така, а и "след като е гарга , да е рошава"
Логиката сочи, че щом процесора е разработен от Епъл значи, че са го проектирали така та да е максимално отпимизиран за работа в iPhone 5, което ще рече още по-високо ниво на взаимовръзка между хардуер и софтуер, с което както знаем се славят Епълските продукти.
На cortex-a8 помня големия майтап на i8910. Symbian така и не успя да се адаптира към нещо различно от arm11 (до самия край). iPhone имаше добър съперник в лицето на omniahd по отношение на хардуер, но определено заради изостаналата нокиа изостана и целия symbian и всякакви опити да се раздвижи, бяха посрещнати като еретични. Symbian foundation очевидно беше окупирана от фините и след излагацията на i8910 въобще и не представиха повече symbian модел, прехода към android стана светкавичен. SE и Motorola също не чакаха и се отказаха.
Сега samsung спокойно представят достойни копия на iPhone, докато в същото време произвеждат и за apple компоненти. Само не мога да разбера защо новият iPhone има само 1GB ram, пречеше нещо да сложат 1,5 или 2GB ли? Или ще надмине прекалено iPad и ще го канибализира?
Сега samsung спокойно представят достойни копия на iPhone, докато в същото време произвеждат и за apple компоненти. Само не мога да разбера защо новият iPhone има само 1GB ram, пречеше нещо да сложат 1,5 или 2GB ли? Или ще надмине прекалено iPad и ще го канибализира?
Явно не му трябва повече за да работи добре пък и догодина ще има нов модел,на него 4Gb ли да му сложат.
С 1GB трябваше да е 4s, този да е поне с 1,5 или два. Догодина, като е нужно, ще са с три или четири.
А, rom-а също трябваше да бъде увеличен, поне да се предлага версия със 128GB, но пък за компенсация на таз годишния пък са сложили доста бърза.
Освен процесора, очаквах и нещо като водоустойчивост или поне на влага, пръски.
А, rom-а също трябваше да бъде увеличен, поне да се предлага версия със 128GB, но пък за компенсация на таз годишния пък са сложили доста бърза.
Освен процесора, очаквах и нещо като водоустойчивост или поне на влага, пръски.