defierofodds написа: ↑26 мар 2021, 10:41
radko89 написа: ↑26 мар 2021, 10:27
defierofodds написа: ↑26 мар 2021, 10:22
Да, наистина, пред целия злонамерен шпионаж, който извършват чрез телефоните и браузърите (И търсачката), с колите не виждам какво ново може да съберат.
Все пак чрез телефоните и разговори слушат. Със сигурност на много хора се е случвало да си говорят с някого на дадена тема и след това "случайно" във фейса да им изникне реклама, свързана с обсъжданата тема. Последният пример при мен - оплакваха ми се от теч от комшийте и как това може да доведе до късо съединение в кабелите за осветление. След това имах реклами на фасунги и кабели във фейса...но само съвпадение, разбира се.
Това за слушането е мит. Просто са им толкова добри алгоритмите за таргетиране.
Както е казал Arthur C. Clarke - "Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."
Алгоритми, но базирани на какво? След като аз не съм търсил нищо в нета, свързано със съмнителните реклами, значи единствените други опции са или да е чуто, или да е снимано.
Може да няма изрични предупреждения или настройки какво се събира, но те са в Глобалните такива на Google. Като отидеш на Accounts (профили) и има работа за около 40 минути по промяна на "настройките по подразбиране". Те включват автоматичното изпращане и постоянно съхраняване на историята ти в Ютюб, както и използването й за таргетирани реклами; поддържането ти в Ютюб профила (а не анонимно използване) автоматично и по всяко време; използване на информация от Gmail е-мейлите ти отново за таргетиране и реклами. "Find My Phone"-услугата ти е също включена по подразбиране, което означава, че телефонът има право да включва и записва Местоположение по всяко време, даже и иконката ти в таскбара да не свети; и хиляди други. Viber, Whatsapp и всякакви други много често разчитат на Глобалните Настройки на Google чрез системни Google услуги като Google Partner Set-up и Google Backup Transport Service. През тези системни услуги минават и рекламите в отделните ап-ове, така че ако блокираш интернет-достъпът им, блокираш и рекламите, съответно обаче може да счупиш работата на приложенията.
Приложения като Facebook, Tik Tok, Twitter, Instagram и много други имат достъп до абсолютно всичко на телефона (даже думата ВСИЧКО не е достатъчна) и изпращат и записват във всеки момент каквото се сетиш, плюс изпращането на необходимото на Google, за да работи. Като имах Facebook на телефона го използвах винаги през браузър, а не през ап-а. На браузъра нямат достъп до прецизна локация, микрофон, камера, контакти, смс-и, клавиатура и записи на напечатното на нея, глас, видеа, карта за памет и вътрешна памет, телефонни номера с дата и час на звънене и за колко време и т.н. и т.н. Всичко между Google-ските услуги като платформа и тези, които се стартират на нея с Admin-привилегии - Facebook, Viber, Shazam и почти всичко друго работи в екосистема и не изолирано едно от друго. Много ясно, че рекламата ще е свързана с разговора ти за теча. Информацията вече е изтекла към доставчика на реклами (Google и партньорите й) и те е таргетирала, съответно ще остане завинаги закачена за профила ти на няколко акаунта - като започнеш от Google, YouTube и Gmail до Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, TikTok, или който друг си плати за нея. Щеше да е смешно, ако не беше страШно.
Не съм разбрал, че си се шегувал. Просто и преди си писал, че полагаш доста усилия да пазиш личните си данни.
Иначе срийт вюто за ме си е велика услуга, често като трябва да отида на някакво място, което не съм посещавал, поглеждам да видя къде е точно, дали има място за паркиране наоколо... и такива неща. Или просто от любопитство да погледна дадено място, което съм посещавал преди много години, как изглежда сега... Та за мен е готино, че снимат и обновяват картите.
Да, научил съм да си пазя данните, не защото съм престъпник или психо, а защото няма нужда всеки да знае кой съм, какво правя по всяко време и защо. В същото време съм направил и просто прилагам базата по най-основните настройки, които да ми спестят проблеми по-късно (не се вманиачавам). Скоро си купих ключ за Уиндоус от съвсем легален сайт с нормални цени и много добри отзиви, който обаче изискваше освен детайли за плащане и телефонен номер и два дена по-късно получих смс от пощенските служби, че "имам доставка, за която трябва да платя ДДС". Три дни по-късно ми се обадиха от НАП (Англия), че не съм платил някакви данъци или има пренастройване на сумата. Не се и съмнявам, че телефонът ми е изтекъл от формата за ключове и не, защото съм хакнат през браузъра, а защото фирмата за кодове работи с много широка мрежа от други фирми, които си обменят информация и си я продават едни други. Същото можеше и да ми се случи, ако си бях споделил CV-то в някой job portal или детайлите в LinkedIn за свободен контакт от рекрутъри, както много хора правят. Дали по този начин, дали през телефона, дали през Facebook ап-a, която има достъп до всичко на телефона безпрепятствено, или нещо друго - информацията изтича навсякъде, ако не вземеш мерки. И отново казвам, не трябва да си ненормален или да бъдеш някакъв психо с целофан от шоколад около ушите, за да се замислиш...