Автомобилите на Google започват нова обиколка на България

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Re: Автомобилите на Google започват нова обиколка на България

Мнение от board » 26 мар 2021, 12:01

MEnergy написа:
26 мар 2021, 09:22
Коментарът ми беше по-скоро весело и на шега, не знам защо се прие толкова сериозно;). Каквото и да правят, StreetView позволи на много хора да видят неща, които никога няма да видят лично. Освен това, в БГ се направиха доста пътища и се подобриха други оттогава, добре е това да влезе и по картите/снимките...
Не съм разбрал, че си се шегувал. Просто и преди си писал, че полагаш доста усилия да пазиш личните си данни.

Иначе срийт вюто за ме си е велика услуга, често като трябва да отида на някакво място, което не съм посещавал, поглеждам да видя къде е точно, дали има място за паркиране наоколо... и такива неща. Или просто от любопитство да погледна дадено място, което съм посещавал преди много години, как изглежда сега... Та за мен е готино, че снимат и обновяват картите.

MEnergy
Регистриран: 20 май 2010, 23:00

Мнение от MEnergy » 26 мар 2021, 13:56

defierofodds написа:
26 мар 2021, 10:41
radko89 написа:
26 мар 2021, 10:27
defierofodds написа:
26 мар 2021, 10:22

Да, наистина, пред целия злонамерен шпионаж, който извършват чрез телефоните и браузърите (И търсачката), с колите не виждам какво ново може да съберат.
Все пак чрез телефоните и разговори слушат. Със сигурност на много хора се е случвало да си говорят с някого на дадена тема и след това "случайно" във фейса да им изникне реклама, свързана с обсъжданата тема. Последният пример при мен - оплакваха ми се от теч от комшийте и как това може да доведе до късо съединение в кабелите за осветление. След това имах реклами на фасунги и кабели във фейса...но само съвпадение, разбира се. :D
Това за слушането е мит. Просто са им толкова добри алгоритмите за таргетиране.
Както е казал Arthur C. Clarke - "Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic." ;)
Алгоритми, но базирани на какво? След като аз не съм търсил нищо в нета, свързано със съмнителните реклами, значи единствените други опции са или да е чуто, или да е снимано.
Може да няма изрични предупреждения или настройки какво се събира, но те са в Глобалните такива на Google. Като отидеш на Accounts (профили) и има работа за около 40 минути по промяна на "настройките по подразбиране". Те включват автоматичното изпращане и постоянно съхраняване на историята ти в Ютюб, както и използването й за таргетирани реклами; поддържането ти в Ютюб профила (а не анонимно използване) автоматично и по всяко време; използване на информация от Gmail е-мейлите ти отново за таргетиране и реклами. "Find My Phone"-услугата ти е също включена по подразбиране, което означава, че телефонът има право да включва и записва Местоположение по всяко време, даже и иконката ти в таскбара да не свети; и хиляди други. Viber, Whatsapp и всякакви други много често разчитат на Глобалните Настройки на Google чрез системни Google услуги като Google Partner Set-up и Google Backup Transport Service. През тези системни услуги минават и рекламите в отделните ап-ове, така че ако блокираш интернет-достъпът им, блокираш и рекламите, съответно обаче може да счупиш работата на приложенията.

Приложения като Facebook, Tik Tok, Twitter, Instagram и много други имат достъп до абсолютно всичко на телефона (даже думата ВСИЧКО не е достатъчна) и изпращат и записват във всеки момент каквото се сетиш, плюс изпращането на необходимото на Google, за да работи. Като имах Facebook на телефона го използвах винаги през браузър, а не през ап-а. На браузъра нямат достъп до прецизна локация, микрофон, камера, контакти, смс-и, клавиатура и записи на напечатното на нея, глас, видеа, карта за памет и вътрешна памет, телефонни номера с дата и час на звънене и за колко време и т.н. и т.н. Всичко между Google-ските услуги като платформа и тези, които се стартират на нея с Admin-привилегии - Facebook, Viber, Shazam и почти всичко друго работи в екосистема и не изолирано едно от друго. Много ясно, че рекламата ще е свързана с разговора ти за теча. Информацията вече е изтекла към доставчика на реклами (Google и партньорите й) и те е таргетирала, съответно ще остане завинаги закачена за профила ти на няколко акаунта - като започнеш от Google, YouTube и Gmail до Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, TikTok, или който друг си плати за нея. Щеше да е смешно, ако не беше страШно.
Не съм разбрал, че си се шегувал. Просто и преди си писал, че полагаш доста усилия да пазиш личните си данни.

Иначе срийт вюто за ме си е велика услуга, често като трябва да отида на някакво място, което не съм посещавал, поглеждам да видя къде е точно, дали има място за паркиране наоколо... и такива неща. Или просто от любопитство да погледна дадено място, което съм посещавал преди много години, как изглежда сега... Та за мен е готино, че снимат и обновяват картите.
Да, научил съм да си пазя данните, не защото съм престъпник или психо, а защото няма нужда всеки да знае кой съм, какво правя по всяко време и защо. В същото време съм направил и просто прилагам базата по най-основните настройки, които да ми спестят проблеми по-късно (не се вманиачавам). Скоро си купих ключ за Уиндоус от съвсем легален сайт с нормални цени и много добри отзиви, който обаче изискваше освен детайли за плащане и телефонен номер и два дена по-късно получих смс от пощенските служби, че "имам доставка, за която трябва да платя ДДС". Три дни по-късно ми се обадиха от НАП (Англия), че не съм платил някакви данъци или има пренастройване на сумата. Не се и съмнявам, че телефонът ми е изтекъл от формата за ключове и не, защото съм хакнат през браузъра, а защото фирмата за кодове работи с много широка мрежа от други фирми, които си обменят информация и си я продават едни други. Същото можеше и да ми се случи, ако си бях споделил CV-то в някой job portal или детайлите в LinkedIn за свободен контакт от рекрутъри, както много хора правят. Дали по този начин, дали през телефона, дали през Facebook ап-a, която има достъп до всичко на телефона безпрепятствено, или нещо друго - информацията изтича навсякъде, ако не вземеш мерки. И отново казвам, не трябва да си ненормален или да бъдеш някакъв психо с целофан от шоколад около ушите, за да се замислиш...

Netmastera
Регистриран: 20 дек 2005, 20:32

Мнение от Netmastera » 26 мар 2021, 13:59

Мисля, че парите похарчени за гориво, данъци, винетки, заплати на шофьри и др. , са повече от евентуалните ползи, които ще имат от информацията за рутери и гсм мрежи....Погледни го от този ъгъл. Н е виждам нищо толкова тайно и полезно от това да знаеш какви рутери има по улицата. И без това не е тайно.

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 26 мар 2021, 15:03

MEnergy написа:
26 мар 2021, 13:56
Три дни по-късно ми се обадиха от НАП (Англия), че не съм платил някакви данъци или има пренастройване на сумата.
Е добре де, в случая, не е ли добре, че от НАП са имали контакта ти, за да ти съобщят, вместо да ти висят задължения?

А пък българсия НАП преди две години беше толкова любезен и създаде теч на личните данни на милиони хора... та пазиш се или не....

То реално не можеш една пица да си поръчаш без да си оставиш телефона.... та не виждам как ще го оставиш скрит като цяло.

Потребителски аватар
Вито
Регистриран: 09 яну 2008, 01:07

Мнение от Вито » 26 мар 2021, 15:05

radko89 написа:
Както е казал Arthur C. Clarke - "Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic." ;)
Нема митове братко...

Боби13
Регистриран: 02 яну 2007, 21:59

Мнение от Боби13 » 26 мар 2021, 15:08

Разни хора, разни идеали... Всеки сам да си решава дали е страшно или не е... Аз съм от втората група :)

arakchiev
Регистриран: 01 мар 2014, 11:45

Мнение от arakchiev » 26 мар 2021, 15:15

radko89 написа:
defierofodds написа:
26 мар 2021, 10:22
npet написа:
26 мар 2021, 10:15

В България:
- милионите телефони с андроид го правят това в реално време.
- браузърти Хром има вграден логъри и непрекъснато пращат данни... пак в реално време

Колите не бих казъл че са проблем.
Да, наистина, пред целия злонамерен шпионаж, който извършват чрез телефоните и браузърите (И търсачката), с колите не виждам какво ново може да съберат.
Все пак чрез телефоните и разговори слушат. Със сигурност на много хора се е случвало да си говорят с някого на дадена тема и след това "случайно" във фейса да им изникне реклама, свързана с обсъжданата тема. Последният пример при мен - оплакваха ми се от теч от комшийте и как това може да доведе до късо съединение в кабелите за осветление. След това имах реклами на фасунги и кабели във фейса...но само съвпадение, разбира се. :D
Нека ти разкажа какво ми се случи миналата седмица - отивам в офиса на жена ми и шефката й започна да разправя как ремонтират стара сграда в едно село, за да я превърнат в зелено училище. Стигнали до двора, където с местни хора започнали садене на дървета и цветя. Най-активен бил Ицо Ашламинатора, който бил най-големия специалист по ашладисване на дървета в района и направил присадки на десетки плодови дръвчета в двора. Спомена го по прякор няколко пъти. Тази седмица в People You May Now ми изскача профила на Христо Ашламинатора, с който нямам никакви общи приятели, нито някога съм чувал, нито срещал. Забранен е достъпа до микрофона на приложението на телефона ми, всъщност всички права са му забранени. Това ми се е случвало десетки пъти и за разни реклами, когато говоря с приятели за специфични неща - машини, инструменти и т.н. Та, не е мит, но не знам откъде идва течът. Може би от Гугъл, както казва MEnergy.

mrazko
Регистриран: 10 май 2008, 15:55

Мнение от mrazko » 26 мар 2021, 15:28

GoldenThump написа:
26 мар 2021, 03:23
mrazko написа:
26 мар 2021, 02:59
Снимат,снимат но явно и Covid-19 разнасят!!!
:lol: :lol: :lol:
По-голяма глупост не бях чувал, до сега.
Съжалявам, не разнасят а “разпространяват” COVID-19!
Мръсни гадни американци!
Да си взимате ш@баните коли и да се махате от нашата татковина! 😆
Iphone 15 Pro Max

MEnergy
Регистриран: 20 май 2010, 23:00

Мнение от MEnergy » 26 мар 2021, 15:30

board написа:
26 мар 2021, 15:03
MEnergy написа:
26 мар 2021, 13:56
Три дни по-късно ми се обадиха от НАП (Англия), че не съм платил някакви данъци или има пренастройване на сумата.
Е добре де, в случая, не е ли добре, че от НАП са имали контакта ти, за да ти съобщят, вместо да ти висят задължения?

А пък българсия НАП преди две години беше толкова любезен и създаде теч на личните данни на милиони хора... та пазиш се или не....

То реално не можеш една пица да си поръчаш без да си оставиш телефона.... та не виждам как ще го оставиш скрит като цяло.
Не, това беше някаква измама. И двете бяха. Смс-ът изглежда сякаш идваше от Royal Mail и препращаше към някаква форма за плащане , която за щастие беше с http само и проблеми със сертификатите и браузърът ме спря още преди да я заредя (от телефона). Това с НАП (HMRC) беше от тези роботичните гласове сякаш ти се обаждат от централата някъде и чакаш за избиране на 1-2-3-4-5 и т.н., за да те свържат с конкретен отдел или, за да изпълниш конкретна операция. Аз затворих на 5-тата секунда. Нямам неплатени данъци и отделно, никой няма да ти звънне по телефона, за да ти прави преизчисляване на данъците (аз знам, но много хора биха се вързали). Изпращат ти писма по пощата и си пише confidential или personal и без много други детайли. Ако е спешно, ще ти пращат по 3 всеки ден, няма как да не забележиш. Само NHS (британската НЗОК) звънят от непознати (no name) номера. Не знам защо го правят, но явно, за да не можеш да им звъннеш и безпокоиш с лични въпроси обратно.

Та така, не вярвам номерът ми да е изтекъл отнякъде другаде. Може съвсем легално да са го продали на някоя фирма, която пък да го е продала на който си плати. За някои фирми е важно примерно да получат 1000 английски или български номера от еди кой си град (те вече ти имат адреса) и си ги купуват от който предлага. Много хора, обаче биха се хванали, попълнили данните на картата или всякакви други лични такива и докато се усетят и десетки хиляди вече са изчезнали без възможност да ги върнат. Такива случаи и в България, и навсякъде в чужбина по десетки хиляди на ден.

Между другото, има специални енджини с всякаква лична информация, пример ZoomInfo, за които като фирма или ЧЛ можеш да си платиш и да получиш пълни данни за почти всяка позиция, отдел или лице в почти всяка фирма по света. В една от фирмите, където работих преди я използвахме активно на абонамент. Трябва ти отдел Финанси в еди коя си американска фирма, търсиш и намираш човек (пълно име), личен телефонен номер или разширение, етаж в сградата, офис адрес и въобще всичко. Даже имат и йерархия - примерно Кевин еди кой си е подчинен на Питър еди кой си, който е и член на борда на директорите, а под него е Хелън, чиито помощник е Карън еди коя си и така до дъното. Информацията е бизнес, винаги е била и струва милиарди. Amazon не печели почти нищо от бизнеса с продукти и доставки, ако го сравниш с този на AWS и EC2. С други думи, печели от наемна инфраструктура и данни, данни, данни... Между които и голяма част от нашите собствени, доброволно предоставени или не...

Потребителски аватар
Вито
Регистриран: 09 яну 2008, 01:07

Мнение от Вито » 26 мар 2021, 16:11

Menergy, няква идея има ли минимален шанс изтритите профили у фейса наистина да трият всичко качено, или звучи много наивно?

Отговори