Доставките на таблети удариха ново дъно
Re: Re: Re: Доставките на таблети удариха ново дъно
Тука май почнахме да сравнявамe:
Ford Fiesta ST 200hp
с
Toyota Land Cruiser 177hp
Иначе аз съм любител на 8 инчовите таблети. Имам един Note 8.0, който след някой друг месец ще стане на 5 години. Идеален е като ходим някъде. Достатъчно малък е за да се хване в дамска чанта и в същото време достатъчно голям за браузване, по летищата не те карат да го вадиш като лаптоп, в самолета спокойно си гледаш някой филм.
Ford Fiesta ST 200hp
с
Toyota Land Cruiser 177hp
Иначе аз съм любител на 8 инчовите таблети. Имам един Note 8.0, който след някой друг месец ще стане на 5 години. Идеален е като ходим някъде. Достатъчно малък е за да се хване в дамска чанта и в същото време достатъчно голям за браузване, по летищата не те карат да го вадиш като лаптоп, в самолета спокойно си гледаш някой филм.
Re: Re: Re: Re: Доставките на таблети удариха ново дъно
Различен клас устройства са. Всяко си е правено за определено нещо. Но зад всички тях стоят еднакви технологии. И в момента когато, примерно таблетите дигнат екрана, теглото става, като на малък лаптоп. Но пустата му алчност, води то този резултат. Ако бяха с различна цена, тогава щяха да се продават и едните, и другите. Но при еднаква цена, хората логично ще си купят устройство с повече възможности. Като се добави, че реално процесорите на Интел, за последните години си стоят на еднаква производителност, само консумацията им пада, и се получава съвсем нормален резултат в продажбите. И едните, и другите падат. Защо да си сменям устройство на 3 години, което е бързо като съвременните. Само при ARM има леко подобрение, но и там опряха на консумацията/отделената топлина. И само измислят нови ядра с други имена, които реално винаги са спънати, за да не прегреят.
Re: Re: Re: Re: Re: Доставките на таблети удариха ново дъно
В момента ползвам един 35 ватов i5 за 4 камери за видеонаблюдение и АRM базиран DVR за 12 камери . Температурата на алуминиевия радиатор /масивен над 10мм дебел оребрен панел 250*250мм/ на i5 надхвърля 60 градуса. Пипам с пръст радиаторчето /30*30мм/ на DVR-а и не го усещам по ттопло от кожата си. Интерфейса на DVR-a e бърз , а на ПЦ-то се влачи , особено когато пусна картина на живо.
Извода от този експеримент е това че ARM базираните джаджи имат активирани и рабоъещи хардуерни ускорители, докато джам бракмите нямат и ползват централния процесор за всичко. Така един смартфон с ват консумация върши същата работа като 100 затова джам бракма. Таблета е още по производителен.
Извода от този експеримент е това че ARM базираните джаджи имат активирани и рабоъещи хардуерни ускорители, докато джам бракмите нямат и ползват централния процесор за всичко. Така един смартфон с ват консумация върши същата работа като 100 затова джам бракма. Таблета е още по производителен.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Доставките на таблети удариха ново дъно
Нормално е.
i5 работи с ОС, и обработката на камерите му е n-тата работа дето трябва да свърши. I5 е най-зле на тема видеообработка. По-добре i3(по-висока честота) или i7(по-хубава вградена карта).
DVR е с нещо като ядро на Линукс, и нищо друго. Демек ARM само това обработва.
Вграденото GPU в ARM-то е на ниво вградена интелска видео карта. Отделно си има хардуерни кодеци, които в i5 липсват.
Но всичко не е само видеообработка. В момента, когато трябва и нещо друго да се смята, и разликата си проличава.
i5 работи с ОС, и обработката на камерите му е n-тата работа дето трябва да свърши. I5 е най-зле на тема видеообработка. По-добре i3(по-висока честота) или i7(по-хубава вградена карта).
DVR е с нещо като ядро на Линукс, и нищо друго. Демек ARM само това обработва.
Вграденото GPU в ARM-то е на ниво вградена интелска видео карта. Отделно си има хардуерни кодеци, които в i5 липсват.
Но всичко не е само видеообработка. В момента, когато трябва и нещо друго да се смята, и разликата си проличава.
Re: Re: Re: Re: Re: Доставките на таблети удариха ново дъно
Tab 3 и 4, така е. РS 4-ката за какво ти е? Игри? За медия Дюн Соло 4К, може и Пуканка но след А400 нещо се оакаха и много дефекти. А400 няма 4К но пък всичко и е перфе.
: Re: Доставките на таблети удариха ново дъно
DVR-a е висок клас, поддържа 12Мр цифрови камери, h265 кодека , 4K@60Hz интерфейс и 200 мегабита криптиран изходящ поток. Вътре като го отвориш има платчица по малка от 5 инчов смартфон. Така че работата която върши /цифрова обработка/ е реално 10 и повече пъти над ПЦ-то, което пък ми харчи 15 лв. ток на месец. DVR-a за 10 пъти реално повече работа харчи 100 пъти по малко ток.
-
- Регистриран: 20 юни 2013, 16:20
Re: : Re: Доставките на таблети удариха ново дъно
Ясно ама тоя чип освен за видеообработка за друго не става, с него не можеш да правиш изчисления за черни дупки примерно. Това се опитва да каже колегата. Все пак щом става въпрос за изчисления Intel нямат стигане на този етап, най малко пък от ARM.
Re: Re: : Re: Доставките на таблети удариха ново дъно
Аз ви казвам че съвременния ARM чипсет е оборудван с работещи хардуерни ускорители за всякаква мултимедиа, плюс 4/8 десктоп-клас ядра с общо назначение и клетъчен модем последен клас. Всичко това , заедно с RAM паметта е събрано в чип с обема на една стотинка. Цялата електроника на един таблет е на платка с размерите на две пощенски марки и струва около 100 лева. Хайде кажете че това нещо , захранвано от батерия колкото кибритена кутия , държаща +15 часа SOT , няма да е конкурентно на старовремска кутия от обувки с чаркалаци от балканската война и цена на автомобил втора употреба.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Доставките на таблети удариха ново дъно
По-голяма глупост рядко някой може да напише
Re: Re: Re: : Re: Доставките на таблети удариха ново дъно
Не ми се впуска в полемика. Темата е за таблети. Коментираме стандартни процесори.
DVR-а щом е висок клас, браво. Но може китайците да са си направили специализиран чип, нещо като програмируема логическа матрица, с хардуерни модули за конкретните нужди (ARM ядрото е само част от матрицата). Няма да бъде нещо екзотично. А иначе специално мрежите (всякакви) в ARM-то са били винаги на висота, иначе не става 4/5G. А то няма не кодиран мрежов трафик.
Колкото до 4K@60Hz, си е нещо обикновено за стари процесори с вградена интелска видеокарта. Аз в момента пиша от такъв, точно на тази резолюция - i7. С пуснато клипче, на втория монитор 1920х1080 на цял екран, тубата/firefox. И Win 10 в момента си довършва ъпдейта (егати 3 часа). Процесора се разхожда на 2-4%. Преди беше със само 3 монитора 1920х1080. Правих си експеримент, при пуснати и на трите на цял екран клипчета, процесора пак си стоеше на 2-3%.(whistle) И най-интересно беше консумацията - 35W. Говоря за десктоп. До сега единственото, с което успях да го натоваря за повече време, беше обработка на 50 минутен филм на 1920х1080, при стандартни настройки на софтуера. За цели .... 4 минути (whistle), за толкова го обработи (събра го от други клипове(с различна резолюция) на различни пътечки, миксира ги, и изкара готов файл).(whistle)
DVR-а щом е висок клас, браво. Но може китайците да са си направили специализиран чип, нещо като програмируема логическа матрица, с хардуерни модули за конкретните нужди (ARM ядрото е само част от матрицата). Няма да бъде нещо екзотично. А иначе специално мрежите (всякакви) в ARM-то са били винаги на висота, иначе не става 4/5G. А то няма не кодиран мрежов трафик.
Колкото до 4K@60Hz, си е нещо обикновено за стари процесори с вградена интелска видеокарта. Аз в момента пиша от такъв, точно на тази резолюция - i7. С пуснато клипче, на втория монитор 1920х1080 на цял екран, тубата/firefox. И Win 10 в момента си довършва ъпдейта (егати 3 часа). Процесора се разхожда на 2-4%. Преди беше със само 3 монитора 1920х1080. Правих си експеримент, при пуснати и на трите на цял екран клипчета, процесора пак си стоеше на 2-3%.(whistle) И най-интересно беше консумацията - 35W. Говоря за десктоп. До сега единственото, с което успях да го натоваря за повече време, беше обработка на 50 минутен филм на 1920х1080, при стандартни настройки на софтуера. За цели .... 4 минути (whistle), за толкова го обработи (събра го от други клипове(с различна резолюция) на различни пътечки, миксира ги, и изкара готов файл).(whistle)