Двата модела iPhone 6 имат 1GB RAM

stefanicio
Регистриран: 12 сеп 2012, 23:41
Контакти:

Re: Двата модела iPhone 6 имат 1GB RAM

Мнение от stefanicio » 18 сеп 2014, 13:45

Изобщо, ама изобщо не хваля къстъм РОМ-овете. Ясно е, че не са толкова добри, колкото могат да бъдат официалните и причината за всичко това е точно липсата на качествени драйвери за хардуера. Особено, ако процесора на смартфона не е на Qualcom, проблемите са налице. Най - често за да се напише драйвер за нещо си се прави на сляпо и се правят ужасно много допускани, като голяма част от тях са грешни и след това в процеса на дебъгване се изчистват. Тезата на поста ми е, че проблема не е изобщо в Android и в неспособността му да работи с различни устройства, а в това, че производителите нямат интерес от ъпдейтването на стари модели.

[Quote]Apple в момента има 32 и 64-битова версия на iOS и въпреки това поддържа устройства на 4 години. И всичко е оптимизирано и работи на тези устройства.[/Quote]

Е, това е супер наивно да се изтъква като твърдение. Много ясно, че работи. Я погледни платформа S40 на Nokia. Работи на всичките им устройства от огромен интервал от време. Причината за това е липсата в особена разлика в хардуера на самите тях и във функционалността. iOS едва напоследък претърпя някакви относителни промени и се опитва да включи нещо като многозадачност. Тя, обаче изисква определени системни ресурси и системната памет е критична. Колкото и да се спори макар iOS да работи прекрасно с едно приложение в даден момент, е на светлинни години от възможностите за многозадачна и обемна работа на Android. Кобрети даде безброй примери за ежедневни задачи, които са непосилни за iOS.

Отново го повтарям. Истинска подигравка е толкова скъп телефон да е с такива минимални системни характеристики. Ясно е, че са се задоволили с абсолютния минимум и са вързали ръцете на деволъпърите на приложения. На никой не му харесва да прекарва безсънни нощи в оптимизирането на кода си за да спести някой друг килобайт рам (евентуално) за да не се окаже приложението твърде тежко за изнеженото айфонче. Както и да е. Всеки си има право на мнение и моето е, че за тези пари дето струва iPhone 6+ ще си купя нов Workstation PC макар да бях отделил парите за уж най - добрия iPhone до сега ;)

A4i
Регистриран: 08 фев 2009, 02:32

Мнение от A4i » 18 сеп 2014, 15:08

Има нещо вярно в това което казваш, но основните проблеми са другаде. Например ARM, Imagination и Qualcomm въобще не са "отворени" по отношение на архитектурата си. Повечето им неща са "black box". Никой, освен производителя, не знае как да напише драйвер за което и да е тяхно устройство. На Anandtech имаше проредица статии по въпроса. Страхуват се от патентни тролове. :)
В същото време Apple има архитектурен лиценз от ARM и разработва собствени процесори, сивместими с ARM ISA. Cyclone е към два пъти по-мощен от Cortex-A57. Чипсета А8 е огромен в сравнение с "дребосъците" на конкуренцията. Apple поддържа и собствена операционна система. Имат и към 20% дял в Imagination, откъдето взимат графичните процесори. В A8 ползват най-мощният към момента графичен ускорител от Imagination. Софтуера в AppStore е нейтив за iOS.
Един вид подковали са се отвсякъде. А някой колеги се оплакват от спецификациите! Дали разбират нещо от тях? :|
По отношение на използваната RAM памет правилото е колкото повече, толкова повече. Все пак да не избързваме със заключенията за 1GB навсякъде. Може да има локална V-RAM, разлика в моделите и т.н.

stefanicio
Регистриран: 12 сеп 2012, 23:41
Контакти:

Мнение от stefanicio » 18 сеп 2014, 15:19

Добър коментар. Определено iOS и WP (вече само Windows) са операционни системи с доста по - добра основа отколкото Android. Липсата на виртуална машина и постоянното прекомпилиране на кода води до огромна разлика в бързодействието. Това е и причината с по - скромни характеристики приложенията на iPhone да вървят добре. Разбира се ако се пише нативен код за Android се стига до същото нещо, ама кой изобщо го прави това. Плюса на iPhone в хардуерно отношение е в това, че абсолютно всичко се прави само и единствено за това устройство. Операционна система, процесор, управление на системната памет и каквото изобщо се сетиш. Жалко е обаче, че в новите апарати, особено 6+ не присъства по - голям модул памет. Ако беше 2 GB щях определено да си купя един. Не мисля, че сега 1 GB ще е малко, макар и все още тестовете да не са излезли и да не се знае как ще се справя апарата. Смятам, че 1 GB е минималният размер и че след време ще се окаже недостатъчен. Ако си купушва iPhone на всеки 11 - 12 месеца това изобщо не е проблем. Аз обаче исках да си купя един и да го използвам за няколко години. Не е ясно дали и как ще се справят старите устройства, когато от Apple вдигнат размера на системната памет и се увеличи целия RAM Footprint на iOS. Колкото и да се хвалят собствениците на старите 4, 4S, всички знаят колко тегаво върви iOS при тях, макар да са с орязана версия. Често се случва да получат само визуални подобрения, а не и основните нови компоненти на новата версия.

KOBRETI
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Мнение от KOBRETI » 18 сеп 2014, 15:28

[Quote] Iphone 6 най-вероятно няма да използва и 2/3-ти от този 1 гб просто вече всички хора станаха разбирачи и сравняват цифрички и си мислят, че са прецакали целия свят.[/Quote]

Еми, то без многозадачност така или иначе не ти трябва много памет... Много ясно, че няма да товари, като прави само по едно нещо в даден момент...

KOBRETI

Мнение от KOBRETI » 18 сеп 2014, 15:30

[Quote]Като си толкова в час с \"програмния език\", бе ли разяснил на мен лаика, защо iPhone 4s с 512 РАМ и 1 GHz процесор, ще получи ъпдейт до iOS 8, а галакси с 2 или с 3 няма да получат ъпдейт до новата версия на Андроид. Последните две са съответно с \"по-силни\" процесори и повече РАМ /1,2 дуал и 1GHz при С2 и Куад на 1,4 и 1GHz при с3/

Наистина от любопитство, защото не съм на ясно с материя. Ей така, с две думи.

Не се заяждам, любопитен съм.[/Quote]

Просто защото иФон 4с е почти идентичен като хардуер с иФон 6... С някакви минимални пудренки... Естествено, че ще има поддръжка, като всичко е едно и също...

KOBRETI

Мнение от KOBRETI » 18 сеп 2014, 15:33

[Quote]Тук изобщо не коментирам нивото на сигуронст за потребителя след флашване на РОМ \"сготвен\" от някого си. Това е нелепо за всеки истински потребител на смартфон.[/Quote]

И за мен е нелепо да стоиш заключен в иКафеза и да си мислиш \"то така трябва\"...

KOBRETI

Мнение от KOBRETI » 18 сеп 2014, 15:35

[Quote]Не съм чул да има група от разработчици, които да подобряват и оптимизират iOS.[/Quote]

А да си чувал какво е това \"отворен код\"?

Отговори