Екранна резолюция от 1080p няма смисъл в смартфон, твърди експерт
Re: Екранна резолюция от 1080p няма смисъл в смартфон, твърди експерт
А това с дисплеите до, кога мислят да увеличават размера? 4,7-5\" мисля че вече е границата става неудобно за носене и работа.
Samsung GALAXY S22 Ultra
Докато има хора, които купуват. На мен едно време 4 инча ми се струваше много, после 4,3 инча, а сега 5 инча ми се виждат нормално. След 2 години сигурно таблетът на гугъл ще е с телефонна функция. :)
Да видим аз другия месец, ще взема един от двата Галакси Ноут 2 или Лумия 920. Ноута е 5,5\", да видим дали, ще успея да се справя, че още не съм го виждал на живо. Преди бях свикнал с 1-та но пак си я ползвах в повечето време с две ръце. Много ми се иска да пробвам и друга ос освен андроид, като w8 а Лумията има всичко в себе си и големината на екрана е нещо с което съм свикнал, така че съм яко раздвоен.:D
Samsung GALAXY S22 Ultra
И задаващият се Нексус си заслужава вниманието. Наи-малкото винаги ще получава първи новия Андроид :)
Тя разликата ще я има (поне на хартия), но дали ще я виждаш или не е друг въпрос.
По-голяма резолюция е нужна само при по-малките екрани, в които се налага да се вглеждаш по-отблизо, докато при по-големите екрани окото е по-надалеч и съответно по-малката резолюция не е проблем - който не вярва да си направи тест с телевизора от близо и от далече ... това оказва влияние дали ще виждаш гладка картината или не.
Също и който е имал пряк досег до таблет и начина на ползване се оказва, че при телефона се налага да го гледаш по-близо, отколкото при таблета.
Не виждам никакъв смисъл да вдигат резолюцията, ако екраните останат малки (4 - 5\'\').
По-голяма резолюция е нужна само при по-малките екрани, в които се налага да се вглеждаш по-отблизо, докато при по-големите екрани окото е по-надалеч и съответно по-малката резолюция не е проблем - който не вярва да си направи тест с телевизора от близо и от далече ... това оказва влияние дали ще виждаш гладка картината или не.
Също и който е имал пряк досег до таблет и начина на ползване се оказва, че при телефона се налага да го гледаш по-близо, отколкото при таблета.
Не виждам никакъв смисъл да вдигат резолюцията, ако екраните останат малки (4 - 5\'\').
Apple iPhone 16 Pro Max (256GB) White Titanium
Apple AirPods Pro v2 (2023)
Apple Watch S10 LTE 46мм
Apple AirPods Pro v2 (2023)
Apple Watch S10 LTE 46мм
LCD екраните, с каквито са +4 инчови смартфони, ще харчат харчат примерно 5% повече ток ако са 1080p , вместо 720p. Основният консуматор на енергия в екрана е подсветката. Самата течно кристална матрица и управляващите транзистори консумират под 10 процента от общата енергията. Затова например електронен часовник може да изкара 10 години с една батерия. Когато гъстотата на пикселите расте, е нужно всеки субпиксел да се опроводи и да му се закачи управляващо транзисторче. Опроводяването се извършва с Indium tin oxide (ITO) - прозрачен проводящ материал, а транзисторите са поли силициеви изградени върху стъклен субстрат. Нарастването на консумацията на енергия при екраните с висока резолюция се дължи на влошаване на оптичната проводимост , в следствие на по-големият брой елементи и проводници. Подсветката компенсира това с по-висок интензитет. От там идва и основната разлика в консумацията.
Производителите на графични процесори планират отдавна реализацията на панорамните екраните от филма Аватар. За тях трябва много висока резолюция. Добре е и смартфоните да се подготвят по от рано защото вече има разработени панорамни визьори като този :
Производителите на графични процесори планират отдавна реализацията на панорамните екраните от филма Аватар. За тях трябва много висока резолюция. Добре е и смартфоните да се подготвят по от рано защото вече има разработени панорамни визьори като този :