ЕС може да забрани продажбата на нови автомобили и микробуси с ДВГ от 2035
Re: ЕС може да забрани продажбата на нови автомобили и микробуси с ДВГ от 2035
Именно де. Давам конкретен пример - Шкода Супърб 2,0 битурбо, 4х4 с 280 к.с. купена нова преди 2 години, първа смяна на масло беше на 30 000 км по сервизно предписание. Цената на масла, филтри и труд е 290 лева. Не знам какви са тези цени по 500 или 1000 лева за смяна на масла? Това да не е Порше?
Освен това дисковете и накладките не влизат в гаранцията, както и гумите и джантите.
За това са ми чудни такива сметки за масла по 4 500 лева за 70 000 и дискове за 2000 лева на 30 000 км.
Освен това дисковете и накладките не влизат в гаранцията, както и гумите и джантите.
За това са ми чудни такива сметки за масла по 4 500 лева за 70 000 и дискове за 2000 лева на 30 000 км.
Ще се опитам да отговоря доколкото е възможно.
1. Сметките са правени при поръчката на автомобила месец Август мисля и цените са на база цените тогава. Цената на бензина за последния месец усреднено е 2,95лв, не знам къде ги виждате тези 2,6лв. Моите сметки са ако не се лъжа на цена 3,3лв.
2. Смяна масло на 10к километра на Артеон 2021 с 2 филтъра е точно 720лв с ДДС. Смяната е на 10к километра по гаранционни условия.
3. Смяна на дискове е по гаранционни условия и няма бягане от тях. Износени или не се сменят. Цената е оринетировъчна на база такова облсужване на гаранционен автомобил Санта Фе в ИНД Комерс от 2021г. Там цената е 3.5к. Смятам,че ще е по-ниска за Туксон само и единствено заради това,че е по-достъпен модел,но пък никъде не е калкулирана инфлацията.
Аз не казвам кой какъв автомобил да кара. Всеки си прави избора за себе си. При нас избора беше улеснен от факта,че така или иначе ще купуваме нов автомобил и разликата в цената не е толкова голяма. Ако се купува автомобил "запазен" на 10 години там ситуацията е коренно различна. Както казах въпрос на избор. Аз карам служебен дизелов авотмобил,но за семеен избрахме електричката. А и да не си помислете,че я караме вече , чакане му е майката.
Поздрави.
ПС: Обслужването на Артеона е 720лв, не 870лв моя грешка сега погледнах фактурата.
1. Сметките са правени при поръчката на автомобила месец Август мисля и цените са на база цените тогава. Цената на бензина за последния месец усреднено е 2,95лв, не знам къде ги виждате тези 2,6лв. Моите сметки са ако не се лъжа на цена 3,3лв.
2. Смяна масло на 10к километра на Артеон 2021 с 2 филтъра е точно 720лв с ДДС. Смяната е на 10к километра по гаранционни условия.
3. Смяна на дискове е по гаранционни условия и няма бягане от тях. Износени или не се сменят. Цената е оринетировъчна на база такова облсужване на гаранционен автомобил Санта Фе в ИНД Комерс от 2021г. Там цената е 3.5к. Смятам,че ще е по-ниска за Туксон само и единствено заради това,че е по-достъпен модел,но пък никъде не е калкулирана инфлацията.
Аз не казвам кой какъв автомобил да кара. Всеки си прави избора за себе си. При нас избора беше улеснен от факта,че така или иначе ще купуваме нов автомобил и разликата в цената не е толкова голяма. Ако се купува автомобил "запазен" на 10 години там ситуацията е коренно различна. Както казах въпрос на избор. Аз карам служебен дизелов авотмобил,но за семеен избрахме електричката. А и да не си помислете,че я караме вече , чакане му е майката.
Поздрави.
ПС: Обслужването на Артеона е 720лв, не 870лв моя грешка сега погледнах фактурата.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Последна промяна от Johnniie на 03 ное 2022, 19:11, променено общо 1 път.
-
- Регистриран: 11 юли 2019, 07:00
Ами VW са измекяри. Това задължително сменяне с нужда или без е абсолютно ненормално. На моята задължително се сменя само масло, спирачна и филтри. Всичко друго се проверява и сменя при нужда.Johnniie написа: ↑03 ное 2022, 19:03Ще се опитам да отговоря доколкото е възможно.
Поздрави.
+1 и аз така мисля, но също мисля, че колкото и да си добър шофьор - на не повече от 50к километра дисковете се кривят на новите коли и така или иначе се налага смяна.defierofodds написа: ↑03 ное 2022, 19:09Ами VW са измекяри. Това задължително сменяне с нужда или без е абсолютно ненормално. На моята задължително се сменя само масло, спирачна и филтри. Всичко друго се проверява и сменя при нужда.Johnniie написа: ↑03 ное 2022, 19:03Ще се опитам да отговоря доколкото е възможно.
Поздрави.
-
Много вярно, и да не забравяме, че също така скоро няма да има безплатни зарядни станции никъде, особено ако наслагат масово. А сегашните технологии при батериите, които се допускат от технологичната мафия, са крайно примитивни (Поне в не-премиум класовете) и не са много напред от това, което имаме в телефоните. А нямаме по-добро именно защото при сегашната система движещата сила е печалбата, а не прогресът.12lkjhgfds написа: ↑04 ное 2022, 06:38Електричките в този си вид нямат никакъв шанс да се наложат.
Докато не се появят нов тип батерии осигуряващи при същият обем и тегло поне 4 пъти по-голям пробег (от 500 да станат 2000км. без промяна в размерите) или да се появят масово по главните пътища зарядни станции осигуряващи зареждането на ток за 300км. след 10 минути електричките няма как да станат масови.
В сегашните условия туй нещо става за ползване само в града- някак 100 бона са прекалено много за едно желязо с което да ходиш на работа... И сметката колко ще давате за зареждане може да я забравиш- много скоро тази вратичка ще ви бъде затворена и цената за каране на ток и на бензин/дизел ще се приближи до безобразие... И бонусите за синя зона и данъци ще останат в историята... Ще ви останат само 2 неща:
- удоволствието да имате минимална поддръжка и да се залъгвате колко сте екологични
- ограничението да си карате колата само в града
Както казах дали и какво бъдещето ще покаже. Нито съм против ДВГ, нито съм фанатик на тема електрички. Не съм съгласен с определенито,че електрически автомобил е само за града в момента определено и вече има станции които осигуряват 30' зареждане 300км пробег. Нормален ДВГ с един резервоар изминава около 700-900км, макар пак да зависи от автомобила. Сегашния ни семеен автомобил Аутлендър 2010 изминава с един резервоар бензин около 450-500км. От моя гледна точка честотата на зареждане няма да е много по различна. Ако сравнявам с Артеона има чувствителна разлика в пробега. Артеона изминава около 1000км с един резервоар. Както казах въпрос на личен избор. Кога цената на електрическата енергия ще се изравни с фосилните горива смятам никой не може да каже към момента.
Поздрави.
Поздрави.
-
Не, електричката не става за извънградско по една проста причина - като ти свърши батерията и си аут. Я си представи на 40 градуса или на -15 да изпаднеш в ситуация, където трябва да си с часове или даже с дни в нея? Ако си с бензинова, все от някъде ще си набавиш бензин, най-малкото може да си носиш в багажника, ако знаеш, че ти предстои по-сериозно пътуване. А с електричката нямаш никакви опции.Johnniie написа: ↑04 ное 2022, 10:48Както казах дали и какво бъдещето ще покаже. Нито съм против ДВГ, нито съм фанатик на тема електрички. Не съм съгласен с определенито,че електрически автомобил е само за града в момента определено и вече има станции които осигуряват 30' зареждане 300км пробег. Нормален ДВГ с един резервоар изминава около 700-900км, макар пак да зависи от автомобила. Сегашния ни семеен автомобил Аутлендър 2010 изминава с един резервоар бензин около 450-500км. От моя гледна точка честотата на зареждане няма да е много по различна. Ако сравнявам с Артеона има чувствителна разлика в пробега. Артеона изминава около 1000км с един резервоар. Както казах въпрос на личен избор. Кога цената на електрическата енергия ще се изравни с фосилните горива смятам никой не може да каже към момента.
Поздрави.
.
Последна промяна от npet на 07 яну 2023, 13:39, променено общо 1 път.
-
-
А дори да не отчитаме този факт, според мен пак е гарантирано, че обществените зарядни станции постепенно всичките ще станат платени и драстично ще вдигнат цените. Сега още задържат нещата, за да подлъжат достатъчно шарани.npet написа: ↑04 ное 2022, 11:21Могат да се изненадаме неприятно още след 2 години.
Домашните потребители остават без преференциален ток след 2025. АЕЦ Козлодуй има гориво за още 1-2 години, т.е. за "относително" евтин ток в България.
Следващите години ще бъдат "разнообразни" и може да променят доста нагласата за неща свързани с ток/цени.
Винаги може да има изненади, независимо колко добре си се подсигурил. Който кара електричка, ще си направи сметката къде ходи. Все едно да спорим за предимствата и недостатъците на лаптоп спрямо настолен компютър. Електричките си имат своята ниша, но няма да станат масови в този си вид(основно заради бавното зареждане на батерията).defierofodds написа: ↑04 ное 2022, 10:52Не, електричката не става за извънградско по една проста причина - като ти свърши батерията и си аут. Я си представи на 40 градуса или на -15 да изпаднеш в ситуация, където трябва да си с часове или даже с дни в нея? Ако си с бензинова, все от някъде ще си набавиш бензин, най-малкото може да си носиш в багажника, ако знаеш, че ти предстои по-сериозно пътуване. А с електричката нямаш никакви опции.
За България електричките са подходящи, защото сме малка държава. С едно зареждане можеш да стигнеш до другия край на България.
Че няма да има безплатни станции, когато станат електричките масови, отсега се вижда.
Kaufland
За да подобрим качеството на услугата, от 12.09.2022 г. въвеждаме платен режим на своите зарядни станции за електромобили. Мярката обхваща всички 13 точки за бързо зареждане, разположени на паркингите на хипермаркетите в цялата страна. Цената за киловатчас за всички типове заряд ще бъде сред най-ниските в страната - 88 стотинки.
Въвеждането на такса за зареждане на електромобили идва в отговор на нарастващия интерес към зарядните станции на хипермаркетите.