Fibank въвежда възможност за мобилни разплащания чрез NFC

Zong
Регистриран: 30 яну 2006, 12:40

Fibank въвежда възможност за мобилни разплащания чрез NFC

Мнение от Zong » 20 апр 2016, 11:31

браво! хайде сега и другите банки, че тия не ги харесвам много, много ...

kpo
Регистриран: 25 сеп 2006, 17:35

Re: Fibank въвежда възможност за мобилни разплащания чрез NFC

Мнение от kpo » 20 апр 2016, 12:05

Супер новина!

Но съществува и гадно техническо изискване: Устройството следва да е одобрено и сертифицирано от MasterCard.

И аз виждам 2 проблема с това NFC на смартфоните за онези, които ги притежават, или смятат да ги купуват в близко бъдеще, на пръв прочит:

- явно MasterCard няма доверие и затова не сертифицирал нито един смартфон от китайските боклучави Lenovo, Xiaomi, Meizu.
http://mastercard-mobilepartner.com/docs/MasterCard_Approved_Mobile_Devices.xlsm

- а на всичкото отгоре, сертифицирането на NFC за смартфоните има срок на валидност.
И ко прайм ся, като изтече? Трябва да сменяме смартфона? Мдам, не е много куул.

maxito2
Регистриран: 17 юни 2008, 16:00

Мнение от maxito2 » 20 апр 2016, 12:19

за такива глупости ли харчат държавната субсидия, която ги спаси от фалит?
няма лошо от такава услуга, но първо да сменят всички стари терминали с такива, приемащи безконтактни плащания.. и тогава да пускат подобна услуга.
А и в близките години тук освен няколко ентусиаста едва ли масово ще тръгне някой да го ползва..

berserk
Регистриран: 02 юни 2008, 19:43

Re: Re: Fibank въвежда възможност за мобилни разплащания чрез NFC

Мнение от berserk » 20 апр 2016, 13:49

аз вече го пробвах, удобно е като изключим факта, че третират дигиталната карта като различна карта, от тази към която е издадена, и е с различен пин, нещо което не е много ясно разяснено, така че при плащане може да стане объркване...а офлайн плащането също е много добра идея, само не е ясно дали ще е ограничено до лимитите за безконтактно плащане на съответната държава без пин потвърждение.

mishobehar
Регистриран: 30 апр 2007, 15:06

Re: Re: Re: Fibank въвежда възможност за мобилни разплащания чрез NFC

Мнение от mishobehar » 20 апр 2016, 15:41

За колко време ти одобриха картата? Аз още чакам одобрение..

Макар че устройството ми не се поддържа от Мастеркард (Аз съм с LG G4 818p, а те поддържат само 818N)

berserk
Регистриран: 02 юни 2008, 19:43

Re: Re: Re: Re: Fibank въвежда възможност за мобилни разплащания чрез NFC

Мнение от berserk » 20 апр 2016, 16:12

ами за около ден-два, но отне още няколко часа докато се появи картата в апликацията им, и задължително като се появи в опциите на дигиталната карта има получаване на пин! аз замалко да я блокирам мислейки че е същия като на физическата карта...

mishobehar
Регистриран: 30 апр 2007, 15:06

Re: Re: Re: Re: Re: Fibank въвежда възможност за мобилни разплащания чрез NFC

Мнение от mishobehar » 20 апр 2016, 17:41

Да, одобриха ме и мен. Ще го пробвам тия дни. Много яка услуга, наистина. Крайно време беше и хората в България да почнат да плащат с телефони. В САЩ може от няколко години... Сега остава другите банки да го направят. Според мен Уникредит и ДСК ще са следващите, но като цяло, банките в България, най-вече гръцките са изключително изостанали технологично и не виждам скоро да се приеме подобно нещо.

Хубавото е че вече има супер много обекти, които приемат PayPass. Щом в двата квартални магазина до нас има, въпреки че са малки бакалии, а не са някакви вериги.

Nistel
Регистриран: 26 юли 2004, 01:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fibank въвежда възможност за мобилни разплащания чрез NFC

Мнение от Nistel » 20 апр 2016, 17:56

Моя от от одобрените - LG G2 D802, но съм с Cyanogenmod13 и ми изписва, че не е одобрен :)

azcv
Регистриран: 01 апр 2008, 00:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fibank въвежда възможност за мобилни разплащания чрез NFC

Мнение от azcv » 20 апр 2016, 20:45

Не знам защо банките и мобилните оператори като се напънат да направят нещо се получава нещо недовършено. Това с поддръжката на този или онзи телефон е чисто финансова врътка. Няма никакъв технически проблем да се ползват всякакви телефони с NFC или поне тези от последните 2 години. Просто Mastercard искат едни пари и в предвид малкия пазар у нас и състоянието на въпросната банка това няма как да се случи.
Да не разводнявам темата, ама сега си генерирах безконтактна карта в приложението Яндекс Денги без никакъв проблем на рутнатия ми Huawei G7. Естествено точно днес не ми се дава комисионна от 1.28 за да заредя сметката с пари тъй като в близките дни не се сещам къде може да пробвам да платя. Но ако на някой с неподдържан от Fibank телефон му се занимава, има мейл в Яндекс и има какво и къде да плати безконтактно може да тества(естествено комисионната за зареждане на портфейла от 1.28лв. не може да се избегне). За безконтактните плащания не събират комисионна. Единствената пречка, която може да възникне е ако по някакви причини (например санкции) не можеш да заредиш портфейла или не можеш да платиш.

Потребителски аватар
Вито
Регистриран: 09 яну 2008, 01:07

Мнение от Вито » 08 мар 2019, 09:39

За съжаление ми писаха днес, че мога да дигитализирам карта, само ако съм с мастер. Много тъпо. Тъкмо си пуснах активното банкиране вчера и викам сега ще си плащам с телефона по магазините и ядец. :cry:

Отговори