GLOBUL с един от първите 100% електрически автомобили в България

[BG]Agent_Kowalski
Регистриран: 24 ное 2006, 09:38

Re: GLOBUL с един от първите 100% електрически автомобили в България

Мнение от [BG]Agent_Kowalski » 06 апр 2011, 10:49

определено има файда в работата,но...
до тука стигнах до извода че е малко по-евтино примерно спрямо метан примерно, и малко по-екологично.но дали сизаслужава цялата инвестиция..какви батерии ползват тия коли и как се произвеждат,рециклират и какво се отделя..
някоя модерна кола на метан със старт-стоп система за градско каране ще докара още поне 20% икономия на гориво.съответно и намаляване на вредни емисии.
а и тая кола електрическа ок ще караме някакви километра с едно зареждане,ама ако си надуя музиката вътре фарове глупости всичко е консуматор на електричество...
според мен трябва да се търсят алтернативни горива ,които хем са евтини,достъпни и замърсяват малко..колата ако ставаше на ток щеше да си върви по жици като тролей...
а и друг проблем ако всички минем на такива коли..консумацията на ток ще скочи поне 2 пъти..трябват нови централи,инфраструктура не знам какво още..бая сложно става.в момента ел мрежата едва издъжа...а ако си включим всички колите ,които ще дърпат ток колкото два бойлера ...

m75
Регистриран: 01 яну 2006, 02:39

Мнение от m75 » 06 апр 2011, 10:58

[Quote]ама ако си надуя музиката вътре фарове глупости всичко е консуматор на електричество...[/Quote]

А с другите коли как е? Още по-зле от гледна точка на разхода на гориво, тъй като това електричество го получаваш от малки и неефективни агрегати. Единствен плюс на двигателя с вътрешно горене е отоплението през зимата, то ти е даром.

Електромобилите имат и един друг, политически недостатък. Мощните магнити се нуждаят от елементи от групата на лантанидите. Находища от тях има главно в Китай и вече се усеща лек недостиг. Цените им растат, а китайците въвеждат ограничения върху износа.

[BG]Agent_Kowalski
Регистриран: 24 ное 2006, 09:38

Мнение от [BG]Agent_Kowalski » 06 апр 2011, 11:02

да имам генератор,който натоварва двигателя,който от своя страна консумира някакво количество гориво повече,което с фарове и музика не е повече от половин литър/100,но ако черпиш това само от батерията на колата нищо чудно да свърши доста по-бързо ,а не примерно ако колата ми харчи 10/100 с музика и шукарии да ми харчи 10.5
нали климатика си товари и двигателя с вътрешно горене и електрическия все ще го товари..а и това ако сметне човек утоплението.което го позлва поне 4-5 месеца в годината.ето днеска е хладно въпреки че е пролет, сутринта съм излезнал рано и си пусках парното в колата,защо да седя на студено..

YZ
Регистриран: 11 юни 2010, 23:31

Мнение от YZ » 06 апр 2011, 14:32

[Quote][quote]Тук на Балканите хората обичат да се чува отдалеч, че пристигат.[/quote]
Е, могат винаги да й монтират някоя по-мощна уредба и ще решат проблема.:D;)[/Quote]

Аааа не е същото, не еее. :D Иди му сложи спойлер като на Ферари Ф40, изтърбуши му гърнето и го накичи със святкащи лампички отвсякъде и шоуто е къде - къде по - голямо. Добави елерони от авиоморгата и един Remus като за ЗИЛ ще си супер фьешънче. Питай бай ти Зумахер от 3тия етаж и той щи каже. :D:D:D:D

A4i
Регистриран: 08 фев 2009, 02:32

Мнение от A4i » 06 апр 2011, 16:49

Мисля, че основното предимство на елелктромобилите ще се разкрие след като те станата масови - може сами да си генерирате енергията. Например една турбина от типа "Urban Vertical Axis Wind Turbine" може да ви зареди колицата догоре за 48 часа, при това напълно безплатно. Нещо такова :
[Youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7TspdI4Sd1o&feature=related[/Youtube]

m75
Регистриран: 01 яну 2006, 02:39

Мнение от m75 » 06 апр 2011, 18:56

[Quote]при това напълно безплатно[/Quote]

Не е съвсем безплатно, инсталацията на ветрогенератора струва не малко пари. За живеещите край морето или Сливен може и да има полза.

П.П За един клиент правихме ветрогенератор, подобен на този:

Отговори