iPhone се прави отчасти от 13-годишни деца, работещи по 16 часа на ден
-
- Регистриран: 20 юли 2011, 00:51
Re: iPhone се прави отчасти от 13-годишни деца, работещи по 16 часа на
[Quote]В случая епъл прави нещо добро на хората като им дава работа.[/Quote]
Добре, че им дава работа, проблема е, че не им се дават пари. Разликата в цената от производството до клиента са умножава по много, а за тях нищо. Това си е експлоатация, не е важно да работиш а какво получаваш насреща. Те и робите са работили по цял ден...да бладодарят ли на господарите си?
Добре, че им дава работа, проблема е, че не им се дават пари. Разликата в цената от производството до клиента са умножава по много, а за тях нищо. Това си е експлоатация, не е важно да работиш а какво получаваш насреща. Те и робите са работили по цял ден...да бладодарят ли на господарите си?
Робите са нямали избор, китайците имат. Винаги могат да не работят. А това със заплащането.. навсякъде е така.Доколкото четох, взимат по 250 долара, което въобще не е малко за Китай. И аз работя в доста известен автомобилен концерн, като разликата между моята заплата и печалбата от продажбата на автомобил е от тук до небето. На фона на десетките хиляди евро продажна цена на автомобил, моята заплата е също нищо. Даже разликата е доста по-голяма отколкото тяхната заплата от 250 долара и да кажем европейската цена на айфон от 625 евро... Въобще, не са много професиите, където персоналът взима голям дял от печалбата на фирмата. Говоря за нормалния персонал, не за висшите слоеве :)
Сигурно има много лоши неща в Китай, но това да ти плащат, за да работиш не е от тях :)
Сигурно има много лоши неща в Китай, но това да ти плащат, за да работиш не е от тях :)
Не мога да разбера смисъла на темата.В статията става въпрос,че работят [B]13-годишни деца[/B](м/у другото лесно можеш да объркаш 35 годишна жена с 18 годишно момиче) а колко е заплатата и какво е общежитието е друга тема.Аз лично съм виждал в Южна Корея хотел за командировани,ще припаднете ако го видите на живо,консерва копарка ряпа да яде,мязаше на малко по луксозна морга(woo)(woo):D:D:D Манталитета и психиката на жълтите май никога няма да я разберем;)
Ами ще ряботят 13–годишните, що да не работят? И аз като бях на 13 и аз работих. На морето колко плажа съм обиколил за празни бутилки. Ама после като си купих колелото яко:D Требва да се бачка.
Не знам за тяхната, но като чета мненията тук, май и нашата психика не е много на място...
Труда краси човека, само да няма вредни химикали като бензен на раб. Място, че води до Рак....
[Quote]Труда краси човека[/Quote]
Та кой го е казал:| Много ми напомня на 60-70сте години.Не разбрахте ли,че учението е всичко;)
Та кой го е казал:| Много ми напомня на 60-70сте години.Не разбрахте ли,че учението е всичко;)
-
- Регистриран: 20 юли 2011, 00:51
[Quote]Сигурно има много лоши неща в Китай, но това да ти плащат, за да работиш не е от тях[/Quote]Работиш за да ядеш. Положението и в България вече стигна до там. Само, че колко айфона може да направи едно китайче за ден и колко коли примерно може да произведе завода. За да стане най-печеливша компания може би взема най-голям такъв процент. Не се заяждам, може 250$ да са много там, може би се равнява на добра заплата по света. Със сигурност има хора там работещи повече часове за по 10$/ден. Факта, че деца на тези години работят по цял ден таква работа е грешен.
Мисля, че цената за асемблиране на един iPhone беше $5-$7. Това включва от повърхностния монтаж на компонентите върху платките , до поставянето на готовия телефон в кутията. Операцията е доста сложна и едно китайче е само колелце в машината, което без проблеми би могло да бъде заменено от автоматичен манипулатор. При това качеството ще се увеличи, а цената ще падне. Да се радват, докато имат работа.
-
- Регистриран: 21 дек 2007, 14:17
!3 годишни... Да ви кажа честно, техните 13 - 15 годишни, са по-кадърни, работливи и изпълнителни служители от почти всички на възраст 18 - 26 у нас....
Законите на на Китай позволяват работата на малоетни и непълнолетни при определени условия, надявам се, че в този случай, всичко е съобразено.... Лично съм против работата на деца... но живота тук и там... просто се различава тотално!
Законите на на Китай позволяват работата на малоетни и непълнолетни при определени условия, надявам се, че в този случай, всичко е съобразено.... Лично съм против работата на деца... но живота тук и там... просто се различава тотално!