iPhone се прави отчасти от 13-годишни деца, работещи по 16 часа на ден

Sage
Регистриран: 30 авг 2004, 18:43

Re: iPhone се прави отчасти от 13-годишни деца, работещи по 16 часа на

Мнение от Sage » 19 яну 2012, 00:59

Мога да преброя по около три спрени на открито автомобила на всеки от тези 20-на човека. Съгласен съм, че в Япония човешкият труд е може би най-ефективния в света, но и не е нужно да преувеличаваме чак дотам.

rado243
Регистриран: 07 фев 2006, 11:30

Мнение от rado243 » 19 яну 2012, 01:14

[Quote]В показаното на снимката предприятие работят 20-тина човека на смяна.[/Quote](woo):D:D:D
Ами да ти кажа през 80сте години на миналия век съм работил за малко в завод на който само единия цех да не казвам,че бе по голям,но поне колкото тая сграда и там работеха(на смяна) 11 човека барабар с двете лаборантки(woo):D:D:D Б..си,значи още тогава сме минали японците:D:D:D:D

Sage

Мнение от Sage » 19 яну 2012, 09:44

Разбира се, има отделни изключения, и то само за малка част от някой завод/компания. В случая на снимката тази сграда с 6+ етажа на огромна площ само охраната, която трябва да гарантира фирмената тайна и да отреагира при аварии и бедствия е поне 10-на човека. А виждаме още 2 подобни сгради.

Малко се отплеснахме от темата в старание да оправдаем нещо нередно.

Spiderman_ot_selo
Регистриран: 08 сеп 2006, 20:58

Мнение от Spiderman_ot_selo » 19 яну 2012, 11:14

[Quote]Робите са нямали избор, китайците имат. Винаги могат да не работят.[/Quote]
Така ли? Това ли им е избора- експлоатация или гладна смърт?
Страхотен "избор"...
Чета мненията на някои потребители и се чудя как американския "стандарт" за човечност успя толкова силно да вземе превес в междуличностните отношения?
Китайчетата имали избор...
Тук всички ревем от проблемите на мобилните оператори,от скъпите телефони,от некоректното отношение на този или онзи към нас,въпреки че точно[B] ние имаме избор[/B] да променим всичко това.
Но когато едни човешки същества са експлоатирани и буквално морално изтезавани,ние с тона на доволен наблюдател казваме: "Тия нямат право да се оплакват,трябва да са доволни,че "честните" корпорации им дават хляб".
Я всеки от вас да затвори очи и за миг да се постави на мястото на едно такова дете.
.................
Все още ли мислите,че тези хора имат някакъв избор?

deezel
Регистриран: 23 авг 2006, 19:47

Мнение от deezel » 19 яну 2012, 13:08

Честно казано, и грам не ме вълнува какво се случва със смартфона ми, докато стигне до мен. Важно е да бъде качествен и на сравнително достъпна цена. Разбира се, аз съм привърженик на Ницше и не карам кой да е да подкрепя вижданията ми.

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 20 яну 2012, 13:31

Истината е, че на никой не му пука, просто лицемерничат. Все едно хората не знаят, че във всички заводи в Китай е така, че даже доста по-зле. Първата нормална реакция на повечето хора е, не искам да бъдат експлоатирани по такъв начин. Но ако им поставиш въпроса, а готов ли си да плащаш с 30% отгоре за всичко произведено в Китай, ако знаеш, че са го произвели щастливи китайци с високи заплати? Тук по-честия отговора ще е, абе да се оправят жълтурите, предпочитам да плащам по-малко ;)

Единствената причина да има толкова коментари в темата е, защото в заглавието пише iPhone. Ако беше Foxconn или някой от другите продукти които се произвеждат там, темата можеше да остане и без нито един коментар. Но понеже айфона е толкова емблематичен, едновременно най-обичания и най-мразения продукт на пазара, се събират толкова мнения. А после разни хора се чудят защо редакторите слагат толкова новини за Епъл и айфон.

Sage

Мнение от Sage » 20 яну 2012, 17:03

Т.е. ако можем да обобщим - не децата (които са си добре с паричките, сами съзнават и искат да бачкат невръстни), а отново клетият iPhone е жертвата и мъченикът.

[Quote]а готов ли си да плащаш с 30% отгоре за всичко произведено в Китай, ако знаеш, че са го произвели щастливи китайци с високи заплати?[/Quote]Все пак не говорим за всичко, нали? Хайде да не се отплесваме. И именно, защото iPhone не струва $100, както китайските реплики или чисто техни измишльотини с по 1000 функции, е още по-неприемливо да се използва така гнусно детски труд за производството на най-великия смартфон на света... заради 30%? Че останалата сума за какво е? За хрантутене на съдии и адвокати за безброй патентни разпри?
Не мога да го приема.

Отговори