По-късно ще пиша т.к. съм на работа, исках само да спомена, че не целях да те обидя, но като си прочетох поста осъзнах, че така звучи.Spikul написа: ↑11 май 2021, 15:39Радко, това че не съм съгласен с теб относно електричките и Глобалното затопляне, едва ли ти дава право да ме наричаш кон с капаци.
Дали и кой вижда по-далеч от носа си глобалната картина, само времето ще покаже.
Давал съм ти достатъчно конкретика, за да ми пускаш статия, в която някой папагал обяснява, че СО2 бил като памучно одеяло. Ние защото сме прости, едно време учехме, че СО2 е 1,6 пъти по-тежък от останалия въздух и няма как да се издигне като одеяло.
Още чакам да ми обясниш феномена на звездите и как така в миналото с 3 пъти по-високи нива на СО2, температурата е била същата
Знам, че не съм фЙешън, но са ме учили да чета и мисля навремето, не да вярвам на простотии и лъжи.
Към 2027 производството на ел. автомобили ще е по-евтино от това на ДВГ модели
Re: Към 2027 производството на ел. автомобили ще е по-евтино от това на ДВГ модели
Re: Към 2027 производството на ел. автомобили ще е по-евтино от това на ДВГ модели
На мен едно нещо не ми е съвсем ясно, ако масово минем на електрически автомобили, как точно ще ги зареждаме? Дори в момнета като можеш да напълниш резервоара с гориво за минута, пак лятото стават задръствания по бензиностанциите, примерно като се тръгне на море.... а какво ще се случи в тази ситуация, ако всички коли имат нужда от дооста по-сериозно време за зареждане?
Не е толкова едностранчиво, като от нашата камбанария. За да схванеме тази революция трябва да гледаме 20 години напред. Масово хората се преселват в големи градове, не се нуждаят от коли или такива с капацитет да изминат 1200 км наведнъж. Масово колите поскъпват и младежите не могат да си ги позволят. Масово транспорта се споделя, било то къс наем, било то рент а кар за в провинцията, били то високоскоростни влакове и градски транспорт. Създава се инфраструктура за алтернативни превозни средства - тротинетки, е-велосипеди и т. н. в градовете. Колата вече не е символ на престиж, а досадно неудобство, което да паркираш струва повече, отколкото да купиш.board написа: ↑11 май 2021, 18:13На мен едно нещо не ми е съвсем ясно, ако масово минем на електрически автомобили, как точно ще ги зареждаме? Дори в момнета като можеш да напълниш резервоара с гориво за минута, пак лятото стават задръствания по бензиностанциите, примерно като се тръгне на море.... а какво ще се случи в тази ситуация, ако всички коли имат нужда от дооста по-сериозно време за зареждане?
А за мрежата мисля, че няма нужда да се безпокоиме - ние сме 40 години назад във всичко, но децентрализацията става все по-евтина. Това значи, че в предградията, където живеят нормалните хора, всеки е енергийно независим с инвестиция от около 8000 евро. Панели, батерии и като се напълни твоята пълниш тази на съседа. От което и печелиш.
Като цяло ще остане проблемът с доставките на стоки, не толкова с личното придвижване. Където има големи пари и инвестиции технологията галопира. Телефон вече се зарежда за половин час, което беше немислимо само допреди няколко години. Ще измислят и как да се рециклират батериите, когато има интерес. Всичко е точно, въпреки властващия скептицизъм по нашите земи Просто погледни какво става в големите азиатски градове, за да надзърнеш в бъдещето
Няма проблеми, знам че не е било нарочно
Откъде ги купувате тези розови очилаarakchiev написа: ↑11 май 2021, 19:58
Не е толкова едностранчиво, като от нашата камбанария. За да схванеме тази революция трябва да гледаме 20 години напред. Масово хората се преселват в големи градове, не се нуждаят от коли или такива с капацитет да изминат 1200 км наведнъж. Масово колите поскъпват и младежите не могат да си ги позволят. Масово транспорта се споделя, било то къс наем, било то рент а кар за в провинцията, били то високоскоростни влакове и градски транспорт. Създава се инфраструктура за алтернативни превозни средства - тротинетки, е-велосипеди и т. н. в градовете. Колата вече не е символ на престиж, а досадно неудобство, което да паркираш струва повече, отколкото да купиш.
А за мрежата мисля, че няма нужда да се безпокоиме - ние сме 40 години назад във всичко, но децентрализацията става все по-евтина. Това значи, че в предградията, където живеят нормалните хора, всеки е енергийно независим с инвестиция от около 8000 евро. Панели, батерии и като се напълни твоята пълниш тази на съседа. От което и печелиш.
Като цяло ще остане проблемът с доставките на стоки, не толкова с личното придвижване. Където има големи пари и инвестиции технологията галопира. Телефон вече се зарежда за половин час, което беше немислимо само допреди няколко години. Ще измислят и как да се рециклират батериите, когато има интерес. Всичко е точно, въпреки властващия скептицизъм по нашите земи Просто погледни какво става в големите азиатски градове, за да надзърнеш в бъдещето
Първо, за каква революция говориш? Няколко пъти ти написах, че електричките са били веднъж вече масови - преди почти 2 века и историята ги е отхвърлила.
Второ, ако за теб е нормално да пътуваш 15-20 км до работа с колело или тротинетка в дъжд и сняг, то за повечето хора това е лудост.
Трето, понеже и аз живея в къща и съм си правил сметката, ти знаеш ли за тези 8000 евро колко kW мощност може да си позволиш - точно 5 kW!!!
Ти с 5 kW мощност я сметни колко часа ти трябат, за да заредиш една 80-100 kW батерия например и то в най-идеалните условия, защото слънцегреене нямаш през нощта?
Та хайде да се захванем да пишем реални неща, не лозунги и пропаганда, защото математиката казва, че с тези 8000 евро може да си заредиш колата "само" за 2 дни И на съседа му зареди колата за още 2 дни и всичко е на 6, нали
И накрая искам само да спомена, че хората навремето са вярвали, че всичко идва от боговете, а сега някои вярват, че всичко ще се измисли от някой друг вместо тях, стига да си платят. Е да, ама не - науката ясно е поставила граници, които не могат да бъдат нарушени. Литият не е олово - прочети защо другаря Менделеев го е метнал толкова далеч от другите метали като оловото. Флуорът също няма как да се рециклира без да остане токсичен.
Пък това, че сме скептици, до сега ни е съхранило - и Османската империя сме надживяли и Руската сме надживяли, ще надживеем и недоразумението ЕС. Лошото е обаче, че този път заедно с ЕС, ще изчезнем и ние, именно заради вече загубената ни идентичност и захласване и цъкане с език по модерните простотии.
Хахахах triggered!
Да, да, ОК...
С консерватизмът напред, към Средновековието!!
Изостанал си с век, човече, иди виж кам живеят съвременните хора в Ню Йорк, Берлин, Амстердам, Мадрид, Сингапур, Пекин т. н. и ще усетиш колко нелепо звучи всичко това
Явно света не го градят по твоя вкус
Да, да, ОК...
Изостанал си с век, човече, иди виж кам живеят съвременните хора в Ню Йорк, Берлин, Амстердам, Мадрид, Сингапур, Пекин т. н. и ще усетиш колко нелепо звучи всичко това
Няма да е зле да прочетеш що е то консерватизъм, иновации и революции. Опитваш се по доста смешен начин да изкрваш по-старата технология като някаква нова революция, без да си си направил труда поне да прочетеш, че електрички има от 1832 г. - т.е. половин век преди ДВГ.arakchiev написа: ↑11 май 2021, 22:04Хахахах triggered!
Да, да, ОК...
И я ми дай поне някакви цифри какъв процент от населението в Ню Йорк карат колелета през зимата? Къде изобщо сравняваш Мадрид и Сингапур с Ню Йорк и София като климат?
Аз ти давам пример какви нереалистични еща пишеш за фотоволтаици за 8000 евро и 5kW мощност, ти пак продължаваш като глашетай да ми тръбиш как сим живеел с един век назад.
Хайде дай поне малко цифри да ми покажеш колко си прав и как греша за това което пиша. Ако обаче ще го избиваш на личностни нападки и празни приказки, то става ясно колко си в час с нещата, които си тръгнал да пишеш.
Няма да е зле да прочетеш що е то консерватизъм, иновации и революции. Опитваш се по доста смешен начин да изкарваш по-старата технология като някаква нова революция, без да си си направил труда поне да прочетеш, че електрички има от 1832 г. - т.е. половин век преди ДВГ.arakchiev написа: ↑11 май 2021, 22:04Хахахах triggered!
Да, да, ОК...
И я ми дай поне някакви цифри какъв процент от населението в Ню Йорк карат колелета през зимата? Къде изобщо сравняваш Мадрид и Сингапур с Ню Йорк и София като климат?
Аз ти давам пример какви нереалистични неща пишеш за фотоволтаици за 8000 евро и 5kW мощност, ти пак продължаваш като глашетай да ми тръбиш как съм живеел с един век назад.
Хайде дай поне малко цифри да ми покажеш колко си прав и как греша за това което пиша. Ако обаче ще го избиваш на личностни нападки и празни приказки, то става ясно колко си в час с нещата, които си тръгнал да пишеш.
П.п: Отново пускам 2 мнения, за да видя моето.
-
- Регистриран: 15 авг 2020, 17:01
“Aбcoлютeн шaмпиoн пo чиcтoтa e Mеrсеdеs С-Klаsse С220d, кoйтo прaктичecки нe oтдeля NОx пo врeмe нa движeниe. BMW 520d Tоuring и Оpеl Аstrа 1.6 D изхвърлят caмo пo 1 милигрaм нa килoмeтър.... Oт АDАС нe ca cъвceм cигурни кaк прoизвoдитeлитe ca уcпeли дa пocтигнaт тoлкoвa ниcки eмиcии нa NОx, нo твърдят, чe рeзултaтитe oт изпитaниятa нe пoдлeжaт нa cъмнeниe. Aзoтният oкиc oт гoдини e в цeнтърa нa диcкуcия зa врeдитe oт дизeлoвoтo гoривo, a лeкaритe гo cвързвaт c acтмaтa, дeмeнциятa и рeдицa бeлoдрoбни и cърдeчни зaбoлявaния.“
Айде малко да се върнем в нашата реалност все пак. И в момента в София има развит градски транспорт и метро, електрически скутери под наем, електрически автомобили под наем, платени зони за паркиране в по-централните части целящи да намалят тряфика.... но все пак това не намалява особено броя от автомобилите или пък нуждата от тях.arakchiev написа: ↑11 май 2021, 19:58Не е толкова едностранчиво, като от нашата камбанария. За да схванеме тази революция трябва да гледаме 20 години напред. Масово хората се преселват в големи градове, не се нуждаят от коли или такива с капацитет да изминат 1200 км наведнъж. Масово колите поскъпват и младежите не могат да си ги позволят. Масово транспорта се споделя, било то къс наем, било то рент а кар за в провинцията, били то високоскоростни влакове и градски транспорт. Създава се инфраструктура за алтернативни превозни средства - тротинетки, е-велосипеди и т. н. в градовете. Колата вече не е символ на престиж, а досадно неудобство, което да паркираш струва повече, отколкото да купиш.board написа: ↑11 май 2021, 18:13На мен едно нещо не ми е съвсем ясно, ако масово минем на електрически автомобили, как точно ще ги зареждаме? Дори в момнета като можеш да напълниш резервоара с гориво за минута, пак лятото стават задръствания по бензиностанциите, примерно като се тръгне на море.... а какво ще се случи в тази ситуация, ако всички коли имат нужда от дооста по-сериозно време за зареждане?
А иначе в момента сигурно поне 80% от хората в града живеят в блокове, съответно нямат къде да си разположат соларките, да са енергийно независими и да си зареждат автомобилите.
Пък и въпроса който поставих е свързан с пътуванията извън града. Ето почва лятото, през уикендите половината население се изнася от града, примерно към плажовете на Гърция тръгва сериозен трафик, как всички тези електрически автомобили ще се зареждат по път? Или по новия ред който си представяш и това не трябва да се прави?
Лошото е, че малко хора се замислят какво всъщност е да зареждаш дори 15 минути на най-бързите зарядни станции. И говорим за върха на технологиите в момента, като такива батерии имат само най-скъпите електрички.
Останалите нови електрички в ценовия клас между 20 и 50 000 евро се зареждат минимум за час, независимо дали зареждат на най-бързите станции.
Да не говорим, че тези станции са с мощности поне 350 kW - който има понятие, знае каква колосална мощност е това и то при положение, че само 4 електрички могат да заредят наистина за 15 минути до 80%.
Нещата изобщо не са толкова прости, колкото си мислят някои.
Останалите нови електрички в ценовия клас между 20 и 50 000 евро се зареждат минимум за час, независимо дали зареждат на най-бързите станции.
Да не говорим, че тези станции са с мощности поне 350 kW - който има понятие, знае каква колосална мощност е това и то при положение, че само 4 електрички могат да заредят наистина за 15 минути до 80%.
Нещата изобщо не са толкова прости, колкото си мислят някои.