"М-Тел" отчита ръст на абонатите, спад на печалбата и приходите за тримесечието

KOBRETI
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Re:

Мнение от KOBRETI » 18 авг 2012, 10:34

Я да го погледнем от друг ъгъл...

Аз съм обикновен потребител... Купувам си дейта сим, която закопавам в таблета и си го ползвам за нет...

Пешо е собственик на магазин, който си купува пос терминал с дейта сим и я ползва за нет...

И на двамата дейта сима ни върши работа за това, за което сме го взели... защо моят да се брои, а неговият не??? С какво моят таблет е различен от неговият пос терминал, при положение че и двете вършат за собственика си работата, за която са предназначени?

Клиенти са не пос терминалите и касовите апарати, а собствениците им!

Все едно, примерно, аз да произвеждам хляб, да сключа договор с някоя свинеферма да им доставям хляб за животните, а някой да ми каже, че този хляб не трябва да се брои, тъй като не е яден от хора :D

ne4o
Регистриран: 08 фев 2009, 09:27

Re:

Мнение от ne4o » 18 авг 2012, 10:54

Има съществена разлика между твоя договор(дейта сим за таблет) и моя(дейта сим за касов апарат).Мен ме задължиха със закон,да сключа договор с някой оператор,а ти си сключил доброволно такъв.

Обективният
Регистриран: 18 авг 2010, 22:16

Re:

Мнение от Обективният » 18 авг 2012, 11:17

Вие какви доказателства имате, за да твърдите, че касовите апарати и т.н са вързани само и единствено към М-Тел? Ами ако ползват сим карта на Виваком, кво правим а? Може би и техния ръст се дължи на това ;)

asenna5
Регистриран: 22 мар 2006, 19:03

Re:

Мнение от asenna5 » 18 авг 2012, 11:21

Честно казано не разползагам с точни цифри за това, но със сигурност Мобилтел газ п*икаят, тъй като Виваком / БТК държат (по непотвърдена информация, но споделена ми от хора, които са малко по-вътре в нещата от мен) около две трети от този пазар (говоря само за фискални устройства). Дела на Мобилтел в това отношение е по-малък и не успяха да се наложат в такава голяма степен, въпреки няколкото големи сделки, които осъществиха тази година (примерно само Хеленик България активираха и пренесоха 5 хил. дейта карти в мрежата при първончално сключения договор). Без съмнение за това голям принос имат и проблемите с билинга от миналата година. Доста ЮЛ ползват и предпочитат да ползват войс карти на Мтел, но същевременно сключиха договори за дейта за ПОС-устройства с БТК, като реално ползват по този начин и двата оператора.

KOBRETI
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Re:

Мнение от KOBRETI » 18 авг 2012, 11:48

И гражданската отговорност за автомобилите е задължителна, но това не означава, че ГО полиците не трябва да се броят :)

Освен това никой не те е задължил да сключиш договор с Мтел със закон. Щом си избрал Мтел пред другите, значи са ти предложили по-изгодна оферта...

ne4o
Регистриран: 08 фев 2009, 09:27

Re:

Мнение от ne4o » 18 авг 2012, 12:01

Фирмата,от която купих новите касови апарати,ми ги продаде със сим от Виваком,предплатена за 1 година,но не от мен.Аз въобще нямах избор в случая,защото дейта картите ми ги дадоха като бонус.

milen888
Регистриран: 15 ное 2006, 15:50

Re:

Мнение от milen888 » 18 авг 2012, 16:33

Някои цитати от журналистите на вестник "Капитал":
[Quote]Приходите на "Мобилтел" спадат със 7.9% до 243 млн. евро за първите шест месеца на годината спрямо същия период на предходната. Печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизации (EBITDA) пък намалява с 18.8% до 110 млн. евро.[/Quote]
[Quote]За шестмесечието приходите на БТК показват подобрение спрямо същия период на миналата година, а тези на "Глобул" остават почти без промяна (виж таблицата). При крайния финансов резултат ситуацията е сходна: "Мобилтел" за шестте месеца има 18.8% спад при EBITDA, "Глобул" за периода отчита 1.3% ръст на същия показател, а БТК обяви 43% увеличение на чистата си печалба. Тенденцията обаче не е неочаквана: на практика БТК расте именно заради навлизането си в сектора на мобилните услуги. "Глобул" също завзема територия от "Мобилтел".[/Quote]
[Quote]Официалните данни на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) показаха, че и "Виваком" (търговската марка на БТК), и "Глобул" покачват дяловете си в общите приходи от GSM услуги, докато "Мобилтел" отстъпва средно с по три на сто през последните години. Премиум сегментът, където "Мобилтел" е добре позициониран, беше особено засегнат", се казва в съобщението на компанията майка.[/Quote]
[Quote]Макар и да задържа позицията си като номер едно на българския пазар като приходи и пазарен дял, "Мобилтел", от една страна, бавно отстъпва клиентска база на конкурентите си, а от друга - печалбата му вече не е с бомбастичните норми, каквито носеше доскоро.Веднага след оповестяването на резултатите акциите на компанията на фондовата борса във Виена претърпяха спад от 5.5%.[/Quote]
Цялата статия може да прочетете тук: http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/08/16/1889570_mobiltel_zatiagame_oshte_kolanite/?ref=embed&source=www.dnevnik.bg

Обективният
Регистриран: 18 авг 2010, 22:16

Re:

Мнение от Обективният » 18 авг 2012, 22:05

Не знам какво си учил, но определено анализите не са твоето ампоа. Има фактори, външни и вътрешни, които влиаят върху представянето на дадена фирма.
[Quote]Приходите на "Мобилтел" спадат със 7.9% до 243 млн. евро за първите шест месеца на годината спрямо същия период на предходната. Печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизации (EBITDA) пък намалява с 18.8% до 110 млн. евро.[/Quote]
Причината за това е силната намеса на КРС и намаляването на цените, а при намаляването на цените трябва да се произвежда и продава повече, в противен случай фирмата ще има спад в приходите и печалбата. Сега може би ще кажеш защо приходите намаляват, а абонатите се увеличават. Причината е, че новите абонати вероятно са на по-ниски такси, също така съществуващите абонати са минали на по-изгодни тарифи. Само си спомни, че преди 2 години се плащаше по 0,32 лв. към всички мрежи. Сега с по-новите планове цената пада до 0,05 лв. Не може тази разлика да не повлияе върху общия приход и печалбата!!
[Quote]За шестмесечието приходите на БТК показват подобрение спрямо същия период на миналата година, а тези на "Глобул" остават почти без промяна (виж таблицата). При крайния финансов резултат ситуацията е сходна: "Мобилтел" за шестте месеца има 18.8% спад при EBITDA, "Глобул" за периода отчита 1.3% ръст на същия показател, а БТК обяви 43% увеличение на чистата си печалба. Тенденцията обаче не е неочаквана: на практика БТК расте именно заради навлизането си в сектора на мобилните услуги. "Глобул" също завзема територия от "Мобилтел".[/Quote]
Нормално е операторът с най-малко абонати да печели най-много, тъй като той все още не е достигнал пълния капацитет на клиенстката си база. Например М-Тел няма да може да стигне 6 милиона души клиентска база, т.е вече е привлякъл 99% от възможното и на тях целта им е повече да задържат клиентите си и естествено да привлекът нови. Виваком обаче има само една цел и тя е да привлича нови клиенти и затова се получава цитираното от теб мнение.
[Quote]Макар и да задържа позицията си като номер едно на българския пазар като приходи и пазарен дял, "Мобилтел", от една страна, бавно отстъпва клиентска база на конкурентите си, а от друга - печалбата му вече не е с бомбастичните норми, каквито носеше доскоро.Веднага след оповестяването на резултатите акциите на компанията на фондовата борса във Виена претърпяха спад от 5.5%.[/Quote]
Може би нарочно или просто не разбираш, има огромна разлика между относителен дял и клиенстка база. Но тъй като повечето журналисти не стават и пишат каквото им падне, повечето им се връзват. По тяхната логика М-Тел е са имали най-много клиенти прези 2002 г., когато са имали 80% дял, а най-малко през 2011 г. когато имат 45.2%. Но повечето са много зле по математика и не правят разлика, а който не я разбира, значи не е компетентен.
И не на последно място: ако Виваком спечели 100 000 хиляди абоната за тях това е изключително много. Ако М-тел загуби толкова, за тях е малко, защото имат достатъчно много абонати, но ако Виваком загуби 100 хил. това ще е голяма загуба. Така че не всичко е 1+1=2. Винаги има едно 'НО' посредата.

Atlantique
Регистриран: 06 фев 2010, 22:33

Re:

Мнение от Atlantique » 18 авг 2012, 22:44

Аз неслучайно акцентирах на касовите апарати като обявени "клиенти" на мобилните оператори.

И преди бях чел в пресата, че регистрираните само касови апарати с data SIM карти са ок. 300 000, за периода след ок. ноември 2011. За броя им към края на 06.2012 не открих данни.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/lekari-i-zybolekari-triabva-da-svyrjat-kasovite-si-aparati-s-nap,132012/
www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/lekari-i-zybolekari-triabva-da-svyrjat-kasovite-si-aparati-s-nap,132012/
[Quote]До момента общо 226 хиляди фискални устройства са осигурили дистанционна връзка с НАП. Средно дневно между 4 хиляди и 5 хиляди касови апарата се свързват със системата, но в последните дни търговците ще бъдат най-активни, прогнозират от НАП.

Очакваме до края на месеца всички около 300 хиляди касови апарата да бъдат свързани със системата на приходната агенция, коментира Росен Бъчваров.
[/Quote]
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/11/04/1196069_gadateli_svurzvat_kasovite_si_aparati_s_nap/
www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/11/04/1196069_gadateli_svurzvat_kasovite_si_aparati_s_nap/
[Quote]Пресцентърът на данъчните съобщи, че общо за цялата страна в регистъра им са вписани половин милион касови апарати, от които много са извадени от употреба. Търговците обаче не са уведомили за това агенцията. Заради това според приходното ведомство действащите касови апарати са около 300 хиляди.
[/Quote]
Редица търговци и обекти съзнателно са изчаквали, и са регистрирали апарати и след 01.04.2012, по начин без да нарушават формално закона. Напр. като не работят всички каси на обекта, като се регистрират нови обекти след 01 април и т.н.
Има времева разлика между закупуване на апарата, активиране на СИМ картата в него и отчитането на абонат от оператора. Много хора у нас традиционно са свършили тази работа в последния възможен момент, че дори и след него. А и през летния сезон по морето потреблението на касови апарати се повишава.

Нарастащото изполване на СИМ карти за устройства е свързано и с бензинови колонки, устройства за локализация в транспортни средства, промишлени агрегати и машини в мини, кариери, напоителни системи, земеделска техника при жътва и др. под.). Много от тези предприятия не разполагат със собствен честотен ресурс, напр. като БМФ за корабите си, или РВД за самолети, и са принудени да ползват услуги на мобилни оператори.

Идеята ми е, че [B]вероятно общо над 350 000 СИМ карти са отчетени до 06.2012 като нови клиенти и от 3-те оператора[/B], и това в известна степен обяснява ръста на клиентската база който обявяват.

А според мен така и ще продължава - ще се увеличава относителния брой СИМ карти отчитани като клиенти, защото това е сегмент от телеком пазара, който има потенциал да расте, дори извън законово налагани задължения за ползване. Иначе в преноса на глас всичко е пренаситено, всеки е с 2-3 телефона, няколко карти, няколко договора и т.н. Обективно там няма как да има особен растеж...

По повод на Нечо, вижте тези реклами и сменящите се на Дейзи:
http://www.daisy.bg/
www.daisy.bg/
http://www.datecs.bg/bg/products/Kasovi-Aparati/1
www.datecs.bg/bg/products/Kasovi-Aparati/1
http://www.datecs.bg/bg/products/DP-500-PLUS-KL/1/231
www.datecs.bg/bg/products/DP-500-PLUS-KL/1/231 тук модула за пренос на данни е все още с външна антена, като едно време... :D

http://www.nap.bg/news?id=1589
www.nap.bg/news?id=1589
[Quote]За последната година служителите на агенцията са предали за рециклиране над 6 тона хартия, по електронен път са разменени над 170 000 документа. През 2012 г. от НАП започнаха да връчват решенията по обжалваните актове по електронна поща, законодателно бе премахната необходимостта търговците да съхраняват контролните ленти на касовите си апарати на хартия. Вместо това данните за извършените продажби се пазят в електронен вид, а фискалните устройства подават информацията директно в сървърите на НАП. Ефектът от последните две мерки се измерва с около 5000 тона спестена хартия годишно.
[/Quote]
http://www.nap.bg/news?id=1593
www.nap.bg/news?id=1593
[Quote]За трите месеца от въвеждането на системата данъчните отчитат ръст на облагаемата ДДС основа с 4,3 милиарда лева и осезаемо подобрение на данъчната дисциплина.
Във всяка от териториалните дирекции на НАП вече работи специализирано звено, което всеки ден анализира софтуерните данни и определя кои фирми да бъдат проверени. От агенцията припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка може да бъде санкциониран с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан. До 3000 е санкцията за неиздадена касова бележка.[/Quote]

Няма да има нови клиенти ли!... :D

asenna5
Регистриран: 22 мар 2006, 19:03

Re:

Мнение от asenna5 » 19 авг 2012, 01:09

Поздравявам те за този пост, браво! :)

Отговори