"Мтел" с нова идентичност и философия

samoznai
Регистриран: 05 дек 2008, 12:56

Re:

Мнение от samoznai » 25 сеп 2012, 09:29

Това е шестият ребрандинг на български телеком, който аз помня и вторият за Мобилтел.
Ако не е станало ясно, това е поредната стъпка в техния си план за съживяване, след като компанията беше много лошо ударена както от всеобщата икономическа криза, така и от кризата с тяхната клиентска платформа.
Накратко: този ребрандинг не е нищо друго освен опит да се накарат потребителите да забравят лошите си преживявания с оператора и компанията да се дистанцира от логото, цветовете и формата, които потребителите свързват с проблеми и нечестно отношение.
Подобни стъпки бяха и пускането на Боб и дори (ако щете) предлагането на айфон, което Мтел направиха с нетипично за тях закъснение и, в крайна сметка, без особени изгледи за печалба. (Това е различна тема, бих я обсъдил с някого, ако има желаещи).
Лично аз смятам, че Мтел постъпват правилно стратегически и грешат тактически и мисля така защото:
1. закъсняха - може би по чисто технологични причини, може и по административни - такъв разход се одобрява от бордове, дрън-дрън и т.н.
2. засега не обвързват ребрандинга с нищо повече от смяна на лого и цветови схеми. А да - имат нова музичка. Seriously?
3. логото. Ах, логото! ОК, всеки с вкуса си, но като гледам, от 400 коментара в тяхната ФБ страница (докато проверявах, де) да има не повече от 5-6 одобрителни. А можеха да въвлекат клиентите си в процеса по избора. Дай три предложения за гласуване на специален сайт, пусни игра сред гласуващите - идва ти нов айфон, за Бога! - направете някого щастлив. Така много от потребителите щяха да се асоциират с новото лого преди още да е отпечатано на една бланка, преди да е сложено на един магазин. ОК, сигурен съм, че хората в Мтел са се сетили за това или за нещо подобно и има причина да не са го направили, но тъкмо това е важното - НЕ СА ГО НАПРАВИЛИ.
Колкото до глупостите за нова философия, лайфстайл провайдър, магия и вълшебство... Хелоу, мацки от ПР на Мтел, имам новина за вас - Дядо Коледа не съществува, а малките понита и еднорогчета са за гушкане, не за съобщения до медиите или както там им викате.
Поради тези причини, мисля, че този ребрандинг няма да постигне целите си.

Потребителски аватар
chilko
Регистриран: 12 авг 2004, 21:10

Re:

Мнение от chilko » 25 сеп 2012, 10:16

[Quote] 2. засега не обвързват ребрандинга с нищо повече от смяна на лого и цветови схеми. А да - имат нова музичка. Seriously? [/Quote]

според тях промяната е във всеки един аспект от работата на компанията.

някой да сподели мнение за отношението в магазините и дали има промяна - вчера минах да купя едно зарядно и ми направи много добро впечатление, макар че след ремонта свободното място в един и без това малък магазин беше намаляло.
не съм работил преди с тях и не мога да оценя промяната.

samoznai

Re:

Мнение от samoznai » 25 сеп 2012, 10:36

За да направите това, за което говорите не ви трябва нито ново лого, нито ребрандинг.
Просто си спомнете за доброто възпитание. Важи за всички оператори.
Не се опитавай да ме убедиш, че ребрандинга няма нищо общо с едногодишната клизма за фирмата и клиентите й с билинга. Не можеш, а и спадът в печалбата и оборота говори точно за това.
Не се опитвай и да убеждаваш клиентите на фирмата, за която работиш, че новата картинка е нова идентичност.
Пак сте си същите ХОРА, пак продавате същата стока.Ако наистина го направите по нов, по-добър начин, добре, печелят всички, но иначе сте дали едни пари на едни австрийци и пак нищо.

AVKansazov
Регистриран: 22 сеп 2010, 14:10

Re:

Мнение от AVKansazov » 25 сеп 2012, 11:39

Днес са си платили цяла страница в Телеграф предполагам и в другите вестници.Имаше интервюта със „случайно” подбрани специалисти с разсъждения и похвали колко било добро логото.
Бати смешния „евтин” ПР стил ws телешоп.
Honor 50 13.0 + Samsung Galaxy Tab S7 13.0 + Xiaomi MiBox 3 9.0
+ Xiaomi MiBox S 9.0 + Huawei Watch GT Sport

mkpetrov
Регистриран: 05 апр 2009, 18:46

Re:

Мнение от mkpetrov » 25 сеп 2012, 12:03

С тези грамадни суми, дето пръскат за ПР (С който на всичкото отгоре се компрометират още повече), можеше да финансират по-изгодни планове/условия и да спечелят далеч повече клиенти (Ако изобщо сега спечелят някакви, де, че може и обратното да е).

Имам чувството, че умствено увредени стоят и по ръководните постове в Мтел, и при "експертите", които наемат (Като тези дето им сменяха и системата).(woo) Просто не проявяват и намек за връзка с реалността (И клиента. За което именно издигат сега кухите си лозунги).

samoznai

Re:

Мнение от samoznai » 25 сеп 2012, 12:12

Абе някой може ли да ми обясни какво значи "да финансират по-изгодни планове/условия"?
Извинявам се, но това го виждам и в други постове, с повече или по-малко различни думи и няма никакъв смисъл за мен - как се "финансира тарифен план".
Да, всяка компания от ранга на Мтел трябва да има ПР и то високобюджетен ПР.
Хайде да не си говорим глупости тука.
Няма никакъв икономически или финансов смисъл компания като тях да предлага тарифни планове, но да не ги рекламира и да няма ПР за тях. Иначе нито ти, mkpetrov, нито който и да е било друг няма да разбере за тях. И минутата разговор ще ти струва поне 1 лв. Дълго е.
Виж зле направената реклама, зле осъществения ПР са нещо друго и за това говоря аз. В случая мисля, че Мтел не се справиха добре. Честно казано, не ме интересуват евентуалните обективни причини, просто беше зле. Но изобщо не мисля, че не трябваше да имат събитие, кампания и т.н.

azcv
Регистриран: 01 апр 2008, 00:37

Re:

Мнение от azcv » 25 сеп 2012, 12:13

Надявам се в скоро време магазините на операторите да намалеят драстично и да се появят универсални,в които да се предлагат както услуги на трите мобилни оператори,така и такива на местни интернет доставчици например.Служителите да бъдат обучени наистина да предлагат най-изгодното без значение кой оператор колко плаща на веригата магазини.Тогава може и да има конкуренция.В случая ребрандинга е безсмислен.Те и виваком си ремонтират магазините,но какво от това.Като скоро няма да има кой да влиза в тях....

mkpetrov
Регистриран: 05 апр 2009, 18:46

Re:

Мнение от mkpetrov » 25 сеп 2012, 12:20

Ами под "финансиране" имам предвид парите, които така или иначе са били приготвили да похарчат, да ги използват за компенсиране на евентуално намалелите печалби от по-изгодните условия.

А че от някаква реклама и PR има нужда е ясно, но не и от наливане чак на такива суми и загърбване на останалото. С такава политика ми приличат на Близу.

А примерно в силните си години Мегалан толкова клиентиа привлякоха кажи-речи без въобще да се рекламират. Но просто за добрата услуга хората научиха един от друг така или иначе. Същото би било и с плановете/условията на мобилните оператори.

samoznai

Re:

Мнение от samoznai » 25 сеп 2012, 12:31

[Quote]Ами под "финансиране" имам предвид парите, които така или иначе са били приготвили да похарчат, да ги използват за компенсиране на евентуално намалелите печалби от по-изгодните условия.
[/Quote]

Къде е логиката в това? Особено ако имаш двуцифрен спад в приходите и печалбата? Дори субсидията на телефоните важи единствено с тарифен план, нали така. Никой оператор не прави подобни сметки, освен ако не е току що прохождащ на развит пазар, ползващ подарен лиценз, със неясни (разбирай неуловими) собственици и оранжев.

[Quote]А че от някаква реклама и PR има нужда е ясно, но не и от наливане чак на такива суми и загърбване на останалото.[/Quote]

Никой от нас, с изключение на директорите в Мтел, не знае какви толкова са тези суми, така че хайде да не говорим празни приказки. Според мен, този ребрандинг е средна работа като цена, но съдя само по косвени признаци, така че не знам изобщо дали съм прав.

Sage
Регистриран: 30 авг 2004, 18:43

Re:

Мнение от Sage » 25 сеп 2012, 13:17

@[B]Parmenion[/B], [B]SwollenMembers[/B]:
[Quote][u]Лицемерие и алчност[/u] - това са двете най-точни определения.[/Quote]@[B]iAm[/B]
[Quote]Логото е като скрийншот на [u]скрийн-сейвър от Windows '95[/u]. Отвратително е![/Quote]@[B]Nistel[/B]
[Quote]Пременил се Илия, огледал се, пак в тия![/Quote]@[B]samoznai[/B]
[Quote]този ребрандинг не е нищо друго освен опит да се накарат [u]потребителите да забравят[/u] лошите си преживявания с оператора и компанията да се дистанцира от логото, цветовете и формата, които потребителите свързват с проблеми и нечестно отношение.[/Quote]
Трудно ми е да добавя нещо след всичко казано тук, напълно съм съгласен с почти всички.
Според мен това беше грешка. М-Тел имаха доста отлежало, опростено, запомнщо се и наложено лого. Ако след тази про... ъ-ъ, прЕмяна Вълчо си остане същия - е напълно безсмислено и само са влезли в огромни разходи. Очаквам наистина да опитат да [B]променят из основи[/B] цялата си концепция и стратегия на отношение към клиентите.

Отговори