Операторите ще вдигнат цените на всички абонаментни планове
Re: Операторите ще вдигнат цените на всички абонаментни планове
Не мисля, че операторите имат юридическото право да повишават цените на мобилните абонаментни услуги. В противен случай, те могат да добавят малка точка или алинея в общите условия, и да решават каквото си искат. Къде ли е държавата тук?
Мисля, че по този начин се нарушава принципа на абонаментната услуга, сключвайки договор за две години. Когато сключиш договор за определен срок и оператора и клиента се съгласяват да предоставят и да ползват услугата при посочените параметри, за този срок. Нека да индексират цените, но за договорите от този момент нататък. Иначе, какъв е смисъла на абонаментната услуга.
Ако оператора не е сигурен при какви условия може да предостави мобилната услуга, я предоставя на клиента като безсрочна, или като предплатена услуга. Но за сключването на абонаментна услуга, се сключва две годишен договор, където едната страна се задължава да предоставя услугата за срока при условията в договора, а абоната се задължава да плаща цената за същия срок. Самия потребител, дори не е задължен да ползва услугата, а само да я заплаща редовно.
Съгласен съм със становището на КЗП, че подхода на мобилните оператори е непазарен и манипулативен, използвайки измислена клауза в общите условия, която дори не е договорена правилно с институциите в страната.
Това е все едно, както влизам в един магазин, харесвам си една стока, и ако ми изнася цената си я купувам, ако не ми изнася, дори и не се пазаря, направи излизам от магазина.
Лично аз смятам да подам съдебна жалба, ако индексацията стане факт, дори и със средни юридически познания, смятам че ще мога да защитя становището си.
Мисля, че по този начин се нарушава принципа на абонаментната услуга, сключвайки договор за две години. Когато сключиш договор за определен срок и оператора и клиента се съгласяват да предоставят и да ползват услугата при посочените параметри, за този срок. Нека да индексират цените, но за договорите от този момент нататък. Иначе, какъв е смисъла на абонаментната услуга.
Ако оператора не е сигурен при какви условия може да предостави мобилната услуга, я предоставя на клиента като безсрочна, или като предплатена услуга. Но за сключването на абонаментна услуга, се сключва две годишен договор, където едната страна се задължава да предоставя услугата за срока при условията в договора, а абоната се задължава да плаща цената за същия срок. Самия потребител, дори не е задължен да ползва услугата, а само да я заплаща редовно.
Съгласен съм със становището на КЗП, че подхода на мобилните оператори е непазарен и манипулативен, използвайки измислена клауза в общите условия, която дори не е договорена правилно с институциите в страната.
Това е все едно, както влизам в един магазин, харесвам си една стока, и ако ми изнася цената си я купувам, ако не ми изнася, дори и не се пазаря, направи излизам от магазина.
Лично аз смятам да подам съдебна жалба, ако индексацията стане факт, дори и със средни юридически познания, смятам че ще мога да защитя становището си.
+1Ilian K написа: ↑30 дек 2021, 19:48Не мисля, че операторите имат юридическото право да повишават цените на мобилните абонаментни услуги. В противен случай, те могат да добавят малка точка или алинея в общите условия, и да решават каквото си искат. Къде ли е държавата тук?
Понеже има затишие, а сега се сетих и реших да проверя какво има обявено в сайтовете на операторите.
Telenor: 3.3% ще е индексацията и е само за инфлацията през 2021г., а не и за 2020г.
Vivacom: Ясно е. Фиксирано увеличение от 0.50лв. или 1.00лв. спрямо абонаментния план.
A1: Нищо обявено няма. Казаха ми, че до края на този месец ще го обявят и индексацията ще започне от 1 март.
Клиентите на Telenor получихте ли уведомление?
Telenor: 3.3% ще е индексацията и е само за инфлацията през 2021г., а не и за 2020г.
Vivacom: Ясно е. Фиксирано увеличение от 0.50лв. или 1.00лв. спрямо абонаментния план.
A1: Нищо обявено няма. Казаха ми, че до края на този месец ще го обявят и индексацията ще започне от 1 март.
Всички коментират въпросното индексиране на цените, което е нищожно са поне половината абонати, но никой не коментира това, че операторите с през няколко месеца вдигат цените на абонаментните планове 1-2 лв нагоре. Така в момента няма изгоден план за под 30 лв-дори за тези пари получаваш 2000 мин и 8000 МБ. Много ми е интересно как така и при трите оператора средния приход от абонат е около 15 лв. Това или означава ,че масово хората ползват малко минути и малко интернет, или масово хората са на някакви изгодни промо оферти.JKRL написа: ↑15 фев 2022, 13:42Понеже има затишие, а сега се сетих и реших да проверя какво има обявено в сайтовете на операторите.
-
- Регистриран: 08 мар 2022, 19:28
Нали правителството им забрани да индексират плановете? Наскоро гледах, че помярите от теленор или както сега се назовават си индексират с 3.3% всеки месец oще от миналата година средата? Нали им забраниха на кретените?
Като гледам как расте инфлацията всеки месец, може би ще стигне 20% в края на годината(до септември 2022г. е 18.7%). Интересно с колко ли ще ни сюрпризират мобилните оператори?
-
- Регистриран: 11 юли 2019, 07:00
Аз нещо не се сещам какво ги бърка инфлацията, като тя се отнася за хранителни стоки и потребителска електроника...Та как точно това, че кашкавалът е поскъпнал, ги ощетява тях и налага увеличение на плановете? Заплатите ме съмнява да са ги увеличили, но и да са, пак е капка в морето и не се равняват на проценти от таксите на всички абонати.
Пак си изсмукват от пръстите тъпанарски извинения да спекулират, както едно време с отпадането на роуминга. Реваха, реваха, а накрая пак се оказа, че са на рекордна печалба.
И адвокатите си вдигнаха хонорарите с много.Нали се сбират по барове и ресторанти,сигурно по менютата следят инфлацията.
Не е равнопоставено при подписан срочен договор да искат неговото увеличаване без да можеш да откажеш , няма никакво значение каква е инфлацията.
-
- Регистриран: 11 юли 2019, 07:00
Именно, то инфлацията е много по-голям аргумент за абоната да не може да си плаща вече, ама няма договор в историята, където това да е предвидено.
На оператора "аргументът" на практика му е "При тези цени, това е прекалено изгодно и не ни изнася да плащаш толкова малко, при положение, че всиучко друго е поскъпнало толкова."
Същото нещо е и с банковите кредити, само че в много по-крупни размери.