Серията Samsung Galaxy S21 е по-бърза, поддържа 5G и има подобрени камери

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Re: Серията Samsung Galaxy S21 е по-бърза, поддържа 5G и има подобрени камери

Мнение от board » 03 фев 2021, 19:17

D0N4T3LL0 написа:
03 фев 2021, 17:34
Днес направих 4 снимки, качеството е ужасно и почвам да се напрягам и притеснявам какво се случва.
И аз направих няколко снимки и по-скоро са ми напълно Ок.

Примерно тук ми хареса как добре хвана ръбовете около чашата и ръката, за да замаже фона. (Не гледайте колко е тъпа снимката :D )
Изображение

И една нощна от преди малко, поне за моите изисквания е напълно прилична.
Изображение

Иначе ако смяташ, че това не е твоя телефон, би трябвало да можеш да го върнеш в 14 дневен срок.

Spikul
Регистриран: 23 ное 2014, 12:17

Мнение от Spikul » 03 фев 2021, 20:06

D0N4T3LL0 написа:
03 фев 2021, 17:34
Значи, тук не пише обаче ултрата с кой чипсет е!
Вече почвам въобще да не им вярвам на ревютата. Видеото, което постана Spikul за теста на тоя "рапон" с нереални резултати после поства друго видео, където сравнява с note20 ultra и там дава почти като моите резултати. Дай да трупа гледания, няма такъв капут. Днес направих 4 снимки, качеството е ужасно и почвам да се напрягам и притеснявам какво се случва.
Опитай да снимаш някой предмет на фокус в 108 МР и я качи тук да видим какво не ти харесва.

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 04 фев 2021, 14:03

Днес пощраках малко гълъбчета, друго си е да има зум човек :)
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

D0N4T3LL0
Регистриран: 13 мар 2015, 10:34

Мнение от D0N4T3LL0 » 04 фев 2021, 16:36

Не знам може и аз да имам някакви големи очаквания, защото снимките ги гледам на компютъра или телефона и като им дам зуум ми са доста замазани. На board нощната снимка не ми харесва, също ако се загледаш малко със зуум и е мазано. Пак казвам не ги разбирам нещата, ако това е топ-а на телефонните камери - ок, явно това е.
Качих две нови папки: Едната е Part 2 (снимки с ултрата), където стената на училището, тротоара до него ми е размазано, другата папка е с произволно избрани снимки от S7 edge, които съм правил и някак си очаквах повече уау спрямо него.

Линк:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... E1LS7-QUZQ

MEnergy
Регистриран: 20 май 2010, 23:00

Мнение от MEnergy » 04 фев 2021, 17:13

board, страхотни снимки на гълъбите. Пълен цветови спектър и много добър детайл. Нощната снимка също е добра като за наличната светлина, само алгоритъмът за цветовете я прави супер нереалистична - все едно над сградите има масивно НЛО, което осветява всичко под него.

D0N4T3LL0, признавам си, съгласен съм с теб, но имай предвид, че през нощта / при ниска светлина трябва да имаш статив, а и увеличението ще има своите ограничения (ако ще и да си с професионален фотоапарат). Снимките през деня не са лоши, само на някои (примерно с пейките) - цветовете са преекспонирани и нереалистични. Това си е типично за мобилните камери и го има навсякъде, особено при Apple и Huawei. Аз примерно съм забелязал, че при повечето телефони, които съм имал, снимането на по-ниска резолюция почти на 100% подобрява дълбочината и качеството на снимките. Примерно, ако основният ти сензор е 64 мегапиксела, снимаш на 12 или колкото ти позволява камерата. Големината на файловете пада драстично, в същото време получаваш повече светлина и в много случаи - и по-голяма детайлност. На S7-цата също се вижда пикселация, особено на сградите и без голямо увеличение. Според мен имаш страхотен телефон, пробвай с малко по-ниска резолюция в подходящия режим, а през нощта, също, но без движение - не задължително "нощния режим". Аз лично обичам тъмнината да си личи, то е ясно, че можеш да вдигнеш ISO-то до дупка и ръчно...

arakchiev
Регистриран: 01 мар 2014, 11:45

Мнение от arakchiev » 04 фев 2021, 18:12

Предлагам да изчакаме един софтуерен ъпдейт и тогава да коментираме новия сензор, защото нещо изглежда тотално ненаред. Сензорът изглежда доста способен, защото част от снимките имат качества, но непостоянството в резултатите ми говори за сбъркан софт.

Ако смятате, че това е нормално качество от "топа на топа" за торба пари... значи ви съветвам да погледнете снимките на Донатело от S7, за да се насладите на нормално качество :)) Нито гълъбите впечатляват със замазания си детайл, халото и много шум, нито предишните от центъра. Нощните дори не влизат в дискусията засега, защото са комични и дори 10та серия е класи отгоре, да не говорим за други китайски марки :D

Изображение
Изображение

Spikul

Мнение от Spikul » 04 фев 2021, 19:03

Нямам новата Ултра, но стария Ноуте в 108 МР, не знам за какви мацаници и липса на детайл говорите?
Тази не е нищо особено, но е една от най-малките по размер и за това качвам нея, че не мога да кача 40-45 МВ:
Изображение
Когато китайски телефон извади подобен детайл и цветово предаване, елате ми се обадете.

arakchiev

Мнение от arakchiev » 04 фев 2021, 19:29

Категорично Ноута и S20 се справят по-добре в момента. Предполагам, че това ще се промени след време. Но за да обсъдим твоя кадър - като си пишем тук и като пускаш линкове, гледаш на компютър, нали? Не е като да зуумваш на екрана на телефона, надявам се? Защото тази пресатурирана и избушена от HDR картичка може да е много неща, но не и особено качествена като я погледнеш в истински размер 1:1. Затова и сглобяването на пиксели от 108 дава по-добри резултати в общия случай. Ето погледни кроповете и кажи ти за какъв детайл говориш, моят коментар е в скоби:

Център (за да не кажеш, че то не може в една равнина да влезне всичко и краищата винаги са размазани - нещо което в снимките от S7 ще видиш, че не е вярно - зоната с най-добър детайл за мен лично е компромисна, но вероятно на екрана на телефона и на хартия би стояло оле мале добре, но нищо особено):
Изображение

Център-горе, светъл участък (това не е детайл, това са водни боички. За съжаление се забелязват подобни "качества" от този род сензори и във Сиаоми. При Хуауей това е далеч напред)
Изображение

Десен край (за всеки случай включвам и такъв кроп, но не мисля, че има нужда да обсъждаме качество и детайл - халота, мазнотия...неизползваемо)
Изображение

Spikul

Мнение от Spikul » 04 фев 2021, 20:03

arakchiev написа:
04 фев 2021, 19:29
Категорично Ноута и S20 се справят по-добре в момента. Предполагам, че това ще се промени след време. Но за да обсъдим твоя кадър - като си пишем тук и като пускаш линкове, гледаш на компютър, нали? Не е като да зуумваш на екрана на телефона, надявам се? Защото тази пресатурирана и избушена от HDR картичка може да е много неща, но не и особено качествена като я погледнеш в истински размер 1:1. Затова и сглобяването на пиксели от 108 дава по-добри резултати в общия случай. Ето погледни кроповете и кажи ти за какъв детайл говориш, моят коментар е в скоби:

Център (за да не кажеш, че то не може в една равнина да влезне всичко и краищата винаги са размазани - нещо което в снимките от S7 ще видиш, че не е вярно - зоната с най-добър детайл за мен лично е компромисна, но вероятно на екрана на телефона и на хартия би стояло оле мале добре, но нищо особено):

Център-горе, светъл участък (това не е детайл, това са водни боички. За съжаление се забелязват подобни "качества" от този род сензори и във Сиаоми. При Хуауей това е далеч напред)

Десен край (за всеки случай включвам и такъв кроп, но не мисля, че има нужда да обсъждаме качество и детайл - халота, мазнотия...неизползваемо)
Тъй, тъй, само дето си ги пишеш наизуст нещата.
Първо съм написал, че това е един от най-малките по размер снимки и не е нищо особено. И като ги разправяш тези с липсата на детайл, да беше качил нещо китайско да видим детайл.
Ето една "чудесна" мъгла от "великите" ти Хуауеи от P20 pro, с ръчни настройки и баланси на бялото за слънце:
Изображение
remove duplicate text
Ето и същия изглед, но със Sony XZ Premium:
Изображение
remove duplicate text
Та няма да е зле пак да прочетеш какво съм написал и да вникнеш в конретиката, а не в празните приказки:
Spikul написа:
04 фев 2021, 19:03

Когато китайски телефон извади подобен детайл и цветово предаване, елате ми се обадете.
Освен това не ми давай селективни изрязъци, а кажи може ли да прочетеш какво пише на надписите след зуумване в тъмната част на снимката при максимално увеличение на компа:
Изображение
remove duplicate text
Последна промяна от Spikul на 04 фев 2021, 20:16, променено общо 2 пъти.

arakchiev

Мнение от arakchiev » 04 фев 2021, 20:12

Ми ето ти една и съща снимка със Ми 10 Про и с S20 Ultra - сензорите и на двата не ми харесват, но дори и ти можеш да видиш, че самсуняка не е нищо особено - кроповете са 1:1. 108 mpx, колкото и твоята снимка. Знаеш, че са ги разработили заедно и ги произвеждат във една фабрика, нали? А да ти показвам ли какво прави Gcam със тоя сензор на Ми? Няма да ти хареса сравнението...

Изображение
(горната е от 10 Про)

Да, мога да прочета какво пише като си зуумнал до край. Но този ти пример ми говори, че хал хабер си нямаш какво значи качесво и какво се гледа :(

Отговори