JKRL написа: ↑08 апр 2023, 16:26
peterbs написа: ↑08 апр 2023, 09:15
Много жалко, че тук сме свикнали всичко да получаваме безплатно - да си сваляме нелегално филми, музика и да не плащаме за нищо.
А тази схема с пиксел телефона - все някой ден ще изгърми и тогава да му мислите тези 300-500 ГБ или 1ТБ данни къде ще ги слагате?!
Темата е много широка, но в общи линии не си прав. Много хора предпочитат да гледат филм на кино, но цената е висока. Книгите са по 20-30лв. Музиката... до скоро се продаваше на дискове по 10лв. Колко струва да отидеш на театър? Теоретично всеки иска да отиде на кино, театър, музей, зоологическа градина и т.н., но при тези доходи кое по напред?
И в същото време познавам много хора, които си плащат за Spotify, YouTube Premium, HBO Max, Netflix и други стрийминг платформи при това пълната цена, като за богати европейци, а не да използват VPN за по-евтино. Уеднаквяването на абонамента е още една предпоставка, да не се ползват, защото някак не е справедливо, че най-бедната държава в ЕС плаща, колкото и най-богатата.
Доста от абонаментите за цифрови услуги са доста по-евтини в България в сравнение с други страни, дори наскоро Netflix си смъкнаха цените на абонаментите.
Според мен това не е оправдание, а народо-психология. Както казах на нас ни е вкоренен този манталитет към авантата, безплатното, нелегалното.
Аз съм средно-статистически българин, не вземам заплата на IT специалист или на депутат, дори заплатата ми е под средната за страната, но това не ме спира да си купя легални услуги, да си плащам за HBO, apple iCloud (Music, TV, Cloud Storage), Spotify, Windows, SkyShowtime.
Много хора предпочитат да похарчат 50-100 лв че и повече за излизане на бар, на месец харчат по 200 лв за цигари, стотици левове за маркови дрехи, взели си последния Самсунг, iPhone или Huawei за по над 2000 лв и после казват - ами 15 лв ми е много за кино билет, 10 лв ми е много за cloud storage.
Не, но не смятам, че другите са прави, а всичко е до манталитет, другите да са ни длъжни и всичко на аванта.
Когато му дойде времето, тогава ще го мислят къде да сложат толкова снимки и видеа. 1TB SSD е под 100лв. За временно ще се намери къде да си съхранят данните.
Да дадат 100 лв? Ами що не си купят сега вместо да плащат за облак и да купуват стари пиксели?