<<<Да кажем НЕ на високите цени на мобилните разговори в България!>>>

Spiderman_ot_selo
Регистриран: 08 сеп 2006, 20:58

<<<Да кажем НЕ на високите цени на мобилните разговори в България!>>>

Мнение от Spiderman_ot_selo » 10 фев 2009, 20:25

Петицията е готова и публикувана на сайта.
Адреса е:
http://www.bgpetition.com/za_niski_ceni_na_razgovorite/index.html

Аз направих каквото трябваше-оттук насетне вие сте на ход.Без вашата подкрепа няма да успеем,така че очаквам да дадете линк към петицията във всички форуми, които посещавате.Подкрепа може да дадете и като я пратите на вашите приятели и познати в skype,ICQ,блогове,чатове и т.н. и ги помолите и те от своя страна да я подкрепят и пратят на своите познати и т.н.
Ще помоля администраторите да напрвят темата важна и да седи най-отпред във форума.Мисля,че си струва!

Ето и самия текст на петицията:

Уважаеми сънародници,

от доста време България е критикувана за състоянието на пазара на мобилни гласови услуги. В последното си писмо комисаря по телекомуникациите Вивиан Рединг изрази безпокойствието си по отношение на бавните темпове , които наложи Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за намаляване цените на терминиране на разговори от една мобилна мрежа в друга (интерконект) или казано с по-прости думи- това е цената, която оператора, чиито абонат инициира обаждането, плаща на оператора, чиито абонат приема обаждането. Например, ако абонат на Глобул набере абонат на Мтел и заплати за минута разговор 0,32 лв, то от тази сума в момента Глобул ще трябва да плати на Мтел около 0,28 лв. Всеки от нас може да си представи с колко биха паднали цените на разговорите, ако тази такса бъде намалена чувствително- нормално е при това положение да паднат и крайните цени, които всички ние плащаме за разговорите си.
Доказано е,че разхода за взаимно свързване е от порядъка на 0,01-0,02 лв на минута. Може да си представите каква е печалбата на операторите в момента!
Ще припомня само,че в момента в България-най-бедната страна в ЕС, цената за терминиране на разговорите е НАЙ-ВИСОКА!
Средната цена за терминиране в ЕС е 0,16 лв, а в България е почти ДВОЙНА!
Дори в Македония, която все още не е член на ЕС, нивата за терминиране на разговорите между различните мрежи са около 12 стотинки!
За периода от 2001 - 2007 г. цените на терминиране са намалени с близо 80% в Европа, а в България това намаление е 0%. За сравнение в съседна Румъния през 2007 г. беше въведено от раз намаление със 70%, а от януари 2009 г. тази цена трябва да е около 10 стотинки на минута.
За съжаление обаче КРС вместо да вземе едно решение в полза на потребителите и да регулира рязкото намаляване на цената на интерконекта, реши да работи изцяло в полза на мобилните оператори. Какви са подбудите за това решение може само да гадаем, но както обикновено вероятно се касае за корупция и нечистоплътни сделки.
Според решението на КРС реално намаление се очаква едва в края на 2010г. и дори тогава, забележете, те ще са по високи от средните за ЕС в момента, без да вземаме предвид факта, че и в страните в ЕС тези цени ще падат, т.е.в края на 2010г има опасност нашите цени отново да са почти двойно по-високи въпреки предвиденото смешно намаление!
Докога ще плащаме най-високите цени за мобилни разговори не само в ЕС, но като цяло и световен мащаб? Нормално ли е една държавана институция, каквато е КРС да защитава картелни интереси, а не интересите на собствения си народ?
Настояваме за преразглеждане срамното решение на КРС и рязко намаляване на цените на взаимно свързване между операторите с поне 50 % до края на 2009г., както и разследване на мобилните оператори по подозрение в договорка на цените!
Нека всеки, който смята че нормалното състояние на GSM пазара в България не би трябвало да е такова да подкрепи настоящата петиция, която е адресирана най-вече към комисаря по въпросите на потребителите в ЕК- българката Меглена Кунева, която надяваме се защити интересите на сънародниците, особено когато са потъпквани по един толкова нагъл и безпардонен начин!

Пинокио
Регистриран: 08 фев 2009, 11:35

Re: <<<Да кажем НЕ на високите цени на мобилните разговори в България!

Мнение от Пинокио » 10 фев 2009, 20:33

Подкрепям по всякакъв начин, поетата инициатива. Също така се радвам да видя, че има БУДНИ хора. Време е да започнем да си търсим правата, по всякакъв начин позволен от европейските закони. На този етап бих казал, че може да очакваме до няколко месеца Европейския съд да отхвърли всички, решения на Българския корумпиран съд и всякакви агенции създадени в услуга и закрила на мафията, която е окупирала абсолютно всичко в родината ни. Но се вижда светлина в тунела, благодарение на вас - БУДНИТЕ УМОВЕ. Нека превърнем тази светлинка в тунела в един "нов светъл и благоприятен ден".

Също искам тази тема да бъде фиксната на първо място във форума. Също така, какво стана с темата за Нелоялните, Бандитски вериги магазини? Да не би на някого да му платиха в кеш пет лева?

giorgiothebest
Регистриран: 28 сеп 2007, 09:19

Мнение от giorgiothebest » 10 фев 2009, 20:43

Аз също подкрепям инициативата!С две ръце съм ЗА!Браво на Spiderman_ot _selo!!! :)

sirgeorge
Регистриран: 13 сеп 2006, 12:07

Мнение от sirgeorge » 10 фев 2009, 20:46

Eдин глас и от мен!

daskala_pe
Регистриран: 08 яну 2007, 13:12

Мнение от daskala_pe » 10 фев 2009, 20:52

Благодаря за тази будителска тема, Спайдърмен!
Подкрепям я с две ръце, стига да помогне.Дори ще пия едно питие за твое здраве- не го тълкувай като ирония- просто ми е приятно да прочета нещо, което не го е донесло течението.

Craft
Регистриран: 02 окт 2008, 16:17

Мнение от Craft » 10 фев 2009, 20:52

И аз също съм ЗА

mrazko
Регистриран: 10 май 2008, 15:55

Мнение от mrazko » 10 фев 2009, 21:02

Евала! Браво! Бройте и мен!
Iphone 15 Pro Max

mobilemann
Регистриран: 09 фев 2008, 14:13

Мнение от mobilemann » 10 фев 2009, 21:21

Аз също подкрепям, но сме се нагледали на подписки и петиции на които не им се обръща никакво внимание. Затова освен нея ми се иска да помислите и върху възможността за вече споменатия от мен психологически и икономически натиск върху операторите. Защото много е лесно и удобно да си сложиш подписа,и много по-трудно,но затова пък и по-ефикасно временно да се лишиш от удобството си в името на общата и справедлива кауза. Нека всеки застане с името и номера на ГСМ-а си срещу оператора и му заяви, че повече няма да търпи произвола му.

m75
Регистриран: 01 яну 2006, 02:39

Мнение от m75 » 10 фев 2009, 21:32

"Уважаема сънародници,
от доста време България е критикувана за състоянието на пазара на мобилни гласови услуги. В последното си писмо комисаря по телекомуникациите Вивиан Рединг изрази безпокойствието си по отношение на бавните темпове , които наложи Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за намаляване цените на терминиране на разговори от една мобилна мрежа в друга (интерконект) или казано с по-прости думи- това е цената, която оператора, чиито абонат инициира обаждането, плаща на оператора, чиито абонат приема обаждането. Всеки от нас може да си представи с колко биха паднали цените на разговорите, ако тази такса бъде намалена чувствително- нормално е при това положение да паднат и крайните цени, които всички ние плащаме за разговорите си.
Доказано е,че разхода за взаимно свързване е от порядъка на 0,01-0,02 лв на минута. Може да си представите каква е печалбата на операторите в момента!
Ще припомня само,че в момента в България-най-бедната страна в ЕС, цената за терминиране на разговорите е НАЙ-ВИСОКА!
Средната цена за терминиране в ЕС е 0,16 лв, а в България е 28 ст/мин, т.е почти ДВОЙНА!
За периода от 2001 - 2007 г. цените на терминиране са намалени с близо 80% в Европа, а в България това намаление е 0%. За сравнение в съседна Румъния през 2007 г. беше въведено от раз намаление със 70%, а от януари 2009 г. тази цена трябва да е около 10 стотинки на минута.
Според решението на КРС реално намаление се очаква едва в края на 2010г. и дори тогава, забележете, те ще са по високи от средните за ЕС в момента, без да вземаме предвид факта, че и в страните в ЕС тези цени ще падат, т.е.в края на 2010г има опасност нашите цени отново да са почти двойно по-високи въпреки предвиденото смешно намаление!
Докога ще плащаме най-високите цени за мобилни разговори не само в ЕС, но като цяло и световен мащаб? Нормално ли е една държавана институция, каквато е КРС да защитава картелни интереси, а не интересите на собствения си народ?

Настояваме за преразглеждане срамното решение на КРС и рязко намаляване на цените на взаимно свързване между операторите с поне 50 % до края на 2009г., както и разследване на мобилните оператори по подозрение в договорка на цените!
Нека всеки, който смята че нормалното състояние на GSM пазара в България не би трябвало да е такова да подкрепи настоящата петиция, която е адресирана най-вече към комисаря по въпросите на потребителите в ЕК- българката Меглена Кунева, която надяваме се защити интересите на сънародниците си, особено когато са потъпквани по един толкова нагъл и безпардонен начин!"

Малко съкратен вариант, премахнал съм излишни според мен параграфи, плюс дребни корекции.

Отговори