4G LTE в България - сравнителни тестове!

purko1
Регистриран: 18 сеп 2008, 23:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!

Мнение от purko1 » 29 юни 2018, 21:42

Момчето е право, как не се намери някой да покаже по-високи резултати от Варна, виваком дружината можете да отидете и да тествате :D чакаме резултати (beer)

Dubspace
Регистриран: 28 мар 2014, 19:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!

Мнение от Dubspace » 29 юни 2018, 21:59

Проблемите не ми идват от телефона. Виждал съм същата простотия с лошото покритие и постоянното превключване между 2G, 3G и LTE на Виваком на Huawei Y6 2017 и на Alcatel Idol 3 (5.5). Ела да видиш как дропи мрежата към 2G при предимно слаб сигнал на 3G или LTE и скорости от 15 Mbps (само на 2-3 места ще видиш 60-70) и тогава ще се изказваш. (angry)
Пред един от моловете изкарвам 19 Mbps при хубав сигнал.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black

Dubspace

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!

Мнение от Dubspace » 29 юни 2018, 22:10

Ето един примерен тест от вкъщи от мястото с възможно най-силния сигнал, който улових. Даже бих казал, че плана ми е по-куц по условия от този, който имах с Теленор. 6 GB в сравнение с 8 не ми е достатъчен (а и не мога да плащам повече от 25-26 лева). В последно време почнах да усещам, че нета ми се точи по-бързо. Иначе хвалете си Виваком, те ще си режат повече от съществуващия спектър, ще си съсипят 3G от страна на покритие и скорости и после ще видите недоволството от клиентите. Аз се махам.

Apple_fan
Регистриран: 24 ное 2013, 14:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!

Мнение от Apple_fan » 29 юни 2018, 22:22

Не обръщай внимание на Милен. Той само може да разтяга лукуми без нищо да разбира. Не знам как още няма БАН. Ама нали с Ванката са аверчета.
Относно скоростите, те се постигат в близост до базова станция, клетка. Вижте подробните карти на покритие, тествайте скоростта, там където покритието в отбелязано като добро. Тогава ще видим с какво ще се хвалите..
Скоростра се определя от натоваренистта на мрежата и съответно колко близо е клетката. Ама какво ли пиша неща, от които не разбирате ...

Dubspace

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!

Мнение от Dubspace » 29 юни 2018, 22:30

Аз поне това за състоянието на Виваком във града го знам от опит (защото в момента ги ползвам). Той ми дава линкове как в другите страни ще спират 2G или 3G. България е съвсем друг пазар и хората имат съвсем други нужди. Като кажа, че средно сигнала в града е -95-100 dBm на отркито и -110+ на закрито (това е LTE само 1800, тъй като няма LTE 2100 и на 3G 2100), тогава е друга работа. Няма значение, че имат 10 Gbps Ethernet на станциите. С покритието и скоростите показват, че нямат достатъчно базови станции, за да покрият.

Потребителски аватар
PoceH_BS
Регистриран: 02 сеп 2014, 08:05

Мнение от PoceH_BS » 30 юни 2018, 07:59

[Quote]Ясна работата, явно си единственият у квартала към Виваком и затова имаш такива скорости - целио мобилен спектър е твой [/Quote]

Понеже съм "вътрешен" човек съм си уредил едно сите с фулл екстри само за мен, никой друг не може да се закача към него... Опааа, то това бяха приомите на бившите ментелци, които показваха лабораторни скорости само за пред медийте, а реално са пълна скръб и има само да завиждате на добре изградената мрежа на Виваком и големите скорости които се постигат (засега изключваме Варна, но ако ми се отвори път натам, ще дам реални скорости и от там).
Coolpad Cool1 dual / Custom ROM.

kpo
Регистриран: 25 сеп 2006, 17:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!

Мнение от kpo » 30 юни 2018, 09:42

Казах го на полу-шега. Но има и част истина. Там по Черноморието телекомите си подсигуряват голям "запас по мощност" на натоварване мобилните комуникации с цел задоволяване огромния сезонен миграционен наплив от туристи, който със сигурност надвишава броя на населението тогава. Ето защо високите скорости не могат да бъдат обективен показател там и ако телекомите си мерят пишките по скорости на 4Г - то това трябва да са градове с що-годе константно по брой население целогодишно - като София например. Та не всички сме лапнишарани на лакърдиите ти за супер скорости на Виваком.

wer_aac
Регистриран: 23 юни 2013, 20:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!

Мнение от wer_aac » 30 юни 2018, 10:02

Не знам какво си мерите всички с тия скорости. Но истината е една, че средната скорост и на 3-те телекома е 35 мбт. Това беше и официално инфо от Ookla за България.
Колкото и да се мъчат някои хора да представят операторите в добра светлина, няма как да стане, защото хората сами си виждат на телефона каква е скоростта. Това, че някой е направил 100мбт нищо не означава, защото на 10 други места други хора са със скорост 30-40 мбт. Пък това, че всеки си качва най-високия резултат, а ниските не ги публикува и се опитва да покаже колко е велик даден оператор, може само да залъже децата в детската градина.

Дори не знам, защо се връзвате на тези високи скорости. Това са единични случаи, на единични места, защото 50-100 метра наляво и дясно и скоростта е друга. Средната скорост на мобилния нет в България е 35 мбт поне до преди 6м. Сега може и да се е вдигнала леко, но не вярвам.

Dubspace

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!

Мнение от Dubspace » 30 юни 2018, 10:42

Според последния Speedtest Global Index, България вече е на 7-мо място със средна скорост 51,9 Mbps.

Ванката
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!

Мнение от Ванката » 30 юни 2018, 10:46

Истината е някъде там. Има места с добро покритие и такива с лошо при всички оператори, но както аз, предполагам и повечето тестващи, пускат резултати от местата, където им се налага най-често да ползват мобилен интернет. Каква е средната скорост мен не ме интересува, защото и аз гледам в дисплея на телефона си и когато тегля големи файлове от по 1.5gb за три минути и половина. Преди малко тествах теленора и засичах с хронометъра на телефона, при това кънектнах айпада с бисквитката, където се реже от скоростта! Също си зависи и какви са крайните устройства ползващи мрежите.

Повтарям, а може би и потретвам - това е тема за мерене на скорости! На който не му харесва, да не пише в нея! Има и такава за сравнения на мрежите, там можете да пеодължите спора кой е по по най!!! Опитвам се да бъда максимално обективен и пускам тестове от мрежите които лично ползвам. Това са Виваком и Теленор. Предоволен съм от това което ми дават за парите и скоросстите са около и над 100 мбпс и при двата оператора!!!
Samsung GALAXY S22 Ultra

Отговори