4G LTE в България - сравнителни тестове!
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!
Момчето е право, как не се намери някой да покаже по-високи резултати от Варна, виваком дружината можете да отидете и да тествате :D чакаме резултати (beer)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!
Проблемите не ми идват от телефона. Виждал съм същата простотия с лошото покритие и постоянното превключване между 2G, 3G и LTE на Виваком на Huawei Y6 2017 и на Alcatel Idol 3 (5.5). Ела да видиш как дропи мрежата към 2G при предимно слаб сигнал на 3G или LTE и скорости от 15 Mbps (само на 2-3 места ще видиш 60-70) и тогава ще се изказваш. (angry)
Пред един от моловете изкарвам 19 Mbps при хубав сигнал.
Пред един от моловете изкарвам 19 Mbps при хубав сигнал.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!
Ето един примерен тест от вкъщи от мястото с възможно най-силния сигнал, който улових. Даже бих казал, че плана ми е по-куц по условия от този, който имах с Теленор. 6 GB в сравнение с 8 не ми е достатъчен (а и не мога да плащам повече от 25-26 лева). В последно време почнах да усещам, че нета ми се точи по-бързо. Иначе хвалете си Виваком, те ще си режат повече от съществуващия спектър, ще си съсипят 3G от страна на покритие и скорости и после ще видите недоволството от клиентите. Аз се махам.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!
Не обръщай внимание на Милен. Той само може да разтяга лукуми без нищо да разбира. Не знам как още няма БАН. Ама нали с Ванката са аверчета.
Относно скоростите, те се постигат в близост до базова станция, клетка. Вижте подробните карти на покритие, тествайте скоростта, там където покритието в отбелязано като добро. Тогава ще видим с какво ще се хвалите..
Скоростра се определя от натоваренистта на мрежата и съответно колко близо е клетката. Ама какво ли пиша неща, от които не разбирате ...
Относно скоростите, те се постигат в близост до базова станция, клетка. Вижте подробните карти на покритие, тествайте скоростта, там където покритието в отбелязано като добро. Тогава ще видим с какво ще се хвалите..
Скоростра се определя от натоваренистта на мрежата и съответно колко близо е клетката. Ама какво ли пиша неща, от които не разбирате ...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!
Аз поне това за състоянието на Виваком във града го знам от опит (защото в момента ги ползвам). Той ми дава линкове как в другите страни ще спират 2G или 3G. България е съвсем друг пазар и хората имат съвсем други нужди. Като кажа, че средно сигнала в града е -95-100 dBm на отркито и -110+ на закрито (това е LTE само 1800, тъй като няма LTE 2100 и на 3G 2100), тогава е друга работа. Няма значение, че имат 10 Gbps Ethernet на станциите. С покритието и скоростите показват, че нямат достатъчно базови станции, за да покрият.
[Quote]Ясна работата, явно си единственият у квартала към Виваком и затова имаш такива скорости - целио мобилен спектър е твой [/Quote]
Понеже съм "вътрешен" човек съм си уредил едно сите с фулл екстри само за мен, никой друг не може да се закача към него... Опааа, то това бяха приомите на бившите ментелци, които показваха лабораторни скорости само за пред медийте, а реално са пълна скръб и има само да завиждате на добре изградената мрежа на Виваком и големите скорости които се постигат (засега изключваме Варна, но ако ми се отвори път натам, ще дам реални скорости и от там).
Понеже съм "вътрешен" човек съм си уредил едно сите с фулл екстри само за мен, никой друг не може да се закача към него... Опааа, то това бяха приомите на бившите ментелци, които показваха лабораторни скорости само за пред медийте, а реално са пълна скръб и има само да завиждате на добре изградената мрежа на Виваком и големите скорости които се постигат (засега изключваме Варна, но ако ми се отвори път натам, ще дам реални скорости и от там).
Coolpad Cool1 dual / Custom ROM.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!
Казах го на полу-шега. Но има и част истина. Там по Черноморието телекомите си подсигуряват голям "запас по мощност" на натоварване мобилните комуникации с цел задоволяване огромния сезонен миграционен наплив от туристи, който със сигурност надвишава броя на населението тогава. Ето защо високите скорости не могат да бъдат обективен показател там и ако телекомите си мерят пишките по скорости на 4Г - то това трябва да са градове с що-годе константно по брой население целогодишно - като София например. Та не всички сме лапнишарани на лакърдиите ти за супер скорости на Виваком.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!
Не знам какво си мерите всички с тия скорости. Но истината е една, че средната скорост и на 3-те телекома е 35 мбт. Това беше и официално инфо от Ookla за България.
Колкото и да се мъчат някои хора да представят операторите в добра светлина, няма как да стане, защото хората сами си виждат на телефона каква е скоростта. Това, че някой е направил 100мбт нищо не означава, защото на 10 други места други хора са със скорост 30-40 мбт. Пък това, че всеки си качва най-високия резултат, а ниските не ги публикува и се опитва да покаже колко е велик даден оператор, може само да залъже децата в детската градина.
Дори не знам, защо се връзвате на тези високи скорости. Това са единични случаи, на единични места, защото 50-100 метра наляво и дясно и скоростта е друга. Средната скорост на мобилния нет в България е 35 мбт поне до преди 6м. Сега може и да се е вдигнала леко, но не вярвам.
Колкото и да се мъчат някои хора да представят операторите в добра светлина, няма как да стане, защото хората сами си виждат на телефона каква е скоростта. Това, че някой е направил 100мбт нищо не означава, защото на 10 други места други хора са със скорост 30-40 мбт. Пък това, че всеки си качва най-високия резултат, а ниските не ги публикува и се опитва да покаже колко е велик даден оператор, може само да залъже децата в детската градина.
Дори не знам, защо се връзвате на тези високи скорости. Това са единични случаи, на единични места, защото 50-100 метра наляво и дясно и скоростта е друга. Средната скорост на мобилния нет в България е 35 мбт поне до преди 6м. Сега може и да се е вдигнала леко, но не вярвам.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!
Според последния Speedtest Global Index, България вече е на 7-мо място със средна скорост 51,9 Mbps.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!
Истината е някъде там. Има места с добро покритие и такива с лошо при всички оператори, но както аз, предполагам и повечето тестващи, пускат резултати от местата, където им се налага най-често да ползват мобилен интернет. Каква е средната скорост мен не ме интересува, защото и аз гледам в дисплея на телефона си и когато тегля големи файлове от по 1.5gb за три минути и половина. Преди малко тествах теленора и засичах с хронометъра на телефона, при това кънектнах айпада с бисквитката, където се реже от скоростта! Също си зависи и какви са крайните устройства ползващи мрежите.
Повтарям, а може би и потретвам - това е тема за мерене на скорости! На който не му харесва, да не пише в нея! Има и такава за сравнения на мрежите, там можете да пеодължите спора кой е по по най!!! Опитвам се да бъда максимално обективен и пускам тестове от мрежите които лично ползвам. Това са Виваком и Теленор. Предоволен съм от това което ми дават за парите и скоросстите са около и над 100 мбпс и при двата оператора!!!
Повтарям, а може би и потретвам - това е тема за мерене на скорости! На който не му харесва, да не пише в нея! Има и такава за сравнения на мрежите, там можете да пеодължите спора кой е по по най!!! Опитвам се да бъда максимално обективен и пускам тестове от мрежите които лично ползвам. Това са Виваком и Теленор. Предоволен съм от това което ми дават за парите и скоросстите са около и над 100 мбпс и при двата оператора!!!
Samsung GALAXY S22 Ultra