4G LTE в България - сравнителни тестове!
Re: 4G LTE в България - сравнителни тестове!
Няма ограничение при предплатена карта , това е резултат вътре в апартамента и на открито.
Скоростта е еквивалентна на Unlimited 50 (тествах го, ако на телефона с Unlimited 50 му спрем 5G).
Просто Виваком, противно на всичко в този форум, не винаги са перфектни и на моята предплатена съм виждал скорости над 300 Mbps, но където живея в София имам силен сигнал със SINR -10 и скорости между 10 и 30 Mbps download.
Пояснение за двата теста по едно и също време:
Държах телефоните един до друг, за да гарантирам много близки signal conditions. На A52s спрях 5G, защото предплатената ми няма 5G. Станцията е с LTE 2600 4T4R, LTE+3G 2100 2T2R, LTE 1800 2T2R, LTE+3G+2G 2T2R, но на тестовете последната честота не се позлва. Upload скоростта беше 21 Mbps и на двата телефона.
Целта на теста беше да видя дали на Unlimited 50 ще излезе по-бърза скорост, защото би имал по-висок приоритет, но не - скоростта беше напълно еднаква.
Преди бях направил същия тест с Unlimited 50, но тогава този план беше с промоционален висок приоритет. Тогава скоростите се разделиха 2:1 (2 за Unlimited плана).
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Много бавно 4G от А1, едва е използваемо
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
-
- Регистриран: 28 юли 2011, 11:56
Еми те са с 60mhz лента на места, дори чисто lte с 1 band хвърчи.
Потвърждават се моите думи отпреди няколко месеца:
Беше ясно още преди 2 години, че операторите използват 5Г като маркетингов трик за продажби, без реално тази мрежа да е необходима на потребителя или да променя по някакъв начин неговото потребителско изживяване. Даже напротив- междувременно се увеличи честотната лента в LTE мрежата, с което нараснаха средните скорости там и направиха още по-безсмислено 5Г-то с неговият крайно ограничен обхват. Къде е 5Г по пътищата, в селата, в планината- отговор: просто го няма При това положение нормалните потребители си държат телефона само на 4Г ЛТЕ мрежа, защото така пестят батерия.
Беше ясно още преди 2 години, че операторите използват 5Г като маркетингов трик за продажби, без реално тази мрежа да е необходима на потребителя или да променя по някакъв начин неговото потребителско изживяване. Даже напротив- междувременно се увеличи честотната лента в LTE мрежата, с което нараснаха средните скорости там и направиха още по-безсмислено 5Г-то с неговият крайно ограничен обхват. Къде е 5Г по пътищата, в селата, в планината- отговор: просто го няма При това положение нормалните потребители си държат телефона само на 4Г ЛТЕ мрежа, защото така пестят батерия.
Kiril69 написа: ↑07 авг 2022, 23:46Потвърждават се моите думи отпреди няколко месеца:
Някои пък живеят в големите градове и усещат ползата от 5G и не е само скоростта Отделно не харчи много повече, някъде около 5 % , което въобще не е фатално Ако тебе те слушахме щяхме всички да сме на предплатени карти
Който не му е ОК 5г да не го ползва, но за мен е нещо което е Ок и въобще не ме интересува кой какво потребление има. Плащам си за да нямам ограничение и както се казва "кеф-цена-няма" . Всеки да си определя приоритетите при ползване и така е най-добре. За сведение ще Ви кажа, че бях във Велинград няколко дни. Оказа се че Вивата е прилично добре като мрежа, но 5Г на А1 беше пълна боза. Заваля дъжд и изчезна нета на А1. Теленор имаха добра мрежа в 5г, но какво констатирах, че мястото където бях падаше и в 3г мрежа при това трите оператора изпадаха в такъв режим. Единствено на Теленор в 3г мрежа можех да отварям клипове и да гледам тв защото ползвах мобилна телевизия за телевизор. Без коментар бяха другите два оператора. Не знам кой какво хвали, но това беше повече от показано кой най-добре си поддържа мрежата. И скоростиите в нета в такъв случай грам не ме интересуваха , а кой изобщо ще работи. Е, Теленор бяха най-добре.
mjoy383 написа: ↑08 авг 2022, 10:39За сведение ще Ви кажа, че бях във Велинград няколко дни. Оказа се че Вивата е прилично добре като мрежа, но 5Г на А1 беше пълна боза. Заваля дъжд и изчезна нета на А1. Теленор имаха добра мрежа в 5г, но какво констатирах, че мястото където бях падаше и в 3г мрежа при това трите оператора изпадаха в такъв режим. Единствено на Теленор в 3г мрежа можех да отварям клипове и да гледам тв.
Вие сте констатирали същото, за което и аз говоря. 5Г няма достатъчно покритие, няма го по пътищата, в планините, по селата и дори в курортните точки като Велинград. За какво говорим изобщо Неограниченият мобилен нет си върви прекрасно на LTE нет, а спиид тестове не съм забелязал да прави който и да е в нормалният живот, извън хваленето по форуми. Телефон на 5G мрежа харчи осезаемо повече батерия и просто не си заслужава, освен да се хвалим, че сме на 5Г мрежа в големият град...
Нещата ще се променят, но това ще стане след 3-4 години. Евентуално
Категорично не харчи повече, но явно за Вас 5% са много В планините и след 10 години няма да има 5G, не само у нас Радвайте се на предплатените карти и 4 G, но за щастие малко са хората като Вас! А последна грижа ми е, тоест не ми е да правя спийд тестовеKiril69 написа: ↑08 авг 2022, 13:58mjoy383 написа: ↑08 авг 2022, 10:39За сведение ще Ви кажа, че бях във Велинград няколко дни. Оказа се че Вивата е прилично добре като мрежа, но 5Г на А1 беше пълна боза. Заваля дъжд и изчезна нета на А1. Теленор имаха добра мрежа в 5г, но какво констатирах, че мястото където бях падаше и в 3г мрежа при това трите оператора изпадаха в такъв режим. Единствено на Теленор в 3г мрежа можех да отварям клипове и да гледам тв.
Вие сте констатирали същото, за което и аз говоря. 5Г няма достатъчно покритие, няма го по пътищата, в планините, по селата и дори в курортните точки като Велинград. За какво говорим изобщо Неограниченият мобилен нет си върви прекрасно на LTE нет, а спиид тестове не съм забелязал да прави който и да е в нормалният живот, извън хваленето по форуми. Телефон на 5G мрежа харчи осезаемо повече батерия и просто не си заслужава, освен да се хвалим, че сме на 5Г мрежа в големият град...
Нещата ще се променят, но това ще стане след 3-4 години. Евентуално
Това, върху което никой не се фокусира, е как 5G може да поема доста повече трафик (тоест, има доста повече капацитет) за разлика от LTE. Няма да се изненадам, ако след няколко години въпросната група от хора на предплатени планове започне да мрънка колко ѝ е бавна LTE мрежата и как не ставала за нищо.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black