А1 - технически затруднения

banan
Регистриран: 20 ное 2009, 23:39

Re: Re: Re: Re: А1 - технически затруднения

Мнение от banan » 02 сеп 2018, 18:36

И в Албания е същото....

Потребителски аватар
algor
Регистриран: 07 сеп 2006, 10:38

Re: Re: Re: А1 - технически затруднения

Мнение от algor » 02 сеп 2018, 18:38

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/09/02/3305001_klientite_na_a1_niamat_mreja_v_chujbina_zaradi_vodafon/

Мога ли да помоля някой запознат технически да ми обясни накратко как се случват роуминг услугите в чужбина на който и да е оператор по света?
Ако приемем за миг, че ПР статията е вярна, това значи ли, че в една Гърция (примерно) абонатът в мое лице, с договор към А1 в БГ, към който и оператор да искам да се вържа в южната ни съседка, минавам задължително през Водафон Гърция?
Защото вчера (както написах по-горе) тоталната ми липса на свързаност беше към Водафон, Космоте и Уинд там?

Благодаря предварително на този, който си направи усилието!
Ако искаш незабавно да видиш резултатите от труда си, мий чинии!

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 02 сеп 2018, 19:11

И ние днес сутринта пътувахме за Гърция и изпитахме проблема, по точно моята приятелка 2 часа се мъчи да се свърже с който и да е оператор. Добре, че аз съм на Вива, да не останем без комуникация, защото трябваше да се обадим на собствениците на къщата, като пристигнем.

zazabg
Регистриран: 02 юни 2010, 02:40

Re: Re: Re: Re: Re: А1 - технически затруднения

Мнение от zazabg » 02 сеп 2018, 19:35

Май две неща са от значение - взаимна свързаност и договор за терминиряне на едро

TRACKER
Регистриран: 11 апр 2006, 17:49

Мнение от TRACKER » 02 сеп 2018, 19:36

Това е интересен въпрос, и на мен ми се иска да понауча как точно се случва.
От това което знам от собствен опит, мобилните данни се рутират през "home" мрежата на доставчика. Това ще рече че всичкия трафик от чужбина когато си в роуминг се праща към (примерно ако си на) А1 в БГ и оттам "излизаш" в интернет. Т.е. винаги си с БГ IP.
При разговорите/sms мисля е по-различно. Те не се рутират както мобилните данни и си минават директно през мрежата на роуминг оператора, към който си закачен.
Ако някой има повече инфо, нека сподели.

kubla
Регистриран: 22 ное 2009, 20:05

Re: А1 - технически затруднения

Мнение от kubla » 02 сеп 2018, 20:58

Основателна ли причина е да бъдеш оставен без връзка в чужбина за 24 часа, за да искаш предсрочно прекратяване на договора по вина на оператора А1 и невъзможност да си изпълнява ангажимента да осигури свързаност и в чужбина при условие, че другите два оператора се справят.

kubla
Регистриран: 22 ное 2009, 20:05

Re: А1 - технически затруднения

Мнение от kubla » 02 сеп 2018, 21:13

отговор

Прочети новината

kubla 
Дата: 02.09.2018 21:11

редактирай мнениеизтрий мнение

Вече 24 часа сме без връзка в Италия. Не можем да се регистрираме нито на vodafone нито на Tim или Wind. Нито разговори нито Интернет можем да ползваме. Същото се случва за втори път гази седмица след вторник.

Electronium
Регистриран: 05 юни 2018, 17:37

Re: Re: А1 - технически затруднения

Мнение от Electronium » 02 сеп 2018, 22:45

В договора ти е описано всичко което гарантират да изпълнят от тяхна страна. Никъде не съм срещал да има написано, че гарантират връзка в роуминг - само в България. Но все пак опитай, има доста органи които са арбитри в такива спорове и помагат по един или друг начин.
Виваком също ползва Vodafone за роуминг в някои държави, така и никой от техните клиенти не се оплака да има такива проблеми.
Понеже цялата група на А1( Австрия, България, Сърбия, Македония и др.) имат проблеми в момента с роуминга от Vodafone - явно е дошло време да се договарят цени и договори и отстъпки и се изнудват и цакат едни други - нищо ново и невиждано.

deexteer
Регистриран: 23 апр 2016, 23:33

Re: Re: Re: А1 - технически затруднения

Мнение от deexteer » 03 сеп 2018, 00:21

Аз днес в Холандия и Германия имах проблеми и с Теленоркста карта да се закача към мрежата на Водафон. Може и да не е само от А1 проблем, сега нямам проблеми и съм закачен на мрежата на Водафон в Холандия.
П.С. някой има ли VoLTE когато е в роуминг?

shemesh
Регистриран: 28 мар 2015, 10:36

Мнение от shemesh » 03 сеп 2018, 09:32

Проблемите с А1 продължават и в момента. В Гърция нито Vodafone, Cosmote или WIND могат да се изберат. Приятели с Вива нямат такива проблеми. Имаха леки затруднения онзи ден, но се оправиха. Мислех че около Хания на Крит има заглушаване на сигнала от руските учения в Средиземно море, ама не... Тук има база на НАТО и затова. Странното е че от 4 карти на А1 периодично някоя е с проблеми. При това различна карта или две в различно време.(whistle)

Отговори