БТК забранява пренасянето на мобилни номера за неопределено време!

Потребителски аватар
-=KaLin=-
Регистриран: 03 яну 2007, 16:31

БТК забранява пренасянето на мобилни номера за неопределено време!

Мнение от -=KaLin=- » 14 мар 2010, 22:41

Телекомът не пуска абонати да сменят оператора си, оплакаха се потърпевшите. [B]До края на март ръководството е разпоредило да не се пренасят абонати към други мобилни мрежи. Причината обаче не е ясна.[/B] От това се оплакаха абонати на БТК (вече "Виваком" ). "Стандарт" разполага с два констативни протокола, подписани от нотариуси. Те удостоверяват, че БТК не пуска клиентите си, избрали да запазят номерата си и да ги прехвърлят към друг мобилен оператор. Първият протокол е от 12 март. С него е удостоверено, че в търговски обект на БТК в Разград клиентът е получил отказ да бъде прието заявлението му за издаване на сертификат за преносимост. Мотивът е, че съществуват проблеми със системата и поради това сертификати няма да бъдат издавани за неопределено време. Така с неясни технически затруднения БТК "връзва" абонатите, които искат да напуснат компанията.
Вторият протокол е от 8 март и касае същия проблем. С него нотариус удостоверява, че е посетил обект на БТК заедно с клиент на телекома. Там също обяснили, че отказват да приемат заявление за издаване на сертификат за преносимост на мобилни номера с мотива, че по указание на ръководството до края на март 2010 г. сертификати няма да бъдат издавани.
По десетки такива проблеми преди седмици беше сезирана и Комисията за регулиране на съобщенията от родна потребителска организация. Засега реакция от телеком регулатора липсва въпреки заявленията на скандалния председател Веселин Божков, че процедурата ще бъде опростена и ще се въведе принципът на "едно гише". Т.е. потребителите ще отиват директно при приемащия оператор и той ще набавя необходимите документи за пренасяне на номерата.

Представяте ли си? Аз НЕ !

SwollenMembers
Регистриран: 12 мар 2006, 15:57

Re: БТК забранява пренасянето на мобилни номера за неопределено време!

Мнение от SwollenMembers » 14 мар 2010, 23:01

Припомням една стара статия (извдка от вестник Капитал):

[Quote]Продължаващата липса на преносимост при фиксираните телефонни номера в България предизвика Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу страната ни. Вече няколко месеца БТК и малките телекоми с посредничеството на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) не могат да се разберат каква да е процедурата за пренос на номерата. По закон тя трябваше да е факт от 1 януари 2009 г.[/Quote]

Сега припомням заглавието на темата:

[Quote] БТК забранява пренасянето на мобилни номера[/Quote]

Извод -> БТК се чувстват толкова спокойно на бг "пазар", че вече си позволяват да забраняват законите на ЕС .... това всъщност не превишава ли правомощията и на президента ?

bg007
Регистриран: 19 авг 2004, 02:11

Мнение от bg007 » 14 мар 2010, 23:01

На вестник стандарт отдавна не му вярвам.

SwollenMembers

Мнение от SwollenMembers » 14 мар 2010, 23:04

[Quote]На вестник стандарт отдавна не му вярвам.[/Quote]

Еми разберете се заедно с останалите адвокати и съдете вестник стандарт за клевета ...
Аз лично вярвам на много мои познати, на които им беше отказана преносимост именно от същата телекомуникационна компания, защо така ... ?

Потребителски аватар
-=KaLin=-
Регистриран: 03 яну 2007, 16:31

Мнение от -=KaLin=- » 14 мар 2010, 23:07

И голямата ирония е, че VIVA се натискаха най - много за преносимостта!

РПГ - Sage
Регистриран: 05 дек 2005, 17:09

Мнение от РПГ - Sage » 14 мар 2010, 23:11

[Quote]вярвам на [B][i]много мои познати, на които им беше отказана преносимост[/i][/B] именно от същата телекомуникационна компания[/Quote]
Като имам предвид, че все пак такива откази са инцидентни, трябва да познаваш доста голям брой искащи и успели с такава преносимост. Защо ли аз не познавам нито един с такива мераци... а не е като да нямам разговори с домашни телефони на приятели :|

SwollenMembers

Мнение от SwollenMembers » 14 мар 2010, 23:16

[Quote][Quote]вярвам на [B][i]много мои познати, на които им беше отказана преносимост[/i][/B] именно от същата телекомуникационна компания[/Quote]
Като имам предвид, че все пак такива откази са инцидентни, трябва да познаваш доста голям брой искащи и успели с такава преносимост. Защо ли аз не познавам нито един с такива мераци... а не е като да нямам разговори с домашни телефони на приятели :|[/Quote]

Очевидно не е толкова "инцидентно", колкото ти го изкарваш ... и въобще като говорим за закони (особено тези на ЕК), няма място за инцидент .... това е закон - или се спазва или не, какво означава "отказваме" ... мястото е ЕС, годината е 2010 ... друго няма какво повече да допълвам ...

РПГ - Sage
Регистриран: 05 дек 2005, 17:09

Мнение от РПГ - Sage » 14 мар 2010, 23:21

За мен друго е очевидно, ама хайде да не изпадаме в елементарни спорове...
Не оправдавам неспазването на законите, договорите или наредбите. Затова си има санкции, глоби и обезщетения... ако информацията за забраната е достоверна, де.
Просто ми направи впечатление "големия" брой отказани (не просто заявени) пренасяния. А аз не познавам човек с такава заявка... странна работа, а? ;)

drecksau
Регистриран: 31 дек 2005, 21:32

Мнение от drecksau » 14 мар 2010, 23:30

Виваком(чрез техните служители) заявяват на клиентите си, че правили обединяване на на системите си и поради тази причина отказват издаването на сертификат за преносимост.(whistle)

Blisss
Регистриран: 10 май 2009, 00:14

Мнение от Blisss » 15 мар 2010, 07:21

Sage, не бъди поредният виваком промит мозък. Дали някой иска или не иска да се мести не се съди по твоите познати и има много логика в това защо искат да се местят.

По темата: доколкото аз знам на служителите им е спуснато, че който пусне заявление за преносимост, ще бъде уволнен. Така че...

А дали това е страх от много пренасящи се абонати или е нещо друго....е отделен въпрос.

Отговори