Домашен телефон - от Мтел или от Теленор?

Blue Sky
Регистриран: 18 мар 2015, 21:47

Домашен телефон - от Мтел или от Теленор?

Мнение от Blue Sky » 08 юни 2015, 19:51

Здравейте,

Реших, че е време стационарния номер на баба и дядо трябва да се мигрира на по-достъпна тарифа с повече минути. В момента ползват стандартна тарифа на Виваком, която предлага 3600 минути в фиксираната мрежа на оператора, което освен, че е неизгодно, но и безобразия от страна на Виваком.

Та, в тази връзка се спрях на новите оферти на Мтел и Теленор, а именно:

- Мтел: 250 минути към всички мобилни и домашни в България, след изчерпване на минутите, разговорите в рамките на оператора остават безплани (такса 3,90 лв.);
- Теленор: 1000 минути към всички стационарсни в България (такса 2,99 лв.)

Тук въппросът ми по-скоро е свързан с това дали услугата може да се използва само на посочения адрес или в рамките на определен радиус от имота, защото идеята е телефонът да може да се ползва и на 1-2 км. от вкъщи, където са нивите им. (става въпрос за село и не знам дали наоколо има повече от 1 мобилна клетка).

Някой запознат ли е с това ограничение. Моля, споделете опит! Благодаря! :)

mkpetrov
Регистриран: 05 апр 2009, 18:46

Re: Домашен телефон - от Мтел или от Теленор?

Мнение от mkpetrov » 08 юни 2015, 20:03

Ами ограничението е до клетка, но дори да е само 1 клетката, няма как слушалката да праща сигнал до телефона на такова разстояние (Доколкото знам услугата не може да се ползва с GSM апарат). :)

Blue Sky

Re: Re: Домашен телефон - от Мтел или от Теленор?

Мнение от Blue Sky » 08 юни 2015, 20:07

Доколкото знам, при Теленор е точно като мобилен телефон - не е нужно постоянно да се зарежда. При Мтел май е задължително. Но не съм сигурен - затова питам :)

abando
Регистриран: 13 яну 2015, 13:34

Re: Re: Re: Домашен телефон - от Мтел или от Теленор?

Мнение от abando » 08 юни 2015, 20:16

При Теленор телефона /като GSM e, не е стационарен/ е обвързан към май близката клетка. Т.е има обхват в определен параметър до 1км
Ако е село обикновено е само една клетка съответно може да се ползва навсякъде вкл. на нивата.

Blue Sky

Re: Re: Re: Re: Домашен телефон - от Мтел или от Теленор?

Мнение от Blue Sky » 08 юни 2015, 21:33

Супер. Сега остава да разберем как седят нещата при Мтел :)

Larss
Регистриран: 15 мар 2013, 00:06

Re: Re: Re: Re: Re: Домашен телефон - от Мтел или от Теленор?

Мнение от Larss » 08 юни 2015, 21:44

По същия начин е. СИМ картата е в апарата, който е с батерия. Ограничението също е от клетките и остава да се надяваш, че няма да те прехвърли от тази (тези) в домашната зона на друга (други), защото ще последва уведомяване за напускане на зоната и после спиране. Но за това никой от операторите не може да ти даде гаранция. За Симбиан имаше приложение за силата на сигнала и май показваше "номера" на клетката към която си в момента. Освен да търсиш нещо такова за смартфона си и да обикаляш по нивите... :)

kpo
Регистриран: 25 сеп 2006, 17:35

Мнение от kpo » 08 юни 2015, 21:50

Аз отскоро съм с домашен телефон на Мтел.
Телефонът е 100% 2Г GSM и само по-големият му размер го издава че е 'стационарен'. Модел FC8081.
Поставката е да ти държи телефона изправен и няма нищо в нея освен буксите за зареждане.
Адаперът за зареждане може да се включи към приставката, както и директно към телефона!
Нямам обаче идея колко би изкарал телефонът без зареждане в стендбай режим, а и не пише в ръководството.

zazabg
Регистриран: 02 юни 2010, 02:40

Мнение от zazabg » 08 юни 2015, 21:51

Имам от Мтел домашен за 15мин, 2000мин към всички и въобще не се притеснявам майка ми дали ще звъни на мобилни или стационарни... нищо че има мобилен със 500мин, понякога си върти мобилни и от домашния :-)

Няколко приятели във Варна също ги убедих да си вземат такъв телефон и драстично им се отрази на сметките /за мобилен/ Едната жена работи на 500м от вкъщи и го ползва на двете места.

При Мтел не е фиксиран към една клетка - обикалям целия град и има обхват. Не мога да гарантирам, че в други градове ще има. След като проведе няколко разговора от далечна клетка - на другия край на града е получила обаждане - да не прави повече така, за да не и ограничат услугата /до една клетка доколкото разбрах/.

Така че Мтел не е съвсем фиксиран - ако ти се наложи може да го вземеш със себе си и да получиш някое обаждане по спешност. Имаш избор между мобилни телефони - на практика изглеждат като DECT - ако имаш проблем ти го подменят с нов, върнат, употребяван и т.н. Преди време имаше и изглеждащи като стационарни ANO на виваком, но май вече нямат такива - дори и те имат батерия за няколко дни.

Теленор докато правиха профилактиките бяха спрели клетката на едни хора и ми се оплакваха, че нямат телефон - дори не им е хрумнало на фирмата да го вържат към друга клетка...

Сим картата е заключена по имеи на телефона и не може да се ползва в друг освен ако не ти го променят от мтел.

Определено бих ги препоръчал. Други въпроси?

abando
Регистриран: 13 яну 2015, 13:34

Re: Re: Домашен телефон - от Мтел или от Теленор?

Мнение от abando » 08 юни 2015, 22:40

Тази фиксираност не знам как я правят, но явно при някои клиенти забравят или е друго ..незнам

пример: стационарен телефон към Виваком от тези по-големите със слушалка с кабел - Не като тези на Теленор, които са като GSM.
Доколкото знам пак работи със СИМ карта и би трябвало да е вързан към клетка. Баба ми го ползваше на село, на 50км от Варна. В момента се наложи да дойде в града да живее и си взе апарата с нея - оказа се, че си има обхват и във Варна и сега си върти на комшийки от село от него... голям майтап. :D
---
По въпроса за кой оператор незнам, но със сигурност Виваком е най-голямата набутвация. Но вече маса хора по селата почната да се светват и да ги разкарват.
В случая офертата на ТЕЛЕНОР е скандална и мисля, че е по-добре. Ще взема да преподпиша за моя домашен, че в момента съм на неизгодната оферта 5 лв за 200 минути :P

Blue Sky

Re: Re: Re: Домашен телефон - от Мтел или от Теленор?

Мнение от Blue Sky » 08 юни 2015, 22:53

Първо, искам да благодаря на всички за отговорите! Да, при Теленор минутите са 4 пъти повече, но са само към стационарни. А при Мтел са 250, но към всички национални. Единственият минус е, че на село обхватът на Теленор на закрито е перфектен, а на Мтел - малко проблемен.

А има ли как да проверя какво базови станции има наоколо?

Отговори