ГОТОВИ ЖАЛБИ СРЕЩУ АВТОМАТИЧНОТО ПРЕПОДПИСВАНЕ НА ДОГОВОРИ!

Пинокио
Регистриран: 08 фев 2009, 11:35

Re: ГОТОВИ ЖАЛБИ СРЕЩУ АВТОМАТИЧНОТО ПРЕПОДПИСВАНЕ НА ДОГОВОРИ!

Мнение от Пинокио » 06 яну 2012, 13:02

Като например:

[Quote] Чл.хххa . (Нов - ДВ, бр. ххх от zzzz г., в сила от хх.уу.zzzz г.) (1) Всички договори преподписали се автоматично до настоящия момент на обнародването на чл. xxxa в Държавен вестник преминават на безсрочен договор.

(2)Срочен договор може да бъде продължен само при изрично писмено съгласие на абоната относно условията за продължаване. При липса на такова съгласие след изтичане срока на договора той се преобразува в безсрочен при същите условия. Абонатът има право да прекрати безсрочния договор с едномесечно предизвестие, без да дължи неустойки за това.

(3)Нищожни са всички уговорки, които противоречат на ал. 1 и ал. 2.[/Quote]

fts
Регистриран: 09 яну 2012, 20:20

Мнение от fts » 09 яну 2012, 20:24

[QUOTE]
Чл. 229а. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2011 г., в сила от 29.12.2011 г.) (1) Срочен договор може да бъде продължен само при изрично писмено съгласие на абоната относно условията за продължаване. При липса на такова съгласие след изтичане срока на договора той се преобразува в безсрочен при същите условия. Абонатът има право да прекрати безсрочния договор с едномесечно предизвестие, без да дължи неустойки за това.
(2) Нищожни са всички уговорки, които противоречат на ал. 1.

[/QUOTE]

[QUOTE]
Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ

(ОБН. - ДВ, БР. 105 ОТ 2011 Г., В СИЛА ОТ 29.12.2011 Г.)

[...]

§ 212. За сключените към деня на влизане в сила на този закон договори по реда на глава четиринадесета се прилагат разпоредбите на чл. 229а.
[/QUOTE]

До колкото разбирам, това означава, че и вече подновените договори също могат да се прекратят без неустойки. Т.е. ако първоначалния срок е изтекъл и договора е бил автоматично преподписан, не е нужно да се чака отново да изтече, защото от влизането в сила на промените, за старите договори също важат тези клаузи. А именно, че [i]"Абонатът има право да прекрати безсрочния договор с едномесечно предизвестие, без да дължи неустойки за това."[/i]
Поправете ме ако греша.

Beчния
Регистриран: 09 юни 2011, 09:28

Мнение от Beчния » 11 яну 2012, 06:48

Да така е.

Темата може да мине надолу.
Целта е постигната.

Letizammon
Регистриран: 12 яну 2012, 18:53

Мнение от Letizammon » 12 яну 2012, 18:59

Аз съм в горната ситуация. Автоматично подновен договор с Глобул. Опитах се да го прекратя преди 3 дена и ми беше отказано освен ако не искам да платя обещетение останалите месеци от договора. Подадох жалба и имам намерение да се възползвам от новата поправка, че не съм длъжен да изчаквам решения а мога директно да започна дело в всеки един момент.
На кратко в момента темата продължава да е напълно актуална, от опит!

pacy4
Регистриран: 10 фев 2010, 12:45

Мнение от pacy4 » 18 яну 2012, 16:50

На мен като ми изтече договора, в началото на всяка нова година, от Виваком ми се обаждат и ме зарябват с разни отстъпки и подаръци по телефона, да се съглася да го подпиша пак. Аз все пак се съгласявам, защото така или иначе си плащам, а отстъпките са сериозни. Днес ми се обадиха и ми предложиха да преподпиша за 2 години уникол м и ми правят 6 месеца 50% отстъпка от таксата/което си е половин година плащам за уникол с, а говоря с уникол м/ и освен това ми подаряват някакаква евтина нокиа. За първи път чувам, че има автоматично преподписване, защо ли ми правят такива отстъпки се чудя...

fts
Регистриран: 09 яну 2012, 20:20

Мнение от fts » 24 фев 2012, 14:32

Успях да прекратя договора ми и сега ще споделя накратко опита ми. Процедурата в М-тел беше следната:
Отидох в техен офис и взех бланка за молба. В нея се попълва номер на договора, който искате да прекратите и в свободен текст обяснявате какво желаете. Написах, че желая договора да бъде прекратен, като молбата да се счита за едномесечно предизвестие за прекратяване на безсрочен договор без дължима неустойка, съгласно точките от закона (написани в предния ми пост). Подадох им молбата и те ми върнаха ксерокопие с входящ номер. Ако се опитат да ви пробутат да подпишете нещо за двумесечно предизвестие, откажете. До 2 седмици трябва да разгледат молбата. На мен ми се обадиха след 1 седмица, обясних им, че съм съгласен да премина на тарифен план LOOP UP2U (Без месечни такси или други такива - плаща се само за консумация и договора е безсрочен. Единствения риск е 5.90лв за инсталационна такса при преминаване към плана). Пратиха договора по куриер. Пристигна след няколко дни, на място го прочетох и подписах и куриера взе обратно техния екземпляр. В следващата сметка вече беше включена инсталационната такса + 1 стотинка НАДПИСВАНЕ на сметката заради начина по който смятат и закръгляват сумата. Тая 1 стотинка ще я прежаля, но НЯМА ДА ЗАБРАВЯ!!!

Пинокио
Регистриран: 08 фев 2009, 11:35

Мнение от Пинокио » 08 мар 2012, 13:03

http://www.crc.bg/news.php?news_id=422&lang=bg

[Quote]Становище на КРС относно автоматичното подновяване на договори

06 Март 2012

С оглед на законосъобразното и последователно тълкуване, и прилагане на чл. 229а, във връзка с § 212 от ПЗР на ЗЕС, Комисията изразява следната позиция:

Автоматично подновените преди влизане в сила на ЗИД на ЗЕС (в сила от 29.12.2011 г.) договори на абонатите, които са подновени за нов срок без изричното им писмено съгласие, регламентирано в чл. 229а от ЗЕС, се считат за безсрочни по силата на закона и могат да бъдат прекратени от абоната с едномесечно предизвестие и без да се дължат неустойки. Сключените към деня на влизане в сила на ЗИД на ЗЕС (в сила от 29.12.2011 г.) срочни договори с първоначален срок на действие (които не са били автоматично подновявани), могат да бъдат продължени за нов срок само при изрично писмено съгласие на абоната относно условията за продължаване. При липса на такова съгласие след изтичане на срока на посочените в предходното изречение договорите се преобразуват в безсрочни и могат да бъдат прекратени от абонатите с едномесечно предизвестие, без да се дължат неустойки за това.[/Quote]

Потребителски аватар
chilko
Регистриран: 12 авг 2004, 21:10

Мнение от chilko » 16 мар 2012, 12:44

http://bnt.bg/bg/news/view/72231/avtomatichnoto_podnovjavane_na_dogovorite_s_mobilnite_operatori

веселин божков тази сутрин по бнт1 по въпроса с различното тълкуване на закона от глобул и м-тел.

Beчния
Регистриран: 09 юни 2011, 09:28

Мнение от Beчния » 23 мар 2012, 10:37

Нито дума не обелва за понижаване на цените на термиране(no)

Отговори