ГОТОВИ ЖАЛБИ СРЕЩУ АВТОМАТИЧНОТО ПРЕПОДПИСВАНЕ НА ДОГОВОРИ!

mishobehar
Регистриран: 30 апр 2007, 15:06

ГОТОВИ ЖАЛБИ СРЕЩУ АВТОМАТИЧНОТО ПРЕПОДПИСВАНЕ НА ДОГОВОРИ!

Мнение от mishobehar » 26 юни 2010, 15:48

Здравейте,
Както обещах, пускам тема, която ще е заключена, но ще седи винаги на първо място с готови шаблони за подаване на жалби срещу клаузата за автоматичното преподписване на договорите ни с мобилните и фиксираните оператори.
Шаблон за жалба до омбудсмана на Република България:
Можете да я подадете на адрес: http://www.ombudsman.bg/

[B]Орган, администрация или лице, срещу което се подава жалбата[/B]

GLOBUL (Космо България Мобайл ЕАД)
VIVACOM (Българска Телекомуникационна Компания АД)
M-Tel (Мобилтел ЕАД)

[B]Описание на проблема[/B]

При изтичане на договора за мобилни услуги, същият се подновява автоматично за същия период, без за това да е дал съгласието си конкретния потребител.

Не е възможно преминаването към абонаментен план с по-ниска месечна такса, а само към такъв с по-висока.

Когато се избере нов абонаментен план, срокът на договора автоматично се удължава до първоначалния. Например ако абонат има договор за 1 година и смени абонаментния си план преди да изтече срока, договора отново става за 1 година от датата на промяна на плана.

[B]Конкретно искане:[/B]

Договора за мобилни услуги да стане безсрочни след изтичане на срока му.

Да е възможно преминаването към абонаментен план с по-ниска месечна такса.

Да не се удължава стока на договора при промяна на абонаментния план.

mishobehar

Re: ГОТОВИ ЖАЛБИ СРЕЩУ АВТОМАТИЧНОТО ПРЕПОДПИСВАНЕ НА ДОГОВОРИ!

Мнение от mishobehar » 26 юни 2010, 16:05

Готов текст за жалба до всички други институции. (Благодарения на bLAYLIFE) Можете да подадете на адрес:
КЗП: http://ecc.kzp.bg/ , http://www.kzp.bg
КРС: http://crc.bg/feedback.php
Изпратете писмо до министър-председателя на Р.България, г-н. Бойко Борисов на адрес: [email protected] , до министъра на икономиката, г-н. Трайчо Трайков: [email protected]
Изпратете писмо на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията: [email protected]
Изпратете и писмо до Европейския комисар по Дигиталните въпроси, г-жа Нели Кроес на адрес: [email protected]

Ето и текста:
"Жалба относно автоматичното преподписване на договори след изтичането на текущ договор от мобилните оператори (Мтел, Глобул, Виваком)

Искам да изразя крайно разочарование и недоволство от така нареченото "автоматично преподписване" на срочните договори към мобилните оператори Глобул и Мтел. Залегналата клауза в договора за мобилност на двата мобилни оператора е повече от абсурдна и нагла, неразумна и принудителна. Когато даден потребител желае е да стане абонат на един от двата мобилни оператора, той бива заставен да подпише условия на догор както следва 12 или 24 месеца с дадени условия, промоционални минути и цени. След изтичането на срочния договор потребителя продължава да използва същите условия по вече изтеклите 12 или 24 месеца срочен договор, но договора бива автоматично преподписан за срок от още 12 месеца, в които няма право да преустанови използването на услугите предлагани от оператора преди изтичането на новите 12 месеца, дори и с едномесечно предизвестие, макат и след изтичане на първоначалния срочен договор. По никакъв начин клиент пропуснал да подаде тридесет дневно предизвестие на не по-късно от 30 дни преди изтичане на срочния му договор не може да се отърве от автоматичното преподписване, а ако реши да прекрати договора си преди изтичането на автоматично преподписаните 12 месеца договор се оказва, че дължи неустойки по този автоматичен договор в размер на оставащите месечни абонаментни такси.

Питам къде е правдата в тези отношения. Нали един път клиента е спазил подписания срочен договор, бил е изряден платец за целия срок на първоначално подписания договор от 12/24 месеца, защо тогава бива заставен да плаща и да бъде задължаван да използва услугите на дадения мобилен оператор за срок от нови 12 месеца, както и да не може да прекрати без дължими неустойки използването на мобилните услуги. Бих искал да обърнете внимание на така наболелия напоследък проблем, зашото това е живо изнудване и некоректност от страна на операторите. Член съм на електронно издание за мобилни устройства и услуги и там широко се коментира този проблем, в частност вече има предложения от страна на други представители за обявяване на гражданско неподчинение и завеждане на съдебни искове до двата мобилни оператора. Благодаря за отделеното време и се надявам на Вашия своевременен отговор и преценка.

С уважение,

mishobehar

Мнение от mishobehar » 01 юли 2010, 09:24

Темата се отключва всеки който иска да поства ГОТОВИ образци, грамотно написани и на кирилица, за да има разнообразие в жалбите!!! Всички други мнения ще бъдат изтрити, а при системно нарушение - бан! Все пак трябва да го направим максимално лесно, за да може повече хора да пускат жалби и да има ефект от цялата тая работа!

888888
Регистриран: 02 фев 2009, 15:18

Мнение от 888888 » 01 юли 2010, 15:56

Ето и друг вариант на жалба до КЗП..!! Дано да свърши работа на нуждаещите се, а те за жалост не са никак малко !
[Quote]ДО Председателя на КЗП
КОПИЕ:
(1) Мобилтел ЕАД
София 1309, ул. Кукуш 1

Ж А Л Б А

От ...........................................

гр. (с.) ........................................
тел. ......................, е-mail: .....................

Относно (кратко описание на причината за жалбата (2)

Нарушение на ЗЗП Чл.4
Нарушение на ЗЗП Чл.68е Ал.2,Чл.68г Ал.1

Изложение на обстоятелствата по спора (3)

Операторът не предоставя детайлизирана информация в месечната фактурата, и по-специално - информация за генерираният трафик на данни!
Неуведомяване в писмен вид относно подробностите , и/или промяната в параметрите на услугата - пренос на данни. Променените параметри на тази услуга,се отразяват пряко на начинът и на употреба. Това впоследствие води до не жалани от мен начисления, отразяващисе в месечната фактура предоставяна от операторът Мобилтел ЕАД.
Заблуждаваща информация относно услугите предоставяни от Оператора, която е отразена на тяхната Интернет страницат .
Неравноправни договорни условия, както и предоставяне на невярна информация относно услугата мобилен Интернет (пренос на данни).
Подадено оплакване в офис на Мобилтел ЕАД, с входящ номер: xxxxxxx /xx.xx.2010г. , на което не-получих отговор в едномесечен срок.
Към настоящият момент, договорът ми с Мобилтел е прекратен и номерът предоставен ми по договор е - неактивен.
Искане на потребителя: (4)
На основание ЗЗП и горепосочените членове от ЗЗП, да ми бъдат възстановени сумите по фактурите, от сключването ми на договор номер ............, с Мобилтел ЕАД до мометът на неговото прекратяване и деактивиране на номера.

Приложения: (5)
1. Копие от предизвестие за прекратяване на договор.
2. Копие от подадено оплакване.
3. Копие на заблуждаваща и подвеждаща информация, взета от Интернет страницата на Мобилтел ЕАД, която указва необходими параметри (настройки) за ползването на услугата, и изрично указваща: „ да направите необходимите настройки” .
4. Копие от Приложение N:1 към договор ............. от 2009г.
5. Копие от условия на тарифните планове.
6. Копие от Договор N: ..................
7. Копие от Заявка-декларация.[/Quote]
8. Копие на фактури N:.............,.................

mobilemann
Регистриран: 09 фев 2008, 14:13

Мнение от mobilemann » 02 юли 2010, 14:46

Ето как си измиха ръцете от КЗП по повод подадената от мен жалба за автоматично преподписване :
Във връзка с постъпило от Вас електронно съобщение, чрез сайта на Комисия
за защита на потребителите, Ви информирам за следното:
Комисия за защита на потребителите /КЗП/ осъществява контролни правомощия
по Закона за защита на потребителите, Закона за туризма, Закона за
потребителския кредит, Закона за електронната търговия, Закона за
предоставяне на финансови услуги от разстояние, Закона за тютюна и
тютюневите изделия и др.
Използвам случая да Ви запозная с целта на Закона за защита на
потребителите - да осигури защита на основните права на потребителите
подробно изброени в чл. 1, ал. 2 от закона, а именно:
1. Право на информация за стоките и услугите;
2. Право на защита срещу рискове от придобиването на стоки и услуги, които
могат да застрашат живота, здравето или имуществото им;
3. Право на защита на икономическите им интереси при придобиването на
стоки и услуги при нелоялни търговски практики и способи за продажба,
неравноправни договорни условия и предоставянето на гаранции за стоките;
4. Право на обезщетение за вреди, причинени от дефект на стоки;
5. Право на достъп до съдебни и извънсъдебни процедури за разрешаване на
потребителски спорове;
6. Право на образование по въпроси, отнасящи се до защитата им;
7. Право на сдружаване с цел защита на интересите им;
8. Право на представителство пред държавните органи, вземащи решения по
въпроси, които ги засягат.
Предвид изложеното от Вас и факта, че не сте изпратили жалбата си до нито
един от мобилните оператори, Ви информирам, че следва да изпратите такава
на адреса на управление на съответния мобилен оператор и след получаване
на отговор и в случай на възникнал спор, Комисията за защита на
потребителите може единствено да съдейства за неговото доброволно
разрешаване.
Ако смятате правата си за накърнени имате възможност да подадете заявление
за съдействие от помирителна комисия. Съгласно закона за защита на
потребителите Помирителните комисии, съдействат за разрешаване на спорове
между потребители и търговци, правото на рекламация за стоки и услуги и
неравноправни клаузи в договори, с търговските практики и договорите,
сключвани с потребителите. Съдействието се осъществява по искане на
потребител с местоживеене в района на действие на съответната помирителна
комисия. За целта следва да подадете заявление, което задължително трябва
да съдържа следите реквизити: трите имена, ЕГН, адреса и телефон на
заявителя, наименование и адрес на лицето, срещу което се подава
заявлението, изложение на обстоятелствата по спора и конкретното искане,
както и писмени доказателства, с които разполагате, дата и подпис на
заявлението.

Дето се казва: "Нямам думи" (angry)(no)

antivillager
Регистриран: 28 фев 2009, 09:58

Мнение от antivillager » 26 юли 2010, 21:59

Жалби могат да се пускат не само до КЗП и омбудсмана, но и директно към прокуратурата, тъй като е на лице умишленно престъпление. Аз съм подготвил една такава и поствам тук част от нея. Всеки който припознае своя случай в нея може да си я копне или да си я модифицира. При наличие на очевидно закононарушение , прокуратурата е длъжна да заведе дело.

[Quote]

ДО .
РАЙОННА ПРОКУРАТУРА
ГР. СОФИЯ

ЖАЛБА

от --------------------------------------------------

срещу ”КОСМО БЪЛГАРИЯ МОБАЙЛ” ЕАД със седалище и адрес на управление гр. София, община Младост 4, бизнес Парк София, сграда 6.
ЕИК: 130460283
ИН по ДДС: BG 130460283

ГОСПОДИН РАЙОНЕН ПРОКУРОР,

От 20-- год съм потребител на мобилните услуги на ”КОСМО БЪЛГАРИЯ МОБАЙЛ” ЕАД със седалище и адрес на управление гр. София, община Младост 4, бизнес Парк София, сграда 6.
GLOBUL е регистрираната търговска марка на Cosmo Bulgaria Mobile.
ЕИК: 130460283
ИН по ДДС: BG 130460283
Орган, осъществяващ контрол – Комисия за регулиране на съобщения
Или за краткост – Глобул.
*
*
*
* изяснявате личната история / предистория на взаимоотношенията си с оператора и как се е стигнало да проблема
*
*
*
*
*
*

Аз не съм подписвал двугодишен договор а едногодишен. Стана ясно, че Глобул автоматично ме е преподписал на същия абонаментен план, при същите ценови условия и период – една година и договора ми е продължен до --.--.2011 год . При желание от моя страна да заплатя САМО законно дължимите от мен ----.-- лв ми се отговори, че няма такава опция.
За това пускам жалба срещу Глобул и искам да се заведе наказателно дело за изнудване и рекет. Автоматичното преподписване фигуриращо като клауза в договорите на Глобул е незаконно и не може да е основание за събиране на такси. Автоматичното преподписване е обявено за незаконно от КЗП и противоречи на няколко члена от Закона за защита на потребителите. Считам, че е на лице умишленно престъпление от страна на Глобул изразяващо се в изнудване и рекет защото искат от мен да заплатя такси без законово основание и защото не ми дават възможност да заплатя САМО дължимите от мен суми, а именно ---- лв а ги включват в една обща сума от ----- лв в която фигурират и незаконосъобразно изскуеми суми, а именно таксите за периода в който договора ми е бил автоматично преподписан.
Прилагам откъс от официалното становище на КЗП и членове от ЗЗП :

[i]Проблемът е разгледан на заседание на Комисията и е взето решение, документирано с протокол № 7/22.02.2010г., че е налице нелоялна агресивна търговска практика по смисъла на чл. 68з и чл. 68и, т. 4 от Закона за защита на потребителите. За допуснатото нарушение на "Космо България Мобайл" ЕАД е издадена Заповед за забрана прилагането на нелоялна агресивна търговска практика".[/i]

Закона за защита на потребителите, по-долу прилагам и въпросните членове от него:

[i]Чл. 68з. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) Търговската практика е агресивна, когато от целия й фактически контекст и като се вземат предвид всички нейни характеристики и обстоятелства, и поради използването на тормоз, принуда, включително използването на физическа сила или злоупотреба с влияние, следва, че тя променя или е възможно да промени съществено свободата на избор или поведението на средния потребител по отношение на стоката или услугата, което води или може да доведе до вземането на търговско решение, което средният потребител не би взел без използването на тази търговска практика.

Чл. 68и. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) При извършването на преценка дали при използването на дадена търговска практика се прилага тормоз, принуда, включително физическа сила или злоупотреба с влияние, се вземат предвид:
*
4. налагането на всякакъв вид прекомерни и несъответстващи на целта извъндоговорни пречки, когато потребителят желае да упражни правата си по договора, включително правото си да прекрати договора или да избере друга стока или услуга или друг търговец. [/i]

Както и линк към официалната страница на КЗП с целия текст :

http://www.kzp.bg/index.php?mode=viewd&group_id=&document_id=1517

Моля да вземете отношение към проблема и да извършите нужните действия за налагане на законовите норми и разпоредби.

София Подпис: .....................
---.07.2010 год

[/Quote]

СОФИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА
София, бул. Др.Цанков 6
02 9635300‎

Faith
Регистриран: 18 сеп 2007, 01:46

Мнение от Faith » 30 юли 2010, 14:06

Ето какво получих аз като отговор:

Изх. №Ц-03-5741/30.07. 2010г.

ДО
Г-Н ..............................
E-MAIL: ..............................

ОТНОСНО: Автоматично подновяване на договорите от страна на мобилните оператори.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ................,

По повод постъпила Ваша жалба в Комисията за защита на потребителите /КЗП/ с вх. № Ц-03-5741/28.06.2010г., свързана с автоматичното подновяване на договорите за мобилни услуги от страна на „Мобилтел”ЕАД, „Космо България Мобайл”ЕАД и „Българска телекомуникационна компания”АД, Ви уведомяваме, че проверката продължава и ще бъдете уведомен за окончателните резултати, след приключването й.

С уважение,

Директор на дирекция
Защита на икономическите
интереси на потребителите:

ГЕОРГИ ЕВГЕНИЕВ

amon_ra_bg
Регистриран: 04 авг 2010, 01:16

Мнение от amon_ra_bg » 04 авг 2010, 01:32

Така наречените институции са скопени държавни органи.....
Защо всички те ще блокират до момента ,че имаме подписан договор. Факта, че имаме Договор ни препраща към Закона за Договорите и задълженията. Така сключен договор се разваля или по взаимно съгласие / защото Операторите в Общите условия са ни лишили от правото на прекратяване на договор/ или чрез СЪДА в съдебно дело. Затова единственият варият за нашето спасение е да се обединим и да заведам ДЕЛО срещу операторите за разваляне на договора и заявим своите претенции за обезщетение за създадените ни материални и нематериални щети / влошено здравословно състояние вследствие на отказа за прекратяване на договорите и начислената неустойка... примерно. Това трябва все пак да се доказва в съда чрез свидетели или мед.документ./ личните ми главоболия са с Глобул сега съм им пратил писмо по чл.356 от ЗДЗ и чакам отговор- това е първата стъпка към бъдещото дело в съда.
Ако се намери един Юрист между нас ще е по-лесно... все пак не съм юрист!

Това са члевете в Закона за договрите и задълженията на които можем да се позовем.

Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Договорът е съглашение между две или повече лица, за да се създаде, уреди или унищожи една правна връзка между тях.
Лицата се ползуват от правата си, за да задоволяват своите интереси. Те не могат да упражняват тези права в противоречие с интересите на обществото.

Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Страните могат свободно да определят съдържанието на договора, доколкото то не противоречи на повелителните норми на закона и на добрите нрави.

Чл. 20. При тълкуването на договорите трябва да се търси действителната обща воля на страните. Отделните уговорки трябва да се тълкуват във връзка едни с други и всяка една да се схваща в смисъла, който произтича от целия договор, с оглед целта на договора, обичаите в практиката и добросъвестността.
Да ги смачкаме...
(beer)(beer)(beer)

Пинокио
Регистриран: 08 фев 2009, 11:35

Мнение от Пинокио » 13 окт 2010, 19:11

Идея: пуснете до всеки потребител на този форум лично съобщение с указания и линкове, как и къде да бъде пусната жалба срещу операторите за автоматичното преподписване! Други форуми също биха могли да се включат в инициативата, ако попаднат на това предложение. Благодаря!

Terango вместо да бъде опозиция да подкрепи инициативата и да набави още членове!

Crazy :)
Регистриран: 16 сеп 2010, 13:08

Мнение от Crazy :) » 14 окт 2010, 12:58

Спам! Не съм съгласен като потребител, да бъда агитиран към подобни неща :) Това няма да е търговско НЕПОИСКАНО съобщение. Прочети правилата на сайта!

Отговори