И Глобул явно го закъсаха...

@PLAYLIFE
Регистриран: 02 апр 2009, 00:24

Re: И Глобул явно го закъсаха...

Мнение от @PLAYLIFE » 03 ное 2012, 12:18

radko, понеже виждам, че яко си се надъхал да спориш, ще подхвърля два-три лични коментара, пък ти ако искаш спори, опровергавай, изпокарай се с хората...твоя работа!
Аз негодувам в качеството си на клиент и потребител на дадена услуга и смятам, че съм в правото си да съм недоволен, както и се радвам, че имам пълната свобода да изкажа мнението си. Първо за да е ясно, аз парите вече съм ги отписал, спокоен съм, че в крайна сметка не са загубени, а реално ще бъдат използвани за погасяване на следващата ми фактура, която очаквам да излезе точно след седмица. Въпросът обаче не е в това! Позволи ми да не се съглася с мнението ти, че се опитвам да извъртам нещата или да манипулирам мнението на масата потребители. Не членувам в секта и не проповядвам ничии възгледи, коментарите ми са породени единствено от личното ми разочарование от оператора, [u]ДА - ОТ ОПЕРАТОРА ГЛОБУЛ[/u], а не от нечия банкова институция или партньор, чиято грешка е темата на разговора. Веднага обяснявам защо:
Първо - добросъвестно пожелах за пореден път да си платя дължимото към оператора. Услугата \"Онлайн плащане\" е услуга предлагана от оператора и се извършва след регистрация в сайта на оператора - my.globul.bg. Макар да става посредством БОРИКА, услугата би следвало да гарантира един сигурен начин за използването и, а аз имам взаимоотношение точно с тях и плащам отново на тях, това по какъв начин се извършва, с парньорството на коя друга институция и по какъв механизъм въобще не би следвало да вълнува клиента. Ако човек иска да плати сметката си по банков път - отива в банка, при грешка - обръща се към банката, ако по желае да си плати задължението на каса на EasyPay - отива на такава, съответно ако те сгрешат - човек се обръща към тях, ако иде на тяхна каса или плати онлайн - обръща се към ГЛОБУЛ, елементарно е. И преди всичко проблема не идва от това по какъв начин и каква методика трябва да се следва, когато налице е дадена грешка! Проблема идва от това - че ГЛОБУЛ нехаят за своите клиенти! Ако това не беше така и оператора го беше грижа, то при наличие на грешка, той самия щеше да провери на какво се дължи тя, ще обезщети клиента, ще оправи грешката и т.н. Веднага ти давам пример - в САЩ например ако това се случи, дори само при подаден сигнал за грешка, оператора автоматично възстановява надвнесената сума за своя сметка, след което прави свое вътрешно разследване до достигане на крайно заключение, според което клиента се кани да плати дължимото или бива обезщетен допълнително за причинените неудобства. Тук в общия случай на грешка ни карат да си платим, а чак след като се установи допусната грешка се възстановява сумата. Да съгласен съм - вина за това си имаме и ние самите, както и сбъркания ни манталитет, но да ти кажа това поведение на операторите съвсем не е потребителски насочено! И понеже веднага ще кажеш - да ама тук е еди как си, бързам да те опровергая. Тук е еди как си, т.е. както на някой му изнася, в случая Глобул, относно т.нар. КРЕДИТНО ИЗВЕСТИЕ, за което може да се чака месеци... Приказки за чекмеджета дето те бият по корема и т.н. - глупости на търкалета! Не знам в кой свят живееш, но нещата въобще не стоят така в истинските и себеуважаващи компании. И пак давам пример: ИКЕА - най-голямата мебелна верига. Иди, купи си нещо от тях. Можеш да го върнеш дори разопаковано и използвано в срок от 40 дни, в случай, че не ти допада или има проблем с качеството на продукта - КРЕДИТНО ИЗВЕСТИЕ се издава веднага, на място в магазина, без да се налага да чакаш каквото и да било време. Сумата се възстановява в брой на касата, ако продукта не е разопакован, кредитното е просто документ оторизиращ самото връщане....и пак не ги бият чекмеджетата в корема и всичко става на момента. Слез на земята и излес от този соц. строй, в който явно живееш, моля!
Има много което да кажа по темата, но жалко, че трябва да пиша - а наистина не си заслужава да го правя, за хора които не могат и не искат да си отворят мирогледа и да излязат от пещерите... Най-неприятното е, че институциите, операторите и т.н. имат изгода все още да има пещерни човеци или лесно манипулируеми овце!
НА КРАТКО: Като проблема е чисто технически - проблем за това има най-малко клиента! Ако оператора го е грижа, сам щеше да оправи техническия проблем, макар и това да му костваше нещо. Проблема в частност е в това, че на Глобул (в случая) не им пука за клиента и освен извинителното клише получено по електронен път - други действия НЕ предприе! ФАКТ!

asenna5:
[Quote]Нито един мобилен оператор няма подобни практики. Нито един. [/Quote]
Моите уважения, но няма нищо уважително в подобно изказване. Не ти прави чест като модератор в най-уважавания форум за мобилни комуникации да ръсиш такива небивалици. За теб от скоро знам само, че партнираш с фирми като метро и била относно рекламата и наистина ми е много чудно как ги надъхваш, може би, че клиента е гад, който трябва да се лъже и обира. Всъщност няма какво да коментирам личните ти изяви, не те познавам, но мога с чиста съвест да ти кажа, че постовете ти като цяло са лишени от всякаква обективност, а на 100% от случаите си анти-потребителски настроен и защитаваш интересите и политиката на компаниите, особено една от тях, което наистина не го разбирам... Много други вече ти го казаха, а аз продължавам да ти се чудя - това всичкото пари ли струва или просто имаш толкова различна гледна точка, че на всички им се струва, че има нещо сбъркано в изказванията ти?!?

radi76
Регистриран: 29 ное 2008, 22:48

Мнение от radi76 » 03 ное 2012, 13:13

Господин @PLAYLIFE не викам и не се изпокарвам с хората....
първо нека да не даваме пример САЩ и останалият свят а да си гледаме собствената паница..
второ нека не правиме сравнения между плащане на каса и неговото възстановяване и плащане чрез виртуален ПОС терминал и неговото възстановяване
и трето за съжаление живееш в България колкото и да не ми харесва тук така е положението и който и да дойде на власт нищо не променя - това отклонение го правя поради факта че дори да оспориш административно наказание тук първо плащаш глобата, пък после ходи и съди... и чакай възстановяване...
Честно казано вече не мога и да разбера от какво се оплакваш, от първите ти съобщения излиза че обвиняваш Глобул че нарочно са ти взели парите и не искат да ти ги върнат... след това излиза че много се бавили в отговора... след това пък недоволстваш от кредитното известие..... накрая недоволстваш от всички мобилни оператори ........... въобще дали си доволен от нещо....
Не ми се спори още и повече няма да пиша, кой както иска да го разбира... но едно е плащане на каса и възстановяване веднага срещу представяне на касовата бележка, друго е плащане на виртуален ПОС терминал, времето за заверяване на сметката на търговеца (3 до три работни дни) от банката издател и поверявай ми това не е по желание на търговеца а правилата на БОРИКА и българският и международният сетълмент.... тъй че в някой случай няма как едно плащане да се докаже веднага... защото самото доказателство не е това че даден оператор вижда че има двойно плащане.... а заверката на сметката на търговеца.... Защото в твоят случай второти плащане оператора може да го вижда че има такова, но то може да е зависнало плащане между хоста на търговеца, БОРИКА или Банката, може да има ревърсал който оператора не вижда и ако търговеца ти върне парите веднага, а се окаже че няма плащане (тъй като е имало автоматичен ревърсал от хоста БОРИКА или някъде по веригата) търговеца духа супата със сумата. За съжаление колкото и прости да изглеждат тези платежни средства, зад тях стоят много на брой операции и ако нещо се обърка.... крайният потребител т.е. ти или всички ние, които ползваме тези услуги стоим и чакаме колкото и да ни е неприятно, докато всичките тези операции някой ги разгледа и каже че вече всичко е ОК.
Знам че пак ще кажеш как е в другите страни, но в другите страни примерно твоят доставчик може да ти прати стоката от чужбина и да чака 1 месец да му платиш, тъй като имате добри бизнес отношение.... тук отношенията и доверията са други.... защото и самата заобикаляща ни среда е друга и ако някой допусне грешка, ходи чакай съд, прокуратура да излезе с решение по твоят казус, да те защити и ти да си вземеш евентуално парите ..... и то без да са минали сумати години....

@PLAYLIFE

Мнение от @PLAYLIFE » 03 ное 2012, 13:28

Подозирам, че не ме разбра, като се захващаш с това плащане на каса. В ИКЕА, както вече споменах също имат пос терминали, клиентите използват кредитни и депитни карти, както и забележи - ВАУЧЕРИ за плащане. Също така и отново забележи - ВИРТУАЛНИ КРЕДИТНИ КАРТИ, т.е. преди самата пластика да е издадена, можеш да пазаруваш в магазина срещу представянето на одобрение за кредитна карта ИКЕА! И дори в този случай, ако си размислил и си решил да върнеш дадена стока в указания срок, дори да [B]не с[/B]и давал пари на каса, забележи [u]НЕ СИ[/u], пак ти възстановяват сумата В БРОЙ, а кредитното известие се дава ВЕДНАГА, без да се налага да подаваш молби-декларации, искания и пр., както и без да чакаш срок за одобрение от 1-3 месеца - Кредитното Известие е просто документ за връщането на сумата (която не е задължително да си дал). И тук говорим за България! И как при едни може, а при Глобул НЕ?

ПП: Това, че не разбираш от какво недоволствам ме навежда само на една мисъл - не искаш да четеш, но не ти пречи да пишеш :X Нужен е прочит, а не писмо... приятелю ;)

radi76
Регистриран: 29 ное 2008, 22:48

Мнение от radi76 » 03 ное 2012, 13:48

Колега това за което се захващам е че не правиш разлика между плащане на каса, плащане на ПОС терминал и плащане чрез витруален ПОС терминал. Разбери всичко това са различни методи на плащане, при които доказателството за плащането е различно.
А относно примера ти си ИКЕА само ще ти кажа едно път ти дано го схванеш....ИКЕА не ти плаща всеки месец фактура за столове за разлика от мобилният оператор който всеки месец ти праща фактура.... сещаш ли се къде е разликата: отчитането, счетоводните процеси, засичането на изговорените минути, издаването на самото кредитно извествие..... затова не случайно при мобилните оператори, дори при ЧЕЗ, НЕК, ВиК и прочие има дати на отчитане и дати на плащане... и целият този процес трудно се нарушава, прекъсва и преизчислява..... затова и ти казах че колкото и лесно да ни се вежда отстрани, зад него е доста сложно.
Относно виртуалните ти карти пак примера не ти е сполучлив защото за да я получиш вече си сключил договор и дължиш тези пари на банката в случая банката дето обслужва ИКЕА, тъй че няма нищо виртуално в тази твоя виртуална карта :P
И за да продължа с обясненията, когато платиш на каса или на ПОС терминал анулирането става с касовата бележка или с бележката от ПОС терминала - имаш документ за успешно плащане. При виртуалният ПОС терминал такъв документ няма имаш един сървър казал на друг сървър че плащането е ОК, но сметката (на търговеца) не се заверява веднага.....
Пожелавам ти на ИКЕА да платиш два пъти на ПОС терминал примерно, продавачката въвежда сумата, ти си потвърждаваш ПИН кода, обаче хартията на ПОС терминала е заяла и не излиза бележка... продавачката гледа, бърника там и отново прави плащането на ПОС терминала защото е инструктирана че има плащане когато има бележка. Та ти отново плащаш за втори път, този път излиза бележка и ти доволен си тръгваш от ИКЕА.... седиш си във вкъщи на новите столове минават дни, гледаш си разпечатката от сметката по твоята дебитна или кредитна карта и изведъж виждаш два пъти взета една и съща сума....
Е тогава с нетърпение очаквам темата която тук ще пуснеш за това как ИКЕА здраво са го закъсали и как след колко време са ти възстановили парите или как са те пратили в твоята обслужваща банка да правиш оспорване на плащането, колко документи си попълнил и прочие :)

@PLAYLIFE

Мнение от @PLAYLIFE » 03 ное 2012, 14:17

Съвсем не е такава тромава процедурата, колкото и да си на ти с този вид плащания!
По примера който даваш за двойното плащане на ПОС на каса в магазина пак не си прав! Реално след установяване на нередност в плащането на клиента се издава кредитно известие, като се възстановяват парите в борй или се издава кредитен ваучер за същата сума. Всяко плащане се отразява в системата на магазина с точен ден и час и индивидуална касова бележка или фактура. Сиреч, за да ме разбереш правилно - плащайки чрез ПОС терминал автоматично системата Navision, в случая - издава касова бележка от конкретния момент на събитието, без значение, че парите биват дръпнати от картата на клиента след 1-2-3 дни. В случай, че на ПОС терминала не излезе такава бележка или в случай на двойно плащане, както го изкарваш ти, то клиента със сигурност се сдобива с две касови бележки за един и същ артикул. Правиш разлика между двете бележки - касов бон/фактура и бележка от ПОС терминала удостоверяваща плащането, нали?!? Та в този ред на мисли - няма как човек да плати два пъти, не за друго, а защото самата система е така създадена - за истинска сигурност и надежност! А ако случайно клиента получи две к.бележки, то спокойно получава сумата ВЕДНАГА в брой, без да се налага да чака месеци-години, защото той няма вина в случая! Сега можеш да прибавиш още нещо, от което се оплаквам и не съм доволен, в случая на Глобул онлайн плащане! ;)

banan
Регистриран: 20 ное 2009, 23:39

Мнение от banan » 03 ное 2012, 17:42

do ради76

Уважаеми г-н Ради,

това са последните написани от мен изречения по темата-виждам, че май не разбираш какво ти се говори (пише).
1. БНБ-разбира се участва във всички разплащания по електронни канали (банкомат, пос, epay, ebg, всички подобни от този род) и това е регламентирано е чрез

Наредба № 3 от 16 юли 2009 г. за условията и реда за изпълнение на платежни операции и за използване на платежни инструменти.

УКАЗАНИЕ 03 - 0009 НА БНБ ОПЕРАЦИОННИ ПРОЦЕДУРИ ЗА СЕТЪЛМЕНТ НА ПЛАЩАНИЯТА С БАНКОВИ ПЛАТЕЖНИ КАРТИ.

Закон за платежните услуги и платежните системи. това по отношение дали БНБ участва или не в електронните разплащания-напиши в гугъл "сетълмент" и виж какво ще излезе.

Никой не спори за това как се връщат "погрешните" суми. да наистина става и чрез кредитно известие.

2. Epay.bg - да те наистина са посредници и техните комисионни не се вземат от твоя джоб, което явно те тревожи, за плащания за комунални сметки няма такса от страна на ипей а само от страна на банката издател на картата -дебитна или кредитна) за справка си виж извлчението от банакта.

komat
Регистриран: 05 мар 2005, 11:04

Мнение от komat » 03 ное 2012, 22:55

Имах преди време един малко подобен случай при плащане с Пейпал/ПП/, закупувам си стока от Бг сайт който работи с ПП, превеждам им сумата, те ми пращат стоката и след няколко дни ми се обаждат, че не могат да си вземат парите. Обаждам се на банката, казват, че парите са преведени, при тях не е проблем, от ПП казват, че парите са блокирани от банката. Звъня пак на банката, оттам казват че са блокирани, но не могат да бъдат освободени 40-45 дни някъде. И така след 10-15 дни от ПП ми дръпнаха същата сума 2 път и търговеца си получи парите, обаче аз се изострих, бяха ми взели за една стока двойно. След писан на ПП и говорене с банката първата сума беше освободена в срока който ми казаха /около 40 дни/ и ми беше върната в картата, но беше много неприятно, че трябваше да се разправям. В банката на телефона попадах на различни служители, някои много некомпетентни, които ме изнервяха, но все пак всичко приключи успешно. В крайна сметка една сума ми беше блокирана за около месец без мое разрешение някъде по линията и не разбрах добре причината за това у кой беше.

propov
Регистриран: 13 яну 2007, 17:35

Мнение от propov » 03 ное 2012, 23:17

Не знаеш как работи системата за онлайн разплащания.ГЛОБУЛ нямат грам вина за това.На практика в тяхната сметка се получава плащане което е пратено от твоята сметка в твоята банка.И се получава толкова,колкото им е дала твоята банка,по твое нареждане.Тоест не Глобул ти всмукват колкото пари им се иска,а банката отваря кранчето и тя е дозатора.Там си търси и парите.Те обработват твоето платежно нареждане и те са отговорни.При тях и по тяхна вина се е дублирало плащането.Като не знаеш как работи една система,как може да търсиш вина и отговорност не знам?!

@PLAYLIFE

Мнение от @PLAYLIFE » 04 ное 2012, 10:16

И викаш Глобул ми се извиняват в името на добрия тон, без да имат каквато и да е вина... въпреки, че точно тяхната \'сигурна\' система за онлайн плащания използвам, точно от техния сайт, а те са получили парите след 3 мин, но въпреки всичко, за да ми ги върнат са нужни 3 месеца....мхм тазбирам;)

samoznai
Регистриран: 05 дек 2008, 12:56

Мнение от samoznai » 05 ное 2012, 09:23

Прочетох внимателно цялата тема и всичките смислени и не особено смислени постове, дърленето между постващи, критиките към модератори и прочее... Казвам го, за да е ясно, че съм наясно.

Определено темата е озаглавена подвеждащо. Не е нужно да обяснявам защо. Предлагам на Играещия си с живота да смени заглавието, защото някак не е коректно, когато призоваваш към коректност самият ти да си некоректен. Без значение коя е компанията, бих го призовал към това във всеки случай.

Определено потребителят не знае какво точно иска - от една страна, не става ясно къде точно е проблемът - в Глобул, банката или Борика, които обслужват системата за онлайн плащане, от друга - клиентът реално не е понесъл материални щети.

Единственото, което е загубил е време, за което е получил съответното извинение, макар да не съм убеден, че в точно този случай Глобул е трябвало да се извиняват. Но случаят е станал на техен сайт - те ще се извинят, нормално. Според мен Глобул са реагирали напълно адекватно в случая и ще му върнат парите, това стана ясно. Това, че процедурата му се струва тромава и бавна е нормално, но не мисля, че е повод за чак такава драма.

Така че - какво точно искаш, друже?

Отговори