Какъв е реалният брой на абонатите на операторите?

@PLAYLIFE
Регистриран: 02 апр 2009, 00:24

Re: Какъв е реалният брой на абонатите на операторите?

Мнение от @PLAYLIFE » 26 дек 2013, 16:11

Според мен и моята лична статистика (подчертавам [B]лична[/B]) нещата стоят така:
Съвсем грубо с голямата тесла:
60-70% Мтел (в това число и Боб)
20-30% Глобул
оставащите (около 10, но не повече от 20%) Виваком

Правя изричното уточнение, че приемам за номера започващи с 088, 098, като абонати на М,
089 - абонати на Г и 087 - В, което съответно не отхвърля възможността голяма част да са пренесени номера към друг оператор.

Наблюденията ми идват от голям масив от база данни включващи физически и юридически лица, с които разполагам и работя ежедневно!

ПП: И не на последно място, не забравяйте големия обем от бизнес клиенти, държавни, стопански и нестопански организации, които още от времето, когато имаше само един мобилен оператор имат точно номера от мрежата на М.

teou
Регистриран: 03 май 2006, 14:44

Мнение от teou » 27 дек 2013, 12:23

Намерих я статията в Капитал - http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/09/20/2145206_za_chestta_na_koronata_na_mobiltel/?sp=1#storystart

В таблицата виждаме

Пазарен дял на мобилните оператори според приходите
Мобилтел Глобул БТК
2012 44.6% 36.1% 19.3%
Източник: КРС

Това всъщност е малко измамно, защото приходи и брой абонати не са равнозначни. Леко измамно е и впечатлението на колегата над мен, защото има вземане-даване повече с бизнес клиенти. А там Мтел са общо взето силни. При частните клиенти обаче категорично се дънят.
Тенденцията там е отлив от Мтел, много малко преливане в Глобул и мощно преливане във Вива (за пример, през изминалата 2013 аз лично прехвърлих номерата на 2 симкарти на Мтел с над 10 годишна история към Вива).
Предстои да видим догодина и най-вече 2015-та Теленор дали ще обърнат нещата. Във всички случаи според мен мтел ще продължат да губят при мобилната телефония. Нямат мениджърския капацитет да променят нещо - работи се на принципа да продадем на 1 клиент нещо с максимум печалба, а че в това време 10 ще загубим и ще ни псуват няма значение. И въпреки, че вече си имат нов шеф който може да иска да промени нещо, надолу по веригата на мениджмънта е леко страшно. Примерно разполагаха с два от може би 5-те най-добри интернет доставчика в страната, при това - с най-големите и мощни два. За 3 години ги докараха от отлично до средно ниво, да не кажа в догонваща позиция.
Но дори и новия шеф да иска да промени нещо, натиска от собствениците ще е за вдигане на печалбата, което значи краткосрочни действия. Което автоматично изключва дългосрочни инвестиции в качество или печелене на доверието на клиентите. Най-много да видим още малко сваляне на цени и това е.
Не че имам нещо против ниските цени де, но радикални действия по-скоро може да се очакват от Глобул-Теленор. Просто те са много по на дъното, и си седят там. Докато Мтел потъват стремглаво, до понеже още не са стигнали до тези под тях, още са с измамното самочувствие на лидер и няма да направят нищо.

vladovn
Регистриран: 24 окт 2005, 21:47

Мнение от vladovn » 27 дек 2013, 12:30

Тази статия е закъсняла, хммм... една година. Данните са до 2012г., вместо да добавят и първата половин година на 2013г. Капитал нямат собственици източници, че пишат статията по данни на КРС-ли? Дяловете не са актуални, след по - малко от седмица ще е 2014г.

teou

Мнение от teou » 27 дек 2013, 13:17

Дай ако имаш линк към новите данни от сайта на КРС, че сайта им винаги е бил такава кочина, че аз лично не го намирам къде е това. Затова и дадох статията за пример, въпреки че таблиците са стари. Но според мен тенденцията само ще се задълбочава, поне до старта на Теленор.

Ако намериш линк към данните за 2013, ще ми е интересно дали съм познал :)

Все пак доста се отклонихме и от основната тема, автора е питал за бройки. Относно бройките - строго пазена тайна, но е ясно, че се лъже много яко. В бройките от ПР-ите на операторите се включват и предплатени карти, включително зарязани такива - все още активни, но без да се ползват. С бизнес клиентите също подозирам, че има врътки - издадени 10 сим карти на една фирма, ползват се 5, всичко върви от обща сметка и пул минути, но оператора като е за статистика пише 10 клиента.

vladovn

Мнение от vladovn » 27 дек 2013, 15:17

Проблема на КРС е, че те нямат абсолютно никакъв контрол, всичко е по данни от самите оператори (както и при обхвата). А доклад за 2013 ще има пролетта на 2014. Но той показва, само какво мислят операторите за себе си.
Лошото е, че няма друг начин да научим, Капитал, уж сериозна медия, а няма никакви източници.
Операторите изкарват също изкарват доклади (поне мобилтел и космо), но на теленор не съм виждал подобен, на бтк пък въобще не съм виждал.
Ето тук на стр. 15 http://www.crc.bg/files/_bg/IІ_Elektronni_syobshtitelni_mreji_i_uslugi_CRC_GD_2012.pdf може да се видят дяловете според клиентите, но това са стари данни, от преди година.
И ето доклада на TA http://www.telekomaustria.com/dateien/results-qu3-2013.pdf погледни стр. 18 - печалби, клиенти, пазарен дял... всичко намалява. Статията във вестника е писана по доклада за 2012, а е от септ. тази година, всичко е старо и неактуално вече. В доклада на ТА може да се види и проникването на моб. услуги към третото тримесечие тази година - увеличило се е - още един признак, че все повече хора имат по повече от един номер.

teou

Мнение от teou » 27 дек 2013, 22:27

Мерси за линковете. Общо взето познал съм тенденцията.

За Капитал, БИ ТРЯБВАЛО да имат сериозни източници, ОСОБЕНО за телеком бранша, доколкото аз съм запознат, но напоследък някои автори там ме изумяват с малоумни статии. Или до тях не стига информация, или са откровено тъпи, или, надявам се да не е така, им е заръчано да пишат тенденциозно. Добре че все още не са много тези статии и автори, но е неприятна тенденция.

vladovn

Мнение от vladovn » 27 дек 2013, 22:48

В доклада на TA има и друго интересно - мобилтел са увеличи абонатите на моб. услуги, значи тези на фикс. са намалели, тъй като спадат и общия брой клиенти. Очевидно стратегията за телевизия само в пакет с интернет не работи добре.

Станнислав
Регистриран: 15 фев 2006, 16:27

Мнение от Станнислав » 27 дек 2013, 23:27

Е то май само Икономичния пакет не се предлага самостоятелно...

vladovn

Мнение от vladovn » 27 дек 2013, 23:58

А, май нито един...

Станнислав
Регистриран: 15 фев 2006, 16:27

Мнение от Станнислав » 28 дек 2013, 00:35

За другите два в сайта има обявена цена. Твърдиш, че за тях не можеш да се абонираш самостоятелно ли (без в пакет с друга услуга)?

Отговори