Колко мобилни оператора ползвате едновременно? Обективни оценки за състоянието на мрежите им!
-
- Регистриран: 06 фев 2007, 14:01
Re: Re: Re: Колко мобилни оператора ползвате едновременно? Обективни оценки за състоянието на мрежите им!
2.90 лв БОБ-100 мобилни+100 стационарни и 29.90 лв Вива-2000 минути към всички + 10 гиги интернет. Мрежата на Вива като цяло бива... Сега съм на море в Кранево и Албена, наблюденията ми от месец насам са, че интернетът става все по-бавен и куц. Навярно е от многото маймуни на клона. Иначе обхват държи стабилно и навсякъде за разговори. БОБ...той ми е като резервен телефон, малко го ползвам. Тук по морето Мтел са малко зле по шосета и извън населени места. А и звукът при разговор често насича или е един такъв тенекиен, все едно събеседвам с някой, който е в консервена кутия.
Re: Колко мобилни оператора ползвате едновременно? Обективни оценки за състоянието на мрежите им!
За още известно време ще ползвам два - Виваком + Теленор за таблет, но предпочитам един оператор, така че времето на оранжевите изтича. Нямам проблем с мрежата на Теленор, дори мисля че чувствително се подобри през последните месеци.
-
- Регистриран: 22 окт 2013, 12:18
Re: Re: Колко мобилни оператора ползвате едновременно? Обективни оценки за състоянието на мрежите им!
Аз съм от Русе абонат съм на Мтл и мрежата на Мтл е супер . Вече сърфирам на 4G. EDGE не съм виждал на телефона си от години . Ти или ползваш китайски телефон който не паддържа 900 Мхц и затова докато пътуваш си на EDGE или мрежата е приоритизирана за абонатите на мтл пред боб . Нека някой запознат да сподели . Не пътувам често а когато пътувам слушам музика . В Русе и в други големи градове интернета на мтл е много бърз .
Re: Колко мобилни оператора ползвате едновременно? Обективни оценки за състоянието на мрежите им!
Като цяло си мисля, че вече всеки оператор има адекватна мрежа горе долу. Vivacom имат наистина ама много добро покритие. Има места където въобще го няма. Не еднократно съм казвал в техни офиси, за пътищата по които минавам почти ежедневно и няма обхват по тях. 2 години отказваха да направят каквото и да било, започнаха после едни изплювания по време на разговор и накрая ги смених. Mtel също имат хубава мрежа. Покритието в града не навсякъде е на макс както при Виваком примерно, но не е нещо тревожно. Интернетът, поне при мен е осезаемо по бърз. Може би защото в Плевен срещам основно хора, които са на свиваком и е по натоварена мрежата, не знам. На Mtel, точно 1 път съм минавал на Edge и това беше на пътя за рилския манастир, като там и на двата оператора ту го имаше ту го нямаше. 4G то на мтел в началото беше просто трагедия, но се усеща как работят по него и вече осезаемо е по добре. За теленор нямам наблюдения, но в последно време чувам добри отзиви за тях.
Re: Re: Колко мобилни оператора ползвате едновременно? Обективни оценки за състоянието на мрежите им!
Vivacom нямам без забележки за покритието и мобилния интернет!
Пътувах днес от Стара Загора до Русе с БДЖ в подбалканската линия. БОБ-ския си номер го зададох ръчно да превключва между 4G и 3G, но не и на 2G за да ползвам интернет по пътя. Виваком и Теленор номерата ми бяха на 2G. Впечатленията ми (да допълня за Теленор и Виваком картите бяха през цялото време на 2G, тоест не знам дали местата с обхват включват и 3G): в момента на влизането под балкана логично и трите оператора загубиха обхват. На първата гара още Виваком вече имаше пълен обхват (повтарям със сигурност 2G, не знам за 3/4G). Теленор и БОБ (МТЕЛ) не. Няколко гари така до гара Кръстец, когато и Теленор и МТЕЛ се появиха заедно. Виваком имаше през цялото време.
След Кръстец отново се случваше обхватът на Теленор и МТЕЛ да гасне, но като цяло Теленор по-често се появяваше обхват (2G, не знам за 3/4G), докато БОБ-ския стоеше доста продължително без такъв до Царева Ливада. След това повечето време имах обхват, но дори след Велико Търново посока Горна Оряховица оставах на места без покритие.
От Горна Оряховица до Русе като цяло всичко вървеше ОК, проблем имаше след Иваново до Долапите, където БОБ (Мтел) нямаше никакъв обхват, Теленор също около Иваново беше доста слаб, но след като тръгнахме от гарата отново се възстанови сигнала, с Виваком нямах проблем.
Отново ще отбележа, че Теленор и Виваком бяха тествани САМО за 2G, а МТЕЛ (БОБ) работеше само на 3/4G. Възможно е на местата без обхват от БОБ да е имало само достъпна 2G мрежа, но поради настройките на телефона ми нямаше как да разбера, тъй като беше по-важно да тествам 3/4G мрежата.
Като цяло съм НЕдоволен от МЕНТЕЛ в участъка от гара Дъбово до Горна Оряховица. Пътувал съм и преди с включен 3G от Теленор, отново има места (особено при влизане в подбалкана) без обхват, но след Плачковци няма такова прекъсване и губене на обхват както при БОБ. Това е моето заключение за мрежите. Другия път ще пробвам 3G-то на Виваком в подбалканската линия, където често пътувам. :)
След Кръстец отново се случваше обхватът на Теленор и МТЕЛ да гасне, но като цяло Теленор по-често се появяваше обхват (2G, не знам за 3/4G), докато БОБ-ския стоеше доста продължително без такъв до Царева Ливада. След това повечето време имах обхват, но дори след Велико Търново посока Горна Оряховица оставах на места без покритие.
От Горна Оряховица до Русе като цяло всичко вървеше ОК, проблем имаше след Иваново до Долапите, където БОБ (Мтел) нямаше никакъв обхват, Теленор също около Иваново беше доста слаб, но след като тръгнахме от гарата отново се възстанови сигнала, с Виваком нямах проблем.
Отново ще отбележа, че Теленор и Виваком бяха тествани САМО за 2G, а МТЕЛ (БОБ) работеше само на 3/4G. Възможно е на местата без обхват от БОБ да е имало само достъпна 2G мрежа, но поради настройките на телефона ми нямаше как да разбера, тъй като беше по-важно да тествам 3/4G мрежата.
Като цяло съм НЕдоволен от МЕНТЕЛ в участъка от гара Дъбово до Горна Оряховица. Пътувал съм и преди с включен 3G от Теленор, отново има места (особено при влизане в подбалкана) без обхват, но след Плачковци няма такова прекъсване и губене на обхват както при БОБ. Това е моето заключение за мрежите. Другия път ще пробвам 3G-то на Виваком в подбалканската линия, където често пътувам. :)
Сравнението ти не е направено коректно, поради следните факти:
Когато 3Г клетката в даден район е далече, винаги обхвата се колебае между пълно 2Г или минимално 3Г. След като се рестартират мобилните данни, се разбира дали имаш 3Г мрежа(ако ти се появи 3Г) или нямаш такава(ако си останеш на 2Г). Например може да си на пълно 2Г и след рестарт да си на 3/5 3Г. Казвам го това, защото и аз съм пътувал и доста често ми се е налагало да рестартирам мобилните данни за да бъде на 3Г. Не знам дали това е от оператора или самия телефон така го задава.
Това го казвам като възможна причина на места с Мтел да нямаш обхват. Вероятно на някои места гореспоменатото не важи и наистина няма мрежа.
Когато 3Г клетката в даден район е далече, винаги обхвата се колебае между пълно 2Г или минимално 3Г. След като се рестартират мобилните данни, се разбира дали имаш 3Г мрежа(ако ти се появи 3Г) или нямаш такава(ако си останеш на 2Г). Например може да си на пълно 2Г и след рестарт да си на 3/5 3Г. Казвам го това, защото и аз съм пътувал и доста често ми се е налагало да рестартирам мобилните данни за да бъде на 3Г. Не знам дали това е от оператора или самия телефон така го задава.
Това го казвам като възможна причина на места с Мтел да нямаш обхват. Вероятно на някои места гореспоменатото не важи и наистина няма мрежа.
Имам абонаментни планове на Виваком и на Теленор с включен мобилен интернет и на двата оператора. Интернета на Теленор е по-добър. Обаче последно време имам проблеми с разговорите на Теленор.При пълен обхват като тръгна да избирам ми дава "Не е регистриран в мрежата". При входящо повикване казва, че телефона е изключен или е извън обхват. От Виваком нямам оплакване.
Vivacom, Telenor и Max
Vivacom - отлично покритие, 3g почти навсякъде освен в планината, но на места се усеща като 2G скорост, 4g в големия град и до 90мбит. На едно определено място се налага да форсирам Xiaomi-то в lte only, за да не ми прекъсва нета.
Telenor - в последните години, когато беше Глобул набирам, дава свободно, после ме питат защо не съм звънял. Сега като Теленор отлично покритие, 4g,3g, те сякаш са решили навсякъде да ти е на 5 черти, 3,4 в абсолютно краен случай. Скоростта често е малко по-слаба от тази на Vivacom, но и да се оплакваш от 50-30-25мбит/сек. е прекалено за мене-това са идеални скорости.
Макс - покритие в градовете с платежоспособно население, северозападна България кучета я яли, с изключение на една-две точици. Обаче картата ми я подариха предплатена с 5 гб и 5 лв.вътре. А като свършат се лимитира на 256кбит. Бича си онлайн радио из града с нея и хич не ми дреме ще свършат ли мегабайтите в нея, няма ли да свършат.. 60 мбит/сек. си вдига без проблем. В момента струва 5лв такава, но е с 1000мб в нея.
Vivacom - отлично покритие, 3g почти навсякъде освен в планината, но на места се усеща като 2G скорост, 4g в големия град и до 90мбит. На едно определено място се налага да форсирам Xiaomi-то в lte only, за да не ми прекъсва нета.
Telenor - в последните години, когато беше Глобул набирам, дава свободно, после ме питат защо не съм звънял. Сега като Теленор отлично покритие, 4g,3g, те сякаш са решили навсякъде да ти е на 5 черти, 3,4 в абсолютно краен случай. Скоростта често е малко по-слаба от тази на Vivacom, но и да се оплакваш от 50-30-25мбит/сек. е прекалено за мене-това са идеални скорости.
Макс - покритие в градовете с платежоспособно население, северозападна България кучета я яли, с изключение на една-две точици. Обаче картата ми я подариха предплатена с 5 гб и 5 лв.вътре. А като свършат се лимитира на 256кбит. Бича си онлайн радио из града с нея и хич не ми дреме ще свършат ли мегабайтите в нея, няма ли да свършат.. 60 мбит/сек. си вдига без проблем. В момента струва 5лв такава, но е с 1000мб в нея.
Re: Re: Re: Колко мобилни оператора ползвате едновременно? Обективни оценки за състоянието на мрежите им!
Теленор в последно време почнаха да ограничават скоростите по 3G и LTE мрежата си. Ето какви са скоростите (средни скорости) във Варна в 98% от града.
3G
Download: 2-3 Mbps
Upload: 4 Mbps
LTE
Download: 20 Mbps
Upload: 30 Mbps
Скоростите са при добър сигнал.
3G
Download: 2-3 Mbps
Upload: 4 Mbps
LTE
Download: 20 Mbps