Начислено свръх потребление-сметка 9000лв

deusion
Регистриран: 26 авг 2012, 11:21

Начислено свръх потребление-сметка 9000лв

Мнение от deusion » 26 авг 2012, 11:42

Една от картите ми група е в роуминг в Америка,доскоро без проблем.Една сутрин, спряни телефони,звъня и разбирам огромно начислено потребление за теглене данни.Човекът,който я ползва там не е разбрал даже.Оператора си измива ръцете с :ние сме изпратили няколко смс за предупреждение,че няма да можеме да спрем тел-на ако прехвърли кредития лимит от 115лв.Питам защо не спират услугата щом кредитния лимит позволява само 5 мв и щом не сте в състояние да го спрете закакво ми е тя.Проверих има лимит за цял свят наложен от евро комисия,но и натресен член който защитава мобилния оператор за начислено потребление да изпрати смс че,че в реално време няма да може да ти спре тел-на тъй като има забавяне.И като има забавяне аз как да разбера че някой се гаври смен.Сега какво да правя като не съм ги молил или подписал за такъв доживотен заем.Някой да даде съвет,мнение,адвокат или начин да се отърва от това тегло.

Emuhead
Регистриран: 23 ное 2009, 17:12

Re: Начислено свръх потребление-сметка 9000лв

Мнение от Emuhead » 26 авг 2012, 12:45

Сложна работа, макар че това със закъснелите отчети продължава да ми е пълна мистерия. На предплатените карти как го изчисляват в реално време, а на тези на абонамент с няколко седмици закъснение (blush)

блeкб(Ъ)ри
Регистриран: 31 май 2007, 06:34

Мнение от блeкб(Ъ)ри » 26 авг 2012, 14:50

Преди 5 години един любим оператор ми начисли над 1800 лв роуминг за един месец в Сирия като използвах телефона само и единствено като пейджър демек получаване на СМС и входящи повиквания БЕЗ ДА ВДИГАМ.

След месеци ходения по мъките се оказа, че оператора през който "раутват" обаждането (НЕ Е МОБИЛНИЯ ОПЕРАТОР, в чиято мрежа съм ползвал картата) почвал да таксува от момента на позвъняване без да отчита дали съм вдигнал или не. Демек при даващо свободно все едно говоря!!! Което не е мой проблем.

Оправихме се в съда и то след като

1. Извадих разпечатка + удостоверение от Сирийския оператор, заверена в министертвото на съобщенията на Сирия (добре беше, че бях там по работа на същото министерство та получих съдействие), в която видно е удостоверено, че НИТО ЕДИН разговор не е бил осъществен от входящите повиквания както и че Сирийския оператор НЕ Е пращал задължения към БГ оператора за обслужването на моята карта/повиквания. БГ оператора твърдеше обратното!!!

2. Апостил + заверки от МВнР

3. Такси за граждански иск

4. Време, нерви и пари.

Когато БГ оператора трябваше да даде доказателство за всички обаждания + доказателство, че наистина разговора е бил осъществен, те се отказаха и направихме извънсъдебно споразумение, че не дължа пари за въпросните роуминг такси. Но само и единствено защото АЗ имах доказателства за противното.

Имах късмет обаче защото се оказа, че:

1. Попаднах на съпричастен и технически грамотен съдия, който също е бил ужилен;

2. Имах съдействие от роуминг оператора, в чиято мрежа е била регистрирана картата;

3. Операторите в БГ всъщност изобщо не са длъжни да доказват нищо - за разлика от САЩ например където при поискване оператора е ДЛЪЖЕН да ти даде подробна разпечатка включително с данни за самия разговор по направления и раутинг както и подробни данни за интернет потребление като посетени сайтове, IP адреси, data пакети.

Не знам какво да те посъветвам, трудно е. Аз вадя вече БГ картата от телефона винаги когато излизам от БГ и карам на местни предплатени.

fox_vt
Регистриран: 22 фев 2011, 12:42

Мнение от fox_vt » 26 авг 2012, 14:58

И аз съм се парил от един любим оператор и накрая като попитах що при лимит 50 лв сметката е 1300 те ми изцепват "той лимита е препоръчителен но не значи че ще бъде спрян телефона" и това че в договора черно на бяло пише лимит 50 лв нищо не значи :X:X

AVKansazov
Регистриран: 22 сеп 2010, 14:10

Мнение от AVKansazov » 26 авг 2012, 17:27

Не знам дали визираш глобул ама с него в началото на месеца имах обратния проблем - понеже взех телефон на изплащане с по-висока вноска и сметката ми става минимум 102 лева в момента на излизане на сметката за плащане получавам съобщение че са ми ограничени обажданията заради надвишен лимит (50 лева) който би трябвало да се задейства при надвишена текуща сметка.В същото време този лимит не може да бъде увеличен по желание и трябваше да им внеса още 60 лева депозит за увеличаване на лимита който при проверка не ми се показва и по техните уверения се отчитал само на тяхната система защото... хм нещо се водил неофициален.
Пълна лудница са тези лимити всеки оператор си ги тълкува както си иска.
Honor 50 13.0 + Samsung Galaxy Tab S7 13.0 + Xiaomi MiBox 3 9.0
+ Xiaomi MiBox S 9.0 + Huawei Watch GT Sport

@PLAYLIFE
Регистриран: 02 апр 2009, 00:24

Мнение от @PLAYLIFE » 26 авг 2012, 17:40

М/у другото, защо премълчавате имената на операторите, с които сте имали подобни проблеми? Не би ли следвало да има информираност сред нас?! Няма да звучи като хейт, ако го направите, споко... по-скоро ще помогнете на потребителите, като се ориентират как да не бъдат ужилени от мобилен оператор и точно от кой ;)

[Quote]Пълна лудница са тези лимити всеки оператор си ги тълкува както си иска.[/Quote]
И разбира се се възползва по най недобросъвестния начин от това (no)

deusion

Мнение от deusion » 26 авг 2012, 17:46

да,много умно за предплатените карта.Наистина не понятно как предплатените карти в роуминг се спират в реално време.Ще изискам от at&t ако въобще имам някакъв отговор от тях,подробна разпечатка за трафика,но как ще доказа,че не е потребен не знам.

KOBRETI
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Мнение от KOBRETI » 26 авг 2012, 18:12

Искам да направя няколко предположения

Оператор - Глобул
Телефон - iPhone

Прав ли съм?

Винаги, когато излизам в чужбина, си спирам услугата GPRS. Това е ЕДИНСТВЕНИЯТ начин да си 100% сигурен, че няма да имаш трафик и че и да искат, не могат да отчетат такъв. Другият начин е да си с Андроид.

SwollenMembers
Регистриран: 12 мар 2006, 15:57

Мнение от SwollenMembers » 26 авг 2012, 21:03

[Quote]Винаги, когато излизам в чужбина, си спирам услугата GPRS. Това е ЕДИНСТВЕНИЯТ начин да си 100% сигурен, че няма да имаш трафик и че и да искат, не могат да отчетат такъв.[/Quote]

Или просто да сложиш отметка (която по default си е сложена) да не се използва интернет в роуминг. Това обаче не те застрахова срещу измами от страна на оператора. И на мен ми е интересно да разбера името на оператора ?

off:
[B]@KOBRETI[/B]
Какво стана, от М-тел успяха ли да ти демонстрират 21-42mbps скорости ?

deusion

Мнение от deusion » 26 авг 2012, 21:50

моята доверена компания е виваком,но чета за същия случай и с глобул.Наистина няма как да докажа,че американците си правят измами.И че нашите не са си уредили отношенията с партньорите си,за да имат инфо в реално време за лимит.Изглежда по този начин трупат оборот нашите мобилни оператори.

Отговори