Нека говорим за LTE-Advanced в България.
Нека говорим за LTE-Advanced в България.
Тъй като вече се почна да се говори за LTE-A в нашата страна, пускам тази тема и ако нещо интересно, било то някой оператор е взел временен или постоянен лиценз за друга LTE лента, или друго, поствайте тук.
mod edit: Пишете за всичко, но без LTE Speedtest-ве! Има вече тема за тях. Благодаря!
mod edit: Пишете за всичко, но без LTE Speedtest-ве! Има вече тема за тях. Благодаря!
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
Re: Нека говорим за LTE-Advanced в България.
Не знам откога е и дали правят тестове нещо, но на един колега, който е на Теленор, на телефона му (Mi5) изписва 4G+,като от време на време превключва на 4G. Става въпрос за Хасково, покрайнините на града. Иначе като скорост e около 40 Mbit/s
Re: Re: Нека говорим за LTE-Advanced в България.
4G+ си е LTE-A, обаче не е нормално скоростта да е 40 Mbps. При мен във Варна няма и едно място, на което да се смени индикацията на "4G+", което е странно. Все пак е тестово, но нека пуснат да видим как ще е.
Re: Re: Re: Нека говорим за LTE-Advanced в България.
Така е, само го казвам като факт
Re: Нека говорим за LTE-Advanced в България.
А какво става с VoLTE?
Re: Re: Нека говорим за LTE-Advanced в България.
Не знам. Уж щяло да се пуска от Мтел и Теленор, ама според мен, докато не пуснем LTE на ниска лента, няма да имаме Voice over LTE.
Re: Re: Re: Нека говорим за LTE-Advanced в България.
Искам вече навсякъде да има lte-a, а да не е само за определени места и то за кратко. Не, че и сегашното lte не ме устройва. Скоростите са идеални за абсолютно всичко което правя. А най-важното е, че са високи в районите където най-често пребивавам и по-голямата част от столицата.
Какво става с "Макс"? Няма ли да им отнемат честотите и да ги дадат на тези, които могат да си позволят, да ги плащат и усвояват? В случая Мтел/Виваком/Теленор.
Какво става с "Макс"? Няма ли да им отнемат честотите и да ги дадат на тези, които могат да си позволят, да ги плащат и усвояват? В случая Мтел/Виваком/Теленор.
Samsung GALAXY S22 Ultra
Re: Re: Re: Re: Нека говорим за LTE-Advanced в България.
А, де - туй е въпросът. И Макс, и Булсат висят с бая пари. Наесен ще видим най-вероятно.
Re: Re: Re: Re: Re: Нека говорим за LTE-Advanced в България.
Пълно информационно затъмнение. Също така само се спъва развитието на телекомуникациите с някакви измислени регулацийки. Къде е държавата в случая? В съседна Румъния разбрах, че от много време хората си ползват LTE-A, като скоростите на места дори надминавали 250Mbps при даунлоуд. Хората все по-масово започват да ползват мобилният интернет и то качествено. Трябват ресурси за да се отговори на потреблението, а това за момента може да се реши, като отнемат честотите на Макстелеком. Паднаха скоростите малко на места, а не ми се мисли, какво ще е по морето в разгара на сезона.
Samsung GALAXY S22 Ultra
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Нека говорим за LTE-Advanced в България.
Предполагам, че КРС нарочно прави евала на тия два измислени оператора, уж в името на конкуренцията, а другите оператори просто не искат да се карат с регулатора.
Знам, че Теленор искат част от спектъра на Булсатком, който стои неусвоен и формално няма пречка да им го дадат.
Но за ЛТЕ-А трябва спектър на ниските честоти. Ако сделката с изтребителите стане, брой около две години докато се освободи достатъчно спектър на 800. Може и малко по-бързо ако има пари и най-вече воля, но не виждам как ще стане.
В Румъния ситуацията беше и е доста различна в спектъра, те изобщо не се чудеха дали и как да го освободят за телекомуникации, а обратното - пазеха го точно за това. Без тъпанарски мултиплекси, телевизия и военни на тези честоти.
Знам, че Теленор искат част от спектъра на Булсатком, който стои неусвоен и формално няма пречка да им го дадат.
Но за ЛТЕ-А трябва спектър на ниските честоти. Ако сделката с изтребителите стане, брой около две години докато се освободи достатъчно спектър на 800. Може и малко по-бързо ако има пари и най-вече воля, но не виждам как ще стане.
В Румъния ситуацията беше и е доста различна в спектъра, те изобщо не се чудеха дали и как да го освободят за телекомуникации, а обратното - пазеха го точно за това. Без тъпанарски мултиплекси, телевизия и военни на тези честоти.